ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το «σύννεφο» της πανδημίας «ξεθωριάζει» τα Χριστούγεννα

Οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης ακυρώνουν τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει λόγω αύξησης των κρουσμάτων

 05/12/2021 19:30

Το «σύννεφο» της πανδημίας «ξεθωριάζει» τα Χριστούγεννα

Φανή Σοβιτσλή

Σκιά στην λάμψη των Χριστουγέννων ρίχνει και φέτος η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη αναγκάζει δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους να ακυρώσουν σχεδόν το σύνολο των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει ενόψει των γιορτών.

Μοναδικό σημάδι ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν, αποτελεί ο εορταστικός διάκοσμος που τοποθετήθηκε στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης και τους γύρω δήμους, αλλά και τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα που πήραν… θέση στις πλατείες περιμένοντας να ανάψουν τα λαμπιόνια, χωρίς όμως υπό τους ήχους φιλαρμονικών και τις παιδικές χορωδίες.

Υπό το φόβο της διασποράς του κορονοϊού, δεδομένης της συνάθροισης πολιτών σε χώρους τέλεσης των εκδηλώσεων οι περισσότεροι δήμοι ή ακύρωσαν ήδη τις εκδηλώσεις τους ή αυτές που ετοιμάζουν αφορούν το άναμμα του δέντρου χωρίς κοινό, μπάντες και φιλαρμονικές.

Για παράδειγμα στο δήμο Θέρμης ακυρώνεται φέτος η μεγάλη γιορτή της «Λευκής Νύχτας», μία βραδιά η οποία συνδύαζε προσφορές στα εμπορικά καταστήματα, το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και φυσικά διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του δήμου Παύλου Μελά… μετακομίζει σε πλατεία της Σταυρούπολης, χωρίς όμως επισκέψεις και εκδηλώσεις στους κλειστούς του χώρους για παιδιά και ενήλικες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αριστοτέλους την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, ενώ οι διοργανωτές αναζητούν λύση ώστε η εκδήλωση που θα γίνει να είναι σχετικά λιτή και ταυτόχρονα λαμπερή, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός πολιτών που θα σπεύσουν, καθώς πρόκειται για την καρδιά του κέντρου της πόλης.

Ήδη ο δήμος ακύρωσε τη συναυλία που οργάνωνε στο Παλέ Ντε Σπορ με την Καίτη Γαρμπή, καθώς λαμβάνει υπόψη του τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης ακύρωσε και την λειτουργία Χριστουγεννιάτικου Χωριού στο πάρκο του «Ξαρχάκου», θεωρώντας ότι είναι παρότι είναι εξωτερικός χώρος, δεν παύει να είναι μια επιλογή υψηλού ρίσκου.

Κάλαντα πάνω σε ένα… λεωφορείο

Με έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξε να στείλει το μήνυμα των Χριστουγέννων ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος ανοίγει επίσημα την αυλαία του εορτασμού την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 με τον φωτισμό των Χριστουγεννιάτικων δέντρων και λαμπρό διάκοσμο σε όλες τις κοινότητες του, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της αγάπης.

Την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι φιλαρμονικές του δήμου, επάνω σε δύο ανοιχτά λεωφορεία, θα ψάλλουν τα κάλαντα σε όλες τις γειτονιές, ενώ Χριστουγεννιάτικη μουσική θα ντύσει μελωδικά τους κεντρικούς δρόμους.

Φωταγώγηση δημοτικών κτιρίων

Στη γιορτινή ατμόσφαιρα θα συμβάλλουν και οι φωταγωγήσεις των δημοτικών κτιρίων, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2022 θα τελεσθεί αγιασμός των υδάτων στο Πανόραμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και σε όλες τις κοινότητες του δήμου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος «ταξιδεύει» τα Χριστούγεννα σε όλο το δήμο.

Από 15 έως 31 Δεκεμβρίου χορωδίες, κάλαντα, ήρωες βγαλμένοι από παραμύθια, ποδήλατα πλουμισμένα με φωτάκια και live μουσικές θα βρίσκονται στους δρόμους, δίνοντας χρώμα, ελπίδα, φως και αισιοδοξία σε όλους τους πολίτες.

Την ίδια ώρα ο Άι-Βασίλης θα κάνει ένα μεγάλο δρομολόγιο σε εξωτερικούς χώρους, ώστε κάθε παιδί να επιλέξει σε ποιο μέρος θα τον υποδεχτεί:

*Στις 16 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος 5 μ.μ. έως 7 μ.μ.

*Στις 17/12 στο Πέτρινο Πολιτιστικό Πυλαίας 5 μ.μ. έως 7 μ.μ.

*Στις 20/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Χορτιάτη 5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.

*Στις 20/12 στην Παιδική Χαρά της Εξοχής 6.30 μ.μ. έως 7.30 μ.μ.

*Στις 21/12 Πολιτιστικό Κέντρο Ασβεστοχωρίου (έναντι Πάρκου Αγ. Ακακίου) 5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.

*Στις 21/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλύρου 7 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Tα Χριστούγεννα … πάνε σε πλατείες και δρόμους

Στο δήμο Καλαμαριάς τα Χριστούγεννα θα είναι λιτά και απέριττα, καθώς λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, κρίνεται σκόπιμο να μην διοργανωθούν εκδηλώσεις που θα συγκεντρώσουν κοινό. Ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδρίαζε για να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και τι είδους εκδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν.

Το επιβλητικό δέντρο πάντως θα ανάψει τις απόμενες μέρες στην πλατεία του Δημαρχείου, σκορπώντας την αστερόσκονη των Χριστουγέννων. Στο δήμο Θέρμης, ακυρώθηκε ήδη η «Λευκή Νύχτα», η μεγάλη γιορτή που συνδύαζε νυχτερινά ψώνια και διασκέδαση, καθώς το βράδυ εκείνο γίνονταν η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Φέτος όμως, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολικές εκδηλώσεις που θα αφορούν στο άναμμα τριών χριστουγεννιάτικων δένδρων στις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Τριλόφου και Βασιλικών στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Τις εκδηλώσεις φωταγώγησης των δένδρων θα πλαισιώσουν - συμμετάσχουν τμήματα χορωδιών και η ορχήστρα κρουστών του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, που θα ψάλλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα.

Φέτος ο Άι-Βασίλης και η παρέα του αναγκάζονται να… στριμωχτούν στο δήμο Παύλου Μελά, αφού λόγω ειδικών συνθηκών θα μετακομίσουν, στήνοντας το μικρό χωριό τους σε μία πλατεία και όχι στον άνετο χώρο του ομώνυμου στρατοπέδου, το οποίο μετατράπηκε σε εργοτάξιο, στο πλαίσιο της ανάπλασης του.

Μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, όπου όμως κάποιες εκδηλώσεις θα γίνουν υπαίθρια, χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως άλλοτε, με τον Άι-Βασίλης να περιμένει τους μικρούς του φίλους σε μια εξέδρα. Ο Άγιος των παιδιών μαζί με τα ξωτικά και τις νεράιδες θα υποδέχονται τα παιδιά για μια αναμνηστική φωτογράφιση, καθώς λόγω κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων θα απαγορευτεί η είσοδος στο σπιτάκι του.

Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης οι εκδηλώσεις είναι περιορισμένης κλίμακας και θα αφορούν στο άναμμα του δέντρου στις δύο δημοτικές ενότητες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, χωρίς μπάντες και παιδικές χορωδίες, ενώ ο διάκοσμος έχει αρχίσει ήδη να τοποθετείται σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Σε Νεάπολη και Συκιές το σύνθημα για τα Χριστούγεννα έχει δώσει ο πλούσιος εορταστικός διάκοσμος που τοποθέτησε ο δήμος στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Νεάπολη, Συκιές, Πεύκα και Άγιος Παύλος).

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα τοποθετήθηκαν στις κεντρικές πλατείες και πρόκειται να ανάψουν τις επόμενες μέρες, ωστόσο ο δήμος σκοπεύει να το κάνει χωρίς κοινό, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Πάντως στο τραπέζι είναι ανοιχτή η πρόταση να συγκροτηθούν μικρά μουσικά σχήματα που θα κάνουν περιοδείες στις γειτονιές, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα. Μάλιστα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ όσες γίνουν θα είναι διαδικτυακές υπό την εποπτεία και οργάνωση των παιδικών βιβλιοθηκών.

Σε Κορδελιό και Εύοσμο, ο δήμος λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση, ωστόσο σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί γιορτινό κλίμα, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιήσει το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των δράσεων.

Ο εορταστικός διάκοσμος πάντως ετοιμάζεται να στηθεί σε δρόμους και πλατείες, δίνοντας τον τόνο των Χριστουγέννων, ενώ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα ανάψουν τα δέντρα στις κεντρικές πλατείες του Κορδελιού και του Ευόσμου. Σύμφωνα πάντως με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νανά Παμπουκίδου οι δράσεις που θα αφορούν σε μικρούς και μεγάλους θα είναι μικρής κλίμακας και πάντα με βάση τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID.

Ο COVID… εμποδίζει τους αγγέλους

Ο δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε προ ημερών ότι ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δράσεις με τίτλο «Αγγέλων Έλευσις 2021», που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Η διοίκηση του δήμου αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες να ματαιώσει όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού και της περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Ωστόσο, θα στολιστούν με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και θα φωταγωγηθούν πλατείες και κεντρικά σημεία, με στόχο να δημιουργηθεί σε όλες τις περιοχές του Ωραιοκάστρου χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Στο δήμο Χαλκηδόνος δεν θα γίνουν ούτε και φέτος εκδηλώσεις, καθώς η απόφαση της διοίκησης είναι η προστασία των πολιτών, λόγω της πανδημίας που καλπάζει.

Ο δήμος ωστόσο τοποθέτησε εορταστικό διάκοσμο στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από 17 χωριά, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει γιορτινό κλίμα, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανάψει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς την παρουσία κοινού.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει ακύρωσε και ο δήμος Λαγκαδά, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιορτινή ατμόσφαιρα ωστόσο δημιουργεί ο πλούσιος διάκοσμος με λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες που τοποθετήθηκε ήδη από συνεργεία του δήμου σε δρόμους πάρκα και πλατείες όλων των δημοτικών ενοτήτων. Το δέντρο πάντως άναψε προχθές στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, χωρίς παρουσία κοινού και μουσικών σχημάτων που πλαισίωναν την ανοιχτή εκδήλωση τα προηγούμενα χρόνια.

Η Χαλκιδική θα κάνει Χριστούγεννα… σπίτι

«Άκυρο» στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έριξαν οι πέντε δήμοι της Χαλκιδικής, Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Αριστοτέλη. Με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης και μετά από έντονο προβληματισμό, οι δήμαρχοι κατέληξαν στην κοινή απόφαση να μην πραγματοποιήσουν εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις περιοχές τους. «Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η έξαρση της πανδημίας δεν μας επιτρέπει να λάβουμε αποφάσεις παρασυρμένοι από συναισθηματισμούς. Οφείλουμε πάνω από όλα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να προτάξουμε το γενικό καλό» επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ψυχολογική ανάγκη μικρών και μεγάλων να ζήσουν το Χριστουγεννιάτικο κλίμα, θα προχωρήσουν κανονικά στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό όλων των κοινοτήτων τους.

Επιστρέφει ο Αστερόκοσμος

Ο μαγικός «Αστερόκοσμος» που αποτελεί στην ουσία θεματικό πάρκο και στήνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo επιστρέφει φέτος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά εκτός του εκθεσιακού κέντρου. Φέτος, ο Αστερόκοσμος σύμφωνα με τους διοργανωτές θα λειτουργεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους με βάση τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το χριστουγεννιάτικο πάρκο που έχουν λατρέψει τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια θα ανοίξει στις 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του στις 10 Ιανουαρίου. Το 2019 είχε περισσότερους από 200.000 επισκέπτες και παρότι υπολογίζεται ότι φέτος θα το επισκεφθούν οι μισοί, η ΔΕΘ-Helexpo ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει μια ανάσα ελπίδας για επιστροφή στις ξέγνοιαστη προ-κορονοϊού εποχές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

Σκιά στην λάμψη των Χριστουγέννων ρίχνει και φέτος η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη αναγκάζει δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους να ακυρώσουν σχεδόν το σύνολο των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει ενόψει των γιορτών.

Μοναδικό σημάδι ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν, αποτελεί ο εορταστικός διάκοσμος που τοποθετήθηκε στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης και τους γύρω δήμους, αλλά και τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα που πήραν… θέση στις πλατείες περιμένοντας να ανάψουν τα λαμπιόνια, χωρίς όμως υπό τους ήχους φιλαρμονικών και τις παιδικές χορωδίες.

Υπό το φόβο της διασποράς του κορονοϊού, δεδομένης της συνάθροισης πολιτών σε χώρους τέλεσης των εκδηλώσεων οι περισσότεροι δήμοι ή ακύρωσαν ήδη τις εκδηλώσεις τους ή αυτές που ετοιμάζουν αφορούν το άναμμα του δέντρου χωρίς κοινό, μπάντες και φιλαρμονικές.

Για παράδειγμα στο δήμο Θέρμης ακυρώνεται φέτος η μεγάλη γιορτή της «Λευκής Νύχτας», μία βραδιά η οποία συνδύαζε προσφορές στα εμπορικά καταστήματα, το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και φυσικά διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του δήμου Παύλου Μελά… μετακομίζει σε πλατεία της Σταυρούπολης, χωρίς όμως επισκέψεις και εκδηλώσεις στους κλειστούς του χώρους για παιδιά και ενήλικες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αριστοτέλους την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, ενώ οι διοργανωτές αναζητούν λύση ώστε η εκδήλωση που θα γίνει να είναι σχετικά λιτή και ταυτόχρονα λαμπερή, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός πολιτών που θα σπεύσουν, καθώς πρόκειται για την καρδιά του κέντρου της πόλης.

Ήδη ο δήμος ακύρωσε τη συναυλία που οργάνωνε στο Παλέ Ντε Σπορ με την Καίτη Γαρμπή, καθώς λαμβάνει υπόψη του τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης ακύρωσε και την λειτουργία Χριστουγεννιάτικου Χωριού στο πάρκο του «Ξαρχάκου», θεωρώντας ότι είναι παρότι είναι εξωτερικός χώρος, δεν παύει να είναι μια επιλογή υψηλού ρίσκου.

Κάλαντα πάνω σε ένα… λεωφορείο

Με έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξε να στείλει το μήνυμα των Χριστουγέννων ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος ανοίγει επίσημα την αυλαία του εορτασμού την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 με τον φωτισμό των Χριστουγεννιάτικων δέντρων και λαμπρό διάκοσμο σε όλες τις κοινότητες του, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της αγάπης.

Την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι φιλαρμονικές του δήμου, επάνω σε δύο ανοιχτά λεωφορεία, θα ψάλλουν τα κάλαντα σε όλες τις γειτονιές, ενώ Χριστουγεννιάτικη μουσική θα ντύσει μελωδικά τους κεντρικούς δρόμους.

Φωταγώγηση δημοτικών κτιρίων

Στη γιορτινή ατμόσφαιρα θα συμβάλλουν και οι φωταγωγήσεις των δημοτικών κτιρίων, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2022 θα τελεσθεί αγιασμός των υδάτων στο Πανόραμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και σε όλες τις κοινότητες του δήμου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος «ταξιδεύει» τα Χριστούγεννα σε όλο το δήμο.

Από 15 έως 31 Δεκεμβρίου χορωδίες, κάλαντα, ήρωες βγαλμένοι από παραμύθια, ποδήλατα πλουμισμένα με φωτάκια και live μουσικές θα βρίσκονται στους δρόμους, δίνοντας χρώμα, ελπίδα, φως και αισιοδοξία σε όλους τους πολίτες.

Την ίδια ώρα ο Άι-Βασίλης θα κάνει ένα μεγάλο δρομολόγιο σε εξωτερικούς χώρους, ώστε κάθε παιδί να επιλέξει σε ποιο μέρος θα τον υποδεχτεί:

*Στις 16 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος 5 μ.μ. έως 7 μ.μ.

*Στις 17/12 στο Πέτρινο Πολιτιστικό Πυλαίας 5 μ.μ. έως 7 μ.μ.

*Στις 20/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Χορτιάτη 5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.

*Στις 20/12 στην Παιδική Χαρά της Εξοχής 6.30 μ.μ. έως 7.30 μ.μ.

*Στις 21/12 Πολιτιστικό Κέντρο Ασβεστοχωρίου (έναντι Πάρκου Αγ. Ακακίου) 5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.

*Στις 21/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλύρου 7 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Tα Χριστούγεννα … πάνε σε πλατείες και δρόμους

Στο δήμο Καλαμαριάς τα Χριστούγεννα θα είναι λιτά και απέριττα, καθώς λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, κρίνεται σκόπιμο να μην διοργανωθούν εκδηλώσεις που θα συγκεντρώσουν κοινό. Ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδρίαζε για να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και τι είδους εκδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν.

Το επιβλητικό δέντρο πάντως θα ανάψει τις απόμενες μέρες στην πλατεία του Δημαρχείου, σκορπώντας την αστερόσκονη των Χριστουγέννων. Στο δήμο Θέρμης, ακυρώθηκε ήδη η «Λευκή Νύχτα», η μεγάλη γιορτή που συνδύαζε νυχτερινά ψώνια και διασκέδαση, καθώς το βράδυ εκείνο γίνονταν η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου.

Φέτος όμως, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, ο δήμος αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολικές εκδηλώσεις που θα αφορούν στο άναμμα τριών χριστουγεννιάτικων δένδρων στις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Τριλόφου και Βασιλικών στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Τις εκδηλώσεις φωταγώγησης των δένδρων θα πλαισιώσουν - συμμετάσχουν τμήματα χορωδιών και η ορχήστρα κρουστών του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, που θα ψάλλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα.

Φέτος ο Άι-Βασίλης και η παρέα του αναγκάζονται να… στριμωχτούν στο δήμο Παύλου Μελά, αφού λόγω ειδικών συνθηκών θα μετακομίσουν, στήνοντας το μικρό χωριό τους σε μία πλατεία και όχι στον άνετο χώρο του ομώνυμου στρατοπέδου, το οποίο μετατράπηκε σε εργοτάξιο, στο πλαίσιο της ανάπλασης του.

Μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, όπου όμως κάποιες εκδηλώσεις θα γίνουν υπαίθρια, χωρίς τυμπανοκρουσίες όπως άλλοτε, με τον Άι-Βασίλης να περιμένει τους μικρούς του φίλους σε μια εξέδρα. Ο Άγιος των παιδιών μαζί με τα ξωτικά και τις νεράιδες θα υποδέχονται τα παιδιά για μια αναμνηστική φωτογράφιση, καθώς λόγω κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων θα απαγορευτεί η είσοδος στο σπιτάκι του.

Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης οι εκδηλώσεις είναι περιορισμένης κλίμακας και θα αφορούν στο άναμμα του δέντρου στις δύο δημοτικές ενότητες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, χωρίς μπάντες και παιδικές χορωδίες, ενώ ο διάκοσμος έχει αρχίσει ήδη να τοποθετείται σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Σε Νεάπολη και Συκιές το σύνθημα για τα Χριστούγεννα έχει δώσει ο πλούσιος εορταστικός διάκοσμος που τοποθέτησε ο δήμος στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Νεάπολη, Συκιές, Πεύκα και Άγιος Παύλος).

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα τοποθετήθηκαν στις κεντρικές πλατείες και πρόκειται να ανάψουν τις επόμενες μέρες, ωστόσο ο δήμος σκοπεύει να το κάνει χωρίς κοινό, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Πάντως στο τραπέζι είναι ανοιχτή η πρόταση να συγκροτηθούν μικρά μουσικά σχήματα που θα κάνουν περιοδείες στις γειτονιές, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα. Μάλιστα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ όσες γίνουν θα είναι διαδικτυακές υπό την εποπτεία και οργάνωση των παιδικών βιβλιοθηκών.

Σε Κορδελιό και Εύοσμο, ο δήμος λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση, ωστόσο σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί γιορτινό κλίμα, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιήσει το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των δράσεων.

Ο εορταστικός διάκοσμος πάντως ετοιμάζεται να στηθεί σε δρόμους και πλατείες, δίνοντας τον τόνο των Χριστουγέννων, ενώ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου θα ανάψουν τα δέντρα στις κεντρικές πλατείες του Κορδελιού και του Ευόσμου. Σύμφωνα πάντως με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νανά Παμπουκίδου οι δράσεις που θα αφορούν σε μικρούς και μεγάλους θα είναι μικρής κλίμακας και πάντα με βάση τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID.

Ο COVID… εμποδίζει τους αγγέλους

Ο δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε προ ημερών ότι ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δράσεις με τίτλο «Αγγέλων Έλευσις 2021», που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Η διοίκηση του δήμου αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες να ματαιώσει όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού και της περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Ωστόσο, θα στολιστούν με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και θα φωταγωγηθούν πλατείες και κεντρικά σημεία, με στόχο να δημιουργηθεί σε όλες τις περιοχές του Ωραιοκάστρου χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Στο δήμο Χαλκηδόνος δεν θα γίνουν ούτε και φέτος εκδηλώσεις, καθώς η απόφαση της διοίκησης είναι η προστασία των πολιτών, λόγω της πανδημίας που καλπάζει.

Ο δήμος ωστόσο τοποθέτησε εορταστικό διάκοσμο στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από 17 χωριά, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει γιορτινό κλίμα, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανάψει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς την παρουσία κοινού.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει ακύρωσε και ο δήμος Λαγκαδά, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιορτινή ατμόσφαιρα ωστόσο δημιουργεί ο πλούσιος διάκοσμος με λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες που τοποθετήθηκε ήδη από συνεργεία του δήμου σε δρόμους πάρκα και πλατείες όλων των δημοτικών ενοτήτων. Το δέντρο πάντως άναψε προχθές στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, χωρίς παρουσία κοινού και μουσικών σχημάτων που πλαισίωναν την ανοιχτή εκδήλωση τα προηγούμενα χρόνια.

Η Χαλκιδική θα κάνει Χριστούγεννα… σπίτι

«Άκυρο» στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έριξαν οι πέντε δήμοι της Χαλκιδικής, Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Αριστοτέλη. Με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης και μετά από έντονο προβληματισμό, οι δήμαρχοι κατέληξαν στην κοινή απόφαση να μην πραγματοποιήσουν εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις περιοχές τους. «Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η έξαρση της πανδημίας δεν μας επιτρέπει να λάβουμε αποφάσεις παρασυρμένοι από συναισθηματισμούς. Οφείλουμε πάνω από όλα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να προτάξουμε το γενικό καλό» επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ψυχολογική ανάγκη μικρών και μεγάλων να ζήσουν το Χριστουγεννιάτικο κλίμα, θα προχωρήσουν κανονικά στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό όλων των κοινοτήτων τους.

Επιστρέφει ο Αστερόκοσμος

Ο μαγικός «Αστερόκοσμος» που αποτελεί στην ουσία θεματικό πάρκο και στήνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo επιστρέφει φέτος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά εκτός του εκθεσιακού κέντρου. Φέτος, ο Αστερόκοσμος σύμφωνα με τους διοργανωτές θα λειτουργεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους με βάση τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το χριστουγεννιάτικο πάρκο που έχουν λατρέψει τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια θα ανοίξει στις 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του στις 10 Ιανουαρίου. Το 2019 είχε περισσότερους από 200.000 επισκέπτες και παρότι υπολογίζεται ότι φέτος θα το επισκεφθούν οι μισοί, η ΔΕΘ-Helexpo ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει μια ανάσα ελπίδας για επιστροφή στις ξέγνοιαστη προ-κορονοϊού εποχές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία