ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το ορθόδοξο» στη Θεσσαλονίκη - «Δεν φταίει ο Ανδρέας για την κρίση»

Η δημοφιλής σελίδα παρουσίασε το βιβλίο της για τις δεκαετίες του 80' και 90' στη Θεσσαλονίκη - Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για την απενοχοποίηση του κόμματος

 24/03/2019 22:40

Το «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το ορθόδοξο» στη Θεσσαλονίκη - «Δεν φταίει ο Ανδρέας για την κρίση»

Θεολόγος Ηλιού

Την πρώτη εκδήλωση πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλής σελίδα στο Facebook, «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το ορθόδοξο». Mε την παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο πυρηνάρχης της σελίδας, Ανδρέας Πράσινος, με τις εκδόσεις iWrite παρουσίασαν το ομώνυμο με την σελίδα βιβλίο που κυκλοφορεί και αφηγείται «σοσιαλιστικές ιστορίες των 80's-90's», γραμμένες από διάφορα πρόσωπα, κυρίως με χιούμορ και «πράσινη νοσταλγία».

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας που από το 2000 αποτελεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. «Ευχαριστώ τα παιδιά που συμμετέχουν στο «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο. Αυτό που έχουν καταφέρει μέσα από την παρουσία τους στα μέσα μαζικής κοινωνικής δικτύωσης είναι με ένα έξυπνο χιούμορ να επαναφέρουν στις συζητήσεις το ενοχοποιημένο ΠΑΣΟΚ και να απενοχοποιήσουν μέσα από τις ατάκες τους τον χώρο που πλήρωσαν πολλά» επισήμανε ο Χάρης Καστανίδης για την δράση της δημοφιλούς σελίδας. «Παιδιά του ΠΑΣΟΚ αλλά και παιδιά από άλλους χώρους έχουν γράψει διηγήματα για τις δεκαετίες του 80’ και του 90’ που κυριαρχούσε πολιτικά η παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Με χιούμορ και συγκίνηση ανατρέχουν σε αυτές τις δεκαετίες, παρουσιάζοντας πολύ σωστά τι ακριβώς γινόταν. Υπάρχουν και άτομα που ήταν απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και έγραψαν από την δίκη τους μεριά πως έβλεπαν εκείνες τις δεκαετίες» σημείωσε ο βουλευτής για το βιβλίο.

Από την μεριά του ο Σπύρος Βούγιας, τόνισε για την ομάδα που διαχειρίζεται την συγκεκριμένη σελίδα πως «αποδεικνύουν ότι έχουν πηγαίο και βαθύ αυτοσαρκασμό». Ο Ανδρέας Πράσινος, πυρηνάρχης -όπως αποκαλείται- της σελίδας, υπογράμμισε την μεγάλη επιτυχία της σελίδας που αριθμεί περισσότερους από 125.000 ακόλουθους, λόγος που κρύβει και το πραγματικό επίθετό του. «Καταλαβαίνεται πως το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ έχει χιουμοριστική χροιά και κρύβει μια αυτοπροστασία. Η σελίδα μας έχει 20 φορές μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τις σελίδες των κομμάτων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι επικίνδυνο, για αυτό προσέχουμε τους εαυτούς μας». Όσο για τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που διαχειρίζονται την σελίδα, ο κ. Πράσινος, ανέφερε «προερχόμαστε από την Παπανδρεϊκή σπορά. Γεννηθήκαμε την δεκαετία του 80’ και στις αρχές του 90’, τότε που ήταν στην κυβέρνηση ο Ανδρέας Παπανδρέου». Ως στόχο, ο πυρηνάρχης της σελίδας έθεσε την αποκατάσταση του όρου του «ΠΑΣΟΚ» στην κοινωνία, τονίζοντας μάλιστα πως «ξέρουμε τα likes δεν είναι ψήφοι, δεν πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα. Αλλά φαίνεται η δύναμη του διαδικτύου που στο μέλλον θα είναι εργαλείο της πολιτικής».

pasok-orthodoxo-04.jpg

Επισημαίνοντας πως το βιβλίο  «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο, Σοσιαλιστικές ιστορίες του 80’s –90΄s» βρίσκεται στην τρίτη έκδοση, ο διευθυντής έκδοσης της iWrite, Βαλάντης Ναγκολούδης, δήλωσε: «Είμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες και τις στηρίζουμε».

Χ. Καστανίδης: Δεν φταίει ο Ανδρέας για την κρίση

Από όλους τους ομιλητές αλλά και το κοινό στην παρουσίαση βιβλίου, σχολιάστηκε η εκδοχή που ακούγεται πολλές φορές ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρεού στις εποχές του 80’-90’. «Κυκλοφορεί η ιδέα ότι υπήρχε μια ευδαιμονία και χαλαρότητα που αντιστοιχούσε σε δανεισμένα χρήματα και μια σπατάλη. Αυτές είναι αντιλήψεις των εχθρών του κόμματος. Τον τελευταίο όμως καιρό υπάρχει μια μεταμοντέρνα άποψη που κυκλοφορεί ανάμεσα σε συντηρητικούς κύκλους, ότι η βάση του προβλήματος της κρίσης είναι η δεκαετία του 80’ και όχι το 2009-2004 που εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος. Απλές ανοησίες, μη επιστημονικές που δεν στηρίζονται στις μελέτες και σε έγγραφα του κράτους» ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία για την απενοχοποίηση της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

«Το  1981 οι κυβερνήσεις Καραμανλή – Ράλλη παραδίδουν στον Ανδρέα Παπανδρέου με δημόσιο χρέος στο 29,8%. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραδίδει με το χρέος να έχει φτάσει στο 64,2%. Από το 88’ μέσα στην διετία των συγκυβερνήσεων το δημόσιο χρέος φτάνει στο 80,7%. Μετέπειτα ανέβαλε ο Μητσοτάκης και παρέδωσε με το χρέος να έχει φτάσει στο 111,6%» είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας πως «ο Κώστας Σημίτης το 2003 κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 97,8%, ενώ ο Κώστας Καραμανλής παρέδωσε το 2009 με το χρέος να έχει φτάσει στο 129,8%».

O Xάρης Καστανίδης παραθέτοντας όλα αυτά τα στοιχεία, κατέληξε στο ότι «δεν φταίει ο Ανδρέας Πανπανδρέου για την οικονομική κρίση. Η αύξηση του δημόσιου χρέους στο 64,2%, σημειώθηκε την δεκαετία του 80’, γιατί προχώρησε σε εξάπλωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και των κοινωνικών δομών. Στη δεκαετία του 80’ το ΙΚΑ δεν ήταν ως δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα, π.χ η Καστοριά ήταν εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Την δεκαετία αυτή επεκτάθηκε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και βεβαίως αυξήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις». Όσο για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σχολίασε πως «μέσα σε μια πενταετία το χρέος αυξήθηκε σχεδόν 30%, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι από 440 χιλιάδες, έφτασαν στους 512 χιλιάδες. «Όταν κλήθηκε ο πυροσβέστης να σβήσει τη φωτιά , οι εμπρηστές βρίσκονταν απέναντι και φώναζαν ότι μέσα σε 1,5 θα χρόνο θα μειώσουν το έλλειμμα ή ότι θα κάψουν τα μνημόνια. Το θέμα είναι ότι την πλήρωσε αδίκως το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως τα πολιτικά λάθη που έκανε την περίοδο της κρίσης. Ήμασταν ανίκανοι ως έθνος να συνεννοηθούμε και να μην περάσουν οι ξένοι όσα έχουν στο μυαλό τους. Πέρασαν τις πιο σκληρές και αναποτελεσματικές πολιτικές» σημείωσε ο κ. Καστανίδης.

orthodoxo-pasok1.jpg

«Το ΠΑΣΟΚ χρεώθηκε άδικα την οικονομική κρίση» είπε και ο Σπύρος Βούγιας, αναφέροντας πως στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε η εθνική συμφιλίωση, η Ελλάδα έζησε μια από τις καλύτερες περιόδους της ειρήνης, της ευμάρειας, της ασφαλείας, οικονομίας, θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος, προωθήθηκε η ισότητα των φύλων και ο συνδικαλισμός. «Είναι πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σήμερα αλλά όλα έγιναν τότε. Εγώ για παράδειγμα, παντρεύτηκα εκείνη την δεκαετία, διότι υπήρχε ο πολιτικός γάμος που ακόμα νομίζαμε ότι δεν είναι κάτι. Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα παραμένω παντρεμένος» είπε χιουμοριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.«Το ΠΑΣΟΚ έπλασε την Ελλάδα και πλάστηκε από αυτήν. Η προσπάθεια της απενοχοποίησης πρέπει να ξεκινήσει έστω και με καθυστέρηση» συμπλήρωσε.

«Ζητάμε το παλιό όνομα και τον πράσινο ήλιο»

Ως μείζον πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ του σήμερα, ο Ανδρέας Πράσινος ανέφερε την ταυτότητα του κόμματος, αρχίζοντας με το όνομα και το σήμα του. «Το ονοματολογικό του ΠΑΣΟΚ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Λέγεται ΚΙΝΑΛ. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Ποιο είναι το σύμβολο μας σήμερα; Αυτό που συμβαίνει δείχνει ηττοπάθεια. Καλούμε την ηγεσία του κόμματος να φέρει το παλιό όνομα και τον πράσινο ήλιο» ανέφερε ο πυρηνάρχης της σελίδας «Το Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο».

Επίσης, ο Ανδρέας Πράσινος ανέφερε ότι «πρέπει να βάλουμε τάξη και στα του οίκου μας. Δεν μπορείς να ζητάς την ψήφο του λαού και να μην φροντίζεις τον χρέος σου». Ως τέλος του ΠΑΣΟΚ, ο πυρηνάρχης της γνωστής σελίδας, όρισε την κάθε συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η πρόταση σε Βούγια

Το «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο» δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, με το όνομα «Ανδρέα Ζεις», που απευθύνεται σε όλους τους «πράσινους» υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, αν οι συνδυασμοί αποδεχθούν το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της πλατφόρμας, θα έχουν επικοινωνιακή στήριξη από την σελίδα.

Ο Ανδρέας Πράσινος έκανε πρόταση στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών, Παύλο Γερουλάνο και δέχθηκε, καθώς ο ίδιος μάλιστα συμμετείχε στην αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε από την σελίδα στην Αθήνα. Ο πυρηνάρχης από το «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο» έκανε την ίδια πρόταση και στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Βούγια αλλά απάντησε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει σε όλο το θεσμικό πλαίσιο ως επικεφαλής του συνδυασμού.

«Είμαστε μια δημοτική κίνηση πολυσυνδιαστική που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ. Συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που προέρχονται και από όλους χώρους και στηρίζουμε αυτή την πολυφωνία. Επίσης, φιλοδοξούμε και οι ψηφοφόροι να μην ανήκουν μόνο σε αυτό τον χώρο, για να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση» αιτιολόγησε ο Σπύρος Βούγιας, διευκρινίζοντας πως «δεν κρύβω την πολιτική μου ταυτότητα, αλλά δεν μπορώ να δεσμεύσω όλους τους υποψήφιους της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης». Ο συνδυασμός του κ. Βούγια στηρίζεται επίσημα από το ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες, αλλά ο υποψήφιος δήμαρχος ανακοίνωση την υποψηφιότητά του αρκετά νωρίτερα, όταν ακόμα το ΚΙΝΑΛ δήλωνε στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη και προσπαθούσε έπειτα να πείσει την Εύα Καϊλή να κατέβει στον δήμο Θεσσαλονίκης.

orthodoxo-pasok.jpg
pasok-orthodoxo-05.jpg

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρ. Παπαστεργίου.

Την πρώτη εκδήλωση πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλής σελίδα στο Facebook, «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το ορθόδοξο». Mε την παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο πυρηνάρχης της σελίδας, Ανδρέας Πράσινος, με τις εκδόσεις iWrite παρουσίασαν το ομώνυμο με την σελίδα βιβλίο που κυκλοφορεί και αφηγείται «σοσιαλιστικές ιστορίες των 80's-90's», γραμμένες από διάφορα πρόσωπα, κυρίως με χιούμορ και «πράσινη νοσταλγία».

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας που από το 2000 αποτελεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. «Ευχαριστώ τα παιδιά που συμμετέχουν στο «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο. Αυτό που έχουν καταφέρει μέσα από την παρουσία τους στα μέσα μαζικής κοινωνικής δικτύωσης είναι με ένα έξυπνο χιούμορ να επαναφέρουν στις συζητήσεις το ενοχοποιημένο ΠΑΣΟΚ και να απενοχοποιήσουν μέσα από τις ατάκες τους τον χώρο που πλήρωσαν πολλά» επισήμανε ο Χάρης Καστανίδης για την δράση της δημοφιλούς σελίδας. «Παιδιά του ΠΑΣΟΚ αλλά και παιδιά από άλλους χώρους έχουν γράψει διηγήματα για τις δεκαετίες του 80’ και του 90’ που κυριαρχούσε πολιτικά η παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Με χιούμορ και συγκίνηση ανατρέχουν σε αυτές τις δεκαετίες, παρουσιάζοντας πολύ σωστά τι ακριβώς γινόταν. Υπάρχουν και άτομα που ήταν απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και έγραψαν από την δίκη τους μεριά πως έβλεπαν εκείνες τις δεκαετίες» σημείωσε ο βουλευτής για το βιβλίο.

Από την μεριά του ο Σπύρος Βούγιας, τόνισε για την ομάδα που διαχειρίζεται την συγκεκριμένη σελίδα πως «αποδεικνύουν ότι έχουν πηγαίο και βαθύ αυτοσαρκασμό». Ο Ανδρέας Πράσινος, πυρηνάρχης -όπως αποκαλείται- της σελίδας, υπογράμμισε την μεγάλη επιτυχία της σελίδας που αριθμεί περισσότερους από 125.000 ακόλουθους, λόγος που κρύβει και το πραγματικό επίθετό του. «Καταλαβαίνεται πως το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ έχει χιουμοριστική χροιά και κρύβει μια αυτοπροστασία. Η σελίδα μας έχει 20 φορές μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τις σελίδες των κομμάτων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι επικίνδυνο, για αυτό προσέχουμε τους εαυτούς μας». Όσο για τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που διαχειρίζονται την σελίδα, ο κ. Πράσινος, ανέφερε «προερχόμαστε από την Παπανδρεϊκή σπορά. Γεννηθήκαμε την δεκαετία του 80’ και στις αρχές του 90’, τότε που ήταν στην κυβέρνηση ο Ανδρέας Παπανδρέου». Ως στόχο, ο πυρηνάρχης της σελίδας έθεσε την αποκατάσταση του όρου του «ΠΑΣΟΚ» στην κοινωνία, τονίζοντας μάλιστα πως «ξέρουμε τα likes δεν είναι ψήφοι, δεν πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα. Αλλά φαίνεται η δύναμη του διαδικτύου που στο μέλλον θα είναι εργαλείο της πολιτικής».

pasok-orthodoxo-04.jpg

Επισημαίνοντας πως το βιβλίο  «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο, Σοσιαλιστικές ιστορίες του 80’s –90΄s» βρίσκεται στην τρίτη έκδοση, ο διευθυντής έκδοσης της iWrite, Βαλάντης Ναγκολούδης, δήλωσε: «Είμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες και τις στηρίζουμε».

Χ. Καστανίδης: Δεν φταίει ο Ανδρέας για την κρίση

Από όλους τους ομιλητές αλλά και το κοινό στην παρουσίαση βιβλίου, σχολιάστηκε η εκδοχή που ακούγεται πολλές φορές ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρεού στις εποχές του 80’-90’. «Κυκλοφορεί η ιδέα ότι υπήρχε μια ευδαιμονία και χαλαρότητα που αντιστοιχούσε σε δανεισμένα χρήματα και μια σπατάλη. Αυτές είναι αντιλήψεις των εχθρών του κόμματος. Τον τελευταίο όμως καιρό υπάρχει μια μεταμοντέρνα άποψη που κυκλοφορεί ανάμεσα σε συντηρητικούς κύκλους, ότι η βάση του προβλήματος της κρίσης είναι η δεκαετία του 80’ και όχι το 2009-2004 που εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος. Απλές ανοησίες, μη επιστημονικές που δεν στηρίζονται στις μελέτες και σε έγγραφα του κράτους» ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία για την απενοχοποίηση της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

«Το  1981 οι κυβερνήσεις Καραμανλή – Ράλλη παραδίδουν στον Ανδρέα Παπανδρέου με δημόσιο χρέος στο 29,8%. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραδίδει με το χρέος να έχει φτάσει στο 64,2%. Από το 88’ μέσα στην διετία των συγκυβερνήσεων το δημόσιο χρέος φτάνει στο 80,7%. Μετέπειτα ανέβαλε ο Μητσοτάκης και παρέδωσε με το χρέος να έχει φτάσει στο 111,6%» είναι τα στοιχεία που ανέφερε ο Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας πως «ο Κώστας Σημίτης το 2003 κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 97,8%, ενώ ο Κώστας Καραμανλής παρέδωσε το 2009 με το χρέος να έχει φτάσει στο 129,8%».

O Xάρης Καστανίδης παραθέτοντας όλα αυτά τα στοιχεία, κατέληξε στο ότι «δεν φταίει ο Ανδρέας Πανπανδρέου για την οικονομική κρίση. Η αύξηση του δημόσιου χρέους στο 64,2%, σημειώθηκε την δεκαετία του 80’, γιατί προχώρησε σε εξάπλωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και των κοινωνικών δομών. Στη δεκαετία του 80’ το ΙΚΑ δεν ήταν ως δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα, π.χ η Καστοριά ήταν εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Την δεκαετία αυτή επεκτάθηκε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και βεβαίως αυξήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις». Όσο για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σχολίασε πως «μέσα σε μια πενταετία το χρέος αυξήθηκε σχεδόν 30%, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι από 440 χιλιάδες, έφτασαν στους 512 χιλιάδες. «Όταν κλήθηκε ο πυροσβέστης να σβήσει τη φωτιά , οι εμπρηστές βρίσκονταν απέναντι και φώναζαν ότι μέσα σε 1,5 θα χρόνο θα μειώσουν το έλλειμμα ή ότι θα κάψουν τα μνημόνια. Το θέμα είναι ότι την πλήρωσε αδίκως το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως τα πολιτικά λάθη που έκανε την περίοδο της κρίσης. Ήμασταν ανίκανοι ως έθνος να συνεννοηθούμε και να μην περάσουν οι ξένοι όσα έχουν στο μυαλό τους. Πέρασαν τις πιο σκληρές και αναποτελεσματικές πολιτικές» σημείωσε ο κ. Καστανίδης.

orthodoxo-pasok1.jpg

«Το ΠΑΣΟΚ χρεώθηκε άδικα την οικονομική κρίση» είπε και ο Σπύρος Βούγιας, αναφέροντας πως στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε η εθνική συμφιλίωση, η Ελλάδα έζησε μια από τις καλύτερες περιόδους της ειρήνης, της ευμάρειας, της ασφαλείας, οικονομίας, θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος, προωθήθηκε η ισότητα των φύλων και ο συνδικαλισμός. «Είναι πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σήμερα αλλά όλα έγιναν τότε. Εγώ για παράδειγμα, παντρεύτηκα εκείνη την δεκαετία, διότι υπήρχε ο πολιτικός γάμος που ακόμα νομίζαμε ότι δεν είναι κάτι. Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα παραμένω παντρεμένος» είπε χιουμοριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.«Το ΠΑΣΟΚ έπλασε την Ελλάδα και πλάστηκε από αυτήν. Η προσπάθεια της απενοχοποίησης πρέπει να ξεκινήσει έστω και με καθυστέρηση» συμπλήρωσε.

«Ζητάμε το παλιό όνομα και τον πράσινο ήλιο»

Ως μείζον πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ του σήμερα, ο Ανδρέας Πράσινος ανέφερε την ταυτότητα του κόμματος, αρχίζοντας με το όνομα και το σήμα του. «Το ονοματολογικό του ΠΑΣΟΚ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Λέγεται ΚΙΝΑΛ. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Ποιο είναι το σύμβολο μας σήμερα; Αυτό που συμβαίνει δείχνει ηττοπάθεια. Καλούμε την ηγεσία του κόμματος να φέρει το παλιό όνομα και τον πράσινο ήλιο» ανέφερε ο πυρηνάρχης της σελίδας «Το Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο».

Επίσης, ο Ανδρέας Πράσινος ανέφερε ότι «πρέπει να βάλουμε τάξη και στα του οίκου μας. Δεν μπορείς να ζητάς την ψήφο του λαού και να μην φροντίζεις τον χρέος σου». Ως τέλος του ΠΑΣΟΚ, ο πυρηνάρχης της γνωστής σελίδας, όρισε την κάθε συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η πρόταση σε Βούγια

Το «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο» δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, με το όνομα «Ανδρέα Ζεις», που απευθύνεται σε όλους τους «πράσινους» υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, αν οι συνδυασμοί αποδεχθούν το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της πλατφόρμας, θα έχουν επικοινωνιακή στήριξη από την σελίδα.

Ο Ανδρέας Πράσινος έκανε πρόταση στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών, Παύλο Γερουλάνο και δέχθηκε, καθώς ο ίδιος μάλιστα συμμετείχε στην αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε από την σελίδα στην Αθήνα. Ο πυρηνάρχης από το «Παλιό ΠΑΣΟΚ – Το Ορθόδοξο» έκανε την ίδια πρόταση και στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Βούγια αλλά απάντησε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει σε όλο το θεσμικό πλαίσιο ως επικεφαλής του συνδυασμού.

«Είμαστε μια δημοτική κίνηση πολυσυνδιαστική που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ. Συμμετέχουν πολλοί υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που προέρχονται και από όλους χώρους και στηρίζουμε αυτή την πολυφωνία. Επίσης, φιλοδοξούμε και οι ψηφοφόροι να μην ανήκουν μόνο σε αυτό τον χώρο, για να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση» αιτιολόγησε ο Σπύρος Βούγιας, διευκρινίζοντας πως «δεν κρύβω την πολιτική μου ταυτότητα, αλλά δεν μπορώ να δεσμεύσω όλους τους υποψήφιους της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης». Ο συνδυασμός του κ. Βούγια στηρίζεται επίσημα από το ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες, αλλά ο υποψήφιος δήμαρχος ανακοίνωση την υποψηφιότητά του αρκετά νωρίτερα, όταν ακόμα το ΚΙΝΑΛ δήλωνε στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη και προσπαθούσε έπειτα να πείσει την Εύα Καϊλή να κατέβει στον δήμο Θεσσαλονίκης.

orthodoxo-pasok.jpg
pasok-orthodoxo-05.jpg

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρ. Παπαστεργίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία