ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξανά εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο;

 01/07/2019 12:00

Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής. Αν δεν πάρει αυτοδυναμία, θα προχωρήσει σε νέες εκλογές μέσα στον Αύγουστο. Αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτή η θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας εγείρει κάποια ερωτήματα, που ζητούν τις απαντήσεις τους.

1. Όταν ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως θα διεξαχθούν εκλογές τον Αύγουστο -με απλή αναλογική- εμμέσως πλην σαφώς εννοεί πως θα επακολουθήσουν και νέες, τρίτες εκλογές με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση ειδικού σκοπού της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα Ιουλίου. Γιατί είναι δεδομένο πως από τις εκλογές του Αυγούστου, με την απλή αναλογική, δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

2. Είναι πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ πως θα συμμετάσχει στην αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής, αλλά με περιορισμό του bonus των 50 εδρών, που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Εδώ τίθεται το ερώτημα. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει την αυτοδυναμία με το bonus των 50 εδρών, πώς θα την πετύχει με αναλογικότερο εκλογικό νόμο;

3. Η κοινή λογική λέει πως οι ενδιάμεσες εκλογές του Αυγούστου θα έχουν πολύ μικρή συμμετοχή. Ποιος θα αφήσει τις διακοπές του για να πάει να ψηφίσει σε εκλογές που εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν καμιά πρακτική αξία, καθώς θα ακολουθήσουν αυτές του Σεπτεμβρίου;

4. Και με την οικονομία τι θα γίνει; Αντέχει η πατρίδα μας τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Ποιος θα χειρίζεται όλο αυτό το διάστημα τα εθνικά μας θέματα, που θα βρίσκονται στην κορύφωσή τους;

Έχουμε αυτήν την πολυτέλεια;

Αυτές τις απλές σκέψεις δεν μπορεί να μην τις έκανε ο Κ. Μητσοτάκης όταν μίλησε για εκλογές μέσα στον Αύγουστο. Δεν μπορεί να μην είχε επίγνωση όλων αυτών των καταστάσεων.

Μα, φυσικά και τα γνώριζε. Και επειδή ακριβώς τα γνώριζε, έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση, που ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει την αυτοδυναμία την επόμενη Κυριακή.

«Μα αυτός είναι ένας εκβιασμός», θα πει κάποιος αναποφάσιστος πολίτης. Δεν είναι κανένας εκβιασμός. Είναι η περιγραφή μιας κατάστασης που θα επακολουθήσει στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεδομένης και της αλλοπρόσαλλης θέσης του ΚΙΝΑΛ.

Οι πολίτες πρέπει, πριν πάνε στην κάλπη, να έχουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης. Υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Η πατρίδα μας θα πρέπει να κυβερνηθεί από ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα, καθώς τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι σημαντικά σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχει περιθώριο για ανίσχυρες κυβερνήσεις, που θα προκύψουν από συμβιβασμούς.

Το καράβι, για να κυβερνηθεί, χρειάζεται έναν ισχυρό και αποφασιστικό καπετάνιο, και ένα καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα.

Ας το αντιληφθούμε αυτό και ας πράξουμε ανάλογα σε μία εβδομάδα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019