ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση του 2011

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε θράσος στον Μητσοτάκη όταν μιλάει για "αποστάτες βουλευτές"

 15/01/2019 15:57

 Τσίπρας στη Βουλή: Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση του 2011

Να σταθούν "καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή τους και στο συμφέρον του τόπου και του λαού" κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε "με ευθύτητα και καθαρότητα" την ανανέωση, την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση "που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, από την κρίση, που μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής στον ελληνικό λαό".

Κι αυτό, προκειμένου, όπως υπογράμμισε, να προχωρήσει όλες τις μεγάλες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει και δεν πρέπει να καθυστερήσουν: Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση "μιας ιστορικής συμφωνίας" με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Θράσος του κ. Μητσοτάκη να μιλάει για "αποστάτες" βουλευτές

Με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση τους και τις κατηγορίες τους περί τεχνασμάτων, σικέ πλειοψηφιών, συναλλαγών, "αποστατών" βουλευτών, περί "ετερόκλητων συμμαχιών και αθέμιτων μεταγραφών".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "αντιπολιτευτική παραζάλη και πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης" που "δεν τόλμησε να καταθέσει καν πρόταση δυσπιστίας", αλλά που, αντίθετα, λοιδορεί και μέμφεται τον ίδιο που προχώρησε σε καθαρή, έντιμη επιλογή παρότι δεν επιβαλλόταν από το Σύνταγμα δεδομένου, όπως είπε, ότι οι πλειοψηφίες θα βρίσκονταν για τις πρωτοβουλίες που αφορούν θετικά μέτρα για την κοινωνία. "Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", είπε.

Κατηγόρησε ειδικότερα τον κ. Μητσοτάκη ότι "έχει το θράσος" να μιλά εκείνος για αποστάτες, "λόγω οικογενειακής παράδοσης" και μεταγραφές όταν η ΝΔ έχει πάρει 4 βουλευτές από δύο άλλα κόμματα, τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι ιστορικά ο όρος "αποστασία" έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. "Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν", του είπε.

Αθλιότητες με απειλές βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ

Με υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι από την ανοχή πέρασε στη συνενοχή για τις "αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ". Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους".

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι "η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει", σημείωσε και τόνισε ότι "οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν, θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία". Διότι, όπως υπογράμμισε, "μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία".

Κυβέρνηση-"κουρελού" ήταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2011

Απαντώντας στα περί «κυβέρνησης κουρελού», "θύμισε" στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά ότι "κουρελού" ήταν η κυβέρνηση που έστησαν το 2011 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ "που για 40 χρόνια ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση".

Πολιτική ανατροπή συντελέστηκε τον Γενάρη του 2015

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για την πολιτική ανατροπή που συντελέστηκε τον Γενάρη του 2015, όταν ο ελληνικός λαός έκανε την ιστορική επιλογή, όπως είπε, "να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα

Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης έγιναν με τη συνεργασία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου.

Δεν πράττει σωστά ο κ. Καμένος, αλλά θα σεβαστώ την επιλογή του

Αναφερόμενος στη διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί πως δεν πράττει σωστά ο κ. Καμμένος, αλλά ότι θα σεβαστεί την επιλογή του.

Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε και συνέχισε:

"Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή

του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως, παρά την έντονη διαφωνία, την επιλογή του".

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έπραξα το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, "πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος.

Πολιτικά αγύρτες όσοι αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική

"Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε "πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους", αναφερόμενος κυρίως στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Εν είδει σύντομου απολογισμού αναφέρθηκε στο τι μεσολάβησε από τον Γενάρη του 2015, και, μεταξύ άλλων, στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, στην "πιο κομβική στιγμή αυτή της διαδρομής, δηλαδή τις εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού", στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, στην προσφυγική κρίση.

Παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, η κυβέρνηση πέτυχε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη

, καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια" και ταυτόχρονα ρυθμίστηκε το χρέος "καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο". "Και έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα. Και το σημαντικότερο: όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια", πρόσθεσε.

Σε όλο αυτό τι διάστημα, είπε, το μέλημα αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η έξοδος απ' το πρόγραμμα, αλλά ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: "Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών". Ώστε, τόνισε, "να μην είναι η έξοδος από τα μνημόνια μια κενή ημερομηνία".

Ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ψήφιση του "πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού" που "μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας". Επισήμανε ότι περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι, "την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019", την οποία "πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ  και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση (σ.σ. της ΝΔ)".

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Να σταθούν "καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή τους και στο συμφέρον του τόπου και του λαού" κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε "με ευθύτητα και καθαρότητα" την ανανέωση, την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση "που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, από την κρίση, που μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής στον ελληνικό λαό".

Κι αυτό, προκειμένου, όπως υπογράμμισε, να προχωρήσει όλες τις μεγάλες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει και δεν πρέπει να καθυστερήσουν: Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση "μιας ιστορικής συμφωνίας" με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Θράσος του κ. Μητσοτάκη να μιλάει για "αποστάτες" βουλευτές

Με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση τους και τις κατηγορίες τους περί τεχνασμάτων, σικέ πλειοψηφιών, συναλλαγών, "αποστατών" βουλευτών, περί "ετερόκλητων συμμαχιών και αθέμιτων μεταγραφών".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "αντιπολιτευτική παραζάλη και πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης" που "δεν τόλμησε να καταθέσει καν πρόταση δυσπιστίας", αλλά που, αντίθετα, λοιδορεί και μέμφεται τον ίδιο που προχώρησε σε καθαρή, έντιμη επιλογή παρότι δεν επιβαλλόταν από το Σύνταγμα δεδομένου, όπως είπε, ότι οι πλειοψηφίες θα βρίσκονταν για τις πρωτοβουλίες που αφορούν θετικά μέτρα για την κοινωνία. "Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", είπε.

Κατηγόρησε ειδικότερα τον κ. Μητσοτάκη ότι "έχει το θράσος" να μιλά εκείνος για αποστάτες, "λόγω οικογενειακής παράδοσης" και μεταγραφές όταν η ΝΔ έχει πάρει 4 βουλευτές από δύο άλλα κόμματα, τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι ιστορικά ο όρος "αποστασία" έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. "Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν", του είπε.

Αθλιότητες με απειλές βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ

Με υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι από την ανοχή πέρασε στη συνενοχή για τις "αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ". Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους".

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι "η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει", σημείωσε και τόνισε ότι "οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν, θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία". Διότι, όπως υπογράμμισε, "μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία".

Κυβέρνηση-"κουρελού" ήταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2011

Απαντώντας στα περί «κυβέρνησης κουρελού», "θύμισε" στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά ότι "κουρελού" ήταν η κυβέρνηση που έστησαν το 2011 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ "που για 40 χρόνια ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση".

Πολιτική ανατροπή συντελέστηκε τον Γενάρη του 2015

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για την πολιτική ανατροπή που συντελέστηκε τον Γενάρη του 2015, όταν ο ελληνικός λαός έκανε την ιστορική επιλογή, όπως είπε, "να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα

Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης έγιναν με τη συνεργασία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου.

Δεν πράττει σωστά ο κ. Καμένος, αλλά θα σεβαστώ την επιλογή του

Αναφερόμενος στη διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί πως δεν πράττει σωστά ο κ. Καμμένος, αλλά ότι θα σεβαστεί την επιλογή του.

Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε και συνέχισε:

"Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή

του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως, παρά την έντονη διαφωνία, την επιλογή του".

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έπραξα το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, "πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος.

Πολιτικά αγύρτες όσοι αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική

"Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε "πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους", αναφερόμενος κυρίως στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Εν είδει σύντομου απολογισμού αναφέρθηκε στο τι μεσολάβησε από τον Γενάρη του 2015, και, μεταξύ άλλων, στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, στην "πιο κομβική στιγμή αυτή της διαδρομής, δηλαδή τις εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού", στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, στην προσφυγική κρίση.

Παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, η κυβέρνηση πέτυχε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη

, καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια" και ταυτόχρονα ρυθμίστηκε το χρέος "καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο". "Και έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα. Και το σημαντικότερο: όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια", πρόσθεσε.

Σε όλο αυτό τι διάστημα, είπε, το μέλημα αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η έξοδος απ' το πρόγραμμα, αλλά ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: "Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών". Ώστε, τόνισε, "να μην είναι η έξοδος από τα μνημόνια μια κενή ημερομηνία".

Ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ψήφιση του "πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού" που "μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας". Επισήμανε ότι περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι, "την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019", την οποία "πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ  και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση (σ.σ. της ΝΔ)".

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία