ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τσακίρης: Προχωράμε σε κατασκευή διυλιστηρίου απονιτροποίησης για καθαρό νερό σε χιλιάδες νοικοκυριά – Σε καλό δρόμο και οι συζητήσεις με την ΕΥΑΘ

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου τονίζει στο makthes.gr ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι το νερό για όλες τις περιοχές όπου είναι ακατάλληλο και δηλώνει απόλυτα προετοιμασμένος για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

 28/10/2020 07:00

Τσακίρης: Προχωράμε σε κατασκευή διυλιστηρίου απονιτροποίησης για καθαρό νερό σε χιλιάδες νοικοκυριά – Σε καλό δρόμο και οι συζητήσεις με την ΕΥΑΘ

Φανή Σοβιτσλή

Πρόσβαση σε καθαρό νερό θα αποκτήσουν χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες επιχειρήσεις Δημοτικών Ενοτήτων, όπως η Μυγδονία και πολλά ακόμη χωριά του δήμου Ωραιοκάστρου - που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ποιότητα του νερού - μέσα από την κατασκευή και λειτουργία μονάδας απονιτροποίησης.

Αυτό προαναγγέλλει ο δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης, μέσα από τη συνέντευξη του στο makthes.gr, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα του νερού αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Αναφέρει ότι σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με την ΕΥΑΘ για σύνδεση της περιοχής της Μυγδονίας στο δίκτυό της, ωστόσο αν αυτό δεν προχωρήσει, η εναλλακτική επιλογή του δήμου είναι η δημιουργία διυλιστηρίου απονιτροποίησης.

Ακόμη, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναφέρεται στις ενέργειες, στις οποίες προχώρησε ο δήμος για να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού, γνωστοποιεί παράλληλα ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις και του δεύτερου κύματος, ενώ αναφέρει ότι ο δήμος διασφάλισε ήδη επιχορήγηση 700.000 ευρώ περίπου από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του.

Ο κ. Τσακίρης μιλά για τον προγραμματισμό έργων και δράσεων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για την επίμαχη εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, η οποία “ακυρώθηκε”, προκαλώντας αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Διαμηνύει ωστόσο ότι η διοίκηση του δήμου θα προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος.

dimarxeio-138-1.jpg

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

- Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι ανάγκες που έχουν να καλύψουν οι δήμοι αναμένεται να είναι μεγάλες, και για αυτό θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια. Ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν, δεδομένης της μη εισροής εσόδων, λόγω της αναστολής πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις;

«Πριν καν κλείσουμε έναν χρόνο στη διοίκηση του δήμου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων που καμία διοίκηση πρωτύτερα δεν είχε διαχειριστεί. Με σκληρή, συντονισμένη ομαδική δουλειά, όμως, καταφέραμε και να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και να μην υπαναχωρήσουμε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δεσμεύσεις μας για τη μείωση των δημοτικών τελών τις οποίες και κάνουμε πράξη παρά την κρίση του κορωνοϊού μέσα από στιβαρή διαχείριση των οικονομικών του δήμου μας. Συγκεκριμένα, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις κατά 11,4%, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσει μείωση περίπου 17% για τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά από 1η Ιανουαρίου του 2021. Ταυτόχρονα, είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, καθώς κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά, και διασφαλίσαμε ήδη επιχορήγηση 700.000 ευρώ περίπου από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του δήμου εξ αιτίας της υστέρησης εσόδων που προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση».

- Σε αυτή τη φάση πού επικεντρώνεται το έργο της δημοτικής αρχής και ποιες είναι οι προτεραιότητες της για την επόμενη μέρα της πανδημίας;

«Εστιάζουμε σε άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις με ορατό θετικό πρόσημο για τους δημότες. Καθαριότητα-Καθημερινότητα: ευπρεπίζουμε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά του δήμου μας με καθημερινούς καθαρισμούς οδών και κάδων, κλαδεύσεις δέντρων, αλλά και συνεχείς απομακρύνσεις ογκωδών αντικειμένων τα οποία, αν αφεθούν ως έχουν, δημιουργούν αυτοσχέδιες χωματερές και μετατρέπονται σε πληγή για τον δήμο. Προς αυτή την κατεύθυνση, αυξήσαμε τον σχετικό προϋπολογισμό και πολύ σύντομα οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας πρόκειται να ενισχυθούν με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα καταστήσει το έργο τους ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση: Προχωράμε γρήγορα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου μας, κάτι που γίνεται επιτακτική ανάγκη λόγω COVID-19. Συγκεκριμένα:

Κατασκευάζουμε μια ολοκαίνουργια και εύχρηστη δικτυακή πύλη μέσα από την οποία οι δημότες μας θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έρχονται σε επαφή με τον δήμο.

Ενσωματώνουμε ένα σύγχρονο εργαλείο απομακρυσμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου οι δημότες να καταθέτουν αιτήματα και να εκδίδουν πιστοποιητικά με ένα κλικ χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας και χωρίς να ταλαιπωρούνται σε ουρές.

Παρέχουμε δωρεάν ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους του δήμου μέσω της επιτυχούς ένταξής μας στην ευρωπαϊκή δράση WiFi4EU.

Δημιουργήσαμε τη δημοτική διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen.gr/oraiokastro μέσω της οποίας οι δημότες ενημερώνονται για περιβαλλοντικά θέματα και επιβραβεύονται όταν ανακυκλώνουν.

- Τοποθετήσαμε 3 ειδικούς αισθητήρες σε κομβικά σημεία του δήμου που μετράνε την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκειμένου να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την ποιότητα αέρα που αναπνέουμε.

Τεχνικές Παρεμβάσεις: αλλάζουμε την όψη του δήμου μας με σειρά σημαντικών τεχνικών έργων. Ενδεικτικά αναφέρω:

- Διασφαλίσαμε την αποκατάσταση του κατεστραμμένου Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας, εξοικονομώντας για λογαριασμό του δήμου πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς καταφέραμε να εντάξουμε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την τοπική πολιτιστική ζωή στο εγκεκριμένο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Επανεκκινήσαμε τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας του Μεσαίου και έτσι τους προσεχείς μήνες οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν έναν σύγχρονο, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένο χώρο-ορόσημο για την περιοχή.

- Ξεπεράσαμε χρόνια εμπόδια που καθυστερούσαν την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Πέτρινου Σχολείου (1ο Δημοτικό Σχολείο) στο Ωραιόκαστρο και υπογράψαμε τη σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο. Στις αρχές του 2021, αναμένεται να είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές.

- 8 παιδικές χαρές υψηλών προδιαγραφών θα είναι πολύ σύντομα έτοιμες για να τις απολαύσουν τα παιδιά του δήμου μας».

-Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο δήμο ήταν το “ναυάγιο” με την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για την οποία μάλιστα η αντιπολίτευση σας καταλόγισε ευθύνες, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία, παράνομη και αντιδημοκρατική. Πως θα κινηθεί η δημοτική αρχή επόμενο διάστημα; Θα προβείτε σε ένταση στην Αποκεντρωμένη διοίκηση;

«Η σχετική με την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη νομοθεσία προβλέπει "μυστική ψηφοφορία" και όχι "μυστική δια ζώσης ψηφοφορία".

Δεν προσδιορίζεται δηλαδή η μορφή που πρέπει να λάβει αυτή η "μυστική ψηφοφορία" και άρα δεν αποκλείει τη διεξαγωγή της μέσω τηλεδιάσκεψης. Κοντολογίς, δεν αποκλείεται η διεξαγωγή μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η μυστικότητα της διαδικασίας δεν μονοπωλείται από την ύπαρξη παραβάν, ενώ η ύπαρξη ψηφοδελτίων μπορεί επίσης να διασφαλιστεί ηλεκτρονικά και όχι αναγκαστικά δια ζώσης, όπως και πράξαμε.

Στη σημερινή εποχή και ειδικά υπό το βάρος της έκτακτης συγκυρίας που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού η μυστικότητα μπορεί να διασφαλιστεί με σύγχρονα μέσα και εργαλεία.

Ένα τέτοιο σύγχρονο και πρωτοποριακό εργαλείο είναι και το πληροφοριακό σύστημα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΛΠΗ-ΖΕΥΣ" που χρησιμοποιήσαμε. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου. Το εν λόγω σύστημα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 830 ηλεκτρονικές κάλπες και 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Επιστημονικά Σωματεία, Σύλλογοι κτλ).

Επιπλέον, διασφαλίζει τόσο το αδιάβλητο όσο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας με τα ισχυρά κρυπτογραφικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω να επισημανθεί ότι η δημοτική αρχή ούτε τυχαία ούτε αυθαίρετα υιοθέτησε τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής.

Από την αρχή ήμασταν οπλισμένοι με νομικά επιχειρήματα, και για την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας λάβαμε τα εύσημα, αλλά και την ενεργή ενθάρρυνση από τους επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαμε μαζί τους.

Κατόπιν τούτου, θα προσφύγουμε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος».

-Δυο επίσης ζητήματα που ταλανίζουν το δήμο και τα οποία “κληρονομήσατε”, αφορούν στην ακαταλληλότητα του νερού σε κάποιες περιοχές, όπως η Μυγδονία και το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τους, δεδομένου ότι σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών;

«Πράγματι και το ζήτημα της καταλληλότητας του νερού στη Μυγδονία και αυτό των αδέσποτων ζώων που παραλάβαμε είναι πολύ κρίσιμα για την καθημερινότητα των δημοτών μας. Η σημασία τους μάς έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου και χωρίς καθυστερήσεις προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

Ως προς το ζήτημα του νερού, βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΥΑΘ για σύνδεση της περιοχής στο δίκτυό της. Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους αυτή η κίνηση δεν προχωρήσει, διατηρούμε ως εναλλακτική επιλογή τη δημιουργία διυλιστηρίου απονιτροποίησης.

Ως προς το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, κινηθήκαμε επίσης με αποφασιστικότητα.

Το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε για τα αδέσποτα και για τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου του έτους 2018 και 2019 ήταν αντίστοιχα 14.473,6€ και 15.000€

Αντιθέτως, στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος είναι και ο πρώτος καταρτισμένος και ψηφισμένος της διοίκησής μας, το ποσό για τα αδέσποτα εκτοξεύθηκε κατακόρυφα στα 24.800€ ανά δημοτική ενότητα, δηλαδή 74.400€ συνολικά για ολόκληρο τον δήμο.

Αξιοποιούμε στο ακέραιο αυτά τα χρήματα με τα οποία προχωρήσαμε ήδη σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για τη διαχείριση του ζητήματος: στειρώσεις, τεστ λεϊσμανίασης, εμβολιασμούς, αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτρονική σήμανση (τοποθέτηση τσιπ, υποχρεωτικής δια νόμου), μεταφορά σε καταφύγιο, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (π.χ. τραυματισμών, δηλητηριάσεων), χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπροσθέτως αυτών των ποσών (δηλαδή από άλλο κωδικό του προϋπολογισμού), υλοποιούνται: η περισυλλογή-αποτέφρωση νεκρών αδέσποτων ζώων, καθώς και η περισυλλογή αδέσποτων ζώων που κρίθηκε αναγκαία για διάφορους λόγους.

Τέλος, είμαστε εν αναμονή έγκρισης χρηματοδότησης για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκηδόνας, το οποίο και θα είναι το μοναδικό στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Πρόσβαση σε καθαρό νερό θα αποκτήσουν χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες επιχειρήσεις Δημοτικών Ενοτήτων, όπως η Μυγδονία και πολλά ακόμη χωριά του δήμου Ωραιοκάστρου - που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ποιότητα του νερού - μέσα από την κατασκευή και λειτουργία μονάδας απονιτροποίησης.

Αυτό προαναγγέλλει ο δήμαρχος, Παντελής Τσακίρης, μέσα από τη συνέντευξη του στο makthes.gr, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα του νερού αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Αναφέρει ότι σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με την ΕΥΑΘ για σύνδεση της περιοχής της Μυγδονίας στο δίκτυό της, ωστόσο αν αυτό δεν προχωρήσει, η εναλλακτική επιλογή του δήμου είναι η δημιουργία διυλιστηρίου απονιτροποίησης.

Ακόμη, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναφέρεται στις ενέργειες, στις οποίες προχώρησε ο δήμος για να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού, γνωστοποιεί παράλληλα ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις και του δεύτερου κύματος, ενώ αναφέρει ότι ο δήμος διασφάλισε ήδη επιχορήγηση 700.000 ευρώ περίπου από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του.

Ο κ. Τσακίρης μιλά για τον προγραμματισμό έργων και δράσεων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για την επίμαχη εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, η οποία “ακυρώθηκε”, προκαλώντας αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Διαμηνύει ωστόσο ότι η διοίκηση του δήμου θα προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος.

dimarxeio-138-1.jpg

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

- Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι ανάγκες που έχουν να καλύψουν οι δήμοι αναμένεται να είναι μεγάλες, και για αυτό θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια. Ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν, δεδομένης της μη εισροής εσόδων, λόγω της αναστολής πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις;

«Πριν καν κλείσουμε έναν χρόνο στη διοίκηση του δήμου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων που καμία διοίκηση πρωτύτερα δεν είχε διαχειριστεί. Με σκληρή, συντονισμένη ομαδική δουλειά, όμως, καταφέραμε και να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και να μην υπαναχωρήσουμε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δεσμεύσεις μας για τη μείωση των δημοτικών τελών τις οποίες και κάνουμε πράξη παρά την κρίση του κορωνοϊού μέσα από στιβαρή διαχείριση των οικονομικών του δήμου μας. Συγκεκριμένα, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις κατά 11,4%, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσει μείωση περίπου 17% για τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά από 1η Ιανουαρίου του 2021. Ταυτόχρονα, είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, καθώς κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά, και διασφαλίσαμε ήδη επιχορήγηση 700.000 ευρώ περίπου από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του δήμου εξ αιτίας της υστέρησης εσόδων που προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση».

- Σε αυτή τη φάση πού επικεντρώνεται το έργο της δημοτικής αρχής και ποιες είναι οι προτεραιότητες της για την επόμενη μέρα της πανδημίας;

«Εστιάζουμε σε άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις με ορατό θετικό πρόσημο για τους δημότες. Καθαριότητα-Καθημερινότητα: ευπρεπίζουμε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά του δήμου μας με καθημερινούς καθαρισμούς οδών και κάδων, κλαδεύσεις δέντρων, αλλά και συνεχείς απομακρύνσεις ογκωδών αντικειμένων τα οποία, αν αφεθούν ως έχουν, δημιουργούν αυτοσχέδιες χωματερές και μετατρέπονται σε πληγή για τον δήμο. Προς αυτή την κατεύθυνση, αυξήσαμε τον σχετικό προϋπολογισμό και πολύ σύντομα οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας πρόκειται να ενισχυθούν με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα καταστήσει το έργο τους ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση: Προχωράμε γρήγορα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου μας, κάτι που γίνεται επιτακτική ανάγκη λόγω COVID-19. Συγκεκριμένα:

Κατασκευάζουμε μια ολοκαίνουργια και εύχρηστη δικτυακή πύλη μέσα από την οποία οι δημότες μας θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έρχονται σε επαφή με τον δήμο.

Ενσωματώνουμε ένα σύγχρονο εργαλείο απομακρυσμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου οι δημότες να καταθέτουν αιτήματα και να εκδίδουν πιστοποιητικά με ένα κλικ χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας και χωρίς να ταλαιπωρούνται σε ουρές.

Παρέχουμε δωρεάν ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους του δήμου μέσω της επιτυχούς ένταξής μας στην ευρωπαϊκή δράση WiFi4EU.

Δημιουργήσαμε τη δημοτική διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen.gr/oraiokastro μέσω της οποίας οι δημότες ενημερώνονται για περιβαλλοντικά θέματα και επιβραβεύονται όταν ανακυκλώνουν.

- Τοποθετήσαμε 3 ειδικούς αισθητήρες σε κομβικά σημεία του δήμου που μετράνε την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκειμένου να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την ποιότητα αέρα που αναπνέουμε.

Τεχνικές Παρεμβάσεις: αλλάζουμε την όψη του δήμου μας με σειρά σημαντικών τεχνικών έργων. Ενδεικτικά αναφέρω:

- Διασφαλίσαμε την αποκατάσταση του κατεστραμμένου Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας, εξοικονομώντας για λογαριασμό του δήμου πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς καταφέραμε να εντάξουμε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την τοπική πολιτιστική ζωή στο εγκεκριμένο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Επανεκκινήσαμε τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας του Μεσαίου και έτσι τους προσεχείς μήνες οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν έναν σύγχρονο, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένο χώρο-ορόσημο για την περιοχή.

- Ξεπεράσαμε χρόνια εμπόδια που καθυστερούσαν την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Πέτρινου Σχολείου (1ο Δημοτικό Σχολείο) στο Ωραιόκαστρο και υπογράψαμε τη σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο. Στις αρχές του 2021, αναμένεται να είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές.

- 8 παιδικές χαρές υψηλών προδιαγραφών θα είναι πολύ σύντομα έτοιμες για να τις απολαύσουν τα παιδιά του δήμου μας».

-Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο δήμο ήταν το “ναυάγιο” με την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για την οποία μάλιστα η αντιπολίτευση σας καταλόγισε ευθύνες, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία, παράνομη και αντιδημοκρατική. Πως θα κινηθεί η δημοτική αρχή επόμενο διάστημα; Θα προβείτε σε ένταση στην Αποκεντρωμένη διοίκηση;

«Η σχετική με την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη νομοθεσία προβλέπει "μυστική ψηφοφορία" και όχι "μυστική δια ζώσης ψηφοφορία".

Δεν προσδιορίζεται δηλαδή η μορφή που πρέπει να λάβει αυτή η "μυστική ψηφοφορία" και άρα δεν αποκλείει τη διεξαγωγή της μέσω τηλεδιάσκεψης. Κοντολογίς, δεν αποκλείεται η διεξαγωγή μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η μυστικότητα της διαδικασίας δεν μονοπωλείται από την ύπαρξη παραβάν, ενώ η ύπαρξη ψηφοδελτίων μπορεί επίσης να διασφαλιστεί ηλεκτρονικά και όχι αναγκαστικά δια ζώσης, όπως και πράξαμε.

Στη σημερινή εποχή και ειδικά υπό το βάρος της έκτακτης συγκυρίας που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού η μυστικότητα μπορεί να διασφαλιστεί με σύγχρονα μέσα και εργαλεία.

Ένα τέτοιο σύγχρονο και πρωτοποριακό εργαλείο είναι και το πληροφοριακό σύστημα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΛΠΗ-ΖΕΥΣ" που χρησιμοποιήσαμε. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου. Το εν λόγω σύστημα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 830 ηλεκτρονικές κάλπες και 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Επιστημονικά Σωματεία, Σύλλογοι κτλ).

Επιπλέον, διασφαλίζει τόσο το αδιάβλητο όσο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας με τα ισχυρά κρυπτογραφικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω να επισημανθεί ότι η δημοτική αρχή ούτε τυχαία ούτε αυθαίρετα υιοθέτησε τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής.

Από την αρχή ήμασταν οπλισμένοι με νομικά επιχειρήματα, και για την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας λάβαμε τα εύσημα, αλλά και την ενεργή ενθάρρυνση από τους επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαμε μαζί τους.

Κατόπιν τούτου, θα προσφύγουμε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος».

-Δυο επίσης ζητήματα που ταλανίζουν το δήμο και τα οποία “κληρονομήσατε”, αφορούν στην ακαταλληλότητα του νερού σε κάποιες περιοχές, όπως η Μυγδονία και το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τους, δεδομένου ότι σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών;

«Πράγματι και το ζήτημα της καταλληλότητας του νερού στη Μυγδονία και αυτό των αδέσποτων ζώων που παραλάβαμε είναι πολύ κρίσιμα για την καθημερινότητα των δημοτών μας. Η σημασία τους μάς έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου και χωρίς καθυστερήσεις προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.

Ως προς το ζήτημα του νερού, βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΥΑΘ για σύνδεση της περιοχής στο δίκτυό της. Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους αυτή η κίνηση δεν προχωρήσει, διατηρούμε ως εναλλακτική επιλογή τη δημιουργία διυλιστηρίου απονιτροποίησης.

Ως προς το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, κινηθήκαμε επίσης με αποφασιστικότητα.

Το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε για τα αδέσποτα και για τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου του έτους 2018 και 2019 ήταν αντίστοιχα 14.473,6€ και 15.000€

Αντιθέτως, στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος είναι και ο πρώτος καταρτισμένος και ψηφισμένος της διοίκησής μας, το ποσό για τα αδέσποτα εκτοξεύθηκε κατακόρυφα στα 24.800€ ανά δημοτική ενότητα, δηλαδή 74.400€ συνολικά για ολόκληρο τον δήμο.

Αξιοποιούμε στο ακέραιο αυτά τα χρήματα με τα οποία προχωρήσαμε ήδη σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για τη διαχείριση του ζητήματος: στειρώσεις, τεστ λεϊσμανίασης, εμβολιασμούς, αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτρονική σήμανση (τοποθέτηση τσιπ, υποχρεωτικής δια νόμου), μεταφορά σε καταφύγιο, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (π.χ. τραυματισμών, δηλητηριάσεων), χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπροσθέτως αυτών των ποσών (δηλαδή από άλλο κωδικό του προϋπολογισμού), υλοποιούνται: η περισυλλογή-αποτέφρωση νεκρών αδέσποτων ζώων, καθώς και η περισυλλογή αδέσποτων ζώων που κρίθηκε αναγκαία για διάφορους λόγους.

Τέλος, είμαστε εν αναμονή έγκρισης χρηματοδότησης για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκηδόνας, το οποίο και θα είναι το μοναδικό στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία