ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κράτος «Μήδεια»

 23/02/2021 18:00

Σκοτώνει το κράτος τα παιδιά του; Όπως η Μήδεια που αφού -κατά τη μυθολογία, εξολόθρευσε όσους ζήλευε ή την ενοχλούσαν στα σχέδια της έφτασε στο μέγιστο έγκλημα. Σκότωσε τα παιδιά της. Γιατί ονομάσαμε Μήδεια την κακοκαιρία; Ο Θεός της Ελλάδας σκέφτηκε να εξολοθρεύσει μερικούς;

Ευτυχώς οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες (ακόμη και ένας είναι σημαντική απώλεια) και από ότι φαίνεται το μόνο που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη συντονισμού και πλαισίου.

Ακούμε δεκάδες ιστορίες για τις μπλεγμένες αρμοδιότητες για τα δέντρα και τις διανοίξεις δρόμων. Επειδή όπως σε πολλά οι αρμοδιότητες μπλέκονται σε διάφορα επίπεδα σε υπεύθυνους και ανεύθυνους. Για τους μεγάλους δρόμους που διατρέχουν δήμους είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια. Για τους τοπικούς δρόμους ο δήμος. Για τις δασικές εκτάσεις το δασαρχείο. Για αυτά που είναι κοντά σε δέντρα ο ΔΕΔΗΕ.

Γιατί τα καλώδια που προκαλούν προβλήματα με τις φωτιές το καλοκαίρι και τα προβλήματα από το χιόνι το χειμώνα δεν έχουν μπει σε υπόγειες γραμμές; Τότε και τα δέντρα θα ήταν στην ησυχία τους και οι κάτοικοι των περιοχών επίσης. Γιατί άραγε; Πότε θα γίνει αυτό; Ευτυχώς στις αστικές περιοχές αυτό έγινε και ξεμπερδέψαμε.

Γιατί κάποιος –π.χ. ο δήμος δεν κάνει μία διάγνωση πριν το χειμώνα και το καλοκαίρι και να κινητοποιήσει όποιον είναι αρμόδιος; Ή τέλος πάντων γιατί δεν ανατίθεται στο δήμο η αρμοδιότητα αυτή;

Είναι μία διδακτική ιστορία να ξεκαθαρίσουν επιτέλους με την ευκαιρία του νέου νόμου για την Αυτοδιοίκηση οι αρμοδιότητες και οι πόροι και το προσωπικό ανάμεσα στα επίπεδα της διοίκησης. Δυστυχώς το συγκεντρωτικό κράτος μας δύσκολα μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους. Αλλά πρέπει.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση. Να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κράτος που οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στο χαμηλότερο επίπεδο κοντά στον πολίτη ώστε με την αρχή της εγγύτητας ο δήμος που είναι ο εγγύτερος θεσμός να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει ανάλογα με τα θέματα που πρέπει να διαχειριστεί. Έτσι θα έχει και ευθύνη και θα λογοδοτεί.

Μετά με βάση την αρχή της επικουρικότητας αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει θα τον επικουρεί (δηλαδή θα τον βοηθάει) το παραπάνω επίπεδο! Στρατηγικός προγραμματισμός πρέπει να γίνεται σε κάθε επίπεδο. Και κάθε επίπεδο να ασχολείται με τα δικά του! Όχι ο δήμαρχος να θέλει να γίνει περιφερειάρχης, ο περιφερειάρχης υπουργός και ο υπουργός πρωθυπουργός.

Θα μου πείτε σε μία χώρα που όλοι είναι γνώστες και αρμόδιοι για όλα τι ψάχνω να βρω… Έχουμε πολλές Μήδειες. Που σκοτώνουν αυτούς που ζηλεύουν ή νομίζουν ότι τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτό που κατά την εγωπάθεια τους οφείλουν να πετύχουν. Ας τελειώνουμε κάποτε με αυτές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021