ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση Αδ. Γεωργιάδη με ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Πολάκη και τη συμφωνία των Πρεσπών

Επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας είπε ο υπ. ανάπτυξης

 24/06/2021 21:18

Βουλή: Αντιπαράθεση Αδ. Γεωργιάδη με ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Πολάκη και τη συμφωνία των Πρεσπών

«Το νομοσχέδιο αυτό, είναι ένας ακόμα κρίκος στην προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε την ελληνική οικονομία και να αρχίσει να τρέχει με ταχύτερους ρυθμούς, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνης Γεωργιάδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για την ιδεολογική αντίθεση του ΚΚΕ με οτιδήποτε αφορά την ελεύθερη αγορά και το καπιταλιστικό σύστημα, συνεπώς όπως είπε, εσείς δεν θέλετε να ιδρύεται καμία επιχείρηση, άρα δεν έχει για εσάς σημασία εάν αυτό γίνεται σε ένα λεπτό, σε δέκα λεπτά ή σε δέκα μέρες.

Ο υπουργός σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως μια θετική εκτίμησή του για τον τουρισμό «θα είναι το 2021 να επιτύχουμε το 40% του 2019», κάτι που όπως έδειξε, μοιάζει με εφικτό στόχο. Σχετικά με την ύφεση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως όλες οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης που μιλούσαν για διψήφιο αριθμό διαψεύσθηκαν, καθώς το τελικό αποτέλεσμα ήταν μείον 7,8%, προφανώς πολύ καλύτερο των προβλέψεων. Ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την μικροψυχία «γιατί αυτή δεν φέρνει ψήφους» και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός αποστρέφεται τους μίζερους και τους μικρόψυχους και δεν θα έχετε καλή πολιτική πορεία αν συνεχίσετε έτσι». Ανέφερε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για το μήνα Μάιο είναι ο καλύτερος όλων των τελευταίων μηνών και υπολείπεται ελάχιστα του καλύτερου ως σήμερα μήνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήταν λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας. 'Αρα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες, η αίσθηση των συμπολιτών μας ως προς το πώς θα πάει η οικονομία, είναι ότι θα πάει καλά. Ειδικότερα, για την μεταποίηση, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 7/6/2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα (και όχι την πρόβλεψη) του IHS Markit, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην μεταποίηση από το 2000. Το «Wood» στις 2 Ιουνίου 2021, προσδοκά ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η Citigroup προβλέπει ανάπτυξη άνω του 10% στην Ελλάδα τη διετία 2021-2022. Η Bank of America ανακοίνωσε πρόβλεψη 5,1% έναντι 3,4% που έδινε το Μάιο. Η DBRS δηλώνει συν 5% από 4% που έδινε το Μάιο. Η Scope Ratigns έχει κάνει την πιο μεγάλη πρόβλεψη για 6,5% από 3,6% και 4,8% που έδινε τον Απρίλη και το Μάη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε πως ασχέτως εάν αυτές όλες οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, εμείς δουλεύουμε… και είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μία ταχύτητα. Στο δικό μας χέρι είναι αυτήν την ταχύτητα να την ενισχύσουμε, να τη μεγαλώσουμε για να πάει γρηγορότερα. Και για αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Εάν δουλέψουμε και είμαστε συνεπείς, το αποτέλεσμα θα έρθει και θα είναι πολύ καλό, όχι για την κυβέρνηση, αλλά πολύ καλό για τους Έλληνες πολίτες». Και χαίρομαι είπε «που ψηφίζει και το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ το παρόν νομοσχέδιο».

Τέταρτο κύμα πανδημίας


Ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνης Γεωργιάδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να επανέλθει η πανδημία το χειμώνα, λέγοντας ότι τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλα θα πάνε πραγματικά άσχημα «γιατί, τότε, θα είμαστε μόνοι μας; Γιατί οι βόρειες χώρες έχουν ήδη φτάσει σε ποσοστό εμβολιασμού 60%-70% με τον ρυθμό που πηγαίνουν. Και εάν εμείς δεν φτάσουμε εκεί και μείνουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού 60%-65%, οι γιατροί μας λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος, αυτή η παραλλαγή Δέλτα ή κάποια επόμενη που μπορεί να έρθει, να γυρνάει στον κόσμο των ανεμβολίαστων, να γεμίζει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στην κοινωνική μας δραστηριότητα εκ νέου και κυρίως να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία μας». Ζήτησε δε, από τα πολιτικά κόμματα να «αποτελέσει κυριότερο μέλημά τους, να πείσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν πειστεί και να εμβολιαστούν. Διότι σήμερα, αυτό είναι το μοναδικό όπλο που έχει η επιστήμη παγκοσμίως».

Εμβολιασμός και δηλώσεις Π. Πολάκη


Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αναρτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, λέγοντας ότι «διαβάζω σήμερα το παραπολιτικό, ότι ο Τσίπρας - λέει - 'άδειασε' τον Πολάκη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί να είναι και ψέματα. Δεν το γνωρίζω καθόλου». Ζήτησε δε, να βρεθεί ένας από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τολμήσει δημοσίως να πει μία λέξη ότι διαφωνεί με αυτά που γράφει ο κ. Πολάκης στο Facebook και που λέει από το βήμα της Βουλής. «Στο θέμα αυτό του εμβολιασμού, σε δύο βάρκες να πατάμε δεν χωράει. Ή πιστεύεις ότι υπάρχει ιός και το μόνο όπλο είναι το εμβόλιο και άρα όποιος δημοσίως βγαίνει και υποσκάπτει αυτή την πεποίθηση βλάπτει τη δημόσια υγεία και άρα δολοφονεί τους συμπολίτες του που δεν θα εμβολιαστούν, ή δεν το πιστεύεις και σε αυτήν την περίπτωση σταματάς κάθε κουβέντα και ειρωνεία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «στην ολομέλεια όλα τα κόμματα αντιπροσωπεύονται από τον Πρόεδρο και από τα όργανά τους. Στη Βουλή, δε όταν δεν μπορεί ο Πρόεδρος τον αντιπροσωπεύω εγώ, ως ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Και θέλω να το κάνω εντελώς ξεκάθαρο - και αν είσαστε με καλή πίστη δεν θα το συνεχίσετε αυτό - ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φάρμακο τον εμβολιασμό, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όσοι πιο πολλοί και όσες πιο πολλές μπορούν όσο πιο γρήγορα να εμβολιαστούν, αυτό είναι καλό για όλους μας».

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε την παλαιότερη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και παρατήρησε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, δεν θα κατέθετε τέτοια πρόταση. Συνεπώς, προέτρεψε την συμπολίτευση, «μην κάνετε σπέκουλα, μη βρίσκετε ότι κάποιος είπε, δεν είπε, πού τα είπε… αλλά το βασικό είναι πώς αντιπροσωπεύονται τα κόμματα» και ξεκάθαρα λέω στον ελληνικό λαό: Σας παρακαλούμε όλοι να μην έχετε φόβο για τον εμβολιασμό. Είναι σημαντικό για εσάς, για τις οικογένειές σας, για τις γειτονιές σας, για τις περιφέρειές σας, για την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε στον υπουργό πώς «ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, την πρώτη ημέρα που δόθηκε η δυνατότητα να εμβολιαστεί, έδωσε το παράδειγμα και πήγε και εμβολιάστηκε. Εγώ προσωπικά στις 3 Μαΐου όταν η κυβέρνηση έδωσε τη μονοσήμαντη δυνατότητα να πάμε να εμβολιαστούμε με AstraZeneca, ενώ σε άλλες χώρες είχε μπει ο προβληματισμός για τη δυνατότητα εμβολιασμού και με άλλα εμβόλια, πήγα και εμβολιάστηκα και το ανάρτησα και στα social media, προφανώς όχι για να δείξω το ωραίο μου μπράτσο ή το ωραίο του στήθος που μας έδειχνε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά για να δείξω ότι πρέπει όλοι να πάμε να εμβολιαστούμε. Και σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα έχω τη δεύτερη δόση του AstraZeneca την οποία θα κάνω και την οποία θα αναρτήσω και πάλι στα social media. 'Αρα λοιπόν, γιατί παίζετε αυτό το παιχνίδι; Γιατί δεν έρχεστε εδώ στο Κοινοβούλιο να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια συνεννόησης τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι φορείς, οι θεσμοί να ξεπεράσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και προσπαθείτε σώνει και ντε εδώ και μήνες, με πολλά περιστατικά να μας φορτώσετε τις δικές σας κυβερνητικές αποτυχίες, τις δικές σας κυβερνητικές αστοχίες, τα δικά σας κυβερνητικά λάθη, τις δικές σας κυβερνητικές ευθύνες;».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνεί με όσα αναφέρει, αλλά «εγώ σας διάβασα τις συγκεκριμένες αναρτήσεις του συναδέλφου σας κ. Παύλου Πολάκη και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα Πολάκης, όμως στην απάντησή σας δεν το είπατε καθόλου, δεν ακούστηκε. Εσείς φοβάστε να πείτε και το όνομα».

Συμφωνία των Πρεσπών


Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε και στις αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι μια πάρα πολύ κακή συμφωνία. Εμείς είχαμε πει και προεκλογικά ότι θα την τηρήσουμε, διότι είχαμε εξηγήσει πριν αυτή ψηφιστεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ότι αν ψηφιστεί καθίσταται διεθνής συμφωνία και είναι υποχρεωτική. Και είπαμε θα την τηρήσουμε σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για να μην φέρουμε τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση και όχι γιατί είναι καλή η συμφωνία». Παράλληλα αναγνώρισε πως «ένα από τα πολύ κακά αυτής της συμφωνίας, είναι ότι δεν προβλέπει και μηχανισμούς ποινής για όταν κάποιος την παραβιάζει εξόφθαλμα» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μας καλείτε επί τόπου και αύριο να φέρουμε τα μνημόνια συνεργασίας, όταν προχθές ο Ζάεφ έκανε tweet, όχι με Βόρεια Μακεδονία, αλλά με Μακεδονία, προκαλώντας όλον τον ελληνικό λαό στο Euro με τη σημαία της χώρας ως Μακεδονία και λέγοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξει αυτό και όταν είναι όλος ο ελληνικός λαός έξαλλος με την πολύ κακή συμφωνία που υπογράψατε, έρχεστε σήμερα εδώ και μας λέτε να τα επισπεύσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Θερμά συγχαρητήρια! Ακόμα δεν έχετε καταλάβει πόσο κακή συμφωνία έχετε φορτώσει τον ελληνικό λαό».

Σχετικά με την πρόταση της Ελληνικής Λύσης να βάλει η Ελλάδα βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ο υπουργός απάντησε πως είναι «προφανές ότι δεν έχετε καν διαβάσει τη συμφωνία. Η συμφωνία στο άρθρο 2 ρητώς απαγορεύει στην Ελλάδα να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων». Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Α. Γεωργιάδης, «η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία πάρα πολύ κακή συμφωνία με τον δυνατόν περισσότερο υπεύθυνο τρόπο. Και για να τηρηθεί από την πλευρά μας η συμφωνία ως υποχρεωτική, θα πρέπει να τηρείται και από την άλλη πλευρά, αλλιώς δεν τηρείται καθόλου αυτή η συμφωνία. Είναι τόσο απλό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στον υπουργό, ότι «εγώ δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τη Βόρεια Μακεδονία. Θα σας απαντήσω όμως όταν θα φέρετε τη σύμβαση και θα σας δω να την ψηφίζετε. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να το συζητήσουμε αυτό».

«Το νομοσχέδιο αυτό, είναι ένας ακόμα κρίκος στην προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε την ελληνική οικονομία και να αρχίσει να τρέχει με ταχύτερους ρυθμούς, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνης Γεωργιάδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για την ιδεολογική αντίθεση του ΚΚΕ με οτιδήποτε αφορά την ελεύθερη αγορά και το καπιταλιστικό σύστημα, συνεπώς όπως είπε, εσείς δεν θέλετε να ιδρύεται καμία επιχείρηση, άρα δεν έχει για εσάς σημασία εάν αυτό γίνεται σε ένα λεπτό, σε δέκα λεπτά ή σε δέκα μέρες.

Ο υπουργός σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως μια θετική εκτίμησή του για τον τουρισμό «θα είναι το 2021 να επιτύχουμε το 40% του 2019», κάτι που όπως έδειξε, μοιάζει με εφικτό στόχο. Σχετικά με την ύφεση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως όλες οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης που μιλούσαν για διψήφιο αριθμό διαψεύσθηκαν, καθώς το τελικό αποτέλεσμα ήταν μείον 7,8%, προφανώς πολύ καλύτερο των προβλέψεων. Ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την μικροψυχία «γιατί αυτή δεν φέρνει ψήφους» και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός αποστρέφεται τους μίζερους και τους μικρόψυχους και δεν θα έχετε καλή πολιτική πορεία αν συνεχίσετε έτσι». Ανέφερε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για το μήνα Μάιο είναι ο καλύτερος όλων των τελευταίων μηνών και υπολείπεται ελάχιστα του καλύτερου ως σήμερα μήνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήταν λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας. 'Αρα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες, η αίσθηση των συμπολιτών μας ως προς το πώς θα πάει η οικονομία, είναι ότι θα πάει καλά. Ειδικότερα, για την μεταποίηση, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 7/6/2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα (και όχι την πρόβλεψη) του IHS Markit, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην μεταποίηση από το 2000. Το «Wood» στις 2 Ιουνίου 2021, προσδοκά ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η Citigroup προβλέπει ανάπτυξη άνω του 10% στην Ελλάδα τη διετία 2021-2022. Η Bank of America ανακοίνωσε πρόβλεψη 5,1% έναντι 3,4% που έδινε το Μάιο. Η DBRS δηλώνει συν 5% από 4% που έδινε το Μάιο. Η Scope Ratigns έχει κάνει την πιο μεγάλη πρόβλεψη για 6,5% από 3,6% και 4,8% που έδινε τον Απρίλη και το Μάη. Ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε πως ασχέτως εάν αυτές όλες οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, εμείς δουλεύουμε… και είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μία ταχύτητα. Στο δικό μας χέρι είναι αυτήν την ταχύτητα να την ενισχύσουμε, να τη μεγαλώσουμε για να πάει γρηγορότερα. Και για αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Εάν δουλέψουμε και είμαστε συνεπείς, το αποτέλεσμα θα έρθει και θα είναι πολύ καλό, όχι για την κυβέρνηση, αλλά πολύ καλό για τους Έλληνες πολίτες». Και χαίρομαι είπε «που ψηφίζει και το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ το παρόν νομοσχέδιο».

Τέταρτο κύμα πανδημίας


Ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνης Γεωργιάδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να επανέλθει η πανδημία το χειμώνα, λέγοντας ότι τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλα θα πάνε πραγματικά άσχημα «γιατί, τότε, θα είμαστε μόνοι μας; Γιατί οι βόρειες χώρες έχουν ήδη φτάσει σε ποσοστό εμβολιασμού 60%-70% με τον ρυθμό που πηγαίνουν. Και εάν εμείς δεν φτάσουμε εκεί και μείνουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού 60%-65%, οι γιατροί μας λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος, αυτή η παραλλαγή Δέλτα ή κάποια επόμενη που μπορεί να έρθει, να γυρνάει στον κόσμο των ανεμβολίαστων, να γεμίζει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στην κοινωνική μας δραστηριότητα εκ νέου και κυρίως να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία μας». Ζήτησε δε, από τα πολιτικά κόμματα να «αποτελέσει κυριότερο μέλημά τους, να πείσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν πειστεί και να εμβολιαστούν. Διότι σήμερα, αυτό είναι το μοναδικό όπλο που έχει η επιστήμη παγκοσμίως».

Εμβολιασμός και δηλώσεις Π. Πολάκη


Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αναρτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, λέγοντας ότι «διαβάζω σήμερα το παραπολιτικό, ότι ο Τσίπρας - λέει - 'άδειασε' τον Πολάκη χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί να είναι και ψέματα. Δεν το γνωρίζω καθόλου». Ζήτησε δε, να βρεθεί ένας από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τολμήσει δημοσίως να πει μία λέξη ότι διαφωνεί με αυτά που γράφει ο κ. Πολάκης στο Facebook και που λέει από το βήμα της Βουλής. «Στο θέμα αυτό του εμβολιασμού, σε δύο βάρκες να πατάμε δεν χωράει. Ή πιστεύεις ότι υπάρχει ιός και το μόνο όπλο είναι το εμβόλιο και άρα όποιος δημοσίως βγαίνει και υποσκάπτει αυτή την πεποίθηση βλάπτει τη δημόσια υγεία και άρα δολοφονεί τους συμπολίτες του που δεν θα εμβολιαστούν, ή δεν το πιστεύεις και σε αυτήν την περίπτωση σταματάς κάθε κουβέντα και ειρωνεία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «στην ολομέλεια όλα τα κόμματα αντιπροσωπεύονται από τον Πρόεδρο και από τα όργανά τους. Στη Βουλή, δε όταν δεν μπορεί ο Πρόεδρος τον αντιπροσωπεύω εγώ, ως ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Και θέλω να το κάνω εντελώς ξεκάθαρο - και αν είσαστε με καλή πίστη δεν θα το συνεχίσετε αυτό - ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του εμβολιασμού, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φάρμακο τον εμβολιασμό, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όσοι πιο πολλοί και όσες πιο πολλές μπορούν όσο πιο γρήγορα να εμβολιαστούν, αυτό είναι καλό για όλους μας».

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε την παλαιότερη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και παρατήρησε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, δεν θα κατέθετε τέτοια πρόταση. Συνεπώς, προέτρεψε την συμπολίτευση, «μην κάνετε σπέκουλα, μη βρίσκετε ότι κάποιος είπε, δεν είπε, πού τα είπε… αλλά το βασικό είναι πώς αντιπροσωπεύονται τα κόμματα» και ξεκάθαρα λέω στον ελληνικό λαό: Σας παρακαλούμε όλοι να μην έχετε φόβο για τον εμβολιασμό. Είναι σημαντικό για εσάς, για τις οικογένειές σας, για τις γειτονιές σας, για τις περιφέρειές σας, για την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης απάντησε στον υπουργό πώς «ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, την πρώτη ημέρα που δόθηκε η δυνατότητα να εμβολιαστεί, έδωσε το παράδειγμα και πήγε και εμβολιάστηκε. Εγώ προσωπικά στις 3 Μαΐου όταν η κυβέρνηση έδωσε τη μονοσήμαντη δυνατότητα να πάμε να εμβολιαστούμε με AstraZeneca, ενώ σε άλλες χώρες είχε μπει ο προβληματισμός για τη δυνατότητα εμβολιασμού και με άλλα εμβόλια, πήγα και εμβολιάστηκα και το ανάρτησα και στα social media, προφανώς όχι για να δείξω το ωραίο μου μπράτσο ή το ωραίο του στήθος που μας έδειχνε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά για να δείξω ότι πρέπει όλοι να πάμε να εμβολιαστούμε. Και σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα έχω τη δεύτερη δόση του AstraZeneca την οποία θα κάνω και την οποία θα αναρτήσω και πάλι στα social media. 'Αρα λοιπόν, γιατί παίζετε αυτό το παιχνίδι; Γιατί δεν έρχεστε εδώ στο Κοινοβούλιο να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια συνεννόησης τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι φορείς, οι θεσμοί να ξεπεράσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και προσπαθείτε σώνει και ντε εδώ και μήνες, με πολλά περιστατικά να μας φορτώσετε τις δικές σας κυβερνητικές αποτυχίες, τις δικές σας κυβερνητικές αστοχίες, τα δικά σας κυβερνητικά λάθη, τις δικές σας κυβερνητικές ευθύνες;».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνεί με όσα αναφέρει, αλλά «εγώ σας διάβασα τις συγκεκριμένες αναρτήσεις του συναδέλφου σας κ. Παύλου Πολάκη και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα Πολάκης, όμως στην απάντησή σας δεν το είπατε καθόλου, δεν ακούστηκε. Εσείς φοβάστε να πείτε και το όνομα».

Συμφωνία των Πρεσπών


Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε και στις αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης για την Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι μια πάρα πολύ κακή συμφωνία. Εμείς είχαμε πει και προεκλογικά ότι θα την τηρήσουμε, διότι είχαμε εξηγήσει πριν αυτή ψηφιστεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ότι αν ψηφιστεί καθίσταται διεθνής συμφωνία και είναι υποχρεωτική. Και είπαμε θα την τηρήσουμε σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για να μην φέρουμε τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση και όχι γιατί είναι καλή η συμφωνία». Παράλληλα αναγνώρισε πως «ένα από τα πολύ κακά αυτής της συμφωνίας, είναι ότι δεν προβλέπει και μηχανισμούς ποινής για όταν κάποιος την παραβιάζει εξόφθαλμα» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μας καλείτε επί τόπου και αύριο να φέρουμε τα μνημόνια συνεργασίας, όταν προχθές ο Ζάεφ έκανε tweet, όχι με Βόρεια Μακεδονία, αλλά με Μακεδονία, προκαλώντας όλον τον ελληνικό λαό στο Euro με τη σημαία της χώρας ως Μακεδονία και λέγοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξει αυτό και όταν είναι όλος ο ελληνικός λαός έξαλλος με την πολύ κακή συμφωνία που υπογράψατε, έρχεστε σήμερα εδώ και μας λέτε να τα επισπεύσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Θερμά συγχαρητήρια! Ακόμα δεν έχετε καταλάβει πόσο κακή συμφωνία έχετε φορτώσει τον ελληνικό λαό».

Σχετικά με την πρόταση της Ελληνικής Λύσης να βάλει η Ελλάδα βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ο υπουργός απάντησε πως είναι «προφανές ότι δεν έχετε καν διαβάσει τη συμφωνία. Η συμφωνία στο άρθρο 2 ρητώς απαγορεύει στην Ελλάδα να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων». Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Α. Γεωργιάδης, «η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία πάρα πολύ κακή συμφωνία με τον δυνατόν περισσότερο υπεύθυνο τρόπο. Και για να τηρηθεί από την πλευρά μας η συμφωνία ως υποχρεωτική, θα πρέπει να τηρείται και από την άλλη πλευρά, αλλιώς δεν τηρείται καθόλου αυτή η συμφωνία. Είναι τόσο απλό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στον υπουργό, ότι «εγώ δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τη Βόρεια Μακεδονία. Θα σας απαντήσω όμως όταν θα φέρετε τη σύμβαση και θα σας δω να την ψηφίζετε. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να το συζητήσουμε αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία