ΑΠΟΨΕΙΣ

To 2022 δεν είναι 2019

 12/07/2022 19:00

Το 2019, τέτοιες μέρες, είχαμε κυβερνητική αλλαγή λόγω των πρόωρων εκλογών στις οποίες κατέφυγε ο Αλ. Τσίπρας μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές. Αιφνιδιάσθηκε από τα αποτελέσματα γιατί δεν έδινε αξία στις δημοσκοπήσεις. Οι στενοί συνεργάτες του τον είχαν πείσει πως είτε ήταν λάθος το δείγμα είτε ήταν «στημένες». Αμετανόητοι, τα ίδια υποστηρίζουν και σήμερα. Μάλιστα ένας από αυτούς ισχυριζόταν τότε ότι είχε ανακαλύψει μία άλλη μέθοδο δημοσκοπήσεων με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ερχόταν και πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Ο φανατισμός αποβλακώνει.

Έτσι το βράδυ των ευρωεκλογών ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς καθαρό μυαλό, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, ενώ η θητεία της κυβέρνησης του έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν ήταν ψύχραιμος και πίστευε στα αποτελέσματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων, δεν θα προσέδιδε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Θα τις αντιμετώπιζε με τη σχετική χαλαρότητα που έχουν πάντα οι ευρωεκλογές και το βράδυ των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να πει «το μήνυμα το έλαβα» και να εξαντλούσε την τετραετία, εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή τουριστική χρονιά. Δεν θα κέρδιζε τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά σίγουρα θα έχανε με μικρότερη διαφορά από αυτήν που έχασε.

Όλα αυτά είναι Ιστορία. Τώρα κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, άγνωστο για ποιο λόγο, έχουν δημιουργήσει μία προεκλογική ατμόσφαιρα, υπονομεύοντας την σταθερή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας. Μάλιστα υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του μετά το Δεκαπενταύγουστο. Λες και το συζήτησαν μαζί του και τους διαβεβαίωσε πως τελικά άλλα λέει και άλλα σκέφτεται να κάνει. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί πως τελικά κάνουν ζημία στην κυβέρνηση και στους εαυτούς τους, γιατί τελικά όλα μαθαίνονται.

Ο πρωθυπουργός έχει μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα 157 βουλευτών, με την οποία έχει διαχειριστεί όλες τις δύσκολες καταστάσεις που «έκατσαν στην βάρδια του». Και μπορούμε να πούμε πως τις διαχειρίστηκε με επιτυχία. Με αυτήν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να αντιμετωπίσει και τον δύσκολο χειμώνα του 2023. Γιατί η εναλλακτική που προσφέρουν οι πρόωρες κάλπες είναι είτε μία ισχνή αυτοδυναμία μετά από δεύτερες εκλογές με 151 έδρες είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού με όλα τα μειονεκτήματά της. Αυτοδυναμία με 157 βουλευτές με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει. Καθαρές κουβέντες.

Συνεπώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μία πολύ κακή ιδέα. Δημιουργεί προβλήματα, χωρίς να προσφέρει λύσεις.

Και βέβαια στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός θα φανεί αναξιόπιστος και θα πληγεί το θεσμικό του προφίλ. Επί πλέον θα δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρισθεί πως αυτός «έσυρε» την κυβέρνηση σε εκλογές για να δραπετεύσει από τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα. Μία επικοινωνιακή ήττα με πολιτικές διαστάσεις, σε προεκλογική περίοδο. Ό,τι χειρότερο!

Ο Αλ. Τσίπρας πριν από τρία χρόνια έχασε την ψυχραιμία του και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Σήμερα δεν συντρέχει ουδείς λόγος για να πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ίδιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.07.2022