ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική, εν μέρει στη… Θεσσαλονίκη!

 04/03/2021 09:00

Ώστε υπήρχε σχέδιο και μάλιστα «σε ακραίο σενάριο που εκπόνησε το υπουργείο υγείας, πέρσι τέτοια εποχή, και εφάρμοσε εν μέρει στο δεύτερο κύμα στη… Θεσσαλονίκη» σύμφωνα με όσα είπε κατά λέξη στη σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας της διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ενός σχεδίου που είχαμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας ως ακραίο σενάριο πέρσι τέτοια εποχή, ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα».

Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει, μετά τη συγκεκριμένη δήλωση-ανακοίνωση είναι γιατί εφόσον υπήρχε ή όπως λέει είχε εκπονηθεί το σχέδιο από τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας δηλαδή, δεν εφαρμόστηκε σε πλήρη ανάπτυξη και στη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο κύμα, τότε που θρηνήσαμε εκατοντάδες θύματα της covid19. Γιατί υλοποιήθηκε εν μέρει εδώ και πλήρως εκεί; Δεν άξιζε αυτό το σχέδιο να «τρέξει» και για τους εκτός Αττικής φορολογούμενους και πολίτες;

Μήπως ο υπουργός υγείας ήθελε να πει κάτι άλλο και το λησμόνησε; Πχ ότι οι τοπικές και περιφερειακές υγειονομικές αρχές «πήγαιναν με τα χίλια» για να καλύψουν ανάγκες και ελλείψεις δεκαετιών και από αυτό το τρέξιμο άνοιξαν και τα μάτια της Αθήνας; Μήπως ήθελε να πει ότι στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο υγείας έμαθε από διαχείριση πανδημίας; Από πρωτόκολλα ασφαλείας; Από επίταξη ιδιωτικού τομέα; Από «επιστράτευση» στρατιωτικών νοσοκομείων; Εδώ δεν ήταν που τα επιτελικά στελέχη που στάλθηκαν από την Αθήνα, έκαναν τις αεροδιακομιδές ασθενών κι εδώ δεν έβαλαν τα «ιατρικά» τρένα στις ράγες για παν ενδεχόμενο; Γιατί αφού αυτό ήταν ΕΝ ΜΕΡΕΙ στο σχέδιο του υπουργείου από τον Μάρτιο του 2020, στη κορύφωση του δράματος, τότε που κάθε μέρα ανοίγαμε νέους λάκκους στα νεκροταφεία της πόλης, δεν αποφάσισε να το υλοποιήσει από την αρχή σε ΠΛΗΡΗ ανάπτυξη μπας και γλιτώσουν ζωές;

Μήπως θα έπρεπε να παραδεχτεί σήμερα ή αύριο ότι δεν είχαμε κεντρικό σχέδιο γιατί αρχικά «ήμασταν στον αφρό» σε σχέση πχ με την Ιταλία; Να πει ότι το σχέδιο ήταν το κλείσιμο των «καθαρών» κλινικών, χειρουργείων, ιατρείων κλπ επιτάξαμε -κουτσά στραβά- με την ανάλογη χαρτούρα του δημοσίου ιδιωτικές δομές υγείας και καθισαμε στα σπίτια μας (ακόμη κι αυτοί που έχουν χρόνια νοσήματα) για να μην επιβαρύνουμε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του;

Σε κάθε περίπτωση, αν τα σχέδια των υπουργείων υλοποιούνται εν μέρει στην περιφέρεια και πλήρως στην πρωτεύουσα, ακόμη και σε καιρό πανδημίας, ίσως θα έπρεπε να… μετακομίσουμε.





Ολόκληρη η δήλωση-ανακοίνωση του υπουργού Υγείας:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής απέναντί σας, όπως ήμουν από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Στην Αττική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι πια στο κόκκινο. Είναι στο βαθύ κόκκινο. Ως εκ τούτου, περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας της διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ενός σχεδίου που είχαμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας ως ακραίο σενάριο πέρσι τέτοια εποχή, ενός σχεδίου που εφαρμόσαμε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα το Νοέμβριο και, δυστυχώς, θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα. Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ 2.702 κρουσμάτων στη χώρα μας για το 2021, εκ των οποίων στην Αττική τα 1.270. Στις ΜΕΘ μας έχουμε 431 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 συμπολίτες μας. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Στην πραγματικότητα πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες. Στις 12 Φεβρουαρίου, όταν είχαμε 229 κλίνες ΜΕΘ-COVID και 1.673 απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο.

Σε αυτές τις 19 ημέρες, απαιτήθηκε να προστεθούν 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID φτάνοντας τις 319 – δηλαδή αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας 40% – εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες. Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα, έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID συμπολιτών μας σε όλη την χώρα. Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας που διασπείρεται ταχέως, μολύνοντας το γενικό πληθυσμό ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα.

Να σημειώσω εδώ για όσους επικαλούνται έωλα στοιχεία, ότι το Νοέμβριο του 2020 λαμβάνοντας υπόψη πιθανή επιδείνωση της πανδημίας αυξήσαμε τις ΜΕΘ-COVID της Αττικής από 168 σε 229. Ανακοινώνω ότι σήμερα προστέθηκαν στο δυναμικό μας 7 ΜΕΘ-COVID στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και τις αμέσως επόμενες ημέρες προσθέτουμε 29 ακόμα ΜΕΘ-COVID στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: 12 ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο της Βούλας. Άρα στην Αττική φτάνουμε από 168 ΜΕΘ-COVID το Νοέμβριο, σε 348 ΜΕΘ-COVID το Μάρτιο. Αυτό είναι 107% αύξηση των ΜΕΘ μας στην Αττική. Για αυτό, λοιπόν, με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα ενσωματώσει Παθολογικές Κλινικές από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.

Τα παραπάνω Νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες Παθολογικές Κλινικές τους σε Κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό ιδιώτες ιατροί, και ήδη λίστα με 16 παθολόγους και πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές είναι στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας. Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Τους ευχαριστούμε θερμά. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ερρίκος Ντυνάν θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο. Το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., αντικαθιστώντας το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε Νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία, οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος. Τα δυο Νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική στη δύναμή μας, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε και τα έχουμε αξιοποιήσει ήδη. Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στην παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Θέλω για μία ακόμη φορά, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να παρακαλέσω όλους σας να προσέχετε, να τηρείτε τα μέτρα προστασίας και να μη χαλαρώνετε, καθώς βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας. Κυρίες και κύριοι, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Αύριο θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε το 1.700.000 εμβολιασμούς. Η επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ προχωρά ομαλά. Οι πολίτες εξυπηρετούνται με ασφάλεια και σεβασμό, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υγειονομική διαδικασία. Τα εμβόλια ήδη χτίζουν σταδιακά τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο. Η ελπίδα είναι εδώ και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο αναμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων. Στη σημερινή αλληλογραφία, η εταιρεία Pfizer μάς επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις της μόνο για το μήνα Απρίλιο θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί»