ΠΑΙΔΕΙΑ

Το δημοτικό σχολείο που έκλεισε και οι εκδρομές στην Ιταλία

Έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρά σε μέτρα πρόληψης

 02/03/2020 12:00

Το δημοτικό σχολείο που έκλεισε και οι εκδρομές στην Ιταλία

Έλενα Αποστολίδου

Συναγερμός σήμανε στη χώρα μας μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού σε μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες στη Βόρεια Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο αντιδράσεων. Όπως έγινε γνωστό, αργά το απόγευμα της Τετάρτης για προληπτικούς λόγους κλείνει το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Τούμπας, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από τον κορονοϊό. 

Για το θέμα ενημερώθηκε η διεύθυνση Κεντρικής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με τον διευθυντή, Αλέξανδρο Κόπτση να δηλώνει στη «ΜτΚ» πως «πρόκειται για προληπτικά μέτρα, χρειάζεται ψυχραιμία. Το σχολείο κλείνει για προληπτικούς λόγους. Θα δούμε πότε θα ανοίξει». Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του 105ου δημοτικού σχολείου, που αποτελεί και το πρώτο σχολείο που κλείνει στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, ενημέρωνε τους γονείς των μαθητών πως το σχολικό συγκρότημα θα μείνει κλειστό για τουλάχιστον μία ημέρα, καθησυχάζοντάς τους πως πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε για προληπτικούς λόγους.

Μια μέρα μετά, οι εξελίξεις άλλαξαν την εικόνα που επικρατούσε, καθώς το πρωί της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε ότι ο μαθητής του σχολείου, που είναι το παιδί της 38χρονης γυναίκας, αποτελεί το 2ο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας. Ο μαθητής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», στο ίδιο δηλαδή που νοσηλεύεται και η μητέρα του, η οποία ήταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Το γεγονός που εντείνει την ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι ο συγκριμένος μαθητής πήγε κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη σχολείο, αλλά δεν πήγε την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας και η κατάσταση στην Ιταλία, που καταγράφει τη μεγαλύτερη επιδημική εστία του κορονοϊού COVID-19 στην Ευρώπη, προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες αναταραχή και στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, με τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται εκδρομή στη γειτονική περιοχή να επιστρέφουν σταδιακά πίσω στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα να τεθούν σε καραντίνα.

Αναστολή εκδρομών

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κύμα ανησυχίας στους γονείς μαθητών των σχολείων που πραγματοποιούσαν τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, με το υπουργείο Παιδείας να προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση και ομαλή επιστροφή τους. Τα περισσότερα σχολεία επέστρεψαν, ενώ εκείνα που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα αναγκάστηκαν να αναστείλουν το ταξίδι τους, έπειτα από τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων, όπως ορίζει και η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών - μετακινήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορονοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, ενημερώνουμε ότι από τις 24-02 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία».

Ανησυχία γονεών

Η επιστροφή των μαθητών δυο σχολείων από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκονταν στην Ιταλία, έφερε το χαμόγελο στα χείλη των γονιών τους, καθώς η κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη γειτονική χώρα προκάλεσε έντονη ανησυχία. Καθηγητές που συνόδευαν τους μαθητές στην εκδρομή δήλωσαν στη «ΜτΚ» πως «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλα τα παιδιά που επέτρεψαν κανονικά από την Ιταλία ακολουθούν κανονικά το σχολικό τους πρόγραμμα».

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας αποφάσισε οι μαθητές που επιστρέφουν από την Ιταλία να μην μπουν σε καραντίνα. Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα ανησυχία προκάλεσε η περίπτωση τεσσάρων μαθητών και τεσσάρων καθηγητών στην Ξάνθη που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία και που βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης, ενώ τους έχουν δοθεί οδηγίες να μη συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου και παράλληλα να ελέγχονται καθημερινά για την εκδήλωση συμπτωμάτων και να ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για λίγες ημέρες.

Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο Θανάσης Κακανάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας «δεν τέθηκε θέμα να μπουν σε καραντίνα μαθητές που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά να προφυλαχθούν, και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και για εκείνα και για όλους όσους συναναστρέφονται. Σίγουρα οι γονείς θα προσέχουν για τυχόν συμπτώματα αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κακανάς.

Σχέδιο αναστολής σχολείων

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)) με τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, ορίζεται και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων. Όπως ορίζεται στην ΠΝΠ «προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορονοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου», ανάμεσα σε αυτά και η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Όπως αναφέρεται στα μέτρα αυτά είναι μεταξύ άλλων και η «προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προχωράει σε μέτρα πρόληψης για να είναι έτοιμη η χώρα για το χειρότερο σενάριο. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «πτυχές του σχεδίου για τον κορονοϊό εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις».

Το μέτρο αυτό της αναστολής των σχολείων, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, θα καταστεί αναποτελεσματικό. Όπως τονίζει ο κ. Κακανάς «θεωρούμε ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα δυσκολέψει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων -ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά- αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Τις τελευταίες ημέρες έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την ενημέρωση των εργαζομένων και των μαθητών των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των φροντιστηρίων και γενικά των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο ιό. Όπως αναφέρει στα ειδικά μέτρα πρόληψης «μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι στην επαρχία Hubei ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κορονοϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους. Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας, ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κ.λπ.) θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ σχετικά με το περιστατικό».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 2020

Συναγερμός σήμανε στη χώρα μας μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού σε μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, που είχε ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες στη Βόρεια Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο αντιδράσεων. Όπως έγινε γνωστό, αργά το απόγευμα της Τετάρτης για προληπτικούς λόγους κλείνει το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Τούμπας, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από τον κορονοϊό. 

Για το θέμα ενημερώθηκε η διεύθυνση Κεντρικής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με τον διευθυντή, Αλέξανδρο Κόπτση να δηλώνει στη «ΜτΚ» πως «πρόκειται για προληπτικά μέτρα, χρειάζεται ψυχραιμία. Το σχολείο κλείνει για προληπτικούς λόγους. Θα δούμε πότε θα ανοίξει». Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του 105ου δημοτικού σχολείου, που αποτελεί και το πρώτο σχολείο που κλείνει στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, ενημέρωνε τους γονείς των μαθητών πως το σχολικό συγκρότημα θα μείνει κλειστό για τουλάχιστον μία ημέρα, καθησυχάζοντάς τους πως πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε για προληπτικούς λόγους.

Μια μέρα μετά, οι εξελίξεις άλλαξαν την εικόνα που επικρατούσε, καθώς το πρωί της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε ότι ο μαθητής του σχολείου, που είναι το παιδί της 38χρονης γυναίκας, αποτελεί το 2ο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας. Ο μαθητής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», στο ίδιο δηλαδή που νοσηλεύεται και η μητέρα του, η οποία ήταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Το γεγονός που εντείνει την ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι ο συγκριμένος μαθητής πήγε κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη σχολείο, αλλά δεν πήγε την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας και η κατάσταση στην Ιταλία, που καταγράφει τη μεγαλύτερη επιδημική εστία του κορονοϊού COVID-19 στην Ευρώπη, προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες αναταραχή και στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, με τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται εκδρομή στη γειτονική περιοχή να επιστρέφουν σταδιακά πίσω στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα να τεθούν σε καραντίνα.

Αναστολή εκδρομών

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κύμα ανησυχίας στους γονείς μαθητών των σχολείων που πραγματοποιούσαν τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, με το υπουργείο Παιδείας να προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση και ομαλή επιστροφή τους. Τα περισσότερα σχολεία επέστρεψαν, ενώ εκείνα που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα αναγκάστηκαν να αναστείλουν το ταξίδι τους, έπειτα από τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων, όπως ορίζει και η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών - μετακινήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορονοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, ενημερώνουμε ότι από τις 24-02 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία».

Ανησυχία γονεών

Η επιστροφή των μαθητών δυο σχολείων από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκονταν στην Ιταλία, έφερε το χαμόγελο στα χείλη των γονιών τους, καθώς η κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη γειτονική χώρα προκάλεσε έντονη ανησυχία. Καθηγητές που συνόδευαν τους μαθητές στην εκδρομή δήλωσαν στη «ΜτΚ» πως «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όλα τα παιδιά που επέτρεψαν κανονικά από την Ιταλία ακολουθούν κανονικά το σχολικό τους πρόγραμμα».

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας αποφάσισε οι μαθητές που επιστρέφουν από την Ιταλία να μην μπουν σε καραντίνα. Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα ανησυχία προκάλεσε η περίπτωση τεσσάρων μαθητών και τεσσάρων καθηγητών στην Ξάνθη που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία και που βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης, ενώ τους έχουν δοθεί οδηγίες να μη συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου και παράλληλα να ελέγχονται καθημερινά για την εκδήλωση συμπτωμάτων και να ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για λίγες ημέρες.

Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο Θανάσης Κακανάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας «δεν τέθηκε θέμα να μπουν σε καραντίνα μαθητές που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά να προφυλαχθούν, και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και για εκείνα και για όλους όσους συναναστρέφονται. Σίγουρα οι γονείς θα προσέχουν για τυχόν συμπτώματα αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κακανάς.

Σχέδιο αναστολής σχολείων

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)) με τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, ορίζεται και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων. Όπως ορίζεται στην ΠΝΠ «προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορονοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου», ανάμεσα σε αυτά και η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Όπως αναφέρεται στα μέτρα αυτά είναι μεταξύ άλλων και η «προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προχωράει σε μέτρα πρόληψης για να είναι έτοιμη η χώρα για το χειρότερο σενάριο. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «πτυχές του σχεδίου για τον κορονοϊό εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις».

Το μέτρο αυτό της αναστολής των σχολείων, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, θα καταστεί αναποτελεσματικό. Όπως τονίζει ο κ. Κακανάς «θεωρούμε ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα δυσκολέψει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων -ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά- αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Τις τελευταίες ημέρες έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την ενημέρωση των εργαζομένων και των μαθητών των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των φροντιστηρίων και γενικά των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο ιό. Όπως αναφέρει στα ειδικά μέτρα πρόληψης «μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι στην επαρχία Hubei ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κορονοϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους. Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας, ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κ.λπ.) θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ σχετικά με το περιστατικό».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία