ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 125.000 διαδηλωτές και 1.385 προσαγωγές "κίτρινων γιλέκων"

Στα νοσοκομεία του Παρισιού 126 άτομα. Συλλήψεις διαδηλωτών και στις Βρυξέλλες, επεισόδια στο Μπορντό

 08/12/2018 23:00

Δημήτρης Λαζόπουλος

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

 Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας. Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 31.00 διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ στο France 2.

"Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω" είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Στα νοσοκομεία 126 άτομα

Εκατόν είκοσι έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σήμερα σε νοσοκομεία του Παρισιού και των περιχώρων του για να φροντίσουν τα τραύματά τους, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20.00 τοπική ώρα.

Σχεδόν το 40% των τραυματιών πήραν εξιτήριο απόψε από τη μονάδα Επειγόντων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο ενημέρωσης της αρχής Δημόσιας Αρωγής-Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP).

Λίγο νωρίτερα, γύρω στις 17:00, η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι κανένας τραυματίας δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί «επειγόντως».

Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται το πρωί κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας. 

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Επεισόδια στο Μπορντό

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πλατεία Πε Μπερλάν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, την ώρα που ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» επιχειρούσαν να τους αποθαρρύνουν, ακόμα και γονατίζοντας στο έδαφος. Οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των ταραξιών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και απαντούσαν πετώντας πέτρες.

Η πλατεία του Δημαρχείου βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από το εμπορικό κέντρο του Μπορντό. Πολλά καταστήματα έκλεισαν προσωρινά, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τη πόλη.

«Είναι η πρώτη φορά που μου ρίχνουν χημικά» είπε ο Κριστιάν, ένα «κίτρινο γιλέκο» ηλικίας 55 ετών. «Το πρόβλημα είναι ότι θα μιλάμε (μετά) για ταραξίες κι όχι για διεκδικήσεις».

Συλλήψεις και στις Βρυξέλλες

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» του Βελγίου, με τη συμμετοχή 1000 ανθρώπων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν κινδυνεύει» εξήγησε στο AFP η Ίλσε φαν ντε Κίρε, η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στην περιοχή.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» πέταξαν αντικείμενα, μεταξύ αυτών πέτρες και κομμάτια από πεζοδρόμια, εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου φθάνοντας στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου οι αρχές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία σε αυτοκίνητα και πεζούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

«Υπάρχουν ζημίες» υπογράμμισε η αξιωματικός της αστυνομίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον αυτινητόδρομο Ε17 προς το Ρέκεμ, στα σύνορα με τη Γαλλία. Οδοφράγματα τοποθέτησαν, επίσης, νωρίτερα σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο Ε40, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Επίθεση σε δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι, πολλοί εκ των οποίων από βομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου "flash-ball" στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο, έγραψε η εφημερίδα.

Ο πρώτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Στο Twitter, ανέφερε ότι το πρόσωπο που στράφηκε εναντίον του, ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, του ζήτησε συγγνώμη. «Είμαι πολύ θυμωμένος, έβγαλα όλα τα προστατευτικά που φορούσα και πήγα να του πω ότι μόλις με πυροβόλησε εξ επαφής στον αυχένα μου… Νομίζω ότι φοβήθηκε πως με σκότωσε καθώς έπεσα στο έδαφος και παρέμεινα εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Μου είπε, "λυπάμαι στόχευα κάποιον άλλο"» περιγράφει ο ίδιος στην εφημερίδα του.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων A2PRL, κατήγγειλε επίσης ότι ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε με του ίδιου τύπου όπλο, ενώ ανήρτησε και φωτογραφία με το αιμάτωμα που προκλήθηκε, «ενώ είχα το δημοσιογραφικό περιβραχιόνιό μου σε εμφανές σημείο».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Journal du dimanche επιβεβαίωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ της «δέχθηκε επίθεση δύο φορές από έναν αστυνομικό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κίτρινων γιλέκων». Συνάδελφός του κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γκλοπ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογραφική του ταυτότητα ήταν «ορατή».

Και άλλοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκαν ταραξίες ή διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους εξοπλισμούς προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο να τραυματιστούν.

«Κράνη και προστατευτικές μάσκες εκλάπησαν από τους αστυνομικούς διότι έβγαζα μια φωτογραφία» ανέφερε η φωτορεπόρτερ Βερονίκ ντε Βιγκερί στο Twitter, λίγο αφότου εκτέθηκε σε δακρυγόνα χωρίς να μπορεί να προστατευτεί.

Η γαλλική έκδοση του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today μετέδωσε ζωντανά την εξέλιξη της διαδήλωσης των "Κίτρινων Γιλέκων"

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία, ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ.

Μιλώντας μετά το πέρας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρωθυπουργός  χαρακτήρισε «κατ' εξαίρεση» τον μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα και τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει» ανήμερα του τέταρτου Σαββατοκύριακου των κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" στη Γαλλία.

Η γαλλική χωροφυλακή δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η σύλληψη ενός ατόμου, ενώ γνωστοποιείται ότι περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί να φέρουν στην κατοχή τους επικίνδυνα αντικείμενα όπως σφυριά. 

Δείτε το σχετικό βίντεο της χωροφυλακής, όπως δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Την ίδια ώρα, πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής αυτής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».

«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.

Επίσης, η αστυνομία της Γαλλίας αντέδρασε με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις πληροφορίες και στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν ότι αστυνομικοί με πολιτικά ήταν παρόντες στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου.

«Προσοχή ψευδής είδηση (σ.σ. fake News)», γράφει η αστυνομία και προσθέτει «Υποτίθεται ότι βίντεο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά που ανακατεύτηκαν με το πλήθος για να σπάσουν. Ψευδές. Όπως σε όλες τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί με πολιτικά κάνουν διακριτικά συλλήψεις και δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις της πορείας».

Επίσης η γαλλική αστυνομία διαμηνύει προς τους διαδηλωτές ότι "έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς ότι θα εξασκήσετε το δικαίωμά σας να διαδηλώσετε απομακρύνοντας τους δημιουργούς της βίας" και ακολούθως καλεί τους διαδηλωτές "να εγκαταλείψουν τον χώρο της διαδήλωσης" εφόσον ξεκινήσουν επεισόδια, καθώς "ρισκάρετε να πέσετε θύμα παράπλευρων απωλειών".

Ακολουθούν οι σχετικές αναρτήσεις της γαλλικής αστυνομίας και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, με τις οποίες διαψεύδει τη μεταμφίεση αστυνομικών σε διαδηλωτές των "Κίτρινων Γιλέκων":


Στις περισσότερες εικόνες των βίντεο, φαίνονται άτομα με χοντρά μπουφάν, κουκούλα ή κράνος στο κεφάλι και μόνο γνώρισμα ένα διακριτικό περιβραχιόνιο της αστυνομίας. «Εκείνο που δημιουργεί σύγχυση», εξήγησε στο ραδιόφωνο France Info ο Ζαν Μαρκ Μπαγιέλ γενικός γραμματέας του συνδικάτου των στελεχών για την εσωτερική ασφάλεια (σ.σ. SCSI-CFDT), είναι η ενδυμασία τους. Θα πρέπει, όμως, να μοιάζουν το περισσότερο δυνατό στα άτομα που παρακολουθούν, για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι.

Στις 10:30 σήμερα ώρα Γαλλίας, περισσότερα από 1.500 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο των Ηλυσίων.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

 Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας. Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 31.00 διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ στο France 2.

"Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω" είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Στα νοσοκομεία 126 άτομα

Εκατόν είκοσι έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σήμερα σε νοσοκομεία του Παρισιού και των περιχώρων του για να φροντίσουν τα τραύματά τους, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20.00 τοπική ώρα.

Σχεδόν το 40% των τραυματιών πήραν εξιτήριο απόψε από τη μονάδα Επειγόντων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο ενημέρωσης της αρχής Δημόσιας Αρωγής-Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP).

Λίγο νωρίτερα, γύρω στις 17:00, η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι κανένας τραυματίας δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί «επειγόντως».

Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται το πρωί κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας. 

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Επεισόδια στο Μπορντό

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πλατεία Πε Μπερλάν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, την ώρα που ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» επιχειρούσαν να τους αποθαρρύνουν, ακόμα και γονατίζοντας στο έδαφος. Οι δυνάμεις ασφαλείας εφόρμησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων εναντίον των ταραξιών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές και απαντούσαν πετώντας πέτρες.

Η πλατεία του Δημαρχείου βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από το εμπορικό κέντρο του Μπορντό. Πολλά καταστήματα έκλεισαν προσωρινά, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τη πόλη.

«Είναι η πρώτη φορά που μου ρίχνουν χημικά» είπε ο Κριστιάν, ένα «κίτρινο γιλέκο» ηλικίας 55 ετών. «Το πρόβλημα είναι ότι θα μιλάμε (μετά) για ταραξίες κι όχι για διεκδικήσεις».

Συλλήψεις και στις Βρυξέλλες

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» του Βελγίου, με τη συμμετοχή 1000 ανθρώπων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν κινδυνεύει» εξήγησε στο AFP η Ίλσε φαν ντε Κίρε, η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στην περιοχή.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» πέταξαν αντικείμενα, μεταξύ αυτών πέτρες και κομμάτια από πεζοδρόμια, εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου φθάνοντας στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου οι αρχές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία σε αυτοκίνητα και πεζούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

«Υπάρχουν ζημίες» υπογράμμισε η αξιωματικός της αστυνομίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον αυτινητόδρομο Ε17 προς το Ρέκεμ, στα σύνορα με τη Γαλλία. Οδοφράγματα τοποθέτησαν, επίσης, νωρίτερα σήμερα, στον αυτοκινητόδρομο Ε40, στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Επίθεση σε δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι, πολλοί εκ των οποίων από βομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου "flash-ball" στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο, έγραψε η εφημερίδα.

Ο πρώτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Στο Twitter, ανέφερε ότι το πρόσωπο που στράφηκε εναντίον του, ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, του ζήτησε συγγνώμη. «Είμαι πολύ θυμωμένος, έβγαλα όλα τα προστατευτικά που φορούσα και πήγα να του πω ότι μόλις με πυροβόλησε εξ επαφής στον αυχένα μου… Νομίζω ότι φοβήθηκε πως με σκότωσε καθώς έπεσα στο έδαφος και παρέμεινα εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Μου είπε, "λυπάμαι στόχευα κάποιον άλλο"» περιγράφει ο ίδιος στην εφημερίδα του.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων A2PRL, κατήγγειλε επίσης ότι ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε με του ίδιου τύπου όπλο, ενώ ανήρτησε και φωτογραφία με το αιμάτωμα που προκλήθηκε, «ενώ είχα το δημοσιογραφικό περιβραχιόνιό μου σε εμφανές σημείο».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Journal du dimanche επιβεβαίωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ της «δέχθηκε επίθεση δύο φορές από έναν αστυνομικό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κίτρινων γιλέκων». Συνάδελφός του κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γκλοπ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογραφική του ταυτότητα ήταν «ορατή».

Και άλλοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκαν ταραξίες ή διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους εξοπλισμούς προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο να τραυματιστούν.

«Κράνη και προστατευτικές μάσκες εκλάπησαν από τους αστυνομικούς διότι έβγαζα μια φωτογραφία» ανέφερε η φωτορεπόρτερ Βερονίκ ντε Βιγκερί στο Twitter, λίγο αφότου εκτέθηκε σε δακρυγόνα χωρίς να μπορεί να προστατευτεί.

Η γαλλική έκδοση του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today μετέδωσε ζωντανά την εξέλιξη της διαδήλωσης των "Κίτρινων Γιλέκων"

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία, ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ.

Μιλώντας μετά το πέρας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρωθυπουργός  χαρακτήρισε «κατ' εξαίρεση» τον μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα και τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει» ανήμερα του τέταρτου Σαββατοκύριακου των κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" στη Γαλλία.

Η γαλλική χωροφυλακή δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η σύλληψη ενός ατόμου, ενώ γνωστοποιείται ότι περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί να φέρουν στην κατοχή τους επικίνδυνα αντικείμενα όπως σφυριά. 

Δείτε το σχετικό βίντεο της χωροφυλακής, όπως δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Την ίδια ώρα, πληροφορίες για ένα τμήμα του μηχανισμού των μέτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι δυνάμεις της τάξης για να αντιμετωπισθεί η διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.

Η παρισινή εισαγγελία της πρωτεύουσας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπισθεί ποια είναι η πηγή της διαρροής αυτής, πρόσθεσαν δικαστικές πηγές.

«Ένα υπηρεσιακό σημείωμα των υπηρεσιών ασφαλείας πρωτευούσης (DSPAP) σχετικά με το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεχνικό σημείωμα που απετέλεσε αντικείμενο ευρείας διάδοσης», προσθέτει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σημείωμα αυτό «αφορά μόνον ένα μέρος των δυνάμεων, κατά βάση τις πιο ελαφρές κι ευέλικτες μονάδες που διατίθενται για να κτενίζουν σε ελάχιστο χρόνο το σύνολο του πεδίου δράσης».

«Για την ανάπτυξη των δυνάμεων, ελήφθη υπόψη» η διαρροή αυτή, προσθέτει η αστυνομία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός.

Επίσης, η αστυνομία της Γαλλίας αντέδρασε με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις πληροφορίες και στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν ότι αστυνομικοί με πολιτικά ήταν παρόντες στη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου.

«Προσοχή ψευδής είδηση (σ.σ. fake News)», γράφει η αστυνομία και προσθέτει «Υποτίθεται ότι βίντεο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά που ανακατεύτηκαν με το πλήθος για να σπάσουν. Ψευδές. Όπως σε όλες τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικοί με πολιτικά κάνουν διακριτικά συλλήψεις και δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις της πορείας».

Επίσης η γαλλική αστυνομία διαμηνύει προς τους διαδηλωτές ότι "έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς ότι θα εξασκήσετε το δικαίωμά σας να διαδηλώσετε απομακρύνοντας τους δημιουργούς της βίας" και ακολούθως καλεί τους διαδηλωτές "να εγκαταλείψουν τον χώρο της διαδήλωσης" εφόσον ξεκινήσουν επεισόδια, καθώς "ρισκάρετε να πέσετε θύμα παράπλευρων απωλειών".

Ακολουθούν οι σχετικές αναρτήσεις της γαλλικής αστυνομίας και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, με τις οποίες διαψεύδει τη μεταμφίεση αστυνομικών σε διαδηλωτές των "Κίτρινων Γιλέκων":


Στις περισσότερες εικόνες των βίντεο, φαίνονται άτομα με χοντρά μπουφάν, κουκούλα ή κράνος στο κεφάλι και μόνο γνώρισμα ένα διακριτικό περιβραχιόνιο της αστυνομίας. «Εκείνο που δημιουργεί σύγχυση», εξήγησε στο ραδιόφωνο France Info ο Ζαν Μαρκ Μπαγιέλ γενικός γραμματέας του συνδικάτου των στελεχών για την εσωτερική ασφάλεια (σ.σ. SCSI-CFDT), είναι η ενδυμασία τους. Θα πρέπει, όμως, να μοιάζουν το περισσότερο δυνατό στα άτομα που παρακολουθούν, για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι.

Στις 10:30 σήμερα ώρα Γαλλίας, περισσότερα από 1.500 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο των Ηλυσίων.

Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας. Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία