ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δάνειο ήταν… οφσάιντ

 25/02/2019 19:00

Στην Ελλάδα του συναισθήματος όπου ζητήματα που αφορούν αριθμούς διαβάζονται ανάλογα με τη mentalite του καθενός, είναι εντελώς φυσικό επεισόδια που συμβαίνουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την πλειονότητα των ψηφοφόρων.

Έτσι, ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, που δίνεται στη σημερινή συγκυρία σε υπουργό, μπορεί να είναι σκάνδαλο ή μια καθ’ όλα νόμιμη συναλλαγή.

Τη διαφορά δεν την κάνουν τα στοιχεία, δηλαδή το ύψος του ποσού, η διασφάλιση της τράπεζας μέσω εχεγγύων ή υποθήκης, τι ισχύει στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τη διαφορά την κάνει η πολιτική ή καλύτερα η κομματική τοποθέτηση των καθενός. Δηλαδή αν ψηφίζεις το κόμμα του υπουργού και ενδεχομένως και τον ίδιο τον υπουργό, πίσω από τη δημοσιοποίηση του θέματος βλέπεις αργυρώνητους δημοσιογράφους και βοθροκάναλα (sic), ενώ αν είσαι ιδεολογικά απέναντι, αποδέχεσαι με σχετική ευκολία το χαρακτηρισμό του σκανδάλου.

Πρόκειται για την προσέγγιση που επιφυλάσσουμε και στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Μια φάση είναι οφσάιντ όταν αφορά τον αντίπαλο, είναι κανονική όταν πρόκειται για την ομάδα μας.

Δεν πα να δείχνει το replay την κάθετη γραμμή που δείχνει ποιος είναι μπροστά και ποιος πίσω. Το πολύ πολύ αν είναι εξόφθαλμη η περίπτωση και κάποιος δεν μπορεί να υπερασπιστεί την ομάδα του στη συγκεκριμένη φάση, θα ανασύρει δεκάδες άλλες με το ίδιο σκηνικό στις οποίες η ομάδα του αδικήθηκε.

Ακριβώς όπως έκανε σε post διευθυντής δημόσιου καναλιού, ο οποίος πήρε θέση για το δάνειο του Πολάκη με αναφορά στα δάνεια που έχει πάρει η Μαρία Σπυράκη.

Αυτή η «λογική» από «την πόλη έρχομαι και στη κορφή… το συμφέρον μου» πνίγει και την τελευταία ελπίδα που έχουμε να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός.

Και κάτι τελευταίο για όσους νιώθουν ανώτεροι, επειδή διαθέτουν συναίσθημα και δεν είναι ψυχροί σαν τους Δυτικοευρωπαίους.

Η αποδοχή του συναισθήματος ως εργαλείου ανάγνωσης της πραγματικότητας δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλει να εμφανίζεται. Μην ξεχνάμε ότι τα πιο βαθιά συναισθήματα τα τρέφουμε για τους δικούς μας…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 24 Φεβρουαρίου 2019