ΓΕΥΣΕΙΣ

Ξεδιπλώνοντας τον θρύλο του «Duck» στη Θεσσαλονίκη

«Νιώθω ότι έρχεστε στο σπίτι μου». Έτσι μας υποδέχτηκε η Ιωάννας Θεοδωρακάκη και στη φράση αυτή κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας του «Duck - Private Cheffing»

 14/01/2020 14:05

Ξεδιπλώνοντας τον θρύλο του «Duck» στη Θεσσαλονίκη

Το 2014, μετά από 16 χρόνια μέσα σε κουζίνες εστιατορίων, αποφάσισε να κάνει πρώτη φορά κάτι δικό της. «Ένιωσα έτοιμη να στηριχτώ στις δυνάμεις μου. Δεν ήξερα πώς θα πάει, αλλά το ρίσκαρα» λέει. Πίστεψε σ’ αυτό το ξεχωριστό εστιατόριο από την πρώτη στιγμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε πως θα εξελιχθεί σε «talk of the town» για τα πιάτα του, αλλά και για τα δυσεύρετα τραπέζια του.

Όλοι πιστεύουν πως πίσω από το εστιατόριο υπάρχει ένα συγκεκριμένο concept. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αρχικά η τοποθεσία του, που βρίσκεται απόκεντρα σε μια βιομηχανική περιοχή της Πυλαίας και για πολλούς το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό, δεν ήταν επιτηδευμένη. «Επιλέξαμε αυτό τον χώρο τότε, για οικονομικούς λόγους. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να το βρουν εύκολα» λέει η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου.

Αυτό που πραγματικά σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου, είναι πως η κουζίνα δεν έχει τοίχο και συνδέεται με το «σαλόνι» του μαγαζιού. «Δεν πρόκειται για κάποιο concept. O χώρος ήταν πολύ μικρός και με κατεύθυνε από μόνος του να αφήσω ανοιχτή την κουζίνα» εξηγεί η κ. Θεοδωρακάκη, χωρίς να κρύβει ότι για αυτήν ήταν ευκαιρία να σταματήσει πια να δουλεύει μέσα σε κλειστούς χώρους.

Με αυτή την διαρρύθμιση «δεν κρύβεται» τίποτα και όσο περιμένεις αυτά που παράγγειλες μπορείς να παρακολουθείς πως ετοιμάζεται το κάθε πιάτο. «Στην αρχή ίσως υπήρχε κάποια αμηχανία, αλλά πλέον νιώθω ότι δεν με βλέπεις κανείς» αναφέρει, λέγοντας πως οι πελάτες βλέπουν ακόμα και τις στιγμές έντασης στην κουζίνα τις δύσκολες ημέρες, ενώ κάποιοι από αυτούς μπαίνουν μέσα για ψήσουν οι ίδιοι τα κρέατα που παρήγγειλαν.

Τα πιάτα του μενού εξαρτώνται από τα φρέσκα υλικά που θα βρει το πρωί η Ιωάννα Θεοδωρακάκη στην αγορά. Με αυτή την φιλοσοφία ξεκίνησαν και έτσι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο κάθε πρωί εκτυπώνεται μια διαφορετική κάρτα με τα πιάτα της ημέρας.

Βέβαια, στα έξι χρόνια λειτουργίας οι πελάτες έχουν αγαπήσει κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις και έχουν καθιερωθεί στον κατάλογο. Το best seller που βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων είναι η ταλιάτα με την κρέμα περουβιανής πατάτας. Όμως η κουζίνα του Duck κρύβει ιδιαίτερες συνταγές και με θαλασσινά. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που τηλεφωνούν στην ιδιοκτήτρια και δίνουν την δικιά τους παραγγελία. Από φασόλια μέχρι αστακομακαρονάδες. Την ημέρα που βρεθήκαμε εμείς στο «Duck», υπήρχε κόκορας στιφάδο και αχνιστός ροφός , ενώ όπως μας ενημέρωση η Ιωάννα είναι η εποχή της καραβίδας.

Οι πελάτες που μπορεί να εξυπηρετήσει καθημερινά το εστιατόριο είναι περιορισμένοι, καθώς διαθέτει 40 έως 70 καθίσματα. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν για να βρουν διαθέσιμο τραπέζι, ωστόσο δυσκολεύονται αρκετά, καθώς οι κρατήσεις γίνονται μέρες νωρίτερα. Το εστιατόριο εκτός όλων όσων εκτιμούν το καλό φαγητό από τη Θεσσαλονίκη, επιλέγουν πολλοί επισκέπτες που φτάνουν στην πόλη, ανάμεσα τους πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και άνθρωποι της τηλεόρασης.

Αν και η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού το «Duck» έχει γίνει διάσημο από στόμα σε στόμα, η ιδιοκτήτρια πλέον πιστεύει πως ίσως είναι και αρκετά τα τραπεζοκαθίσματα. «Πόσα άτομα παραπάνω να σερβίρεις;» αναρωτιέται και συμπληρώνει πως «όλα τα κάνουμε την στιγμή που τα παραγγέλνουν, δεν έχουμε προ-μαγειρεμένα φαγητά. Εκτός από τα μάγουλα μοσχαριού που τα μαγειρεύουμε 12 ώρες ή το ζαρκάδι που το μαγειρεύω 6 ώρες. Όλα τα άλλα γίνονται την στιγμή που κάτσει ο πελάτης στο τραπέζι».

INFO

Διεύθυνση: Χάλκης 3, Πυλαία

Τηλ: 231 551 9333

Ωράριο: 1:30 μ.μ. – 23:00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά)

Το 2014, μετά από 16 χρόνια μέσα σε κουζίνες εστιατορίων, αποφάσισε να κάνει πρώτη φορά κάτι δικό της. «Ένιωσα έτοιμη να στηριχτώ στις δυνάμεις μου. Δεν ήξερα πώς θα πάει, αλλά το ρίσκαρα» λέει. Πίστεψε σ’ αυτό το ξεχωριστό εστιατόριο από την πρώτη στιγμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε πως θα εξελιχθεί σε «talk of the town» για τα πιάτα του, αλλά και για τα δυσεύρετα τραπέζια του.

Όλοι πιστεύουν πως πίσω από το εστιατόριο υπάρχει ένα συγκεκριμένο concept. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αρχικά η τοποθεσία του, που βρίσκεται απόκεντρα σε μια βιομηχανική περιοχή της Πυλαίας και για πολλούς το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό, δεν ήταν επιτηδευμένη. «Επιλέξαμε αυτό τον χώρο τότε, για οικονομικούς λόγους. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να το βρουν εύκολα» λέει η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου.

Αυτό που πραγματικά σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου, είναι πως η κουζίνα δεν έχει τοίχο και συνδέεται με το «σαλόνι» του μαγαζιού. «Δεν πρόκειται για κάποιο concept. O χώρος ήταν πολύ μικρός και με κατεύθυνε από μόνος του να αφήσω ανοιχτή την κουζίνα» εξηγεί η κ. Θεοδωρακάκη, χωρίς να κρύβει ότι για αυτήν ήταν ευκαιρία να σταματήσει πια να δουλεύει μέσα σε κλειστούς χώρους.

Με αυτή την διαρρύθμιση «δεν κρύβεται» τίποτα και όσο περιμένεις αυτά που παράγγειλες μπορείς να παρακολουθείς πως ετοιμάζεται το κάθε πιάτο. «Στην αρχή ίσως υπήρχε κάποια αμηχανία, αλλά πλέον νιώθω ότι δεν με βλέπεις κανείς» αναφέρει, λέγοντας πως οι πελάτες βλέπουν ακόμα και τις στιγμές έντασης στην κουζίνα τις δύσκολες ημέρες, ενώ κάποιοι από αυτούς μπαίνουν μέσα για ψήσουν οι ίδιοι τα κρέατα που παρήγγειλαν.

Τα πιάτα του μενού εξαρτώνται από τα φρέσκα υλικά που θα βρει το πρωί η Ιωάννα Θεοδωρακάκη στην αγορά. Με αυτή την φιλοσοφία ξεκίνησαν και έτσι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο κάθε πρωί εκτυπώνεται μια διαφορετική κάρτα με τα πιάτα της ημέρας.

Βέβαια, στα έξι χρόνια λειτουργίας οι πελάτες έχουν αγαπήσει κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις και έχουν καθιερωθεί στον κατάλογο. Το best seller που βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων είναι η ταλιάτα με την κρέμα περουβιανής πατάτας. Όμως η κουζίνα του Duck κρύβει ιδιαίτερες συνταγές και με θαλασσινά. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που τηλεφωνούν στην ιδιοκτήτρια και δίνουν την δικιά τους παραγγελία. Από φασόλια μέχρι αστακομακαρονάδες. Την ημέρα που βρεθήκαμε εμείς στο «Duck», υπήρχε κόκορας στιφάδο και αχνιστός ροφός , ενώ όπως μας ενημέρωση η Ιωάννα είναι η εποχή της καραβίδας.

Οι πελάτες που μπορεί να εξυπηρετήσει καθημερινά το εστιατόριο είναι περιορισμένοι, καθώς διαθέτει 40 έως 70 καθίσματα. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν για να βρουν διαθέσιμο τραπέζι, ωστόσο δυσκολεύονται αρκετά, καθώς οι κρατήσεις γίνονται μέρες νωρίτερα. Το εστιατόριο εκτός όλων όσων εκτιμούν το καλό φαγητό από τη Θεσσαλονίκη, επιλέγουν πολλοί επισκέπτες που φτάνουν στην πόλη, ανάμεσα τους πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και άνθρωποι της τηλεόρασης.

Αν και η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού το «Duck» έχει γίνει διάσημο από στόμα σε στόμα, η ιδιοκτήτρια πλέον πιστεύει πως ίσως είναι και αρκετά τα τραπεζοκαθίσματα. «Πόσα άτομα παραπάνω να σερβίρεις;» αναρωτιέται και συμπληρώνει πως «όλα τα κάνουμε την στιγμή που τα παραγγέλνουν, δεν έχουμε προ-μαγειρεμένα φαγητά. Εκτός από τα μάγουλα μοσχαριού που τα μαγειρεύουμε 12 ώρες ή το ζαρκάδι που το μαγειρεύω 6 ώρες. Όλα τα άλλα γίνονται την στιγμή που κάτσει ο πελάτης στο τραπέζι».

INFO

Διεύθυνση: Χάλκης 3, Πυλαία

Τηλ: 231 551 9333

Ωράριο: 1:30 μ.μ. – 23:00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά)

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία