ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο στο βέτο Καραμανλή για τα Σκόπια

Όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου "Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι" στη Θεσσαλονίκη

 23/04/2019 08:15

Το παρασκήνιο στο βέτο Καραμανλή για τα Σκόπια

Η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης Καραμανλή, η προεργασία για πετύχει τους στόχους που είχε θέσει, αλλά και άγνωστα παρασκήνια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, με τίτλο : «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι», το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν και μίλησαν, άνθρωποι οι οποίοι έζησαν από κοντά, ή παρακολούθησαν στενά, εκ της θέσης τους, τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης. Δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ και υποψήφιοι βουλευτές στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή) και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Τοποθέτηση Θόδωρου Ρουσόπουλου

«Το «κλειδί» ήταν η αποφασιστικότητα. Ήταν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να περάσει τις εθνικές της θέσεις» δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος (εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή για οκτώμισι χρόνια), Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο του Ν. Στέφου και πρόσθεσε: «Εθνική θέση, δεν ήταν αυτό το οποίο ήθελαν κάποιοι σύμμαχοι μας, ισχυρότεροι από εμάς όπως γνωρίζετε, δηλαδή, να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ το κράτος των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». Είπαμε λοιπόν όχι σε αυτό, βάλαμε τους φραγμούς τις κόκκινες γραμμές. Και αυτό που αποδείχθηκε στο Βουκουρέστι είναι ότι υπάρχουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί, οι οποίοι όταν θέτουν κόκκινες γραμμές τις τηρούν».

Ο κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του σημείωσε, ότι ο ίδιος, από τη δεκαετία του '90, παρακολουθούσε το ζήτημα, δημοσιογραφικά, ακολουθώντας σε αποστολές στο εξωτερικό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπου συναντούσε τη σύγχυση για το ονοματολογικό σε τότε συναδέλφους του άλλων χωρών και γνώριζε το κλίμα που επικρατούσε στο εξωτερικό. Ανέφερε επίσης ότι, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής στις συναντήσεις του με ομολόγους του, μονίμως, έθετε τρία ζητήματα, το ονοματολογικό με τη γειτονική χώρα, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αποκάλυψε, ότι η προεργασία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε αρχίσει ήδη ενάμιση χρόνο πριν, συστήθηκε ομάδα εργασίας και εξασφαλίστηκε και ο επικοινωνιακός χειρισμός για τους ξένους συμμετέχοντες - υπήρξε, μάλιστα και δημοσίευμα με τις ελληνικές θέσεις και στο οπισθόφυλλο αγγλόφωνης εφημερίδας που διανέμονταν στη Σύνοδο - ώστε να γίνουν σαφέστερες οι ελληνικές θέσεις στους εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ, για το ονοματολογικό, για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας, κ.α.

«Σε εκείνη τη Σύνοδο, η κυβέρνηση είπε το όχι» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζωρτζ Μπους, είχε προαναγγείλει από διημέρου την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έγινε.

Ο κ. Ρουσόπουλος αποκάλυψε, μάλιστα, ένα περιστατικό, μια «αμήχανη» συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή - παρουσία της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, του ΥΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του ίδιου ως κυβερνητικού εκπροσώπου - με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, στους διαδρόμους του κτιρίου στο Βουκουρέστι, ενώ ήδη είχε κριθεί το αποτέλεσμα της Συνόδου, η μη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Μπους άνοιξε τις αγκάλες του και αγκάλιασε τον Καραμανλή, ήταν λίγο περίεργη στιγμή. Του είπε: «Δεν πειράζει Κώστα και πάλι φίλοι είμαστε». Τώρα, το πόσο φίλοι έμειναν μετά από αυτό είναι κάτι το οποίο κρίνεται» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και στη συνέχεια, σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε: «Οι εθνικές επιλογές έχουν ιστορικό βάρος. Ανυψώνουν, ή καταρρακώνουν ένα λαό. Τα αποτελέσματα είναι ήδη φανερά... Τότε ένας ηγέτης και μια χώρα έβαλαν κόκκινες γραμμές και τις εννοούσαν».

Τοποθέτηση Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ο Κώστας Καραμανλής «συνομίλησε με το Θεό, με το λαό και με την Ιστορία» τόνισε ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και στη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Υπογράμμισε, ότι ο Κ. Καραμανλής πέτυχε «με έξυπνες κινήσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα» να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα, να πολλαπλασιάσει τις συμμαχίες, να αναδείξει την «αδιαλλαξία των γειτόνων μας» και κατάφερε, με την απειλή χρήσης βέτο στο Βουκουρέστι να καταστήσει «την επίλυση του ονοματολογικού, ομόφωνη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

«Δυστυχώς, το διαπραγματευτικό αυτό κεφάλαιο της χώρας, με εθνική συνεννόηση, συστηματική διπλωματική δουλειά και απίστευτο θάρρος της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, το σπατάλησε με ελαφρότητα η σημερινή κυβέρνηση» είπε ο κ. Στυλιανίδης και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι είναι η αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που διαμαρτύρονται γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν μιλάει. Επειδή, αδυνατούν να ακούσουν και κυρίως να καταλάβουν τη φωνή της Ιστορίας. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και σε μια δική του εμπειρία, σε επίσκεψη του τότε, ως υφυπουργός Εξωτερικών, στα Σκόπια, όπου εκπρόσωποι της τότε πολιτικής ηγεσίας της FYROM προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά για να περάσουν αλυτρωτικές θέσεις, αλλά αποκρούστηκαν άμεσα από τη δική του στάση, ως ενδεικτική των άκαμπτων θέσεων της τότε κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Τέλος, για το βιβλίο του συγγραφέα, πρόσθεσε: «Είναι ένας χρήσιμος και ευχάριστος στη μελέτη του, οδηγός, για το πώς ακριβώς πρέπει να ασκείται μια υπεύθυνη, έξυπνη και αποτελεσματική εθνική εξωτερική πολιτική».

Τοποθέτηση Μαρίας Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής, πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη έζησε από κοντά και κάλυψε ως δημοσιογράφος τις εργασίες της Συνόδου στο Βουκουρέστι εκείνη την περίοδο και εστίασε στις ενέργειες της και στα αποτελέσματά της.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «η Σύνοδος του Βουκουρεστίου του 2008 προσέφερε στην ελληνική διπλωματία ένα «πολιτικό υπερόπλο: η μη λύση σήμαινε, μη προώθηση στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε, ότι «αυτό το πολιτικό υπερόπλο διήρκεσε δέκα χρόνια» και απωλέσθηκε «σε μία νύχτα» από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνέχισε:

«Αυτό το πολιτικό υπερόπλο απενεργοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Αυτό το υπερόπλο δεν υπάρχει πια. Εκείνο που σίγουρα υπάρχει είναι η απόλυτη αποφασιστικότητα της ηγεσίας της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακολουθεί στενά την ευρωπαϊκή πορεία των βορείων γειτόνων και να στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι αυτή η πορεία δε θα μπορέσει να συνεχιστεί, εφόσον βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε η κ. Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε, ότι ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πήγε στη Σύνοδο, αποφασισμένος, με σταθερή θέση για το ζήτημα και, επίσης, δεν επέτρεψε να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που θα αποπροσανατόλιζαν τη συζήτηση.

Τόνισε, με έμφαση, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή επεδίωξε «ευρύτατη συναίνεση» ενημερώνοντας και ο τότε πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, συνεχώς, τα άλλα κόμματα. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα την ενημέρωση που είχε η αντιπολίτευση τότε, από την κυβέρνηση Καραμανλή, με την ενημέρωση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον σημερινό πρωθυπουργό πριν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταφέροντας την προσωπική εμπειρία της, ως πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από πριν, αλλά και στη στάση που θα ακολουθήσει η ΝΔ, εάν γίνει κυβέρνηση, στο μέλλον, σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θα φροντίσει ώστε πάρα πολύ στενά να επιτηρεί κάθε βήμα, να ελέγχει κάθε βήμα και κάθε τι που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα να συναντά τη σαφή και κατηγορηματική αντίρρηση μας».

Τοποθέτησεις Αλέξανδρου Μαλλιά, Ηλία Κουσκουβέλη, Νίκου Στέφου

Ο πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Μαλλιάς, τοποθετημένος στην Ουάσιγκτον εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε στην «υπερηφάνεια» που ένοιωθε εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις ΗΠΑ, εξ αιτίας της σθεναρής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στις θέσεις της, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Ήταν το αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που κράτησε πάνω από ένα χρόνο» τόνισε ο κ. Μαλλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «το αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής επιλογής» και συνέχισε:

«Όταν ο Κώστας Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι, δεν πήγε ως πρωθυπουργός ενός κόμματος, αλλά πήγε έχοντας τη στήριξη του συνόλου, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και του συνόλου αναμφισβήτητα, της ελληνικής κοινής γνώμης. Αυτή είναι η ριζική, η θεμελιώδης, η χαρακτηριστική διαφορά του Βουκουρεστίου, με την πολιτική που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία αντί να ενώσει, προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα στον ελληνικό λαό».

«Εξαιρετικό παράδειγμα χάραξης στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις του τόπου και ενωμένοι πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί εκείνη τη στιγμή» χαρακτήρισε την ελληνική στάση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2008, ο διεθνολόγος Ηλίας Κουσκουβέλης και συνέχισε:

«Το Βουκουρέστι άφησε παρακαταθήκη και τη δυνατότητα πίεσης στις διαπραγματεύσεις απέναντι στους γείτονες αφενός, αφετέρου όμως, μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας από δω και πέρα. Δηλαδή, το να έχουμε στρατηγική, το να δουλεύουμε για αυτήν και να συνεννοούμαστε μεταξύ μας».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νίκος Στέφος αναφέρθηκε σε άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα, συνομιλίες, πληροφορίες, σε «απίστευτες» πιέσεις και «απειλές» που δέχθηκε η τότε κυβέρνηση για να υποχωρήσει και να επιτρέψει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στα όσα διαμείφθηκαν στα παρασκήνια της Συνόδου.

Υπογράμμισε, ότι «καμία διάσταση» απόψεων δεν υπήρχε τότε στην κυβέρνηση, εξηγώντας ότι απλώς η τότε ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη ήταν «πιο αισιόδοξη» για λύση, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που διέβλεπε ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας τον Ν. Γκρούεφσκι, όπως και δεν επιτεύχθηκε. Επεσήμανε, μάλιστα τις σφοδρές πιέσεις που δέχθηκε τότε η κ. Μπακογιάννη από την Κοντολίζα Ράιζ και τη σθεναρή στάση που κράτησε απέναντι της για αυτό ζήτημα.

Ο κ. Στέφος, τέλος, σημείωσε, ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε αποφασίσει τη στάση του, με όποιο κόστος, παρά τις έξωθεν πιέσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι κατά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την ελληνική αντιπροσωπεία στο Βουκουρέστι, όταν η κ. Μπακογιάννη ρώτησε τον κ. Καραμανλή, για την τελική θέση της κυβέρνησης, εκείνος απάντησε: «Εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις μας, πάμε σε ρήξη..».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας ΝΔ Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος, στελέχη και μέλη της ΝΔ, κ.α.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

381829.jpg

Η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης Καραμανλή, η προεργασία για πετύχει τους στόχους που είχε θέσει, αλλά και άγνωστα παρασκήνια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, με τίτλο : «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι», το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν και μίλησαν, άνθρωποι οι οποίοι έζησαν από κοντά, ή παρακολούθησαν στενά, εκ της θέσης τους, τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης. Δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ και υποψήφιοι βουλευτές στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή) και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Τοποθέτηση Θόδωρου Ρουσόπουλου

«Το «κλειδί» ήταν η αποφασιστικότητα. Ήταν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να περάσει τις εθνικές της θέσεις» δήλωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος (εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή για οκτώμισι χρόνια), Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο του Ν. Στέφου και πρόσθεσε: «Εθνική θέση, δεν ήταν αυτό το οποίο ήθελαν κάποιοι σύμμαχοι μας, ισχυρότεροι από εμάς όπως γνωρίζετε, δηλαδή, να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ το κράτος των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». Είπαμε λοιπόν όχι σε αυτό, βάλαμε τους φραγμούς τις κόκκινες γραμμές. Και αυτό που αποδείχθηκε στο Βουκουρέστι είναι ότι υπάρχουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί, οι οποίοι όταν θέτουν κόκκινες γραμμές τις τηρούν».

Ο κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του σημείωσε, ότι ο ίδιος, από τη δεκαετία του '90, παρακολουθούσε το ζήτημα, δημοσιογραφικά, ακολουθώντας σε αποστολές στο εξωτερικό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπου συναντούσε τη σύγχυση για το ονοματολογικό σε τότε συναδέλφους του άλλων χωρών και γνώριζε το κλίμα που επικρατούσε στο εξωτερικό. Ανέφερε επίσης ότι, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής στις συναντήσεις του με ομολόγους του, μονίμως, έθετε τρία ζητήματα, το ονοματολογικό με τη γειτονική χώρα, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αποκάλυψε, ότι η προεργασία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε αρχίσει ήδη ενάμιση χρόνο πριν, συστήθηκε ομάδα εργασίας και εξασφαλίστηκε και ο επικοινωνιακός χειρισμός για τους ξένους συμμετέχοντες - υπήρξε, μάλιστα και δημοσίευμα με τις ελληνικές θέσεις και στο οπισθόφυλλο αγγλόφωνης εφημερίδας που διανέμονταν στη Σύνοδο - ώστε να γίνουν σαφέστερες οι ελληνικές θέσεις στους εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ, για το ονοματολογικό, για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας, κ.α.

«Σε εκείνη τη Σύνοδο, η κυβέρνηση είπε το όχι» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζωρτζ Μπους, είχε προαναγγείλει από διημέρου την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έγινε.

Ο κ. Ρουσόπουλος αποκάλυψε, μάλιστα, ένα περιστατικό, μια «αμήχανη» συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή - παρουσία της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, του ΥΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του ίδιου ως κυβερνητικού εκπροσώπου - με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, στους διαδρόμους του κτιρίου στο Βουκουρέστι, ενώ ήδη είχε κριθεί το αποτέλεσμα της Συνόδου, η μη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Μπους άνοιξε τις αγκάλες του και αγκάλιασε τον Καραμανλή, ήταν λίγο περίεργη στιγμή. Του είπε: «Δεν πειράζει Κώστα και πάλι φίλοι είμαστε». Τώρα, το πόσο φίλοι έμειναν μετά από αυτό είναι κάτι το οποίο κρίνεται» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και στη συνέχεια, σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε: «Οι εθνικές επιλογές έχουν ιστορικό βάρος. Ανυψώνουν, ή καταρρακώνουν ένα λαό. Τα αποτελέσματα είναι ήδη φανερά... Τότε ένας ηγέτης και μια χώρα έβαλαν κόκκινες γραμμές και τις εννοούσαν».

Τοποθέτηση Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ο Κώστας Καραμανλής «συνομίλησε με το Θεό, με το λαό και με την Ιστορία» τόνισε ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και στη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Υπογράμμισε, ότι ο Κ. Καραμανλής πέτυχε «με έξυπνες κινήσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα» να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα, να πολλαπλασιάσει τις συμμαχίες, να αναδείξει την «αδιαλλαξία των γειτόνων μας» και κατάφερε, με την απειλή χρήσης βέτο στο Βουκουρέστι να καταστήσει «την επίλυση του ονοματολογικού, ομόφωνη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

«Δυστυχώς, το διαπραγματευτικό αυτό κεφάλαιο της χώρας, με εθνική συνεννόηση, συστηματική διπλωματική δουλειά και απίστευτο θάρρος της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, το σπατάλησε με ελαφρότητα η σημερινή κυβέρνηση» είπε ο κ. Στυλιανίδης και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι είναι η αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που διαμαρτύρονται γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν μιλάει. Επειδή, αδυνατούν να ακούσουν και κυρίως να καταλάβουν τη φωνή της Ιστορίας. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και σε μια δική του εμπειρία, σε επίσκεψη του τότε, ως υφυπουργός Εξωτερικών, στα Σκόπια, όπου εκπρόσωποι της τότε πολιτικής ηγεσίας της FYROM προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά για να περάσουν αλυτρωτικές θέσεις, αλλά αποκρούστηκαν άμεσα από τη δική του στάση, ως ενδεικτική των άκαμπτων θέσεων της τότε κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Τέλος, για το βιβλίο του συγγραφέα, πρόσθεσε: «Είναι ένας χρήσιμος και ευχάριστος στη μελέτη του, οδηγός, για το πώς ακριβώς πρέπει να ασκείται μια υπεύθυνη, έξυπνη και αποτελεσματική εθνική εξωτερική πολιτική».

Τοποθέτηση Μαρίας Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής, πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη έζησε από κοντά και κάλυψε ως δημοσιογράφος τις εργασίες της Συνόδου στο Βουκουρέστι εκείνη την περίοδο και εστίασε στις ενέργειες της και στα αποτελέσματά της.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «η Σύνοδος του Βουκουρεστίου του 2008 προσέφερε στην ελληνική διπλωματία ένα «πολιτικό υπερόπλο: η μη λύση σήμαινε, μη προώθηση στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε, ότι «αυτό το πολιτικό υπερόπλο διήρκεσε δέκα χρόνια» και απωλέσθηκε «σε μία νύχτα» από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνέχισε:

«Αυτό το πολιτικό υπερόπλο απενεργοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Αυτό το υπερόπλο δεν υπάρχει πια. Εκείνο που σίγουρα υπάρχει είναι η απόλυτη αποφασιστικότητα της ηγεσίας της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακολουθεί στενά την ευρωπαϊκή πορεία των βορείων γειτόνων και να στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι αυτή η πορεία δε θα μπορέσει να συνεχιστεί, εφόσον βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε η κ. Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε, ότι ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πήγε στη Σύνοδο, αποφασισμένος, με σταθερή θέση για το ζήτημα και, επίσης, δεν επέτρεψε να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που θα αποπροσανατόλιζαν τη συζήτηση.

Τόνισε, με έμφαση, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή επεδίωξε «ευρύτατη συναίνεση» ενημερώνοντας και ο τότε πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, συνεχώς, τα άλλα κόμματα. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα την ενημέρωση που είχε η αντιπολίτευση τότε, από την κυβέρνηση Καραμανλή, με την ενημέρωση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον σημερινό πρωθυπουργό πριν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταφέροντας την προσωπική εμπειρία της, ως πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει από πριν, αλλά και στη στάση που θα ακολουθήσει η ΝΔ, εάν γίνει κυβέρνηση, στο μέλλον, σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θα φροντίσει ώστε πάρα πολύ στενά να επιτηρεί κάθε βήμα, να ελέγχει κάθε βήμα και κάθε τι που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα να συναντά τη σαφή και κατηγορηματική αντίρρηση μας».

Τοποθέτησεις Αλέξανδρου Μαλλιά, Ηλία Κουσκουβέλη, Νίκου Στέφου

Ο πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Μαλλιάς, τοποθετημένος στην Ουάσιγκτον εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε στην «υπερηφάνεια» που ένοιωθε εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις ΗΠΑ, εξ αιτίας της σθεναρής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στις θέσεις της, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Ήταν το αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που κράτησε πάνω από ένα χρόνο» τόνισε ο κ. Μαλλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «το αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής επιλογής» και συνέχισε:

«Όταν ο Κώστας Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι, δεν πήγε ως πρωθυπουργός ενός κόμματος, αλλά πήγε έχοντας τη στήριξη του συνόλου, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και του συνόλου αναμφισβήτητα, της ελληνικής κοινής γνώμης. Αυτή είναι η ριζική, η θεμελιώδης, η χαρακτηριστική διαφορά του Βουκουρεστίου, με την πολιτική που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία αντί να ενώσει, προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα στον ελληνικό λαό».

«Εξαιρετικό παράδειγμα χάραξης στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις του τόπου και ενωμένοι πέτυχαν το στόχο που είχε τεθεί εκείνη τη στιγμή» χαρακτήρισε την ελληνική στάση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2008, ο διεθνολόγος Ηλίας Κουσκουβέλης και συνέχισε:

«Το Βουκουρέστι άφησε παρακαταθήκη και τη δυνατότητα πίεσης στις διαπραγματεύσεις απέναντι στους γείτονες αφενός, αφετέρου όμως, μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας από δω και πέρα. Δηλαδή, το να έχουμε στρατηγική, το να δουλεύουμε για αυτήν και να συνεννοούμαστε μεταξύ μας».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νίκος Στέφος αναφέρθηκε σε άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα, συνομιλίες, πληροφορίες, σε «απίστευτες» πιέσεις και «απειλές» που δέχθηκε η τότε κυβέρνηση για να υποχωρήσει και να επιτρέψει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στα όσα διαμείφθηκαν στα παρασκήνια της Συνόδου.

Υπογράμμισε, ότι «καμία διάσταση» απόψεων δεν υπήρχε τότε στην κυβέρνηση, εξηγώντας ότι απλώς η τότε ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη ήταν «πιο αισιόδοξη» για λύση, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που διέβλεπε ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας τον Ν. Γκρούεφσκι, όπως και δεν επιτεύχθηκε. Επεσήμανε, μάλιστα τις σφοδρές πιέσεις που δέχθηκε τότε η κ. Μπακογιάννη από την Κοντολίζα Ράιζ και τη σθεναρή στάση που κράτησε απέναντι της για αυτό ζήτημα.

Ο κ. Στέφος, τέλος, σημείωσε, ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε αποφασίσει τη στάση του, με όποιο κόστος, παρά τις έξωθεν πιέσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι κατά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την ελληνική αντιπροσωπεία στο Βουκουρέστι, όταν η κ. Μπακογιάννη ρώτησε τον κ. Καραμανλή, για την τελική θέση της κυβέρνησης, εκείνος απάντησε: «Εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις μας, πάμε σε ρήξη..».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας ΝΔ Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος, στελέχη και μέλη της ΝΔ, κ.α.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

381829.jpg

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία