ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το lockdown επέστρεψε - Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε

Πώς και για ποιους λόγους γίνονται μετακινήσεις, ποιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες είναι ανοιχτές, πόσο ανέβηκαν τα πρόστιμα

 07/11/2020 09:30

Το lockdown επέστρεψε - Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε
Φωτογραφία αρχείου

Στο... δρόμο που «χάραξαν» Θεσσαλονίκη και Σέρρες, σ' αυτόν του γενικού απαγορευτικού, ή αλλιώς του lockdown, εισήλθε σήμερα το πρωί, Σάββατο7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί, ολόκληρη η χώρα, με στόχο να αμβλυνθεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση τους εξής τέσσερις λόγους:

1) επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας,

2) επανένωση οικογενειών,

3) επαγγελματικοί λόγοι και

4) λόγοι υγείας

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1, ή βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr στον οποίο οι πολίτες εισέρχονται με τους κωδικούς του taxis.

Ακόμη, πέραν όσων πολιτών εργάζονται και οφείλουν να φέρουν μαζί τους την ταυτότητα και τη χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Ά συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού, ή έχοντας μαζί τη βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο με την αποστολή μηνύματος (σ.σ. SMS) στο 13033 από το κινητό τους και μόνο για έξι συγκεκριμένους λόγους. 

Τα SMS

Για μετάβαση στο σχολείο (SMS-Επιλογή 4 και πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας).

Για για λόγους υγείας (SMS-Επιλογή 1) 

Για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα (SMS-Επιλογή 2)

Για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία, ή τράπεζα (SMS-Επιλογή 3)

Για κίνηση προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο (SMS-Επιλογή 4) 

Μετάβαση σε κηδεία, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων, ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων (SMS-Επιλογή 5) 

Σωματική άσκηση, ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου (SMS-Επιλογή 6).

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το επόμενο πρωί επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για λόγους υγείας, εργασίας, ή για τις ανάγκες του κατοικιδίου, πάντα όμως με την αποστολή του σχετικού SMS.

Με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει από σήμερα να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους και αρνητικό τεστ PCR. Ειδικότερα οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι πριν από 72 ώρες.

Βέβαια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι για αυτό το μέτρο υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα μέτρα θα εφαρμόζονται από τις 11 Νοεμβρίου. 

Πάντως παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ενώ ξεκινώντας από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., 24 ώρες πριν το ταξίδι. 

Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν σε μία φόρμα.

Η λίστα των ανοιχτών καταστημάτων

Από σήμερα παραμένουν σε λειτουργία: 

Οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. 

Οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, όπως βιομηχανία, μεταποίηση. 

Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα: Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο. 

Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες. 

Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών. 

Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ. Δεν αποτελούν, δηλαδή, ξεχωριστό λόγο μετακίνησης. Πρακτικά όποιος επιθυμεί να αγοράσει, λόγου χάρη, έναν καφέ, δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του αποκλειστικά για αυτό, παρά μόνο αν έχει προηγηθεί αποστολή SMS για έναν από τους έξι λόγους και προβεί στην αγορά καφέ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης που αφορά το SMS.

Επιτρέπεται η λειτουργία σε: καθαριστήρια, περίπτερα (σ.σ 24ώρο) Φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών, Pet shops

Σε λειτουργία κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής για το τρέχον Σαββατοκύριακο με εξαίρεση τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν κομμωτήριο, πρέπει να στείλουν SMS με τον αριθμό 2. 

Λαϊκές αγορές

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με την συμμετοχή του 50% των εμπόρων/παραγωγών, σε απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων. 

Ανοιχτές παραμένουν, επίσης, οι οικοδομές και τα εργοτάξια. 

Την ίδια στιγμή, αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία στους εξής τομείς: Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, Σχολών εκπαίδευσης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και οδηγών μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΜΕΕ), η λειτουργία Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων. 

Να σημειωθεί ότι όλες οι δραστηριότητες για ΑμΕΑ, όπως για παράδειγμα η θεραπευτική κολύμβηση, επιτρέπονται. 

Τηλεργασία

Παραμένει υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Στο δημόσιο, κάθε υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό του έργου που διαθέτει. Για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται παντού πλάνο εργασίας που λαμβάνει υπ' όψιν τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ ευνοείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλε-εργασία, για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό.

Ακόμη, το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικούς πόρους. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους. 

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, ισχύουν υποχρεωτικά τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00). Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ΜΜΜ κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. 

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων θα ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους. 

Επανέρχονται οι διευκολύνσεις για εργαζόμενους-γονείς του Δημοσίου

Σε ό,τι αφορά τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης περιόδου καραντίνας, όπως είναι η εργασία με μειωμένο ωράριο, ή η εξ αποστάσεως εργασία εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα του υπαλλήλου, ή η εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. 

Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι. Για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από και προς την εργασία τους ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου (apografi.gov.gr). Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις), τους χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 

Τέλος, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, ενώ θα εξυπηρετούνται κανονικά από τους δημοσίους υπαλλήλους οι πολίτες που έχουν επείγουσες ανάγκες και υποχρεώσεις. 

Οι νεοσύλλεκτοι

Σχετικά με τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται το πολύ και από τους δύο γονείς τους. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

Και στα 26 κέντρα κατάταξης, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για επιδημιολογικούς λόγους. 

Κλειστές οι εκκλησίες 

Οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με παρουσία μέχρι εννέα ατόμων του στενού συγγενικού περιβάλλοντος. 

Αθλητισμός 

Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. 

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague. 

Επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021. 

Μεταφορές (ΜΜΜ, ΙΧ, Ταξί) 

Για τις μεταφορές παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης. 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα. Οι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον διευθυντή του σχολείου. 

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές, δηλαδή μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών, με παράλληλη δήλωση του διευθυντή του σχολείου. 

Δομές υγείας και πρόνοιας

Στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (σ.σ. όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων). 

Ειδικές ρυθμίσεις σε Σάμο και Καρδίτσα

Στις δύο περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα. 

Αναλυτικότερα μόνο για τη Σάμο δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών. Τόσο στη Σάμο (σ.σ. χωρίς SMS) όσο και στην Καρδίτσα, με χρήση όμως SMS, λόγω ειδικών συνθηκών που επιβάλλουν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, κανονικά λειτουργεί τόσο το λιανεμπόριο όσο και το χονδρεμπόριο που σχετίζεται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 

Αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των μέτρων είναι η ΕΛΑΣ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών. 

Τα «ύψη» των προστίμων

Όσον αφορά τα πρόστιμα ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε χθες, Παρασκευή, ότι στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ

Ειδικά στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών, ή πλαστών στοιχείων, ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο, ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ. 

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Για την ενημέρωσή τους, κοινό και επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520.  

Πώς αποζημιώνονται μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τις κλειστές επιχειρήσεις η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή ανοίγει στις 15/11 και κλείνει 24/11 και οι πληρωμές ξεκινούν 27/11 και θα ολοκληρωθούν έως τις 7/12. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν κι αυτές στις 15/11 και κλείνουν στις 4/12 και οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά από τις 7/12.

Οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή θα λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ θα λαμβάνουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1000 ευρώ. Αντίστοιχα ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν με κρατική εντολή θα λάβουν 2000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι όλοι είναι δικαιούχοι της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, δηλαδή και πληττόμενοι και εκείνοι που θα κλείσουν με κρατική εντολή.

Στο... δρόμο που «χάραξαν» Θεσσαλονίκη και Σέρρες, σ' αυτόν του γενικού απαγορευτικού, ή αλλιώς του lockdown, εισήλθε σήμερα το πρωί, Σάββατο7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί, ολόκληρη η χώρα, με στόχο να αμβλυνθεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση τους εξής τέσσερις λόγους:

1) επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας,

2) επανένωση οικογενειών,

3) επαγγελματικοί λόγοι και

4) λόγοι υγείας

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1, ή βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr στον οποίο οι πολίτες εισέρχονται με τους κωδικούς του taxis.

Ακόμη, πέραν όσων πολιτών εργάζονται και οφείλουν να φέρουν μαζί τους την ταυτότητα και τη χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Ά συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού, ή έχοντας μαζί τη βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο με την αποστολή μηνύματος (σ.σ. SMS) στο 13033 από το κινητό τους και μόνο για έξι συγκεκριμένους λόγους. 

Τα SMS

Για μετάβαση στο σχολείο (SMS-Επιλογή 4 και πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας).

Για για λόγους υγείας (SMS-Επιλογή 1) 

Για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα (SMS-Επιλογή 2)

Για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία, ή τράπεζα (SMS-Επιλογή 3)

Για κίνηση προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο (SMS-Επιλογή 4) 

Μετάβαση σε κηδεία, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων, ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων (SMS-Επιλογή 5) 

Σωματική άσκηση, ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου (SMS-Επιλογή 6).

Υπενθυμίζεται ότι από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το επόμενο πρωί επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για λόγους υγείας, εργασίας, ή για τις ανάγκες του κατοικιδίου, πάντα όμως με την αποστολή του σχετικού SMS.

Με αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα

Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει από σήμερα να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους και αρνητικό τεστ PCR. Ειδικότερα οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι πριν από 72 ώρες.

Βέβαια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι για αυτό το μέτρο υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα μέτρα θα εφαρμόζονται από τις 11 Νοεμβρίου. 

Πάντως παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ενώ ξεκινώντας από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., 24 ώρες πριν το ταξίδι. 

Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν σε μία φόρμα.

Η λίστα των ανοιχτών καταστημάτων

Από σήμερα παραμένουν σε λειτουργία: 

Οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. 

Οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα, όπως βιομηχανία, μεταποίηση. 

Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα: Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο. 

Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες. 

Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών. 

Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.) Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ. Δεν αποτελούν, δηλαδή, ξεχωριστό λόγο μετακίνησης. Πρακτικά όποιος επιθυμεί να αγοράσει, λόγου χάρη, έναν καφέ, δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του αποκλειστικά για αυτό, παρά μόνο αν έχει προηγηθεί αποστολή SMS για έναν από τους έξι λόγους και προβεί στην αγορά καφέ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης που αφορά το SMS.

Επιτρέπεται η λειτουργία σε: καθαριστήρια, περίπτερα (σ.σ 24ώρο) Φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών, Pet shops

Σε λειτουργία κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής για το τρέχον Σαββατοκύριακο με εξαίρεση τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν κομμωτήριο, πρέπει να στείλουν SMS με τον αριθμό 2. 

Λαϊκές αγορές

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με την συμμετοχή του 50% των εμπόρων/παραγωγών, σε απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων. 

Ανοιχτές παραμένουν, επίσης, οι οικοδομές και τα εργοτάξια. 

Την ίδια στιγμή, αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία στους εξής τομείς: Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, Σχολών εκπαίδευσης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και οδηγών μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΜΕΕ), η λειτουργία Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων. 

Να σημειωθεί ότι όλες οι δραστηριότητες για ΑμΕΑ, όπως για παράδειγμα η θεραπευτική κολύμβηση, επιτρέπονται. 

Τηλεργασία

Παραμένει υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Στο δημόσιο, κάθε υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό του έργου που διαθέτει. Για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται παντού πλάνο εργασίας που λαμβάνει υπ' όψιν τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ ευνοείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλε-εργασία, για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό.

Ακόμη, το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικούς πόρους. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους. 

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, ισχύουν υποχρεωτικά τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00). Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ΜΜΜ κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. 

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων θα ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους. 

Επανέρχονται οι διευκολύνσεις για εργαζόμενους-γονείς του Δημοσίου

Σε ό,τι αφορά τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης περιόδου καραντίνας, όπως είναι η εργασία με μειωμένο ωράριο, ή η εξ αποστάσεως εργασία εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα του υπαλλήλου, ή η εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. 

Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι. Για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από και προς την εργασία τους ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου (apografi.gov.gr). Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις), τους χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 

Τέλος, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, ενώ θα εξυπηρετούνται κανονικά από τους δημοσίους υπαλλήλους οι πολίτες που έχουν επείγουσες ανάγκες και υποχρεώσεις. 

Οι νεοσύλλεκτοι

Σχετικά με τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται το πολύ και από τους δύο γονείς τους. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

Και στα 26 κέντρα κατάταξης, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για επιδημιολογικούς λόγους. 

Κλειστές οι εκκλησίες 

Οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με παρουσία μέχρι εννέα ατόμων του στενού συγγενικού περιβάλλοντος. 

Αθλητισμός 

Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. 

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague. 

Επιτρέπεται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021. 

Μεταφορές (ΜΜΜ, ΙΧ, Ταξί) 

Για τις μεταφορές παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης. 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα. Οι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον διευθυντή του σχολείου. 

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές, δηλαδή μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών, με παράλληλη δήλωση του διευθυντή του σχολείου. 

Δομές υγείας και πρόνοιας

Στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (σ.σ. όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων). 

Ειδικές ρυθμίσεις σε Σάμο και Καρδίτσα

Στις δύο περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα. 

Αναλυτικότερα μόνο για τη Σάμο δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών. Τόσο στη Σάμο (σ.σ. χωρίς SMS) όσο και στην Καρδίτσα, με χρήση όμως SMS, λόγω ειδικών συνθηκών που επιβάλλουν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, κανονικά λειτουργεί τόσο το λιανεμπόριο όσο και το χονδρεμπόριο που σχετίζεται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 

Αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των μέτρων είναι η ΕΛΑΣ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών. 

Τα «ύψη» των προστίμων

Όσον αφορά τα πρόστιμα ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε χθες, Παρασκευή, ότι στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ

Ειδικά στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών, ή πλαστών στοιχείων, ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο, ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ. 

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Για την ενημέρωσή τους, κοινό και επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520.  

Πώς αποζημιώνονται μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τις κλειστές επιχειρήσεις η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή ανοίγει στις 15/11 και κλείνει 24/11 και οι πληρωμές ξεκινούν 27/11 και θα ολοκληρωθούν έως τις 7/12. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν κι αυτές στις 15/11 και κλείνουν στις 4/12 και οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά από τις 7/12.

Οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή θα λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ θα λαμβάνουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1000 ευρώ. Αντίστοιχα ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν με κρατική εντολή θα λάβουν 2000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι όλοι είναι δικαιούχοι της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου, δηλαδή και πληττόμενοι και εκείνοι που θα κλείσουν με κρατική εντολή.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία