ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το θρίλερ της Εύβοιας: 650 πολίτες διασώθηκαν με πλωτά μέσα- Η φωτιά καίει σπίτια (βίντεο)

Το σκηνικό είναι εφιαλτικό σε όλη τη Βόρεια Εύβοια καθώς τα μέτωπα αναζωπυρώνονται συνεχώς από τους ισχυρούς ανέμους - Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι

 05/08/2021 22:28

Το θρίλερ της Εύβοιας: 650 πολίτες διασώθηκαν με πλωτά μέσα- Η φωτιά καίει σπίτια (βίντεο)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απίστευτο το θρίλερ στη Λίμνη στην Βόρεια Εύβοια. Οι φλόγες επέστρεψαν και για την πάλι στη Λίμνη της Εύβοιας και οργανώθηκε απομάκρυνση των κατοίκων με πλωτά μέσα, καθώς δεν υπήρχε διέξοδος παρά μόνο η θάλασσα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, 650 άτομα, κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, επιβιβάστηκαν τόσο από το λιμάνι της Λίμνης όσο και από την παραλία Κοχύλι στο φέρι μποτ «Αλκυών». Όλοι τους μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού, όπως αναφέρει το Λιμενικό.

Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι μπαίνουν στα καράβια για να αναχωρήσουν προς την Αιδηψού. Ήδη οι φλόγες προκαλούν ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέχουν να προλάβουν.

Χτύπησαν οι καμπάνες σε Λίμνη και Βουτά - Ο κόσμος συνωστίζεται στο ferry boat. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες στη Λίμνη γεμίζουν τα καράβια για να αναχωρήσουν.

Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Τώρα έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.

Το ίδιο μέτωπο που επιστρέφει τώρα από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απειλεί τη Μουρτιά που έχει ζητηθεί η εκκένωση της.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη.


Πρωτόγνωρη και δυσμενής η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πυρκαγιές στην Εύβοια, καθώς σήμερα το πρωί, Παρασκευή, τα τρία πύρινα μέτωπα ενώθηκαν και απειλούν να κατακάψουν ό,τι συναντήσουν στο διάβα τους, καταλήγοντας στη θάλασσα.

Πληροφορίες του makthes.gr από την πυροσβεστική τονίζουν ότι η φωτιά κινείται προς τα βόρεια με κατεύθυνση τα Βασιλικά.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Forecast Weather Greece, υπάρχουν 5.000 άνθρωποι στο Μαντούδι-Κυμάσι, οι οποίοι «δεν ξέρουν πού να τους πάνε ενώ η φωτιά πλησιάζει στο χωριό. Προσπαθούν να εκκενώσουν την περιοχή».

Μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συνολικά εννέα αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. 

Μετά την Κήρινθο και το Μαντούδι, σειρά για εκκένωση πήρε το Προκόπι στην Εύβοια. Στο χωριό αυτό βρίσκεται και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος.
Άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης και είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της πυροσβεστικής.

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και 'Αγιοι Πάντες Φωκίδας να εκκενώσουν τώρα προς Ιτέα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και 'Αγιοι Πάντες Φωκίδας, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάψει η φωτιά στην Εύβοια την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, απειλεί να κάψει τώρα.

Πριν από λίγο, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη - έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Τώρα στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. 'Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κήρινθο και τη Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκανε στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται τώρα προς Ζωοδόχο Πηγή. Τα χωριά γύρω από το Μαντούδι έχουν εκκενωθεί.

Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας 'Αννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα

Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι εκκενώσεις οικισμών είναι αλλεπάλληλες και έχουν προληπτικό χαρακτήρα, αλλά γίνονται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Δείτε ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Υπενθυμίζεται ότι και χθες το βράδυ, τα πύρινα μέτωπα κατέστρεψαν πάντα στο πέρασμά τους.

evoia-skepasti-pyrkagia2.jpg


Η φωτιά επέστρεψε και πάλι τη θάλασσα στο χωριό Στροφυλιά στη Βόρεια Εύβοια.

Νοτιότερα, στο χωριό Κήρινθος είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι, ενώ η μοναδική διέξοδος πλέον είναι προς το Πευκί και την Ιστιαία αφού από τη Αγία 'Αννα έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και πεσμένοι κορμοί δέντρων τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν πυροσβέστες και εθελοντές.

agia-anna-varkes-ekkenosijpg.webp
Πηγή φωτογραφίας: Alpha TV


Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Έχουμε βγάλει έξω όλους τους αγρότες με τα τρακτέρ και οργώνουν τις περιοχές για να αποτρέψουμε τα χειρότερα» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Λουκάς Λιάσκος και συγχρόνως επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για βοήθεια από εναέρια μέσα.

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού κ. 'Αγγελο Μισιρλή που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Β. Εύβοια αυτή την στιγμή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ στην περιοχή άρχισε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας μιλώντας στο "MEGA" απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια καταγγέλοντας ανυπαρξία σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

"Το βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση", ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 440 πολίτες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα και το Ψαροπούλι της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα λόγω του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην Εύβοια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους τελευταίους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα τον παραθαλάσσιο οικισμό.

Σύμφωνα με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περίπου 200 κάτοικοι, ανάμεσα τους και υπερήλικοι, πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και μεταφέρθηκαν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ.

Άλλη μια δραματική νύχτα ζει η Εύβοια. Η φωτιά κατακαίει τα πάντα από τη στιγμή που το σκοτάδι έθεσε τέλος στη χρήση του ισχυρού όπλου πυρόσβεσης που είναι τα πτητικά μέσα και απειλεί περισσότερα χωριά στο πέρασμά της. Πλωτά μέσα επιστρατεύθηκαν για δεύτερη φορά προκειμένου να απομακρυνθούν εκατοντάδες κάτοικοι της Αγίας Αννας που είχαν εγκλωβιστεί από τις φλόγες. Μέχρι αυτή την ώρα είχαν μεταφερθεί περίπου 170 άτομα.

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν βρεθούν στο έλος της πύρινης λαίλαπας. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για εγκλωβισμένους στους Κουρκουλούς. Εκκενώνονται τα χωριά που κινδυνεύουν «Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Το σκηνικό είναι εφιαλτικό σε όλη τη Βόρεια Εύβοια καθώς τα μέτωπα αναζωπυρώνονται συνεχώς από τους ισχυρούς ανέμους. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη. «Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε στη δραματική έκκλησή του ο κ. Τσαπουρνιώτης. Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός στην τηλεόραση του Alpha.  Μέχρι αυτή την ώρα περίπου 170 άτομα απομακρύνθηκαν με πλοία του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη προς την παραλία Κρύα Βρύση και από εκεί προς το Μαντούδι.

Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από την περιοχή και αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολίτες.

Απίστευτο το θρίλερ στη Λίμνη στην Βόρεια Εύβοια. Οι φλόγες επέστρεψαν και για την πάλι στη Λίμνη της Εύβοιας και οργανώθηκε απομάκρυνση των κατοίκων με πλωτά μέσα, καθώς δεν υπήρχε διέξοδος παρά μόνο η θάλασσα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, 650 άτομα, κάτοικοι και τουρίστες της περιοχής, επιβιβάστηκαν τόσο από το λιμάνι της Λίμνης όσο και από την παραλία Κοχύλι στο φέρι μποτ «Αλκυών». Όλοι τους μεταφέρθηκαν ασφαλείς στο λιμάνι της Αιδηψού, όπως αναφέρει το Λιμενικό.

Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι μπαίνουν στα καράβια για να αναχωρήσουν προς την Αιδηψού. Ήδη οι φλόγες προκαλούν ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέχουν να προλάβουν.

Χτύπησαν οι καμπάνες σε Λίμνη και Βουτά - Ο κόσμος συνωστίζεται στο ferry boat. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Ροβιές, Μουρτιά και Κεχριές μαζί με τη Λίμνη και τη Βατερή, μία τουριστική περιοχή με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στην Λίμνη, βλέπουν πλέον τις φλόγες στις πόρτες τους καθώς έχουν κυκλωθεί, με τους πυροσβέστες να μην προλαβαίνουν τις κλήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες στη Λίμνη γεμίζουν τα καράβια για να αναχωρήσουν.

Στις Κεχριές και την Μουρτιά έχει κλείσει κάθε διέξοδος και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί.

Νωρίτερα, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Δάφνη εγκλώβισε κατοίκους και πυροσβέστες οι οποίοι μετά από υπερπροσπάθειες μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Τώρα έχει κυκλώσει το χωριό Κεχριές από όλα του τα σημεία ενώ έχει κοπεί η κυκλοφορία του δρόμου και προς την Αγία Άννα αλλά και προς τη Λίμνη που την έχουν κυκλώσει οι φλόγες.

Το ίδιο μέτωπο που επιστρέφει τώρα από την Στροφυλιά και την Κήρινθο πίσω προς την Λίμνη απειλεί τη Μουρτιά που έχει ζητηθεί η εκκένωση της.

Από τη βόρεια πλευρά ένα άλλο μέτωπο κατευθύνεται από το Καλαμούδι και το Παλαιοχώρι πίσω προς τις Ροβιές και απειλεί να περάσει τον δρόμο αυτή τη φορά βόρεια από τις Ροβιές και να καταστρέψει ότι δεν είχε καταστραφεί το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο.

Από την πλευρά του Αιγαίου, μετά την Κήρινθο ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το Μαντούδι ενώ οι άνεμοι στρέφουν τις φλόγες προς τη Ζωοδόχο Πηγή όπου εκεί δίδεται η μάχη.


Πρωτόγνωρη και δυσμενής η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πυρκαγιές στην Εύβοια, καθώς σήμερα το πρωί, Παρασκευή, τα τρία πύρινα μέτωπα ενώθηκαν και απειλούν να κατακάψουν ό,τι συναντήσουν στο διάβα τους, καταλήγοντας στη θάλασσα.

Πληροφορίες του makthes.gr από την πυροσβεστική τονίζουν ότι η φωτιά κινείται προς τα βόρεια με κατεύθυνση τα Βασιλικά.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Forecast Weather Greece, υπάρχουν 5.000 άνθρωποι στο Μαντούδι-Κυμάσι, οι οποίοι «δεν ξέρουν πού να τους πάνε ενώ η φωτιά πλησιάζει στο χωριό. Προσπαθούν να εκκενώσουν την περιοχή».

Μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συνολικά εννέα αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. 

Μετά την Κήρινθο και το Μαντούδι, σειρά για εκκένωση πήρε το Προκόπι στην Εύβοια. Στο χωριό αυτό βρίσκεται και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος.
Άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης και είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της πυροσβεστικής.

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και 'Αγιοι Πάντες Φωκίδας να εκκενώσουν τώρα προς Ιτέα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και 'Αγιοι Πάντες Φωκίδας, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάψει η φωτιά στην Εύβοια την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, απειλεί να κάψει τώρα.

Πριν από λίγο, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη - έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Τώρα στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. 'Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κήρινθο και τη Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκανε στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται τώρα προς Ζωοδόχο Πηγή. Τα χωριά γύρω από το Μαντούδι έχουν εκκενωθεί.

Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας 'Αννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα

Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι εκκενώσεις οικισμών είναι αλλεπάλληλες και έχουν προληπτικό χαρακτήρα, αλλά γίνονται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Δείτε ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Υπενθυμίζεται ότι και χθες το βράδυ, τα πύρινα μέτωπα κατέστρεψαν πάντα στο πέρασμά τους.

evoia-skepasti-pyrkagia2.jpg


Η φωτιά επέστρεψε και πάλι τη θάλασσα στο χωριό Στροφυλιά στη Βόρεια Εύβοια.

Νοτιότερα, στο χωριό Κήρινθος είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Κοτσικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα όπως επίσης και λίγο βορειότερα στο Ψαροπούλι, ενώ η μοναδική διέξοδος πλέον είναι προς το Πευκί και την Ιστιαία αφού από τη Αγία 'Αννα έως το Ψαροπούλι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου υπάρχουν μέτωπα φωτιάς και πεσμένοι κορμοί δέντρων τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν πυροσβέστες και εθελοντές.

agia-anna-varkes-ekkenosijpg.webp
Πηγή φωτογραφίας: Alpha TV


Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Έχουμε βγάλει έξω όλους τους αγρότες με τα τρακτέρ και οργώνουν τις περιοχές για να αποτρέψουμε τα χειρότερα» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Λουκάς Λιάσκος και συγχρόνως επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για βοήθεια από εναέρια μέσα.

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού κ. 'Αγγελο Μισιρλή που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Β. Εύβοια αυτή την στιγμή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ στην περιοχή άρχισε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας μιλώντας στο "MEGA" απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια καταγγέλοντας ανυπαρξία σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

"Το βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση", ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα τη χειρότερη στην Ιστορία του δήμου του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου έχει καεί.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 440 πολίτες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα και το Ψαροπούλι της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα λόγω του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην Εύβοια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους τελευταίους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα τον παραθαλάσσιο οικισμό.

Σύμφωνα με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περίπου 200 κάτοικοι, ανάμεσα τους και υπερήλικοι, πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και μεταφέρθηκαν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ.

Άλλη μια δραματική νύχτα ζει η Εύβοια. Η φωτιά κατακαίει τα πάντα από τη στιγμή που το σκοτάδι έθεσε τέλος στη χρήση του ισχυρού όπλου πυρόσβεσης που είναι τα πτητικά μέσα και απειλεί περισσότερα χωριά στο πέρασμά της. Πλωτά μέσα επιστρατεύθηκαν για δεύτερη φορά προκειμένου να απομακρυνθούν εκατοντάδες κάτοικοι της Αγίας Αννας που είχαν εγκλωβιστεί από τις φλόγες. Μέχρι αυτή την ώρα είχαν μεταφερθεί περίπου 170 άτομα.

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν βρεθούν στο έλος της πύρινης λαίλαπας. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για εγκλωβισμένους στους Κουρκουλούς. Εκκενώνονται τα χωριά που κινδυνεύουν «Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Το σκηνικό είναι εφιαλτικό σε όλη τη Βόρεια Εύβοια καθώς τα μέτωπα αναζωπυρώνονται συνεχώς από τους ισχυρούς ανέμους. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη. «Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε στη δραματική έκκλησή του ο κ. Τσαπουρνιώτης. Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός στην τηλεόραση του Alpha.  Μέχρι αυτή την ώρα περίπου 170 άτομα απομακρύνθηκαν με πλοία του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη προς την παραλία Κρύα Βρύση και από εκεί προς το Μαντούδι.

Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από την περιοχή και αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία