Λόγια του Βαρδάρη

  • Χαμός για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή
    23/09/2020 15:16

    Χαμός για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή

    Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα της Περιφέρειας μέσω του οποίου μπορούν να λάβουν 5.000-50.000 ευρώ (το ποσό αντιστοιχεί στο 50% των δαπανών του 2019) ως κεφάλαια κίνησης, χωρίς την υποχρέωση να τα επιστρέψουν.

    Στις δύο εβδομάδες που είναι ανοικτό το πρόγραμμα για υποβολή αιτήσεων μαθαίνουμε ότι ενδιαφέρθηκαν πάνω από 20.000 επιχειρήσεις. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι επισκέφτηκαν την πλατφόρμα www.ependyseis.gr/mis κατέθεσαν αίτηση, κάποιοι «κατέβασαν» τα δικαιολογητικά, άλλοι άρχισαν την αίτηση αλλά δεν την ολοκλήρωσαν.

    Όμως το νούμερο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει αλλά και της ανάγκης των επιχειρήσεων για ρευστό εδώ και τώρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέτει ελάχιστες προϋποθέσεις (αρκεί μία επιχείρηση να μην είναι προβληματική) και η βαθμολογία εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούσε την προηγούμενη χρονιά (αν πρόκειται για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης γίνεται αναγωγή στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης) και τη μείωση του τζίρου την περίοδο Απριλίου- Ιούνιου.

    Η διαδικασία είναι πολύ απλή- μάλιστα δυο βεβαιώσεις που απαιτούνταν από το Πρωτοδικείο (περί μη λύσης-μη πτώχευσης) πλέον αντικαταστάθηκαν από βεβαιώσεις που μπορεί να πάρει κανείς από το ΓΕΜΗ. Η προθεσμία τρέχει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και οι επιχειρήσεις τρέχουν να συμπληρώσουν την αίτησή τους. Μάλιστα πολλά γραφεία αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν την αίτηση -άλλα με πάγια αμοιβή και άλλα με ποσοστό επί του ποσού της επιδότησης. Πάντως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να «πειράξει» κανείς τη βαθμολογία, για να πάρει τελικά την επιδότηση. 

    Η βαθμολογία βγαίνει αυτόματα, βάσει μαθηματικού τύπου και στοιχεία που προέρχονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και την ΑΑΔΕ. Επίσης το πόσοι θα ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα είναι σχετικό. Εξαρτάται από το αν οι επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία κάνουν αίτηση για 5.000 ευρώ ή για 50.000 ευρώ. Αν όλες οι επιχειρήσεις με καλή βαθμολογία είχαν πέρσι δαπάνες άνω των 100.000 ευρώ, άρα διεκδικούν τις 50.000 ευρώ τα 150 εκατ. του προγράμματος επαρκούν για 3.000 επιχειρήσεις, αν ο μέσος όρος του αιτούμενου ποσού είναι 25.000 ευρώ ο αριθμός των δικαιούχων διπλασιάζεται. 

    Για να το πούμε με ένα άλλο παράδειγμα, ισχύει το ίδιο με τις πανελλαδικές. Το αν ένας μαθητής θα εισαχθεί σε μια σχολή εξαρτάται όχι μόνο από το αν γράψει καλά ο ίδιος στις εξετάσεις, αλλά πώς έγραψε το σύνολο των υποψηφίων και άρα πώς διαμορφώθηκε η βάση.