Λόγια του Βαρδάρη

  • Το περιστατικό με τον Ζέρβα στο Μέγαρο Μουσικής και τα «ασυμβίβαστα» των Νουσηκύρου και Λεκάκη. Γράφει ο Σαλονικιός
    31/01/2023 10:05

    Το περιστατικό με τον Ζέρβα στο Μέγαρο Μουσικής και τα «ασυμβίβαστα» των Νουσηκύρου και Λεκάκη. Γράφει ο Σαλονικιός

    Καμιά φορά είναι τα γεγονότα που σε οδηγούν για να πάρεις τις ορθές αποφάσεις. Αρκεί, βεβαίως, να τα “διαβάσεις” σωστά. Στην προχθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την “Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος”, υπήρξε ένα περιστατικό το οποίο συνδέεται με τους σχεδιασμούς τους οποίους κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την πλατεία Ελευθερίας.

    Συγκεκριμένα, κατά τη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ χαιρετίζοντας τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, αναφέρθηκε στην πρωινή εξαγγελία του δημάρχου για τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου της πόλης σε Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων, καθώς και στη δημιουργία πάρκoυ μνήμης. Τη στιγμή εκείνη ακούστηκε μία κυρία να φωνάζει «ναι αλλά δεν είπε τίποτα για την πλατεία Ελευθερίας και για το γεγονός πως έχει ακόμα αυτοκίνητα».

    Αμέσως, η πλειονότητα του κοινού που παρακολουθούσε την εκδήλωση ξέσπασε σε χειροκρότημα επιδοκιμασίας για όσα ανέφερε η θεατής για την πλατεία Ελευθερίας, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία, τόσο στον παριστάμενο δήμαρχο, όσο και στον Σαλτιέλ ο οποίος έσπευσε να καλύψει τον Ζέρβα λέγοντας πως «το πρωί ο δήμαρχος ανέφερε ότι η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο μνήμης και αυτό δεν αλλάζει. Σας το επιβεβαιώνω και εγώ».

    Το απρόσμενο αυτό περιστατικό έδωσε την ευκαιρία στον δήμαρχο να συνειδητοποιήσει το πώς βλέπουν οι πολίτες την ιδέα του να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας. Πολλοί ήλπιζαν ότι κατά την πρωινή ομιλία του την Κυριακή, από το βήμα του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην πλατεία, ο Ζέρβας θα ξεκαθάριζε τι θα κάνει επιτέλους με αυτήν την χρόνια εκκρεμότητα. Εκείνος αρκέστηκε να επαναλάβει απλώς, παλιές διαβεβαιώσεις του ότι σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή κατασκευαστεί πάρκινγκ είτε όχι, το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία θα γίνει. Χωρίς, όμως, καμία χρονική δέσμευση και δίχως να πει τελικά ποια είναι η οριστική απόφασή του καθώς, στο μεταξύ, την περίφημη μελέτη που παρήγγειλε πριν από έναν και πλέον χρόνο σε αθηναϊκή εταιρεία σχετικά με την βιωσιμότητα της ενδεχόμενης λειτουργίας υπόγειου πάρκινγκ, την έχει εδώ και καιρό στα χέρια του. Ελπίζω το απρόσμενο περιστατικό του Μεγάρου Μουσικής να τον βοηθήσει να λάβει τη σωστή απόφαση, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή.

    Πάντως, μετά την έμμεση αποδοκιμασία του, ο Ζέρβας αποχώρησε από το Μέγαρο Μουσικής πριν από το τέλος της εκδήλωσης. Βεβαίως το ίδιο έκαναν και άλλοι επίσημοι, όπως ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Κατανοητό, καθώς οι εποχές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για τους υποψηφίους, είτε πρόκειται για τη Βουλή είτε για την αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, παρέμειναν ως το τέλος της εκδήλωσης ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Ο τελευταίος καθόταν σε αρκετή απόσταση από τον Ζέρβα μιας και, όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ.

    Καραμπόλες

    Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Κυριακή την πλειονότητα των υποψηφίων βουλευτών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Είναι το πρώτο κόμμα που προχώρησε στη δημοσιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των υποψηφίων του και μέσα στις προσεχείς ημέρες είναι βέβαιο πως ανάλογα θα πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Μία από τις υποψηφιότητες που ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη και οι παρενέργειες που αυτή προκάλεσε, αναδεικνύει κάποια προβλήματα που αναφύονται σχετικά με πρόσωπα τα οποία είναι εκλεγμένα σε περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια και συγχρόνως, διεκδικούν και βουλευτική έδρα. Το πρόβλημα, δε, καθίσταται εντονότερο, για να μην πω αξεπέραστο, όταν ο υποψήφιος βουλευτής με ένα κόμμα, συμμετέχει σε αυτοδιοικητικό συνδυασμό τον οποίο στηρίζει αντίπαλο κόμμα.

    Μια πρώτη τέτοια “καραμπόλα” έχουμε με τον Αλκιβιάδη Νουσηκύρου ο οποίος προερχόταν ως γνωστόν από τη ΝΔ, αλλά ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Ο Νουσηκύρου είναι συγχρόνως, όμως και εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος, εκλεγείς με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Αυτό το... ασυμβίβαστο τον οδήγησε στην απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του περιφερειάρχη, ενημερώνοντας σχετικά με επιστολή του τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, πριν μάλιστα, να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του με το ΠΑΣΟΚ.

    Πληροφορίες λένε, πως αυτό έγινε κατ' απαίτηση της Χαριλάου Τρικούπη. Εάν όντως έτσι έχει το πράγμα, τότε ανάλογο πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο Πέτρος Λεκάκης, ανακοινώθηκε την Κυριακή πως θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης, αλλά στο μεταξύ, πριν από μερικές εβδομάδες τον ανακοίνωσε ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος έχει ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία και πιθανότατα θα έχει και την επίσημη στήριξή της. Το ερώτημα τώρα, είναι τι θα πράξει η Χαριλάου Τρικούπη. Εάν θα διαχειριστεί την υπόθεση Λεκάκη όπως και διαχειρίστηκε αυτήν με τον Νουσηκύρου ή όχι.