ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το άβατο γύρω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό

Η παρανομία, τα επεισόδια που συμβαίνουν συχνά και απασχολούν την αστυνομία και ο τρόπος ζωής Αλγερινών, Πακιστανών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής

 05/08/2019 08:23

Το άβατο γύρω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό
Καρέ από την κάμερα ασφαλείας του καταστήματος που απεικονίζει τον πρόσφατο καυγά στο μίνι μάρκετ.

Θεολόγος Ηλιού

Μάχες σώμα με σώμα γίνονται καθημερινά στην περιοχή γύρω από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΝΣΣ) της Θεσσαλονίκης. Κάποιες από αυτές είχαν πιο έντονα χαρακτηριστικά από τα συνήθη και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οδηγώντας σε επιχειρήσεις και μέτρα της αστυνομίας για την καταπολέμηση του φαινομένου. 

Αλλοδαποί από την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν έχουν στήσει το δικό τους ευρύ «hot spot» στην περιοχή, ζώντας πολλές φορές επικίνδυνα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους περίοικους.

Οι αλλοδαποί εγκαθίστανται σταδιακά στην περιοχή την τελευταία πενταετία, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους και το κλίμα έχει οξυνθεί. 

Η περιοχή που έχουν επιλέξει αποτελεί κέντρο απόκεντρο για τη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα την δυτική είσοδο της πόλης. Για πολλούς είναι το πρώτο μέρος που γνωρίζουν στην πόλη, είτε φτάνουν με τρένα στον σταθμό, είτε οδικώς με διακινητές. Επίσης, το γεγονός ότι παραμένει μία σχετικά φθηνή περιοχή του κέντρου, βόλευε για να στηθεί ένα γκέτο.

Ένα συγκεκριμένο τμήμα της Μοναστηρίου, απέναντι από τον σταθμό, αποτελεί το σημείο συγκέντρωσής τους. Πρόκειται για την πλευρά όπου Πακιστανοί έχουν ανοίξει δικά τους καταστήματα, για τα οποία διακινούνται πολλές φήμες από τους περιοίκους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν αν διαθέτουν άδειες λειτουργίας, ενώ κάποιοι άλλοι τα υποδεικνύουν ως την «αρχή των πάντων».

Ποιοι και γιατί διαπληκτίζονται

Στις συγκρούσεις, που συνήθως είναι και αιματηρές, πρωταγωνιστούν κυρίως Αλγερινοί και Πακιστανοί. Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στη «ΜτΚ» παρουσίασαν τους Πακιστανούς ως «θύματα» στους καβγάδες που ξεσπούν καθημερινά. «Αλγερινοί και Αφγανοί τα βάζουν με τους Πακιστανούς για να τους παίρνουν τα λεφτά» υποστηρίζει 21χρονος κάτοικος που βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε επεισόδια. 

«Οι περισσότεροι Πακιστανοί είναι ήρεμοι και βλέπουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, οι Αλγερινοί δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους, γιατί δεν δουλεύουν. Γι’ αυτό κλέβουν κάθε μέρα τους Πακιστανούς και έχουμε αυτές τις μάχες» υποστηρίζει. Τα ίδια μάς λέει και ένας ιδιοκτήτης καφέ στην οδό Αισώπου. «Οι Αλγερινοί ζητούν τα χρήματα από τους Πακιστανούς και έτσι ξεκινά η φασαρία. Οι Αλγερινοί δεν δουλεύουν γι’ αυτό κλέβουν ακόμα και ο ένας τον άλλον», καταλήγει.

«Μετά τις 8:30 δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στην περιοχή» δηλώνει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην οδό Μοναστηρίου. «Πριν λίγες ημέρες, άρχισαν να μαλώνουν και άρπαξαν καρέκλες από μένα και το διπλανό κατάστημα. Τον έναν τον σταμάτησα και πήρα την καρέκλα, ο άλλος βρήκε την δικιά του κοντά στον Βαρδάρη» αφηγείται, επιβεβαιώνοντας και αυτός ότι μαλώνουν για χρήματα. Βέβαια, δεν λείπουν και οι αναφορές ότι ο καυγάς γίνεται και για «πόστα» πώλησης λαθραίων τσιγάρων.

«Θα γίνει φόνος»

Ο 21χρονος που έχει καθημερινή επαφή με τους αλλοδαπούς στην περιοχή, αναφέρει πως όλη την ημέρα γίνονται φασαρίες, «όμως μετά τις 20:00 βγάζουν πιο εύκολα μαχαίρια. Όταν τους βλέπεις να μαζεύονται μπούγιο, ξέρουμε ότι θα γίνει χαμός». Πάντως, μέχρι στιγμής οι φασαρίες περιορίζονται ανάμεσά τους και δεν έχουν επιτεθεί σε Έλληνες που μένουν και εργάζονται στην περιοχή.

«Θα γίνει φόνος αργά ή γρήγορα» εκτιμά ο νεαρός κάτοικος που μιλά στη «ΜτΚ», καθώς όπως υποστηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πιο άγριες συμπλοκές. «Βλέπω περισσότερους πλέον να κυκλοφορούν το βράδυ στην περιοχή. Δείχνουν ότι ψάχνουν συγκεκριμένα άτομα για αντίποινα», υποστηρίζει.

Πώς ζουν

Σε δυο κατηγορίες χωρίζονται οι αλλοδαποί στη Μοναστηρίου: σε αυτούς που κοιμούνται σε σπίτια και σε αυτούς που κοιμούνται στον δρόμο. Πολλοί κοιμούνται μέσα στα μαγαζιά τους, ενώ άλλοι νοικιάζουν σπίτι ακόμα και με τη… μέρα. Περπατώντας στην περιοχή, απέναντι από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό αντικρίζεις μια οικοδομή στην είσοδο της οποίας κάθονται δεκάδες αλλοδαποί, ενώ στα μπαλκόνια της κρέμονται στοίβες από ρούχα.

«Κοιμούνται στην οικοδομή και πληρώνουν ανά άτομο 7-10 ευρώ την διανυκτέρευση» αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ για τη συγκεκριμένη οικοδομή «ενώ αν πας στην ταράτσα θα δεις ότι έχουν ένα «ανοιχτό hot spot». «Πολλά από τα σπίτια τα έχουν νοικιάσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μένουν σε ένα διαμέρισμα ακόμα και τριάντα άτομα» λέει ο ιδιοκτήτης καφέ της οδού Αισώπου στη «ΜτΚ» για διαφορετικές περιπτώσεις. Συνήθως αυτοί που κοιμούνται στον δρόμο είναι αλγερινής καταγωγής.

Μια μερίδα αυτών, κάθονται ολημερίς μέσα στον σταθμό του ΟΣΕ, ενώ όπως μας επιβεβαίωσε και υπάλληλος εταιρίας σεκιούριτι του σταθμού, κάποιοι μένουν μέσα σε βαγόνια. «Δεν υπολογίζουν τίποτα, ακόμα και μέρα-μεσημέρι μαλώνουν μέσα στον σταθμό. Εμείς το βράδυ τους διώχνουμε και αναγκαστικά πηγαίνουν απέναντι στη Μοναστηρίου» αναφέρει στη «ΜτΚ».

Εντύπωση προκαλεί πως το κομμωτήριο που διατηρεί Πακιστανός στην περιοχή της Μοναστηρίου είναι συνεχώς γεμάτο. Πάντα στις καρέκλες του, βλέπεις αλλοδαπούς να περιποιούνται την κόμμωσή τους. Ιδιοκτήτης καφέ που μένει και στην περιοχή υποστηρίζει πως στο πίσω μέρος του κομμωτηρίου έχουν στήσει ντουζιέρες και οι αλλοδαποί της περιοχής μπορούν να κάνουν μπάνιο έναντι 2 ευρώ το άτομο.

Στην Αισώπου

Σχεδόν έξω από όλα τα μαγαζιά που ανήκουν σε Κινέζους, βλέπεις έναν Πακιστανό να είναι σε εγρήγορση για να φορτώσει, να ξεφορτώσει ή να εξυπηρετήσει. «Τους έχουν σαν σκυλιά. Ούτε ασφάλιση, ούτε τίποτα και απορώ πως δεν επεμβαίνει κάποιος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που στεγάζεται στην οδό Αισώπου 22» δηλώνει στη «ΜτΚ» Έλληνας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή.

Στην Αισώπου δεν αντικρίζεις τις χαοτικές εικόνες που υπάρχουν ένα τετράγωνο πιο πάνω. Όμως το βράδυ της 30ης Ιουλίου, Αλγερινοί και Σύριοι είχαν χτυπήσει Κινέζους επιχειρηματίες, για να αποσπάσουν τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι δυο Κινέζοι είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με βαριά τραύματα και το περιστατικό ουσιαστικά σηματοδότησε την όξυνση των καυγάδων στην περιοχή.

«Μετά τις 19:00 δεν βγαίνω έξω από το σπίτι. Όλοι σε κοιτάνε περίεργα, γι΄αυτό πλέον φοβάμαι και δεν κουβαλάω πολλά λεφτά μαζί μου» δηλώνει στη «ΜτΚ» η 73χρονη κ. Μαρία. Η ηλικιωμένη κατάγεται από το χωριό Αρχάγγελος της Πέλλας και διαμένει στην περιοχή της Αισώπου τα τελευταία 10 χρόνια.

«Μπήκαν στο σπίτι μου και μου έκλεψαν 30.000 ευρώ και κοσμήματα» θυμάται και καταριέται. Της έχουν αρπάξει ακόμα και σακούλες με ψώνια, γι’ αυτό όση ώρα μιλούσαμε κρατούσε τα γιαούρτια και την σακούλα της αγκαλιά, κοιτώντας τους αλλοδαπούς που περνούσαν. «Μια ημέρα, ήρθε ένας Πακιστανός και μου ζήτησε 10 ευρώ. Του έδωσα 20 για να μη με πειράξει» λέει απελπισμένη. Ακόμα και αστυνομικός, όπως υποστηρίζει, τη συμβούλεψε να μην βγαίνει από το σπίτι το βράδυ και πάντα να περπατάει μόνο σε κεντρικούς δρόμους.

thema-theologou2.jpg

Η πιάτσα της περιοχής συχνά αποτελεί το επίκεντρο των καυγάδων μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικής εθνικότητας.

Κάτοικοι φοβούνται τη στοχοποίηση

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς όσα βιώνουν με τις συμπλοκές των αλλοδαπών, τους έχουν τρομάξει. «Μας έφαγε το μετρό, τώρα έχουμε και αυτούς. Πόσα να αντέξουμε;» λέει αγανακτισμένος ιδιοκτήτης καταστήματος μπροστά από το οποίο κάθε βράδυ γίνονται «μάχες». 

Ο ίδιος, που έχει το ακίνητο για περισσότερα από 20 χρόνια στην περιοχή, δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι θα ξεκινήσουν σύντομα διαδικασίες για συλλογή υπογραφών με αιτήματα προς την αστυνομία, τον δήμο και την υγειονομική διεύθυνση. «Η περιοχή μας είναι γεμάτη με οικογένειες και παιδιά. Δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε άλλο, όμως δυστυχώς κάποιοι φοβούνται μη στοχοποιηθούν» στηρίζει.

Τον φόβο της στοχοποίησης τον νιώσαμε κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, καθώς όλοι όσοι μίλησαν στη «ΜτΚ» είχαν ως επιθυμία να μην αναφερθούν τα ονόματά τους, ενώ συμβούλεψαν και εμάς να είμαστε διακριτικοί ώστε να μην μπούμε στο στόχαστρο των αλλοδαπών. «Δεν τους φοβάμαι» λέει από την μεριά του ο 21χρονος κάτοικος που μίλησε στη «ΜτΚ», τονίζοντας ότι «αν καταλάβουν ότι τους φοβόμαστε, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο και θα γίνουν ανεξέλεγκτοι».

Το επεισόδιο στο μίνι μάρκετ

Είχαν περάσει μόνο δυο ημέρες από την επίθεση στο μίνι μάρκετ στην περιοχή της Μαργαροπούλου και έξω καθόταν ο Αλί Σαλμά με φίλους και συγγενείς. Ο 30χρονος που ήρθε στην Ελλάδα πριν 12 χρόνια σήμερα είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και έχει ένα παιδί 2 ετών, για το οποίο φοβάται πολύ μετά την επίθεση, όπως είπε στη «ΜτΚ». 

Το βράδυ του συμβάντος ο ίδιος έλειπε από το μαγαζί. «Ευτυχώς», λέει, «γιατί δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν ήμουν και εγώ εδώ γιατί εμένα έψαχναν». Όταν η ομάδα περίπου 25 ατόμων έφτασε με λοστούς στα χέρια στο μαγαζί του, βρήκε δυο υπαλλήλους και τη γυναίκα του. «Η γυναίκα μου ήταν μέσα στο μαγαζί και έπαθε σοκ. Ο αρχηγός της συμμορίας μπήκε μέσα αλλά είδε ότι ήταν μόνο η γυναίκα μου και δεν την πείραξε. Οι υπάλληλοι δεν άφησαν τα άλλα άτομα να περάσουν μέσα . Το μόνο που ρώτησαν ήταν πού είναι το αφεντικό και ζήτησαν χρήματα» αναφέρει.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως η ομάδα που τους επιτέθηκε, ζητούσε χρήματα για προστασία. Τη Δευτέρα, που συναντήσαμε τον Αλί, μας έλεγε: «Αυτή την ομάδα την γνωρίζω, το έχουν ξανακάνει, αλλά σε μένα ήρθαν πρώτη φορά». Μάλιστα, μιλώντας στη «ΜτΚ», ανέφερε πως πρόκειται για ένα κύκλωμα που δρα στην περιοχή με καθοδηγητές. «Ο αρχηγός τους είναι ένας Πακιστανός, αλλά από πίσω ίσως να είναι κάποιος άλλος» δήλωσε ο Αλί, αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα πως υπάρχει ένας «εγκέφαλος» που κρύβεται. 

«Ζητούν 400-500 ευρώ το μήνα για προστασία» ανέφεραν Πακιστανοί στη «ΜτΚ» για τη συγκεκριμένη ομάδα.

«Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας τους. Δεν πρόκειται για θέμα προστασίας. Ήταν μια παρεξήγηση μεταξύ ιδιοκτητών του μίνι μάρκετ με έναν άλλον ιδιοκτήτη καταστήματος, επίσης πακιστανικής καταγωγής» αναφέρει ο Ηλίας Γκίνδης, ο δικηγόρος του ενός συλληφθέντα που κατηγορείται για την επίθεση στο μίνι μάρκετ.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσε και πυροβολισμός, από τον οποίο τραυματίστηκε ένα άτομο της ομάδας που επιτέθηκε. Για τον πυροβολισμό οι απόψεις διίστανται. Από τη μια υποστηρίζουν πως πυροβόλησε ο αδελφός του ιδιοκτήτη του καταστήματος και από την άλλη ότι μέλος της ομάδας της επίθεσης στόχευσε λάθος και πυροβόλησε «δικό του». «Ο αδελφός έφτασε στο μαγαζί εφόσον τελείωσε το συμβάν» υποστηρίζει ο Αλί.

Περασμένα ξεχασμένα για τους Πακιστανούς του μίνι μάρκετ

Το πρωί της Τετάρτης οι δυο ομάδες Πακιστανών που συνεπλάκησαν στο επεισόδιο έξω από το μίνι μάρκετ, βρέθηκαν έξω από την πόρτα της ανακρίτριας. Δυο Πακιστανοί, ένας 37χρονος και ένας 35χρονος συνελήφθησαν το βράδυ του επεισοδίου. Ο ένας κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία και ο δεύτερος για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Από νωρίς, στο δικαστικό μέγαρο έφτασαν άτομα και από τις δυο πλευρές και τα πνεύματα ηρέμησαν πριν καν την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η ομάδα που επιτέθηκε στους υπαλλήλους του μίνι μάρκετ ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκαν πως δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο ξανά. Εφόσον η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι (με περιοριστικούς όρους ο ένας), όλοι μαζί ήπιαν καφέ απέναντι από τα δικαστήρια αποφασίζοντας να τα αφήσουν όλα στο παρελθόν.

thema-theologos3.jpg
theologos-thema4.jpg

Σκληρά εργαζόμενοι Πακιστανοί σε μαγαζιά Κινέζων επιχειρηματιών στην οδό Αισώπου.

Ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία

Μόνιμη κλούβα και έντονη αστυνομική παρουσία υπάρχει στην οδό Μοναστηρίου από το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση «σκούπα». 

Με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες γύρω από τον σταθμό του ΟΣΕ, ελέγχθηκαν 160 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 61, για τους οποίους αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Από την περασμένη Δευτέρα, στην περιοχή γίνονται πεζές περιπολίες, ενώ δικυκλιστές «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο βράδυ της επιχείρησης, στην περιοχή δεν κινούταν σχεδόν κανείς από τους αλλοδαπούς, όπως και το επόμενο πρωί η κίνηση ήταν περιορισμένη. Όμως το απόγευμα της Τετάρτης, οι αλλοδαποί άρχισαν να βγαίνουν ξανά σε δρόμους και πάρκα, με την αστυνομία να προχωρά σε νέες προσαγωγές.

Tα περιστατικά που έφεραν αντιδράσεις

Τρία επεισόδια στη σειρά ήταν αρκετά για να αρχίσει να πέφτει φως στην περιοχή γύρω από τον σταθμό του ΟΣΕ. Το πρώτο σημειώθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου λίγο μετά τις 22:00, με ομάδες Αφγανών και Πακιστανών να πιάνονται στα χέρια. 

Από την συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά ένας Αφγανός στο κεφάλι και ένας ακόμα στην κοιλιακή χώρα. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι αλλοδαποί μαχαίρωσαν στην κοιλιά έναν Αλγερινό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σημειώθηκε το επεισόδιο στο μίνι μάρκετ, που πήρε μεγαλύτερη διάσταση και είχε διαφορετική εξέλιξη από τις υπόλοιπες συμπλοκές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Αυγούστου 2019

Μάχες σώμα με σώμα γίνονται καθημερινά στην περιοχή γύρω από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΝΣΣ) της Θεσσαλονίκης. Κάποιες από αυτές είχαν πιο έντονα χαρακτηριστικά από τα συνήθη και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οδηγώντας σε επιχειρήσεις και μέτρα της αστυνομίας για την καταπολέμηση του φαινομένου. 

Αλλοδαποί από την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Αφγανιστάν έχουν στήσει το δικό τους ευρύ «hot spot» στην περιοχή, ζώντας πολλές φορές επικίνδυνα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους περίοικους.

Οι αλλοδαποί εγκαθίστανται σταδιακά στην περιοχή την τελευταία πενταετία, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους και το κλίμα έχει οξυνθεί. 

Η περιοχή που έχουν επιλέξει αποτελεί κέντρο απόκεντρο για τη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα την δυτική είσοδο της πόλης. Για πολλούς είναι το πρώτο μέρος που γνωρίζουν στην πόλη, είτε φτάνουν με τρένα στον σταθμό, είτε οδικώς με διακινητές. Επίσης, το γεγονός ότι παραμένει μία σχετικά φθηνή περιοχή του κέντρου, βόλευε για να στηθεί ένα γκέτο.

Ένα συγκεκριμένο τμήμα της Μοναστηρίου, απέναντι από τον σταθμό, αποτελεί το σημείο συγκέντρωσής τους. Πρόκειται για την πλευρά όπου Πακιστανοί έχουν ανοίξει δικά τους καταστήματα, για τα οποία διακινούνται πολλές φήμες από τους περιοίκους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν αν διαθέτουν άδειες λειτουργίας, ενώ κάποιοι άλλοι τα υποδεικνύουν ως την «αρχή των πάντων».

Ποιοι και γιατί διαπληκτίζονται

Στις συγκρούσεις, που συνήθως είναι και αιματηρές, πρωταγωνιστούν κυρίως Αλγερινοί και Πακιστανοί. Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στη «ΜτΚ» παρουσίασαν τους Πακιστανούς ως «θύματα» στους καβγάδες που ξεσπούν καθημερινά. «Αλγερινοί και Αφγανοί τα βάζουν με τους Πακιστανούς για να τους παίρνουν τα λεφτά» υποστηρίζει 21χρονος κάτοικος που βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε επεισόδια. 

«Οι περισσότεροι Πακιστανοί είναι ήρεμοι και βλέπουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, οι Αλγερινοί δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους, γιατί δεν δουλεύουν. Γι’ αυτό κλέβουν κάθε μέρα τους Πακιστανούς και έχουμε αυτές τις μάχες» υποστηρίζει. Τα ίδια μάς λέει και ένας ιδιοκτήτης καφέ στην οδό Αισώπου. «Οι Αλγερινοί ζητούν τα χρήματα από τους Πακιστανούς και έτσι ξεκινά η φασαρία. Οι Αλγερινοί δεν δουλεύουν γι’ αυτό κλέβουν ακόμα και ο ένας τον άλλον», καταλήγει.

«Μετά τις 8:30 δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στην περιοχή» δηλώνει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην οδό Μοναστηρίου. «Πριν λίγες ημέρες, άρχισαν να μαλώνουν και άρπαξαν καρέκλες από μένα και το διπλανό κατάστημα. Τον έναν τον σταμάτησα και πήρα την καρέκλα, ο άλλος βρήκε την δικιά του κοντά στον Βαρδάρη» αφηγείται, επιβεβαιώνοντας και αυτός ότι μαλώνουν για χρήματα. Βέβαια, δεν λείπουν και οι αναφορές ότι ο καυγάς γίνεται και για «πόστα» πώλησης λαθραίων τσιγάρων.

«Θα γίνει φόνος»

Ο 21χρονος που έχει καθημερινή επαφή με τους αλλοδαπούς στην περιοχή, αναφέρει πως όλη την ημέρα γίνονται φασαρίες, «όμως μετά τις 20:00 βγάζουν πιο εύκολα μαχαίρια. Όταν τους βλέπεις να μαζεύονται μπούγιο, ξέρουμε ότι θα γίνει χαμός». Πάντως, μέχρι στιγμής οι φασαρίες περιορίζονται ανάμεσά τους και δεν έχουν επιτεθεί σε Έλληνες που μένουν και εργάζονται στην περιοχή.

«Θα γίνει φόνος αργά ή γρήγορα» εκτιμά ο νεαρός κάτοικος που μιλά στη «ΜτΚ», καθώς όπως υποστηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πιο άγριες συμπλοκές. «Βλέπω περισσότερους πλέον να κυκλοφορούν το βράδυ στην περιοχή. Δείχνουν ότι ψάχνουν συγκεκριμένα άτομα για αντίποινα», υποστηρίζει.

Πώς ζουν

Σε δυο κατηγορίες χωρίζονται οι αλλοδαποί στη Μοναστηρίου: σε αυτούς που κοιμούνται σε σπίτια και σε αυτούς που κοιμούνται στον δρόμο. Πολλοί κοιμούνται μέσα στα μαγαζιά τους, ενώ άλλοι νοικιάζουν σπίτι ακόμα και με τη… μέρα. Περπατώντας στην περιοχή, απέναντι από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό αντικρίζεις μια οικοδομή στην είσοδο της οποίας κάθονται δεκάδες αλλοδαποί, ενώ στα μπαλκόνια της κρέμονται στοίβες από ρούχα.

«Κοιμούνται στην οικοδομή και πληρώνουν ανά άτομο 7-10 ευρώ την διανυκτέρευση» αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ για τη συγκεκριμένη οικοδομή «ενώ αν πας στην ταράτσα θα δεις ότι έχουν ένα «ανοιχτό hot spot». «Πολλά από τα σπίτια τα έχουν νοικιάσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μένουν σε ένα διαμέρισμα ακόμα και τριάντα άτομα» λέει ο ιδιοκτήτης καφέ της οδού Αισώπου στη «ΜτΚ» για διαφορετικές περιπτώσεις. Συνήθως αυτοί που κοιμούνται στον δρόμο είναι αλγερινής καταγωγής.

Μια μερίδα αυτών, κάθονται ολημερίς μέσα στον σταθμό του ΟΣΕ, ενώ όπως μας επιβεβαίωσε και υπάλληλος εταιρίας σεκιούριτι του σταθμού, κάποιοι μένουν μέσα σε βαγόνια. «Δεν υπολογίζουν τίποτα, ακόμα και μέρα-μεσημέρι μαλώνουν μέσα στον σταθμό. Εμείς το βράδυ τους διώχνουμε και αναγκαστικά πηγαίνουν απέναντι στη Μοναστηρίου» αναφέρει στη «ΜτΚ».

Εντύπωση προκαλεί πως το κομμωτήριο που διατηρεί Πακιστανός στην περιοχή της Μοναστηρίου είναι συνεχώς γεμάτο. Πάντα στις καρέκλες του, βλέπεις αλλοδαπούς να περιποιούνται την κόμμωσή τους. Ιδιοκτήτης καφέ που μένει και στην περιοχή υποστηρίζει πως στο πίσω μέρος του κομμωτηρίου έχουν στήσει ντουζιέρες και οι αλλοδαποί της περιοχής μπορούν να κάνουν μπάνιο έναντι 2 ευρώ το άτομο.

Στην Αισώπου

Σχεδόν έξω από όλα τα μαγαζιά που ανήκουν σε Κινέζους, βλέπεις έναν Πακιστανό να είναι σε εγρήγορση για να φορτώσει, να ξεφορτώσει ή να εξυπηρετήσει. «Τους έχουν σαν σκυλιά. Ούτε ασφάλιση, ούτε τίποτα και απορώ πως δεν επεμβαίνει κάποιος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που στεγάζεται στην οδό Αισώπου 22» δηλώνει στη «ΜτΚ» Έλληνας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή.

Στην Αισώπου δεν αντικρίζεις τις χαοτικές εικόνες που υπάρχουν ένα τετράγωνο πιο πάνω. Όμως το βράδυ της 30ης Ιουλίου, Αλγερινοί και Σύριοι είχαν χτυπήσει Κινέζους επιχειρηματίες, για να αποσπάσουν τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι δυο Κινέζοι είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με βαριά τραύματα και το περιστατικό ουσιαστικά σηματοδότησε την όξυνση των καυγάδων στην περιοχή.

«Μετά τις 19:00 δεν βγαίνω έξω από το σπίτι. Όλοι σε κοιτάνε περίεργα, γι΄αυτό πλέον φοβάμαι και δεν κουβαλάω πολλά λεφτά μαζί μου» δηλώνει στη «ΜτΚ» η 73χρονη κ. Μαρία. Η ηλικιωμένη κατάγεται από το χωριό Αρχάγγελος της Πέλλας και διαμένει στην περιοχή της Αισώπου τα τελευταία 10 χρόνια.

«Μπήκαν στο σπίτι μου και μου έκλεψαν 30.000 ευρώ και κοσμήματα» θυμάται και καταριέται. Της έχουν αρπάξει ακόμα και σακούλες με ψώνια, γι’ αυτό όση ώρα μιλούσαμε κρατούσε τα γιαούρτια και την σακούλα της αγκαλιά, κοιτώντας τους αλλοδαπούς που περνούσαν. «Μια ημέρα, ήρθε ένας Πακιστανός και μου ζήτησε 10 ευρώ. Του έδωσα 20 για να μη με πειράξει» λέει απελπισμένη. Ακόμα και αστυνομικός, όπως υποστηρίζει, τη συμβούλεψε να μην βγαίνει από το σπίτι το βράδυ και πάντα να περπατάει μόνο σε κεντρικούς δρόμους.

thema-theologou2.jpg

Η πιάτσα της περιοχής συχνά αποτελεί το επίκεντρο των καυγάδων μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικής εθνικότητας.

Κάτοικοι φοβούνται τη στοχοποίηση

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς όσα βιώνουν με τις συμπλοκές των αλλοδαπών, τους έχουν τρομάξει. «Μας έφαγε το μετρό, τώρα έχουμε και αυτούς. Πόσα να αντέξουμε;» λέει αγανακτισμένος ιδιοκτήτης καταστήματος μπροστά από το οποίο κάθε βράδυ γίνονται «μάχες». 

Ο ίδιος, που έχει το ακίνητο για περισσότερα από 20 χρόνια στην περιοχή, δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι θα ξεκινήσουν σύντομα διαδικασίες για συλλογή υπογραφών με αιτήματα προς την αστυνομία, τον δήμο και την υγειονομική διεύθυνση. «Η περιοχή μας είναι γεμάτη με οικογένειες και παιδιά. Δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε άλλο, όμως δυστυχώς κάποιοι φοβούνται μη στοχοποιηθούν» στηρίζει.

Τον φόβο της στοχοποίησης τον νιώσαμε κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, καθώς όλοι όσοι μίλησαν στη «ΜτΚ» είχαν ως επιθυμία να μην αναφερθούν τα ονόματά τους, ενώ συμβούλεψαν και εμάς να είμαστε διακριτικοί ώστε να μην μπούμε στο στόχαστρο των αλλοδαπών. «Δεν τους φοβάμαι» λέει από την μεριά του ο 21χρονος κάτοικος που μίλησε στη «ΜτΚ», τονίζοντας ότι «αν καταλάβουν ότι τους φοβόμαστε, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο και θα γίνουν ανεξέλεγκτοι».

Το επεισόδιο στο μίνι μάρκετ

Είχαν περάσει μόνο δυο ημέρες από την επίθεση στο μίνι μάρκετ στην περιοχή της Μαργαροπούλου και έξω καθόταν ο Αλί Σαλμά με φίλους και συγγενείς. Ο 30χρονος που ήρθε στην Ελλάδα πριν 12 χρόνια σήμερα είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και έχει ένα παιδί 2 ετών, για το οποίο φοβάται πολύ μετά την επίθεση, όπως είπε στη «ΜτΚ». 

Το βράδυ του συμβάντος ο ίδιος έλειπε από το μαγαζί. «Ευτυχώς», λέει, «γιατί δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν ήμουν και εγώ εδώ γιατί εμένα έψαχναν». Όταν η ομάδα περίπου 25 ατόμων έφτασε με λοστούς στα χέρια στο μαγαζί του, βρήκε δυο υπαλλήλους και τη γυναίκα του. «Η γυναίκα μου ήταν μέσα στο μαγαζί και έπαθε σοκ. Ο αρχηγός της συμμορίας μπήκε μέσα αλλά είδε ότι ήταν μόνο η γυναίκα μου και δεν την πείραξε. Οι υπάλληλοι δεν άφησαν τα άλλα άτομα να περάσουν μέσα . Το μόνο που ρώτησαν ήταν πού είναι το αφεντικό και ζήτησαν χρήματα» αναφέρει.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως η ομάδα που τους επιτέθηκε, ζητούσε χρήματα για προστασία. Τη Δευτέρα, που συναντήσαμε τον Αλί, μας έλεγε: «Αυτή την ομάδα την γνωρίζω, το έχουν ξανακάνει, αλλά σε μένα ήρθαν πρώτη φορά». Μάλιστα, μιλώντας στη «ΜτΚ», ανέφερε πως πρόκειται για ένα κύκλωμα που δρα στην περιοχή με καθοδηγητές. «Ο αρχηγός τους είναι ένας Πακιστανός, αλλά από πίσω ίσως να είναι κάποιος άλλος» δήλωσε ο Αλί, αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα πως υπάρχει ένας «εγκέφαλος» που κρύβεται. 

«Ζητούν 400-500 ευρώ το μήνα για προστασία» ανέφεραν Πακιστανοί στη «ΜτΚ» για τη συγκεκριμένη ομάδα.

«Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας τους. Δεν πρόκειται για θέμα προστασίας. Ήταν μια παρεξήγηση μεταξύ ιδιοκτητών του μίνι μάρκετ με έναν άλλον ιδιοκτήτη καταστήματος, επίσης πακιστανικής καταγωγής» αναφέρει ο Ηλίας Γκίνδης, ο δικηγόρος του ενός συλληφθέντα που κατηγορείται για την επίθεση στο μίνι μάρκετ.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσε και πυροβολισμός, από τον οποίο τραυματίστηκε ένα άτομο της ομάδας που επιτέθηκε. Για τον πυροβολισμό οι απόψεις διίστανται. Από τη μια υποστηρίζουν πως πυροβόλησε ο αδελφός του ιδιοκτήτη του καταστήματος και από την άλλη ότι μέλος της ομάδας της επίθεσης στόχευσε λάθος και πυροβόλησε «δικό του». «Ο αδελφός έφτασε στο μαγαζί εφόσον τελείωσε το συμβάν» υποστηρίζει ο Αλί.

Περασμένα ξεχασμένα για τους Πακιστανούς του μίνι μάρκετ

Το πρωί της Τετάρτης οι δυο ομάδες Πακιστανών που συνεπλάκησαν στο επεισόδιο έξω από το μίνι μάρκετ, βρέθηκαν έξω από την πόρτα της ανακρίτριας. Δυο Πακιστανοί, ένας 37χρονος και ένας 35χρονος συνελήφθησαν το βράδυ του επεισοδίου. Ο ένας κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία και ο δεύτερος για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Από νωρίς, στο δικαστικό μέγαρο έφτασαν άτομα και από τις δυο πλευρές και τα πνεύματα ηρέμησαν πριν καν την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Η ομάδα που επιτέθηκε στους υπαλλήλους του μίνι μάρκετ ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκαν πως δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο ξανά. Εφόσον η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι (με περιοριστικούς όρους ο ένας), όλοι μαζί ήπιαν καφέ απέναντι από τα δικαστήρια αποφασίζοντας να τα αφήσουν όλα στο παρελθόν.

thema-theologos3.jpg
theologos-thema4.jpg

Σκληρά εργαζόμενοι Πακιστανοί σε μαγαζιά Κινέζων επιχειρηματιών στην οδό Αισώπου.

Ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία

Μόνιμη κλούβα και έντονη αστυνομική παρουσία υπάρχει στην οδό Μοναστηρίου από το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση «σκούπα». 

Με στόχο την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες γύρω από τον σταθμό του ΟΣΕ, ελέγχθηκαν 160 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 61, για τους οποίους αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους.

Από την περασμένη Δευτέρα, στην περιοχή γίνονται πεζές περιπολίες, ενώ δικυκλιστές «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο βράδυ της επιχείρησης, στην περιοχή δεν κινούταν σχεδόν κανείς από τους αλλοδαπούς, όπως και το επόμενο πρωί η κίνηση ήταν περιορισμένη. Όμως το απόγευμα της Τετάρτης, οι αλλοδαποί άρχισαν να βγαίνουν ξανά σε δρόμους και πάρκα, με την αστυνομία να προχωρά σε νέες προσαγωγές.

Tα περιστατικά που έφεραν αντιδράσεις

Τρία επεισόδια στη σειρά ήταν αρκετά για να αρχίσει να πέφτει φως στην περιοχή γύρω από τον σταθμό του ΟΣΕ. Το πρώτο σημειώθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου λίγο μετά τις 22:00, με ομάδες Αφγανών και Πακιστανών να πιάνονται στα χέρια. 

Από την συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά ένας Αφγανός στο κεφάλι και ένας ακόμα στην κοιλιακή χώρα. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι αλλοδαποί μαχαίρωσαν στην κοιλιά έναν Αλγερινό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σημειώθηκε το επεισόδιο στο μίνι μάρκετ, που πήρε μεγαλύτερη διάσταση και είχε διαφορετική εξέλιξη από τις υπόλοιπες συμπλοκές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Αυγούστου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία