ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Συντονίζονται οι ενέργειες άμεσης αποκατάστασης της κλινικής COVID-19 (βίντεο-φωτ.)

Τραγωδία από τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου: Ένας νεκρός και δυο τραυματίες - Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης- Γκάγκα

 06/04/2022 09:18

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Συντονίζονται οι ενέργειες άμεσης αποκατάστασης της κλινικής COVID-19  (βίντεο-φωτ.)

Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού, Λίνα Πέτκου

Ανακοίνωση για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί, Τετάρτη, στην πτέρυγα COVID-19 του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Σχετικά
με τον έναν νεκρό και τους δύο τραυματίες, η ανακοίνωση του «Γ. Παπανικολάου» υπογραμμίζει ότι «κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του».

Επίσης, «από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ακόμη, «κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης», διαβεβαιώνει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας - Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

​​​​ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΓΙΟΓΚΑΤΖΗ


Το χρονικό της φονικής πυρκαγιάς

Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του "πέτρινου" κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β' Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. 

Ο νεκρός ήταν ηλικίας 79 ετών, ενώ ο ένας από τους δύο τραυματίες είναι 52 ετών.

Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα - πάντως - με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από ασθενή. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.

Πυκνός καπνός κάλυψε το "πέτρινο" κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας - με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού - συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα... τρέξαμε στο σημείο...επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός.

«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ Δαδούδης.

Τριάντα πέντε διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35 διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νόμου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τη φωτιά, ήταν οι φύλακες του νοσοκομείου που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες δίχως όμως να τα καταφέρουν διότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους θαλάμους.

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ τα ακριβή αίτια διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετέχουν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής και 30 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, η φωτιά ξέσπασε όταν ένας ασθενής πήγε στην τουαλέτα άναψε τσιγάρο και ξέσπασε φωτιά. Οι φλόγες τύλιξαν τον ασθενή ο οποίος προσπαθώντας να σωθεί βγήκε και ζητούσε βοήθεια και η φωτιά επεκτάθηκε στο δωμάτιο. Ωστόσο, υπάρχει και η μαρτυρία του γιατρού που λέει ότι ασθενής του είπε ότι έσκασε ένα κινητό στα χέρια του.

Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του δωματίου:

pyrkagia-papanikolaou6.jpg
pyrkagia-papanikolaou7.jpg



pyrkagia-papanikolaou2.jpg
pyrkagia-papanikolaou1.jpg
pyrkagia-papanikolaou3.jpg


Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του «Παπανικολάου» μετά την πυρκαγιά - Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ

Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» καθώς μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι της κλινικής Covid στην οποία εκδηλώθηκε το πρωί πυρκαγιά με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και δύο να τραυματιστούν σοβαρά. Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου στον δεύτερο όροφο της κλινικής Covid ακούστηκαν δύο εκρήξεις και εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ από τον πυκνό καπνό ο χώρος θύμιζε θάλαμο αερίων.

Για τη διαχείριση του προβλήματος, που προέκυψε από την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας την κλινική Covid όπου νοσηλεύονται περίπου 40 ασθενείς, πραγματοποιείται σύσκεψη στην οποία μετέχουν, εκτός από τη διοίκηση του Παπανικολάου , ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένονται σε λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάκα και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος και βρέθηκε στο νοσοκομείο, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ενώ τόνισε πως οι σχετικές διαδικασίες τηρήθηκαν και πως η συμβολή της πυροσβεστικής ήταν άμεση. 

pyrosvestiki-papanikolaou4.jpg

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Κ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, δήλωσε πως έγιναν συντονισμένες προσπάθειες και διασώθηκαν 38 άτομα, με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ συνεχάρη όλους τους πυροσβέστες που επιχείρησαν στο νοσοκομείο. Όπως είπε, "τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι στο δωμάτιο αναπτύχθηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες". 

pyrosvestiki-papanikolaou1.jpg
pyrosvestiki-papanikolaou2.jpg
pyrosvestiki-papanikolaou3.jpg

Η φωτιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκδηλώθηκε σε θάλαμο, στην κλινική covid, στον 2ο όροφο του κτιρίου. Οι πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς είναι για την ώρα διφορούμενες και αναφέρουν πως η φωτιά είτε προήλθε από ασθενή που άναψε τσιγάρο δίπλα στις φιάλες οξυγόνου είτε ξέσπασε σε σημείο με κλινοσκεπάσματα και πλαστικό, γι' αυτό και εμφανίστηκαν πυκνοί καπνοί. 

Δείτε βίντεο που δημοσίευσε ένας από τους φύλακες του νοσοκομείου:

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του πνευμονoλoγικού τμήματος και διαχειριστή covid, Διαμαντή Χλωρού, η κλινική έχει τρεις ορόφους. Οι πυκνοί καπνοί ήταν το βασικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, γιατί είχαν καλύψει όλους τους ορόφους. Γιατροί και νοσηλευτές είχαν κλειστεί επίσης στα γραφεία τους αφού από τους καπνούς δε μπορούσαν να βγουν.

Το ΕΚΑΒ- Θεσσαλονίκης από την έναρξη της πυρκαγιάς επιχειρεί στο σημείο με δυο συμβατικά ασθενοφόρα, μία Κινητή Ιατρική Μονάδα και ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών.






Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού, Λίνα Πέτκου

Ανακοίνωση για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί, Τετάρτη, στην πτέρυγα COVID-19 του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Σχετικά
με τον έναν νεκρό και τους δύο τραυματίες, η ανακοίνωση του «Γ. Παπανικολάου» υπογραμμίζει ότι «κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του».

Επίσης, «από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ακόμη, «κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης», διαβεβαιώνει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας - Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

​​​​ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΓΙΟΓΚΑΤΖΗ


Το χρονικό της φονικής πυρκαγιάς

Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του "πέτρινου" κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β' Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. 

Ο νεκρός ήταν ηλικίας 79 ετών, ενώ ο ένας από τους δύο τραυματίες είναι 52 ετών.

Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα - πάντως - με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από ασθενή. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.

Πυκνός καπνός κάλυψε το "πέτρινο" κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας - με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού - συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα... τρέξαμε στο σημείο...επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός.

«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ Δαδούδης.

Τριάντα πέντε διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35 διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νόμου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τη φωτιά, ήταν οι φύλακες του νοσοκομείου που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες δίχως όμως να τα καταφέρουν διότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους θαλάμους.

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ τα ακριβή αίτια διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετέχουν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής και 30 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, η φωτιά ξέσπασε όταν ένας ασθενής πήγε στην τουαλέτα άναψε τσιγάρο και ξέσπασε φωτιά. Οι φλόγες τύλιξαν τον ασθενή ο οποίος προσπαθώντας να σωθεί βγήκε και ζητούσε βοήθεια και η φωτιά επεκτάθηκε στο δωμάτιο. Ωστόσο, υπάρχει και η μαρτυρία του γιατρού που λέει ότι ασθενής του είπε ότι έσκασε ένα κινητό στα χέρια του.

Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του δωματίου:

pyrkagia-papanikolaou6.jpg
pyrkagia-papanikolaou7.jpg



pyrkagia-papanikolaou2.jpg
pyrkagia-papanikolaou1.jpg
pyrkagia-papanikolaou3.jpg


Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του «Παπανικολάου» μετά την πυρκαγιά - Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ

Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» καθώς μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι της κλινικής Covid στην οποία εκδηλώθηκε το πρωί πυρκαγιά με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και δύο να τραυματιστούν σοβαρά. Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου στον δεύτερο όροφο της κλινικής Covid ακούστηκαν δύο εκρήξεις και εκδηλώθηκε πυρκαγιά ενώ από τον πυκνό καπνό ο χώρος θύμιζε θάλαμο αερίων.

Για τη διαχείριση του προβλήματος, που προέκυψε από την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας την κλινική Covid όπου νοσηλεύονται περίπου 40 ασθενείς, πραγματοποιείται σύσκεψη στην οποία μετέχουν, εκτός από τη διοίκηση του Παπανικολάου , ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένονται σε λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάκα και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος και βρέθηκε στο νοσοκομείο, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ενώ τόνισε πως οι σχετικές διαδικασίες τηρήθηκαν και πως η συμβολή της πυροσβεστικής ήταν άμεση. 

pyrosvestiki-papanikolaou4.jpg

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Κ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Μάριος Αποστολίδης, δήλωσε πως έγιναν συντονισμένες προσπάθειες και διασώθηκαν 38 άτομα, με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ συνεχάρη όλους τους πυροσβέστες που επιχείρησαν στο νοσοκομείο. Όπως είπε, "τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι στο δωμάτιο αναπτύχθηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες". 

pyrosvestiki-papanikolaou1.jpg
pyrosvestiki-papanikolaou2.jpg
pyrosvestiki-papanikolaou3.jpg

Η φωτιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκδηλώθηκε σε θάλαμο, στην κλινική covid, στον 2ο όροφο του κτιρίου. Οι πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς είναι για την ώρα διφορούμενες και αναφέρουν πως η φωτιά είτε προήλθε από ασθενή που άναψε τσιγάρο δίπλα στις φιάλες οξυγόνου είτε ξέσπασε σε σημείο με κλινοσκεπάσματα και πλαστικό, γι' αυτό και εμφανίστηκαν πυκνοί καπνοί. 

Δείτε βίντεο που δημοσίευσε ένας από τους φύλακες του νοσοκομείου:

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του πνευμονoλoγικού τμήματος και διαχειριστή covid, Διαμαντή Χλωρού, η κλινική έχει τρεις ορόφους. Οι πυκνοί καπνοί ήταν το βασικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, γιατί είχαν καλύψει όλους τους ορόφους. Γιατροί και νοσηλευτές είχαν κλειστεί επίσης στα γραφεία τους αφού από τους καπνούς δε μπορούσαν να βγουν.

Το ΕΚΑΒ- Θεσσαλονίκης από την έναρξη της πυρκαγιάς επιχειρεί στο σημείο με δυο συμβατικά ασθενοφόρα, μία Κινητή Ιατρική Μονάδα και ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών.






ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία