ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές

Ισχυρή ανάπτυξη για την αυτοδύναμη Ελλάδα - Γιατί θέλουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

 16/06/2019 23:30

Το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές

Νίκος Οικονόμου

«Ισχυρή ανάπτυξη για την αυτοδύναμη Ελλάδα». Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η ΝΔ πορεύεται προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τους πολίτες ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. «Θέλω μια ισχυρή εντολή για να μπορέσω να αλλάξω την Ελλάδα» είναι η φράση κλειδί του προέδρου της ΝΔ, την οποία χρησιμοποιεί πολλές φορές στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, που αποτελεί μία προσωπική διαδρομή, που έχει ξεκινήσει μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «θέλει να ακούσει από πρώτο χέρι και να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες το σχέδιό του για μια νέα, φωτεινή Ελλάδα».

Σε αυτήν την περίοδο και μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την απόφασή του για τη διοργάνωση ενός διαφορετικού προεκλογικού αγώνα, που θα είναι ήπιος, μετρημένος, με λιγότερα συνθήματα και φωνές, και με περισσότερες προτάσεις. «Αν κάποιες εκλογές στο παρελθόν είχαν αποκληθεί οι εκλογές ‘του καναπέ’, αυτές οι εκλογές πρέπει να γίνουν οι εκλογές ‘του μυαλού και της ευθύνης’. Είναι εκλογές κρίσιμες, εκλογές που εξαρτώνται απόλυτα από την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Σε καμία εκλογή δεν υπάρχει προεξοφλημένο αποτέλεσμα. Στις εκλογές δεν μετρούν οι δημοσκοπήσεις, μετρά μόνο το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν αυτοί που φτάνουν στην κάλπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Πάτρα.

Όσο για το περιεχόμενο που θα είναι και το «κλειδί» της πολιτικής της ΝΔ, αλλά και για την επόμενη μέρα της χώρας, αυτό δεν είναι άλλο από το σύνθημα για την «ισχυρή ανάπτυξη και την αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πολύ αυτές τις ημέρες στο ζήτημα των επενδύσεων και το πώς η χώρα θα καταφέρει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Δεσμεύτηκε μάλιστα για την επένδυση του Ελληνικού, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει στη χώρα, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, ότι δύο υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να προχωρήσει το πρότζεκτ θα υπογραφούν την πρώτη εβδομάδα εφόσον αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας. «Θα σαρώσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μία πραγματική έκρηξη επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε μάλιστα τέσσερις σαφείς τρόπους, για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις: Πρώτον με τη μείωση φόρων για όλους, έτσι ώστε να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για να επενδυθούν ξένα χρήματα και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα. Γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η μείωση των φόρων δεν αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά τον κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία. Δεύτερον, με την έκρηξη επενδύσεων με την ουσιαστική απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε προσωπικό του στοίχημα και δέσμευση οι αδειοδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων, που σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, να έχουν πια ρητές προθεσμίες και να επιβλέπονται από το γραφείο του πρωθυπουργού, που θα ιδρύσει η ΝΔ.

Τρίτον με το να σταματήσει το κράτος να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Και τέταρτον με μία ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας. Μία ρευστότητα, που σήμερα είναι μεγάλο ζητούμενο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, θα αποκατασταθεί μαζί με την εμπιστοσύνη στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Γιατί, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ανάπτυξη τελικά σημαίνει πολιτική για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους, γιατί σήμερα στην παγίδα της φτώχειας έχουν πέσει κατεξοχήν οι μακροχρόνια άνεργοι. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πλούτου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι τα επιδόματα. Για αυτό και η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί την καρδιά του δικού μας οράματος για μία πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα».

Υποστηρικτικά, σε αυτήν την αντίληψη ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε τέσσερις δέσμες φορολογικών μέτρων του κυβερνητικού μας προγράμματος: 1ον η διατήρηση του αφορολόγητου εκεί που βρίσκεται σήμερα. 2ον η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, η καθιέρωση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο, το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας, για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού που αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. 3ον η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%, εντός μίας διετίας και στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και 4ον η μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30% για όλους τους Έλληνες, για όλες τις ιδιοκτησίες.

Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε και προσωπικούς τόνους στις ομιλίες του. Στην Πάτρα ανακοίνωσε ότι θα είναι, εκτός από το δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας, υποψήφιος και στην Αχαΐα (έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε τρεις περιοχές), ενώ έδωσε και προσωπικό τόνο για το δυναμικό τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει.

«Υπήρξα πάντα μετρημένος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έτσι θα είμαι και ως πρωθυπουργός. Επίσης υπήρξα ήπιος και η διάθεσή μου είναι συναινετική. Και αυτές οι αρχές δεν αλλάζουν. Τώρα όμως οι καιροί απαιτούν ένα δυνατό χέρι στο τιμόνι της πατρίδας, με διάθεση να συνεργαστεί με κάθε άξιο Έλληνα και ανοιχτό σε κάθε γόνιμη ιδέα. Αλλά και με ρητή την εντολή του λαού να προχωρήσουμε μπροστά, γρήγορα και αποτελεσματικά, και σε αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία έκπτωση, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», σημείωσε με έμφαση.

Χωρίς αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του είναι το τελευταίο διάστημα ελάχιστες, κάτι που δείχνει ότι στην τελική ευθεία των εκλογών η ΝΔ θα περιορισθεί στο δικό της θετικό αφήγημα. Τόνισε πάντως ότι «βάζουν ψέματα στο στόμα μου, μήπως και παραπλανήσουν κάποιον ανύποπτο. Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά: Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Είναι μάταιο ν’ απαντάς σε ένα χαλασμένο μαγνητόφωνο συνθημάτων».

Τέλος, σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι πιο ώριμη και πιο έτοιμη από ποτέ για να κυβερνήσει τη χώρα. Διαθέτοντας ένα σαφές, μετρημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, αλλά και στελέχη που συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση στη σκέψη και τη δράση.

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Αυτό είναι το πρόγραμμά μας απάντηση στο λάθος των Πρεσπών»
«Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη. Και αυτό αποτελεί και το διακύβευμα των εκλογών: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα». Αυτό σημείωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε μέρος του προγράμματος της ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Ένα πρόγραμμα που προβλέπει:

- Την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά, και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.

- Την αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση μαζί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της ανάπλασης, ενοποίησης και αξιοποίησης του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

- Την ολοκλήρωση των υποδομών απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ 25 ολοκαίνουργιων σχολείων.

- Επίσης θα εξεταστεί η υλοποίηση των έργων της περιφέρειας για τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό και για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά - Νικήτη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ένα σχέδιο που θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6 - 8 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000 - 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για το μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κεντρική ιδέα της ΝΔ είναι η ανάδειξη του brand «Μακεδονία». Με στόχο όχι μόνο να δηλώνει έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας διεθνώς εμπορεύσιμων γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Στον αγροδιατροφικό τομέα θα εφαρμοστεί ένα οριζόντιο επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, με φόρο μόλις 10% σε συνεργατικά σχήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Και στην κτηνοτροφία θα ιδρυθεί ένα «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη. Το Κέντρο αυτό θα συνδέεται με το «Αριστοτέλειο» και θα αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγοπροβατοτροφία, που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στους «δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού σχεδίου της επόμενης κυβέρνησης, που θα ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία.

«Στόχος το brand ‘Μακεδονία’ να γίνει πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Στην καρδιά του νέου μας σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων είναι το τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη. Αυτή είναι η απάντησή μας λάθος των Πρεσπών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019

«Ισχυρή ανάπτυξη για την αυτοδύναμη Ελλάδα». Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η ΝΔ πορεύεται προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τους πολίτες ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. «Θέλω μια ισχυρή εντολή για να μπορέσω να αλλάξω την Ελλάδα» είναι η φράση κλειδί του προέδρου της ΝΔ, την οποία χρησιμοποιεί πολλές φορές στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, που αποτελεί μία προσωπική διαδρομή, που έχει ξεκινήσει μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «θέλει να ακούσει από πρώτο χέρι και να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες το σχέδιό του για μια νέα, φωτεινή Ελλάδα».

Σε αυτήν την περίοδο και μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την απόφασή του για τη διοργάνωση ενός διαφορετικού προεκλογικού αγώνα, που θα είναι ήπιος, μετρημένος, με λιγότερα συνθήματα και φωνές, και με περισσότερες προτάσεις. «Αν κάποιες εκλογές στο παρελθόν είχαν αποκληθεί οι εκλογές ‘του καναπέ’, αυτές οι εκλογές πρέπει να γίνουν οι εκλογές ‘του μυαλού και της ευθύνης’. Είναι εκλογές κρίσιμες, εκλογές που εξαρτώνται απόλυτα από την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Σε καμία εκλογή δεν υπάρχει προεξοφλημένο αποτέλεσμα. Στις εκλογές δεν μετρούν οι δημοσκοπήσεις, μετρά μόνο το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν αυτοί που φτάνουν στην κάλπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Πάτρα.

Όσο για το περιεχόμενο που θα είναι και το «κλειδί» της πολιτικής της ΝΔ, αλλά και για την επόμενη μέρα της χώρας, αυτό δεν είναι άλλο από το σύνθημα για την «ισχυρή ανάπτυξη και την αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πολύ αυτές τις ημέρες στο ζήτημα των επενδύσεων και το πώς η χώρα θα καταφέρει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Δεσμεύτηκε μάλιστα για την επένδυση του Ελληνικού, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει στη χώρα, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, ότι δύο υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να προχωρήσει το πρότζεκτ θα υπογραφούν την πρώτη εβδομάδα εφόσον αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας. «Θα σαρώσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μία πραγματική έκρηξη επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε μάλιστα τέσσερις σαφείς τρόπους, για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις: Πρώτον με τη μείωση φόρων για όλους, έτσι ώστε να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για να επενδυθούν ξένα χρήματα και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα. Γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η μείωση των φόρων δεν αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά τον κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία. Δεύτερον, με την έκρηξη επενδύσεων με την ουσιαστική απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε προσωπικό του στοίχημα και δέσμευση οι αδειοδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων, που σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, να έχουν πια ρητές προθεσμίες και να επιβλέπονται από το γραφείο του πρωθυπουργού, που θα ιδρύσει η ΝΔ.

Τρίτον με το να σταματήσει το κράτος να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Και τέταρτον με μία ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας. Μία ρευστότητα, που σήμερα είναι μεγάλο ζητούμενο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, θα αποκατασταθεί μαζί με την εμπιστοσύνη στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Γιατί, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ανάπτυξη τελικά σημαίνει πολιτική για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους, γιατί σήμερα στην παγίδα της φτώχειας έχουν πέσει κατεξοχήν οι μακροχρόνια άνεργοι. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πλούτου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι τα επιδόματα. Για αυτό και η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί την καρδιά του δικού μας οράματος για μία πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα».

Υποστηρικτικά, σε αυτήν την αντίληψη ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε τέσσερις δέσμες φορολογικών μέτρων του κυβερνητικού μας προγράμματος: 1ον η διατήρηση του αφορολόγητου εκεί που βρίσκεται σήμερα. 2ον η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, η καθιέρωση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο, το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας, για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού που αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. 3ον η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%, εντός μίας διετίας και στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και 4ον η μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30% για όλους τους Έλληνες, για όλες τις ιδιοκτησίες.

Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε και προσωπικούς τόνους στις ομιλίες του. Στην Πάτρα ανακοίνωσε ότι θα είναι, εκτός από το δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας, υποψήφιος και στην Αχαΐα (έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε τρεις περιοχές), ενώ έδωσε και προσωπικό τόνο για το δυναμικό τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει.

«Υπήρξα πάντα μετρημένος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έτσι θα είμαι και ως πρωθυπουργός. Επίσης υπήρξα ήπιος και η διάθεσή μου είναι συναινετική. Και αυτές οι αρχές δεν αλλάζουν. Τώρα όμως οι καιροί απαιτούν ένα δυνατό χέρι στο τιμόνι της πατρίδας, με διάθεση να συνεργαστεί με κάθε άξιο Έλληνα και ανοιχτό σε κάθε γόνιμη ιδέα. Αλλά και με ρητή την εντολή του λαού να προχωρήσουμε μπροστά, γρήγορα και αποτελεσματικά, και σε αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία έκπτωση, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», σημείωσε με έμφαση.

Χωρίς αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του είναι το τελευταίο διάστημα ελάχιστες, κάτι που δείχνει ότι στην τελική ευθεία των εκλογών η ΝΔ θα περιορισθεί στο δικό της θετικό αφήγημα. Τόνισε πάντως ότι «βάζουν ψέματα στο στόμα μου, μήπως και παραπλανήσουν κάποιον ανύποπτο. Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά: Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Είναι μάταιο ν’ απαντάς σε ένα χαλασμένο μαγνητόφωνο συνθημάτων».

Τέλος, σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι πιο ώριμη και πιο έτοιμη από ποτέ για να κυβερνήσει τη χώρα. Διαθέτοντας ένα σαφές, μετρημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, αλλά και στελέχη που συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση στη σκέψη και τη δράση.

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Αυτό είναι το πρόγραμμά μας απάντηση στο λάθος των Πρεσπών»
«Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες ή αν θα προχωρήσει μπροστά με αλήθεια και ανάπτυξη. Και αυτό αποτελεί και το διακύβευμα των εκλογών: Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα». Αυτό σημείωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε μέρος του προγράμματος της ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Ένα πρόγραμμα που προβλέπει:

- Την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά, και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.

- Την αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση μαζί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της ανάπλασης, ενοποίησης και αξιοποίησης του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

- Την ολοκλήρωση των υποδομών απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ 25 ολοκαίνουργιων σχολείων.

- Επίσης θα εξεταστεί η υλοποίηση των έργων της περιφέρειας για τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό και για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά - Νικήτη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ένα σχέδιο που θα αυξήσει το περιφερειακό ΑΕΠ κατά 6 - 8 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει, σε ετήσια βάση, 20.000 - 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για το μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κεντρική ιδέα της ΝΔ είναι η ανάδειξη του brand «Μακεδονία». Με στόχο όχι μόνο να δηλώνει έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό αλλά και την παραγωγή υψηλής ποιότητας διεθνώς εμπορεύσιμων γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Στον αγροδιατροφικό τομέα θα εφαρμοστεί ένα οριζόντιο επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, με φόρο μόλις 10% σε συνεργατικά σχήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Και στην κτηνοτροφία θα ιδρυθεί ένα «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη. Το Κέντρο αυτό θα συνδέεται με το «Αριστοτέλειο» και θα αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγοπροβατοτροφία, που θα έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στους «δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού σχεδίου της επόμενης κυβέρνησης, που θα ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία.

«Στόχος το brand ‘Μακεδονία’ να γίνει πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Στην καρδιά του νέου μας σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων είναι το τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη. Αυτή είναι η απάντησή μας λάθος των Πρεσπών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία