ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο διακύβευμα του ΚΙΝΑΛ

 07/12/2021 15:00

Η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε στοχευμένα καθόλη την περίοδο 2016-2019 να υποσκάψει τον κοινοβουλευτικό ρόλο του Ποταμιού, το οποίο στήριξε κατ’ επανάληψη νομοσχέδια που προωθούσαν τις ατομικές ελευθερίες, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Το ίδιο έκανε με την Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, όποτε σήκωνε το ανάστημά του απέναντι στο νέο συντηρητισμό που ερχόταν και προφανώς εκπροσωπείται με επιτυχία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Την εντονότερη πολιτική επίθεση όμως δέχτηκε με αφορμή το νομοσχέδιο της τότε κυβέρνησης Τσίπρα για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους το 2018, την οποία η ΝΔ καταψήφισε εν μέσω κραυγών για «επένδυση στον μπάφο». Τρία χρόνια αργότερα, με αφορμή τη συζήτηση στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής νομοσχεδίου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, o Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ΝΔ έσφαλε το 2018 και ότι ο ίδιος ο Νίκος Καρανίκας συνέβαλε σημαντικά στην προετοιμασία ενός καλού νομοσχεδίου. Είναι θεμιτή μια τέτοια πολιτική συγγνώμη; Πότε λοιπόν θα δοθεί μια τέτοια συγνώμη τόσο στο Ποτάμι, στο ΚΙΝΑΛ όσο και τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου που εδώ και δεκαετίες έχει τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι σ’αυτό το ζήτημα; Ποτέ.

Στην ίδια γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει πως «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Ποτάμι» και όπως υποστήριξε σχεδόν μετά βδελυγμίας ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην κατά τη γνώμη του υπόγεια και κατάπτυστη τάση της σημερινής ηγεσίας του κόμματος να προωθεί πολιτικές και πρόσωπα που αναγνωρίζονται στη δημόσια σφαίρα ως σχετιζόμενα με το Ποτάμι. Η δήλωση αυτή δεν εντυπωσιάζει τόσο γιατί αποδίδει στο Ποτάμι ένα ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα που σχεδόν ποτέ δεν του έχει αναγνωριστεί από αντιπάλους, αλλά περισσότερο γιατί παραλείπει να προσδιορίσει την επιθυμητή κατά τη γνώμη του κ. Σαμαρά, έστω, ταυτότητα της ΝΔ.

Ο νέος αυτός συντηρητισμός της ΝΔ έχει τον μανδύα του εκσυγχρονισμού αλλά στην καρδιά τρεις ισχυρούς υπουργούς γνωστούς για τις ακραίες πολιτικές θέσεις τους αναφορικά με τα δικαιώματα: τους τρεις πρώην Βουλευτές του ΛΑΟΣ. Μπορεί να εργαλειοποιεί κατά το δοκούν ανθρώπους, καταστάσεις για να χτίζει το αφήγημα του καινούριου αλλά με μοναδικό στόχο την διατήρηση των κεκτημένων και την ίδια τη διατήρηση στην εξουσία.

Το Ποτάμι δεν υπάρχει πια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να βρει το βηματισμό του μετά από τα πέντε χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, μια και πρέπει να ανανεώσει το αφήγημά του και το ΚΙΝΑΛ σήμερα διεξάγει εκλογές για το νέο του αρχηγό. Θα ψηφίσεις με ρωτούν; Φυσικά και θα ψηφίσω! Μάλιστα επειδή μάλλον διαβάζοντας αυτές τις γραμμές έχετε και εσείς την ευκαιρία να το κάνετε, εφόσον ανήκετε στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να αφήσετε την εφημερίδα κάτω για λίγο και να πάτε! Να συμμετάσχετε στην διαμόρφωση της επόμενης μέρας.

Η χώρα και ο χώρος χρειάζεται ένα νέο πολιτικό αφήγημα. Όχι ψευδεπίγραφο. Αλλά ουσιαστικό. Ένα νέο αφήγημα που με μεθοδική δουλειά, υπομονή, μόνο αλήθειες και σχέδιο για τη χώρα θα δουλέψει σκληρά ώστε ο προοδευτικός χώρος να κερδίσει και πάλι χώρο στη νέα γενιά. Είναι περισσότερο από αναγκαίο ένα νέο προοδευτικό μανιφέστο για την οικονομία, τα δικαιώματα, το πράσινο, τον πολίτη, την κοινωνία στο σύνολό της που θα πείσει τους νέους να ασχοληθούν και πάλι με την πολιτική. Για τους νέους ανθρώπους που φεύγουν στο εξωτερικό, για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που συνθλίβεται ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες, τον εργαζόμενο που βλέπει τα δικαιώματά του να καταπατούνται καθημερινά, για όλους.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ. Όπως και προφανώς να μην επαναληφθούν τα λάθη που ακολούθησαν την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για εσωστρέφεια, την επόμενη μέρα όλοι οι καλοί χωρούν. Προσοχή όχι όλοι, όλοι οι καλοί!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις