Μονόλογοι

Το κουμπί που στοίχισε τις εκλογές στο «Πράσινο και Μωβ», η γκάφα του Τσίπρα και η «επιστροφή» της TV100

15/05/2023 12:33

Οριστικά εκτός εκλογών τέθηκε με νέα απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου το «Πράσινο και Μωβ». Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός των κομμάτων είχε αποκλειστεί αρχικά από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου στις 3 Μαΐου επειδή δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων έως τα μεσάνυχτα της 29ης Απριλίου.

Κατά αυτής της απόφασης οι του «Πράσινο και Μωβ» υπέβαλαν ένσταση στις 8 Μαΐου στην οποία επικαλούνται μια σειρά από επιχειρήματα. Σε αυτήν αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι κατέθεσαν συνολικά 249 υποψηφιότητες, και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, ενώ είχαν πληρώσει και τα προαπαιτούμενα παράβολα, συνολικής δαπάνης 37.500 ευρώ. Και γιατί τελικά κόπηκαν;

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ένστασή τους, όταν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των συνδυασμών το σύστημα τους έβγαλε μήνυμα «δεν υπάρχουν σφάλματα». Επιπλέον, όπως ανέφεραν στην ένστασή τους, υπήρξε πλήρης αντιστοίχιση των 249 υποψηφίων με τα κατατεθειμένα παράβολα. Κατόπιν αυτών οι εκπρόσωποι του «Πράσινο και Μωβ» θεώρησαν ότι η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί.

Αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς, έσφαλαν, διότι για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να πατήσουν το κουμπί «οριστικοποίηση» το οποίο εκείνοι δεν το έκαναν.

enstasi-1-1.png

Όλα αυτά περιγράφονται στην ένστασή τους η οποία όμως απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την απόρριψη της ένστασης δεν αναπτύσσεται κάποιο σκεπτικό, παρά μόνον αναγράφεται, επί της ένστασης ότι «το επίμαχο ζήτημα κρίθηκε με την 14/4-5-23 απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Κατόπιν αυτών οι του «Πράσινο και Μωβ» πρόκειται να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει κάτι όσον αφορά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οπότε το μόνο που τους απομένει είναι να προετοιμαστούν για τις πολύ πιθανές επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Ο Τσίπρας και οι Σέρρες

Ως γνωστόν, κάθε πολιτικός αρχηγός έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Ως μία απ' αυτές ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τις Σέρρες. Ο στόχος του ήταν προφανής: θέλησε με αυτή του την κίνηση να επαναφέρει στο θυμικό των ψηφοφόρων το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο φάνηκε να χάνεται μέσα στο προεκλογικό πυρετό, με εξαίρεση τους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας.

Και διάλεξε τις Σέρρες για να το κάνει αυτό επειδή εκεί είναι υποψήφιος ο τέως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο οποίος είχε παραιτηθεί την ημέρα του δυστυχήματος αλλά επανέκαμψε μέσω του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορούμαι ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή, κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ στον Τσίπρα. Όπως με ενημερώνουν πηγές του στην “πατρίδα των Καραμανλήδων”, αρκετοί δεξιοί οι οποίοι εμφανίζονταν σκεπτικοί για το εάν θα ψήφιζαν τη ΝΔ του Μητσοτάκη, μετά την υποψηφιότητα Τσίπρα, έχουν εγκαταλείψει κάθε ενδοιασμό.

Μου λένε επίσης, ότι παρατηρείται και μία συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα Καραμανλή. Μάλιστα, κάποια επιτελεία “γαλάζιων” υποψήφιων βουλευτών κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παρέμβαση στα εσωκομματικά τους. Το λένε αυτό επειδή η μάχη των “γαλάζιων” στις Σέρρες αναμένεται πολύ σκληρή.

Θυμίζω ότι η εν λόγω εκλογική περιφέρεια έχασε μία έδρα λόγω απογραφής και εκλέγει πλεόν πέντε αντί για έξι βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους τέσσερις βουλευτές του κόμματος, δηλαδή ένας από τους Καραμανλή, Αραμπατζή, Χατζηβασιλείου και Λεονταρίδη (με τη σειρά που εξελέγησαν το 2019) θα μείνει εκτός Βουλής καθώς η ΝΔ θα καταλάβει λογικά τρεις έδρες.

Πάντως, αν επιβεβαιωθούν και στην κάλπη αυτές οι πληροφορίες τότε θα πρόκειται για άλλη μία γκάφα ή έστω, για μια ακόμη άστοχη επιλογή από τις πολλές που έχει κάνει ο Αλέξης κατά την προεκλογική περίοδο.

Τέλος καλό, αλλά και όλα καλά;

Από αύριο Δευτέρα η δημοτική τηλεόραση επιστρέφει σε κανονικό πρόγραμμα. Δηλαδή ξεκινούν να προβάλλονται εκ νέου τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές που είχαν κοπεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες λόγω των κινητοποιήσεων των Ενώσεων που εκπροσωπούν το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό.

Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε έπειτα από συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι τριών Ενώσεων (μαζί δηλαδή και της ΕΣΗΕΜΘ) με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Εκεί συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης μεταξύ ΔΕΠΘΕ (TV100 FM100) και Ενώσεων, που αποτελούσε αίτημα των εργαζομένων, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ (βλέπε Κεσσόπουλος), διακήρυσσε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση.

Μέλη του δ.σ. της δημοτικής εταιρείας, όπως ο Βασίλης Διαμαντάκης, είχαν προτείνει να ζητηθεί η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου και εάν αυτό ανάψει το πράσινο φως τότε να προχωρήσει η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης η οποία αφορά την ικανοποίηση μη μισθολογικών αιτημάτων. Ο Κεσσόπουλος και οι λοιποί που παριστάνουν τους προέδρους κ.λπ. επέμεναν ότι αυτό είναι παράνομο και ότι θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΠΘΕ, λες και τα χρήματα τα βγάζει από το ταμείο της.

Εν τέλει, αφού χάθηκαν τόσοι μήνες και αφού, για πρώτη φορά στην 35ετή και βάλε, ιστορίας της η TV100 έμεινε χωρίς ενημερωτικές εκπομπές, και αφού έχασε σχεδόν όλη την προεκλογική περίοδο, αποφασίστηκε το αυτονόητο.

Το ερώτημα συνεπώς είναι προφανές: για ποιο λόγο αφέθηκε να πάει χαμένος τόσος χρόνος και να οδηγηθεί σε περαιτέρω απαξίωση η δημοτική τηλεόραση;

Προφανής είναι και η απάντηση, που τη βλέπουν όλοι, εκτός από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.



O Σαλονικιός