ΑΠΟΨΕΙΣ

Το φανάρι του Βερολίνου και η Ελλάδα

 28/11/2021 22:30

Αυτή τη φορά ο γερμανικός Τύπος δεν είχε διαφοροποιήσεις. Ο τίτλος «To φανάρι στέκεται (Die Ampel steht)» ήταν σχεδόν σε όλες τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες της χώρας την Τετάρτη το απόγευμα. Που σημαίνει ότι οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι τα βρήκαν και ότι το σχήμα θα αποτελείται από σοσιαλδημοκράτες, πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Όπως τα χρώματα του σηματοδότη...

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο όλα ήταν διαφορετικά. Και στο πάνελ αλλά και στους απέναντι. Μπροστά έλαβαν θέση οι αρχηγοί των τριών κομμάτων: στη μέση ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), από δεξιά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) και από αριστερά του η νέα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που είχε δίπλα της τον νέο αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, και οι δύο του κόμματος των Πρασίνων.

Η σύνθεση είναι όντως πρωτοφανής ακόμη και για μια χώρα που είναι συνηθισμένη σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 71 χρόνια που η κυβέρνηση αποτελείται από τρία κόμματα. Οι σοσιαλδημοκράτες που αναδείχτηκαν πρώτο κόμμα με 25,7% θα έχουν 8 υπουργεία, ανάμεσά τους το Άμυνας, το Εσωτερικών και το Υγείας, οι Πράσινοι που ήταν τρίτο κόμμα με 14,8% πέντε υπουργεία, ανάμεσα στα οποία το εξωτερικών και το νεοσύστατο οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος και οι Φιλελεύθεροι (11,5%) τέσσερα, μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα οικονομικών και δικαιοσύνης.

Η ατζέντα που περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των 175 σελίδων πλούσια και τολμηρή. Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2030, εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση και επενδύσεις είναι το βασικό μενού αλλά και ομάδα κρούσης στο γερμανικό Μέγαρο Μαξίμου για την πανδημία. Αυτό που μένει είναι η έγκριση της συμφωνίας από τις βάσεις των τριών κομμάτων, η οριστικοποίηση των ονομάτων των υπουργών και πιθανότατα πριν τις 10 Δεκεμβρίου η ψήφος εμπιστοσύνης προς τον Όλαφ Σολτς από την Bundestag.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε κτίριο του Βερολίνου ο νέος καγκελάριος επιβεβαίωσε την φήμη της ήρεμης δύναμης που τον συνοδεύει εδώ και καιρό. Όταν ένας Ολλανδός δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά επιθετικά τι θα κάνει με το λιμάνι του Αμβούργου απάντησε ήρεμα, παραπέμποντας στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης αλλά και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα έδειξε να ξέρει να μοιράζει το παιχνίδι: όταν τέθηκε μια ερώτηση για την οικονομία άφησε τον Κρίστιαν Λίντνερ να απαντήσει.

Για την Ελλάδα η αλλαγή στην κυβέρνηση του Βερολίνου αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Δεν χρειάζονται όμως βιασύνες. Ούτε η πράσινη Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών θα φέρει συγκλονιστικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία ούτε ο φιλελεύθερος Λίντνερ είναι το κόκκινο πανί για τα οικονομικά. Αντίθετα ας δούμε τον νέο Γερμανό καγκελάριο ως μια καλή πρόκληση για την Ελλάδα.

Ο Σολτς είναι πιο συμπαθής από την Άνγκελα Μέρκελ και η νέα τρικομματική κυβέρνηση είναι μια καλή ασπίδα για να γίνει συμπαθής από μεγάλη μερίδα των Ελλήνων που λόγω της πρόσφατης δημοσιονομικής κρίσης αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια με δυσπιστία τη Γερμανία. Και να αποτελέσει μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι μια καλή τριπλέτα ηγετών στην Ευρώπη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Νοεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις