ΑΠΟΨΕΙΣ

Vegetarian τίγρεις δεν υπάρχουν

 06/09/2021 12:00

Η κυβέρνηση θα έχει απώλειες λόγω του COVID-19. Βεβαίως, δεν θα ανιχνευθεί ποτέ τι ακριβώς έχουν κατά νου όσοι λένε ότι «δεν διαχειρίσθηκε επαρκώς» την πανδημία. Εάν εννοούν ότι είναι άτολμη με τους αντιεμβολιαστές ή ότι κακώς τους χαλάει την ζαχαρένια. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Ένα κόμμα του 40% δεν είναι ποτέ μπλοκ και μολονότι η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη αντλεί δυνάμεις από το μέτωπο της λογικής, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τον τυχοδιωκτισμό του «αντιμνημονιακού αγώνα», όλο και κάποιους έχει μαζέψει από την ψεκασμένη Δεξιά. Σίγουρα, πάντως, κανείς δεν θα της καταλογίσει ότι «δεν έπεισε τους σκεπτικιστές». Όποιοι τα λένε αυτά, είτε ανήκουν στην συμπαθή τάξη των καθωσπρεπιστών που νομίζουν ότι στα καθήκοντα της δημοκρατικής πολιτείας περιλαμβάνεται και ο αδιάκοπος διάλογος με την παραφροσύνη, είτε είναι αρνητές του εμβολίου αλλά κρύβονται πίσω από κενές περιεχομένου λέξεις που σταδιοδρομούν επιτυχέστατα στον δημόσιο βίο, είτε είναι συνδικαλιστές της εποχής των σπηλαίων είτε κάνουν αντιπολίτευση επενδύοντας στην προσδοκία της καταστροφής.

Όλοι αυτοί θα συνεχίσουν το παπατζιλίκι της «προαιρετικής υποχρεωτικότητος». Αλλά είναι αδιάφορο τι λένε οι πρόεδροι της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΛΜΕ, οι καβάλα στο καλάμι δικαιωματιστές και οι αυτοθαυμαζόμενοι σχολιαστές του facebook που ανησυχούν για κοινωνικό διχασμό επειδή τέθηκαν σε αναστολή εργασίας οι ανεμβολίαστες νοσοκόμες. Σημασία έχει τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και πριν από αυτό, αν θα συνειδητοποιήσει ότι μόνη θα σηκώσει το βάρος των αποφάσεων. Και μόνη αυτή θα χάσει εάν αρχίσει να πετάει από το καράβι Χρυσοχοΐδηδες και το φορτώνει με Αποστολακάκηδες.

Αγαπησιάρικες συναινέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν τάσεις αυτοκτονίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε από την πρώτη μέρα κάθε μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας -πράγμα πολύ φυσικό γιατί όπως δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις την τίγρη να γίνει vegetarian, εξίσου δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιλαμβάνεται τον θάνατο των ανθρώπων και την κατάρρευση της οικονομίας ως ευκαιρία εξουσίας. Όποιος πιστεύει στα παραμύθια για τον «ανθρωπισμό της Αριστεράς» καλύτερα να διαβάσει Σούπερ Γκούφη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε σε συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ που τελευταία γύρισε την πλάκα και λέει πράγματα απίθανα, όπως ότι φταίει ο Μητσοτάκης επειδή δεν έπεισε τους οπαδούς του Πολάκη και του Βελόπουλου να εμβολιαστούν. Γενικώς είναι ακατανόητο αυτό που συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ. Αγνοούν τι πιστεύουν όσοι το στήριξαν όταν έπεφταν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και κολακεύουν τους «αυριανιστές» που το εγκατέλειψαν μόλις το ΠΑΣΟΚ έκοψε τον δρόμο για τον τζάμπα μπουφέ. Φυσικά και δεν θα τους φέρουν πίσω. Αυτοί πλέον είναι πολιτικοί γενίτσαροι. Μισούν την εκλογική μήτρα τους, είναι πιθανότερο να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ ο ψηφοφόρος του Φίλη παρά ο ψηφοφόρος του Ραγκούση. Και αν τυχόν επιστρέψουν, θα σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει τόσο εκφυλιστεί ώστε προτιμότερο να καταθέσει την σφραγίδα του και να διαλυθεί ησύχως. Πρόκειται για μυωπία; Πρόκειται για κούραση -να μείνουμε στην πολιτική έστω και ως ρυμούλκες του Τσίπρα; Σίγουρα, πάντως, είναι μια πολύ πικρή ιστορία για το κόμμα που κάποτε άντεχε να παίρνει δύσκολες και υπεύθυνες αποφάσεις.

Γενικώς, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για δισταγμούς. Ή θα κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό ή θα φοβάται και την σκιά της και θα απολογείται διαρκώς. Και στις δύο περιπτώσεις, κάτι θα της κλέψουν οι «φίλοι του λαού». Αλλά η επιλογή δεν είναι αδιάφορη. Η πολιτική δεν επιτρέπεται να υπάρχει χωρίς κανόνες ηθικής και ανεξάρτητα από το δημόσιο συμφέρον. Και αν τυχόν το παραδεχτούμε, θα έχουμε υπογράψει την εξαθλίωσή μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Σεπτεμβρίου 2021