ΑΠΟΨΕΙΣ

Τζένη

 28/12/2022 12:00

Σύμφωνα με το ελληνικό ποινικό σύστημα, ο εισαγγελέας προΐσταται των διωκτικών Αρχών στα πλαίσια της δίωξης αδικημάτων.

Υποθέτω, ότι εννοούνται, η Αστυνομία, το Λιμενικό και οι διωκτικές αρχές οικονομικών εγκλημάτων. Προφανώς δεν είναι μία εύκολη υπόθεση να είναι κάποιος εισαγγελέας αλλά ούτε και κανείς ενθουσιάζεται να μπλέκει με εισαγγελείς.

Ακόμη και στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες κακοί εμφανίζονται.

Ειδικά ο Ξανθόπουλος σε μία ταινία που έπαιζε και τους δύο ρόλους και του αδικημένου κατηγορούμενου και του σκληρού εισαγγελέα. Πόση επιείκεια να περιμένει κανείς από το Θόδωρο Μορίδης;

Τον Ντογιάκο προφανώς δεν μπορεί κάποιος να τον φανταστεί διαφορετικό.

Ίσως και λίγο χειρότερο. Διότι είναι και Παναθηναϊκός. Βαμμένος πράσινος. Βεβαίως, από όσο είναι γνωστό, δεν απαγορεύεται από κάποιοι νόμο να είσαι Παναθηναϊκός. Διότι αν απαγορεύεται και δεν κάνει την κίνηση να τους διώξει, μάλλον θα έπρεπε να διωχθεί ο ίδιος.

Όπως δεν απαγορεύεται οι εισαγγελείς να έχουν παιδιά. Διότι αν απαγορευόταν, στη σχολή δικαστών θα έψαχναν σπουδαστές στο Άγιο Όρος κι όχι ανάμεσα στους απόφοιτους της Νομικής και θα τους εξέταζαν στο δίκαιο περί «πνεύματος και ηθικής», στον οποίο απέτυχε η Γεωργία Βασιλειάδου και όχι περί διαφθοράς.

Διότι άπαξ και έχει παιδάκια ο εισαγγελέας, δύο δυνατότητες έχει να τα μεγαλώσει. Η μία είναι με στοργή και προδέρμ και είναι με κρεμούλες gerber που τρώνε οι μαμάδες και του παιδιού τους δεν δίνουν.

Κι όταν μεγαλώσει το παιδάκι να έχει κάνει σπουδές για να βρει και μία δουλειά να δουλέψει, γιατί αν δεν δουλέψει, το παιδάκι, ο μπαμπάς που πρέπει να βρει δεύτερη δουλειά το βράδυ σε ΜΚΟ του Κατάρ, οι οποίες όπως ακούγεται είναι έμπλεες προσωπικού. Και αν δεν έχει βαρύ βιογραφικό δεν περνάει ούτε απ’ έξω.

Το ερώτημα που μένει να λυθεί είναι τι μπορεί να κάνει ένας εισαγγελέας στον ελεύθερο χρόνο του εκτός από εκείνον που ασχολιόταν με την Τζένη την ωραία.

Γυρίζει δεξιά, γυρίζει αριστερά και εντοπίζει το έγκλημα. Για να το διώξει όμως, όχι για να το προειδοποιήσει.

Όταν διαπιστώσει δε ότι το έγκλημα δουλεύει με μαύρους χορηγούς το εύλογο είναι να τους διώξει και όχι να τους ανακοινώσει δημόσια ότι ξέρει ότι παρανομούν.

Οι Βέλγοι έναν χρόνο έψαχναν χωρίς έχει πάρει κανείς μυρωδιά ποιους και γιατί.

Εδώ η προειδοποίηση προαναγγέλλει ισοπαλία. Και αντί ν’ ανοίξουν τα στόματα κλείνουν.

Διότι ο διώκτης, αντί να διώξει, απειλεί.

Όχι, κυρ’ εισαγγελέα, όποιος με βρώμικο χρήμα ασκεί πιέσεις σε δικαστικούς για να επιβάλλει τη γνώμη του, ασκεί πιέσεις που το ακροατήριο του δεν καταλαβαίνει, για να περάσει την εκδοχή της αλήθειας που τον βολεύει. Διότι το να δουλεύει ένα μέσο ενημέρωσης με μαύρο χρήμα, είναι παράνομο, και κάποιος πρέπει να το ψάξει, ακόμη και αν απειληθεί επανάληψη της σφαγής των νηπίων από τον Ηρώδη.

Άλλωστε κατά τας γραφάς, το νήπιο θριάμβευσε! Καλά Χριστούγεννα!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-25.12.2022