ΑΠΟΨΕΙΣ

Βαδίζουμε προς πολιτική αστάθεια;

 28/03/2023 14:00

Οι εκτιμήσεις για το μετεκλογικό τοπίο βασίζονται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο -για να μην πω καθοριστικό- στη διαμόρφωση της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών. Το ζητούμενο είναι αν αυτός ο θυμός θα ξεθυμάνει με την πάροδο του χρόνου και θα επικρατήσουν αμιγώς πολιτικά και οικονομικά κριτήρια όταν οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες ή αν θα προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Αν δηλαδή το πολύνεκρο δυστύχημα θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ένα είναι το βέβαιο: πως η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στην αποσυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και όχι σε αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ κινείται, σταθερά, σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ο αναγνώστης, όταν διαβάζει δημοσκοπήσεις οφείλει να γνωρίζει πως σε αυτές υπάρχει ένα περιθώριο στατιστικού λάθους περίπου 3%. Δηλαδή μία διαφορά 4 μονάδων μπορεί να βρίσκεται στις 6-7 μονάδες ή να είναι μηδενισμένη και το παιχνίδι να είναι ντέρμπι.

Με τα υπάρχοντα ευρήματα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αν όχι αδύνατος, ο σχηματισμός κυβέρνησης του πρώτου με το τρίτο κόμμα, στις εκλογές με την απλή αναλογική. Επίσης το ίδιο δύσκολος, όχι μόνον για λόγους αριθμητικής, αλλά και για πολιτικούς λόγους φαίνεται πως είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης των «ηττημένων». Άρα, αν δεν αλλάξουν οι διαθέσεις των πολιτών στο επόμενο δίμηνο, θα βαδίσουμε προς τις δεύτερες κάλπες, με την ενισχυμένη αναλογική του κλιμακωτού bonus.

Βέβαια, δύο μήνες είναι μακρύς πολιτικός χρόνος, αν αναλογιστούμε τι συνέβη μέσα σε δέκα μέρες και ήρθαν τα πάνω - κάτω. Ρήξη Πολάκη - ΣΥΡΙΖΑ, καταδίκη Παππά με 13-0 και εκεί που η Νέα Δημοκρατία βάδιζε καβάλα στο άλογο, έρχεται το τραγικό δυστύχημα και ανατρέπεται όλο το πολιτικό τοπίο.

Υπάρχει ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία και στις δεύτερες εκλογές; Φυσικά και υπάρχει, αν και οι προβλέψεις επ’ αυτού είναι πρόωρες. Ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί μία κρίσιμη μάζα πολιτών όταν δει το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών. Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη τι έγινε στις διπλές εκλογές του 2012. Στις πρώτες εκλογές το πολιτικό τοπίο έδινε την εικόνα της αποσύνθεσης, με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται κάτω από 19%, το ΠΑΣΟΚ από το 44% να «κάθεται» σε ένα ταπεινό 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% να εκτοξεύεται λίγο κάτω από το 17%. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έλαβαν με το «καλημέρα» 11%. Μέσα σε 40 ημέρες η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 10 μονάδες και άλλες τόσες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες προχώρησαν σε μια διορθωτική ψήφο στις δεύτερες εκλογές, μια ψήφο που σταθεροποίησε το πολιτικό σκηνικό.

Συνεπώς, ας περιμένουμε να δούμε το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώνει τις τάσεις της κοινής γνώμης περίπου 25 ημέρες μετά το τραγικό συμβάν και θα επανεκτιμήσουμε τα νέα δεδομένα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26.03.2023

Δημοφιλείς Απόψεις