ΑΠΟΨΕΙΣ

Βαδίζει προς τις εκλογές σαν πρόβατο επί σφαγή

 10/06/2019 12:00

Ο χάρτης βάφηκε μπλε. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Πάντα υπήρχαν κάποιες νησίδες -μεγάλες ή μικρές- που δήλωναν την ύπαρξη και του κόμματος που μειοψήφησε στις εκλογές.

Στις 2 Ιουνίου επισφραγίστηκε πανηγυρικά το «ΣΥΡΙΖΑ τέλος».

Και τώρα η πατρίδα μας βαδίζει προς τις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου. Με δεδομένο πως οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν ουσιαστικά με όρους εθνικών εκλογών, το αποτέλεσμά τους δύσκολα ανατρέπεται.

Δεν είναι μόνον οι 9,5 μονάδες διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κυρίως το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Μέσα σε σαράντα ημέρες ελάχιστα μπορούν να γίνουν.

Συνεπώς, ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στις εθνικές εκλογές σαν πρόβατο επί σφαγή. Χωρίς ατζέντα, με φθαρμένα διλήμματα, με απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό.

Όλα τα θέματα τα έθεσε στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και έχασε πανηγυρικά. Θα ξαναπεί έπειτα από λίγες ημέρες τα ίδια πράγματα στους ίδιους ανθρώπους;

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει και μήνυμα, και δεν υπάρχει και ο αγγελιοφόρος που θα το έφερνε, αν υπήρχε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του όλη την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και συνετρίβη. Το αποκαλούμενο ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος από τον αντίπαλό του, τον οποίο θεωρούσε πως τον «είχε στο τσεπάκι του».

Τον υποτίμησε κι έχασε.

Στρατός χωρίς όπλα -όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα- μπορεί να κερδίσει; Ή έστω να ηττηθεί αξιοπρεπώς;

Φαίνεται πως όχι. Η ήττα του διαγράφεται συντριπτική. Η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον τον αέρα του νικητή, γιατί είναι νικητής. Νίκησε σε τρεις ταυτόχρονες αναμετρήσεις, κατά τρόπο πανηγυρικό.

Έτσι, ένα μέρος ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων -κυρίως των μικρότερων- θα στραφεί προς αυτήν. Αυτή η μετατόπιση πιθανόν να δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, που έχει άλλωστε και άλλες πηγές εισροής ψήφων.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει; Στρατηγικός του στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών του και -αν είναι δυνατόν- η μείωση της ψαλίδας από τη Νέα Δημοκρατία.

Δηλαδή, αγωνίζεται για μιαν αξιοπρεπή ήττα και προσπαθεί να αποφύγει τη συντριβή. Στην πρώτη περίπτωση η ανασύνταξη των δυνάμεων θα γίνει χωρίς ιδιαίτερες δυσχέρειες. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, θα αναζητηθούν ευθύνες και το κόμμα θα περιπέσει στη γνωστή εσωστρέφεια που ακολουθεί κάθε μεγάλη ήττα.

Άλλωστε, ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές το βράδυ της 26ης Μαΐου ήταν και η διατήρηση της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των επικείμενων εκλογών, και η μετάθεση της συζήτησης για τις ευθύνες της ήττας το φθινόπωρο.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως επιλέγει έναν λόγο μετριοπαθή, χωρίς ακρότητες, καθώς έχει τον αέρα του νικητή. Ο Κ. Μητσοτάκης επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι, θα απευθυνθεί όχι στο στενό κομματικό του ακροατήριο, αλλά σε εθνικό ακροατήριο, με λόγο υπεύθυνο και συναινετικό. Η οξύτητα δεν τον συμφέρει.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αυτές οι εκλογές θα είναι από τις λίγες που ο νικητής είναι ήδη γνωστός. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η έκταση της νίκης του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις