ΑΠΟΨΕΙΣ

Τσιόδρας και ΣΥΡΙΖΑ, δύο ασύμβατοι κόσμοι

 30/03/2020 09:01

Επειδή δεν ξύπνησαν ένα πρωί τα ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ friendly πληκτρολόγια και είπαν τι να κάνουμε για να περάσει η ώρα, ας αρχίσουμε να πετάμε πέτρες στον Τσιόδρα, είναι σαφές ότι έπεσε γραμμούλα από το κόμμα. Έτσι δουλεύει αυτό τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας και ο επίσημος τύπος πουλάνε συναίνεση, ο ημιεπίσημος τύπος και οι «ενσωματωμένοι» κάνουν πόλεμο φθοράς. 

Και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε. Το twin system δοκιμάστηκε με τα γεγονότα στον Έβρο. Μπήκαν στη μάχη οι οπλίτες του συστήματος μέχρι να μετρηθούν οι δυνάμεις, μετρήθηκαν, δεν έβγαινε ο λογαριασμός, στρογγύλεψε το λόγο του ο Τσίπρας γιατί ακόμη και οι ψηφοφόροι του Άκη καταλαβαίνουν ότι η ανοχή στα σχέδια του Ερντογάν έχει ένα όριο και οι ομάδες κρούσης των «διανοουμένων και ανθρώπων του πνεύματος» ανέλαβαν να μιλήσουν στο 3% ώστε να θεραπεύσουν την αριστερή ψυχή του κόμματος.

Κάπως έτσι παίζεται το παιχνίδι και με τον ιό. Τα πιόνια επιδόθηκαν σε αψιμαχίες με την πραγματικότητα, χλεύασαν τα πρώτα μέτρα, πούλησαν αντίσταση στο καρναβάλι της Πάτρας, αγανάκτησαν επειδή η Αστυνομία στη Νάουσα ενοχλούσε το σπουδαίο πολιτιστικό δρώμενο με τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες», είδαν «δικτατορία» όταν έκλεισαν τα τσιπουράδικα. Αφού η πραγματικότητα τους ξεφτίλισε και η τζάμπα μαγκιά στην οποία γενικώς με επιτυχία επιδίδεται η ελληνική κοινωνία δεν είχε πέραση, ανέλαβε ο Τσίπρας να μιλήσει στο μεγάλο ακροατήριο. Την «αριστερή ψυχή» ανέλαβε ο τομέας ιδεολογίας του κόμματος που έβγαλε το συμπέρασμα ότι σκότωσε τον καπιταλισμό ο ιός που το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας προσπαθούσε να κρατήσει κρυφό επί δύο μήνες, βάζοντας στη φυλακή και τον γιατρό που τόλμησε να μιλήσει γι΄ αυτόν. Ταυτοχρόνως, ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν από τις θέσεις τους στα social media όποιον μπορούν και όπως μπορούν. Η απαγόρευση μετακινήσεων είναι «χούντα Κούλη» αλλά τα μέτρα άργησαν να ληφθούν. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά υπάρχουν μαζί και ταυτοχρόνως. Αναντάμ – μπαμπαντάμ αλλά – τι κρίμα!- όχι πλέον σε ταβέρνες…

Γιατί η επίθεση στον Τσιόδρα; Πρώτα για λόγους πολιτικούς. Ο Τσιόδρας είναι ο άνθρωπος που εγκαίρως συμβούλευσε τον πρωθυπουργό να πάρει αυστηρά μέτρα και μεγίστως συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να αναγνωρίζεται ως χώρα που χειρίζεται αποτελεσματικά ένα πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης. Ενέπνευσε εμπιστοσύνη σε μια κοινωνία που συμπλεγματικά αμφισβητεί κάθε αυθεντία. Όταν ο Κυρίτσης, τυπικό δημιούργημα και έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να υπονοήσει ότι υπάρχει «υποκαταμέτρηση» των κρουσμάτων, αντιμετωπίσθηκε ακριβώς όπως ταιριάζει στο μπόι του Κυρίτση. Ο Τσιόδρας εξήγησε επίσης αποτελεσματικά ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες πανδημίας, κόβοντας σχεδόν στην αρχή της την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πει στην αλαφιασμένη κοινωνία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ιός αλλά οι ελλείψεις του ΕΣΥ. Με άλλα λόγια, ο καθηγητής Τσιόδρας δυσκολεύει δραματικά την μικροκομματική εκμετάλλευση της κρίσης. Και το να δεχθούμε ότι δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις οι άνθρωποι που έστησαν πολιτική καριέρα επενδύοντας στα φθηνότερα ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο του «αντιμνημονιακού αγώνα», υπερβαίνει τα όρια της αφέλειας.

Εξίσου, όμως, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον καθηγητή Τσιόδρα οφείλεται σε λόγους αισθητικούς. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αντιπροσωπεύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε να περιφρονεί. Την ευγένεια και την αριστεία. Θα μπορούσε, ίσως, να του συγχωρήσει το γεγονός ότι είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ, αν είχε πορτραίτο τον Βελουχιώτη ή είχε μετάσχει σε μπριγάδα συγκομιδής ζαχαροκάλαμου στη Νικαράγουα. Αλλά Χάρβαρντ και ψάλτης στην εκκλησία, αυτό υπερβαίνει τα όρια…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Μαρτίου 2020