ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βαρόμετρο Βόρειας Ελλάδας: Κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας, με δυσκολίες ο Ζέρβας

Ακρίβεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας, συγκοινωνίες, εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια τα μεταλύτερα προβλήματα των κατοίκων στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

 18/07/2022 10:30

Βαρόμετρο Βόρειας Ελλάδας: Κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας, με δυσκολίες ο Ζέρβας

Επιμέλεια - παρουσίαση Νίκος Ηλιάδης

Την ακτινογραφία κάθε μιας από τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του ετήσιου Βαρόμετρου το οποίο αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης των τεσσάρων περιφερειαρχών όσον αφορά το έργο τους, αλλά και την εικόνα τους. Ανάλογη αξιολόγηση γίνεται και για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Το Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας, το πρώτο μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» την περασμένη Κυριακή, είναι μία έρευνα των τάσεων και στάσεων της κοινής γνώμης, πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες όπως το γενικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, την αξιολόγηση των θεσμικών - πολιτικών οργανισμών και προσώπων, την καταγραφή - αξιολόγηση των κύριων προβλημάτων και προτεραιοτήτων και την αποτύπωση των πολιτικών τάσεων της περιόδου σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της Populus (Strategy and Insights), το διάστημα 14 έως 19 Ιουνίου, σε δείγμα 2.061 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

tautotita.jpg

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


kentriki-pita.jpg

Όπως σε όλες τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, έτσι και στην Κεντρική Μακεδονία, ως μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολίτες αξιολογούν σε ποσοστό 58% αυτό της ακρίβειας. Ακολουθούν τα προβλήματα της ανεργίας 35%, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας 27%, οι συγκοινωνίες, η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια 25%, η υγεία και η περίθαλψη 19% και η πανδημία η οποία έχει υποχωρήσει πλέον στο 12%. Χαμηλότερα είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπως και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης (9%), περιβαλλοντικά θέματα (7%) κ.ο.κ.

tzitzi1.jpg
tzitzi2.jpg

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας καταγράφει από τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας καθώς περισσότεροι από ένας στους δύο έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα;» το 50% των ερωτηθέντων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι έχουν «θετική και μάλλον θετική γνώμη» έναντι μόλις 22% που δηλώνουν πως έχουν «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη».

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι «θετική και μάλλον θετική γνώμη» για τον κ. Τζιτζικώστα έχει το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει μόλις το 28%) και φυσικά το 73% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του 2019 (αρνητική γνώμη έχει μόλις το 10%).

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικής γνώμης ο κ. Τζιτζικώστας επιτυγχάνει στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς (57%), Χαλκιδικής (55%) και Πέλλας (54%), σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία είναι στο 50%, ενώ τα χαμηλότερα είναι στις Σέρρες (47%) και στην Πιερία (41%). Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (27%) είναι στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί η Πιερία (16%).

Οι άνδρες έχουν περισσότερο θετική γνώμη (52%) για τον περιφερειάρχη σε σχέση με τις γυναίκες (48%), ενώ όσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες τα υψηλότερα ποσοστά συμπάθειας ο κ. Τζιτζικώστας τα καταγράφει στις ηλικίες 45-54 (51%), 55-64 (54%) και στους άνω των 65 (74%). Αλλά και στις μικρότερες ηλικίες το ισοζύγιό του είναι θετικό αφού στους 17-34 οι θετικές γνώμες είναι στο 34% και οι αρνητικές στο 28%.

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστας;» το 52% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και το 36% «όχι» και «μάλλον όχι». Ικανοποίηση εκφράζουν εφτά στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (71%), αλλά και τέσσερις στους δέκα του ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του περιφερειάρχη καταγράφονται σε Ημαθία (62%) και Κιλκίς (58%), ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 52%. Τα χαμηλότερα είναι στις Σέρρες (47%).

Τέλος, περισσότερο ικανοποιημένοι από το έργο του κ. Τζιτζικώστα εμφανίζονται οι άνω των 65 ετών (σε ποσοστό 68%) και λιγότερο οι νέοι ηλικίας 17-34 (39%).

tzitzi3.jpg
tzitzi4.jpg

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες όπου η ακρίβεια θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, στη Δυτική Μακεδονία στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η ανεργία σε ποσοστό 72%. Αυτό ίσως οφείλεται στην βίαιη απολιγνιτοποίηση η οποία έπληξε το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, προκαλώντας μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ανεργία με 46% και ακολουθεί η ερημοποίηση/μετανάστευση νέων με 27%, που και αυτά είναι συναφή με την απολιγνιτοποίηση. Ακολουθούν τα προβλήματα της έλλειψης επενδύσεων (19%) και οικονομικής ανάπτυξης (18%), οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (16%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (11%).

Η επιδείνωση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεικτών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντανακλά, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του Βαρόμετρου και στο πρόσωπο του περιφερειάρχη ο οποίος πρόσκειται άλλωστε στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κασαπίδης καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων περιφερειαρχών στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη;» το 31% δηλώνει «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 31% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη» ενώ σχεδόν ένας στους τρεις, ποσοστό 33%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Πολύ χειρότερη είναι η επίδοση του κ. Κασαπίδη όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του. Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη;» το 50% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», σε αντίθεση με το 37% που δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι».


Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την οικονομία αξιολογούν ως σπουδαιότερα για την περιοχή τους οι κάτοικοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρουν η ακρίβεια (57%), η ανεργία (46%), αλλά και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (19%), η ερημοποίηση/μετανάστευση των νέων (17%) και ακολουθούν η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, η υγεία/περίθαλψη και η πανδημία (16%). Χαμηλότερα βρίσκεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό (13%), αν και πρόκειται για μια περιφέρεια η οποία δέχεται πιέσεις από προσφυγικά/μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ πολύ πιο κάτω (5%) είναι τα ζητήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας.

Χαμηλές πτήσεις καταγράφει ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο;» λιγότεροι από ένας στους τρεις, ποσοστό 29% δηλώνει «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 22% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη», ενώ σχεδόν ένας στους τρεις, ποσοστό 32%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Κάπως χειρότερα είναι τα πράγματα για τον κ. Μέτιο όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του καθώς το ισοζύγιο είναι ελαφρώς αρνητικό. Ειδικότερα, στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου;» το 41% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», σε αντίθεση με το 39% που δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι».


Περιφέρεια Ηπείρου


Στην άλλη άκρη της Εγνατίας οδού, στην ακριτική Ήπειρο, η ακρίβεια αξιολογείται μακράν από τους Ηπειρώτες ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα συγκεντρώνοντας ποσοστό 64% και ακολουθούν η ανεργία με 41% και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας με 30%. Αρκετά πιο πίσω είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων (18%), η πανδημία (15%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όπως και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης (13%), η υγεία/περίθαλψη καθώς και η ερημοποίηση/μετανάστευση των νέων (11%).

Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής τα οποία συγκεντρώνει ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη;» σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 49% δηλώνουν «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 20% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη», ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις, ποσοστό 24%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Καλύτερα είναι τα πράγματα για τον κ. Καχριμάνη όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του το οποίο κρίνουν θετικά περισσότεροι από τους μισούς. Ειδικότερα, στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη;» το 54% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», σε αντίθεση με το 37% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».


zevas1.jpg
Ποια η εικόνα για τον Κ. Ζέρβα

Οι Θεσσαλονικείς έχουν μία σχετικά καλή εικόνα για τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από το έργο του. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν σε δύο ερωτήματα του Βαρόμετρου της Βόρειας Ελλάδας, άτομα - μέρος του δείγματος τα οποία κατοικούν στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;», τέσσερις στους δέκα, ποσοστό 41% δηλώνει πως έχει «θετική» και «μάλλον θετική» γνώμη, ενώ το 37% έχει «αρνητική» και «μάλλον αρνητική» γνώμη. Περίπου ένας στους πέντε, ποσοστό 22% δεν εκφράζει γνώμη.

Στο δε, ερώτημα «είστε ικανοποιημένος από το έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης;» εκεί οι αρνητικές γνώμες υπερισχύουν. Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 49% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» και το 44% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι».

zervas2.jpg

Στο κυνήγι του 43%

temekenidis.jpg

Του Πασχάλη - Αλέξανδρου Τεμεκενίδη

Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis@palmosanalysis.gr


Ένα χρόνο και κάτι πριν τις επόμενες Περιφερειακές εκλογές, η αποτύπωση των προβλημάτων ανά Περιφέρεια και της ικανοποίησης των πολιτών από τους Περιφερειάρχες δίνει μία πρόγευση, τόσο της ατζέντας των εκλογών, όσο και της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, ώστε να παραμείνουν ή να αλλάξουν οι σημερινές διοικήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει κανείς να προσθέσει ένα νέο στοιχείο: η εκλογή των νέων Περιφερειαρχών μπορεί να γίνει και από τον πρώτο γύρο, αρκεί ο νικητής να έχει λάβει τουλάχιστον το 43% των έγκυρων ψηφοδελτίων αποφεύγοντας έτσι τον, συχνά επικίνδυνο και ανατρεπτικό, δεύτερο γύρο.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας ανά Περιφέρεια στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας (Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), η τοπική ατζέντα, όπως αυτή καθορίζεται από την αναφορά των βασικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες σε κάθε Περιφέρεια, εμφανίζει σημαντικές και ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά προβλημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ακρίβεια -κυρίαρχη αναφορά προβλήματος στη χώρα σήμερα- υποσκελίζεται από την ανεργία, ενώ σαφώς υψηλότερες είναι και οι αναφορές στην ερημοποίηση - μετανάστευση των νέων, στην έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι η υπόθεση της απολιγνιτοποίησης που αφορά στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και συνακόλουθα, δυσαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, η υπόθεση δημιουργεί πίεση και στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, με τα σημάδια να είναι σαφή στην εικόνα του Περιφερειάρχη, που εξελέγη το 2019 με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Η μάχη του 2023 στην Περιφέρεια αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες -όχι μόνο ο νυν- θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την επόμενη μέρα του λιγνίτη στην περιοχή.

Η εικόνα στις υπόλοιπες Περιφέρειες είναι λίγο - πολύ αναμενόμενη: οι εκλεγμένοι το 2019 με υψηλότατα ποσοστά από τον πρώτο γύρο Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, διατηρούν ισχυρά ερείσματα και υψηλή δημοφιλία μεταξύ των πολιτών, σαφώς πάνω από τη νοητή γραμμή του 43%, ενώ η κατάσταση είναι πιο ρευστή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο νυν Περιφερειάρχης είχε, ούτως ή άλλως εκλεγεί με οριακή πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο το 2019.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, συγκεντρώνει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολιτικές προεκτάσεις και μηνύματα. Ο νυν Δήμαρχος διατηρεί σημαντική δημοφιλία και ικανοποίηση από το έργο του (πολλαπλάσια του ποσοστού που είχε λάβει στον 1ο γύρο των Δημοτικών Εκλογών του 2019) αλλά, ταυτόχρονα, εμφανίζεται και ένα αντίστοιχο σε ισχύ ρεύμα αρνητικής γνώμης και δυσαρέσκειας που καθιστά κάθε εκτίμηση, ενόψει του 2023, τουλάχιστον επισφαλή, με τα υφιστάμενα μέχρι στιγμής δεδομένα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.07.2022

Επιμέλεια - παρουσίαση Νίκος Ηλιάδης

Την ακτινογραφία κάθε μιας από τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του ετήσιου Βαρόμετρου το οποίο αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης των τεσσάρων περιφερειαρχών όσον αφορά το έργο τους, αλλά και την εικόνα τους. Ανάλογη αξιολόγηση γίνεται και για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Το Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας, το πρώτο μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» την περασμένη Κυριακή, είναι μία έρευνα των τάσεων και στάσεων της κοινής γνώμης, πάνω σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες όπως το γενικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, την αξιολόγηση των θεσμικών - πολιτικών οργανισμών και προσώπων, την καταγραφή - αξιολόγηση των κύριων προβλημάτων και προτεραιοτήτων και την αποτύπωση των πολιτικών τάσεων της περιόδου σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της Populus (Strategy and Insights), το διάστημα 14 έως 19 Ιουνίου, σε δείγμα 2.061 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

tautotita.jpg

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


kentriki-pita.jpg

Όπως σε όλες τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, έτσι και στην Κεντρική Μακεδονία, ως μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολίτες αξιολογούν σε ποσοστό 58% αυτό της ακρίβειας. Ακολουθούν τα προβλήματα της ανεργίας 35%, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας 27%, οι συγκοινωνίες, η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια 25%, η υγεία και η περίθαλψη 19% και η πανδημία η οποία έχει υποχωρήσει πλέον στο 12%. Χαμηλότερα είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπως και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης (9%), περιβαλλοντικά θέματα (7%) κ.ο.κ.

tzitzi1.jpg
tzitzi2.jpg

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας καταγράφει από τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας καθώς περισσότεροι από ένας στους δύο έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα;» το 50% των ερωτηθέντων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι έχουν «θετική και μάλλον θετική γνώμη» έναντι μόλις 22% που δηλώνουν πως έχουν «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη».

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι «θετική και μάλλον θετική γνώμη» για τον κ. Τζιτζικώστα έχει το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει μόλις το 28%) και φυσικά το 73% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του 2019 (αρνητική γνώμη έχει μόλις το 10%).

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικής γνώμης ο κ. Τζιτζικώστας επιτυγχάνει στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς (57%), Χαλκιδικής (55%) και Πέλλας (54%), σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία είναι στο 50%, ενώ τα χαμηλότερα είναι στις Σέρρες (47%) και στην Πιερία (41%). Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (27%) είναι στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί η Πιερία (16%).

Οι άνδρες έχουν περισσότερο θετική γνώμη (52%) για τον περιφερειάρχη σε σχέση με τις γυναίκες (48%), ενώ όσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες τα υψηλότερα ποσοστά συμπάθειας ο κ. Τζιτζικώστας τα καταγράφει στις ηλικίες 45-54 (51%), 55-64 (54%) και στους άνω των 65 (74%). Αλλά και στις μικρότερες ηλικίες το ισοζύγιό του είναι θετικό αφού στους 17-34 οι θετικές γνώμες είναι στο 34% και οι αρνητικές στο 28%.

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστας;» το 52% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και το 36% «όχι» και «μάλλον όχι». Ικανοποίηση εκφράζουν εφτά στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (71%), αλλά και τέσσερις στους δέκα του ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του περιφερειάρχη καταγράφονται σε Ημαθία (62%) και Κιλκίς (58%), ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 52%. Τα χαμηλότερα είναι στις Σέρρες (47%).

Τέλος, περισσότερο ικανοποιημένοι από το έργο του κ. Τζιτζικώστα εμφανίζονται οι άνω των 65 ετών (σε ποσοστό 68%) και λιγότερο οι νέοι ηλικίας 17-34 (39%).

tzitzi3.jpg
tzitzi4.jpg

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες όπου η ακρίβεια θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, στη Δυτική Μακεδονία στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η ανεργία σε ποσοστό 72%. Αυτό ίσως οφείλεται στην βίαιη απολιγνιτοποίηση η οποία έπληξε το λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, προκαλώντας μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ανεργία με 46% και ακολουθεί η ερημοποίηση/μετανάστευση νέων με 27%, που και αυτά είναι συναφή με την απολιγνιτοποίηση. Ακολουθούν τα προβλήματα της έλλειψης επενδύσεων (19%) και οικονομικής ανάπτυξης (18%), οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (16%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (11%).

Η επιδείνωση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεικτών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντανακλά, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του Βαρόμετρου και στο πρόσωπο του περιφερειάρχη ο οποίος πρόσκειται άλλωστε στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κασαπίδης καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων περιφερειαρχών στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη;» το 31% δηλώνει «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 31% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη» ενώ σχεδόν ένας στους τρεις, ποσοστό 33%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Πολύ χειρότερη είναι η επίδοση του κ. Κασαπίδη όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του. Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη;» το 50% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», σε αντίθεση με το 37% που δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι».


Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την οικονομία αξιολογούν ως σπουδαιότερα για την περιοχή τους οι κάτοικοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρουν η ακρίβεια (57%), η ανεργία (46%), αλλά και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (19%), η ερημοποίηση/μετανάστευση των νέων (17%) και ακολουθούν η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, η υγεία/περίθαλψη και η πανδημία (16%). Χαμηλότερα βρίσκεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό (13%), αν και πρόκειται για μια περιφέρεια η οποία δέχεται πιέσεις από προσφυγικά/μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ πολύ πιο κάτω (5%) είναι τα ζητήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας.

Χαμηλές πτήσεις καταγράφει ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο;» λιγότεροι από ένας στους τρεις, ποσοστό 29% δηλώνει «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 22% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη», ενώ σχεδόν ένας στους τρεις, ποσοστό 32%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Κάπως χειρότερα είναι τα πράγματα για τον κ. Μέτιο όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του καθώς το ισοζύγιο είναι ελαφρώς αρνητικό. Ειδικότερα, στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου;» το 41% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», σε αντίθεση με το 39% που δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι».


Περιφέρεια Ηπείρου


Στην άλλη άκρη της Εγνατίας οδού, στην ακριτική Ήπειρο, η ακρίβεια αξιολογείται μακράν από τους Ηπειρώτες ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα συγκεντρώνοντας ποσοστό 64% και ακολουθούν η ανεργία με 41% και οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας με 30%. Αρκετά πιο πίσω είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων (18%), η πανδημία (15%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όπως και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης (13%), η υγεία/περίθαλψη καθώς και η ερημοποίηση/μετανάστευση των νέων (11%).

Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής τα οποία συγκεντρώνει ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη;» σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 49% δηλώνουν «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 20% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη», ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις, ποσοστό 24%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Καλύτερα είναι τα πράγματα για τον κ. Καχριμάνη όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του το οποίο κρίνουν θετικά περισσότεροι από τους μισούς. Ειδικότερα, στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη;» το 54% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», σε αντίθεση με το 37% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».


zevas1.jpg
Ποια η εικόνα για τον Κ. Ζέρβα

Οι Θεσσαλονικείς έχουν μία σχετικά καλή εικόνα για τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από το έργο του. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν σε δύο ερωτήματα του Βαρόμετρου της Βόρειας Ελλάδας, άτομα - μέρος του δείγματος τα οποία κατοικούν στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;», τέσσερις στους δέκα, ποσοστό 41% δηλώνει πως έχει «θετική» και «μάλλον θετική» γνώμη, ενώ το 37% έχει «αρνητική» και «μάλλον αρνητική» γνώμη. Περίπου ένας στους πέντε, ποσοστό 22% δεν εκφράζει γνώμη.

Στο δε, ερώτημα «είστε ικανοποιημένος από το έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης;» εκεί οι αρνητικές γνώμες υπερισχύουν. Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 49% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» και το 44% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι».

zervas2.jpg

Στο κυνήγι του 43%

temekenidis.jpg

Του Πασχάλη - Αλέξανδρου Τεμεκενίδη

Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis

temekenidis@palmosanalysis.gr


Ένα χρόνο και κάτι πριν τις επόμενες Περιφερειακές εκλογές, η αποτύπωση των προβλημάτων ανά Περιφέρεια και της ικανοποίησης των πολιτών από τους Περιφερειάρχες δίνει μία πρόγευση, τόσο της ατζέντας των εκλογών, όσο και της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, ώστε να παραμείνουν ή να αλλάξουν οι σημερινές διοικήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει κανείς να προσθέσει ένα νέο στοιχείο: η εκλογή των νέων Περιφερειαρχών μπορεί να γίνει και από τον πρώτο γύρο, αρκεί ο νικητής να έχει λάβει τουλάχιστον το 43% των έγκυρων ψηφοδελτίων αποφεύγοντας έτσι τον, συχνά επικίνδυνο και ανατρεπτικό, δεύτερο γύρο.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας ανά Περιφέρεια στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας (Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), η τοπική ατζέντα, όπως αυτή καθορίζεται από την αναφορά των βασικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες σε κάθε Περιφέρεια, εμφανίζει σημαντικές και ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά προβλημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ακρίβεια -κυρίαρχη αναφορά προβλήματος στη χώρα σήμερα- υποσκελίζεται από την ανεργία, ενώ σαφώς υψηλότερες είναι και οι αναφορές στην ερημοποίηση - μετανάστευση των νέων, στην έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι η υπόθεση της απολιγνιτοποίησης που αφορά στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και συνακόλουθα, δυσαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, η υπόθεση δημιουργεί πίεση και στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, με τα σημάδια να είναι σαφή στην εικόνα του Περιφερειάρχη, που εξελέγη το 2019 με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Η μάχη του 2023 στην Περιφέρεια αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες -όχι μόνο ο νυν- θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την επόμενη μέρα του λιγνίτη στην περιοχή.

Η εικόνα στις υπόλοιπες Περιφέρειες είναι λίγο - πολύ αναμενόμενη: οι εκλεγμένοι το 2019 με υψηλότατα ποσοστά από τον πρώτο γύρο Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, διατηρούν ισχυρά ερείσματα και υψηλή δημοφιλία μεταξύ των πολιτών, σαφώς πάνω από τη νοητή γραμμή του 43%, ενώ η κατάσταση είναι πιο ρευστή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο νυν Περιφερειάρχης είχε, ούτως ή άλλως εκλεγεί με οριακή πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο το 2019.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, συγκεντρώνει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολιτικές προεκτάσεις και μηνύματα. Ο νυν Δήμαρχος διατηρεί σημαντική δημοφιλία και ικανοποίηση από το έργο του (πολλαπλάσια του ποσοστού που είχε λάβει στον 1ο γύρο των Δημοτικών Εκλογών του 2019) αλλά, ταυτόχρονα, εμφανίζεται και ένα αντίστοιχο σε ισχύ ρεύμα αρνητικής γνώμης και δυσαρέσκειας που καθιστά κάθε εκτίμηση, ενόψει του 2023, τουλάχιστον επισφαλή, με τα υφιστάμενα μέχρι στιγμής δεδομένα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.07.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία