ΑΠΟΨΕΙΣ

Τις εκλογές τις κρίνουν οι προσδοκίες των πολιτών

 06/07/2021 12:00

Η εκλογολογία δεν σταματά και ούτε πρόκειται να σταματήσει γιατί είναι ένα θέμα που «πουλά». Προξενεί το ενδιαφέρον όχι μόνον του μικρόκοσμου της πολιτικής, αλλά και των απλών πολιτών, των κανονικών ανθρώπων, γιατί οι εκλογές επηρεάζουν την καθημερινότητα τους. Επηρεάζουν την ζωή τους.

Έχω την εντύπωση ότι το ενδεχόμενο πρόωρων, διπλών εκλογών έχει απομακρυνθεί. Δεν είναι μόνον ότι δεν συμβαδίζουν με το θεσμικό προφίλ που έχει κατακτήσει ο πρωθυπουργός στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, είναι κυρίως γιατί αναμένει το τέλος της τετραετίας του να βρει την Ελλάδα σε μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Όλα τα μοντέλα των διεθνών οίκων αυτό δείχνουν. Γιατί λοιπόν να αφήσει να χαθεί αυτή η ευκαιρία; Γιατί να μην πάει σε εκλογές εξαντλώντας την κυβερνητική θητεία του και διατηρώντας τις προσδοκίες των πολιτών σε υψηλό επίπεδο; Οι εκλογές κερδίζονται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Οι πολίτες ψηφίζουν αυτόν που τους δίνει την ελπίδα για το αύριο.

Ας αναλογιστούμε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης, βάσει του στοχοδιαγράμματος, θα λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023, μέσα στο προεκλογικό κλίμα, ενώ τα έργα στο Ελληνικό θα βρίσκονται στο ζενίθ τους προσφέροντας ανάπτυξη και συνακόλουθα θέσεις εργασίας και υψηλές προσδοκίες.

Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κάνουν τους σχεδιασμούς τους με βάση την συνήθη πορεία των πραγμάτων, καθώς γεγονότα έκτακτα δεν μπορούν να προβλεφθούν και να συνεκτιμηθούν στην λήψη των αποφάσεων.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει αν η πανδημία δεν θα παρουσιάσει υποτροπή με τις παραλλαγές της και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικονομία της χώρας. Ο Αδ. Γεωργιάδης προχθές δήλωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό. Μια απτή απόδειξη αποτελεί η ινδική παραλλαγή που, όπως όλα δείχνουν, τινάζει στον αέρα τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για τα φετινά μεγέθη της τουριστικής κίνησης. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η παγκόσμια οικονομία τι πλήγμα θα δεχθεί και πόσο αυτό θα επηρεάσει και την πατρίδα μας;

Μπροστά σε παρόμοια φαινόμενα δεν μπορούν να σταθούν ούτε σενάρια ούτε μοντέλα.

Ένας άλλος άγνωστος παράγοντας είναι οι δυνατότητες τόσο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης όσο και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να στηρίξουν τα επενδυτικά προγράμματα που θα απορροφήσουν τον πακτωλό χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα ανοικτό στοίχημα που ουδείς μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του μια κατάσταση με πολλές μεταβλητές που αναπτύσσονται μέσα στον χρόνο. Είναι δε αυτονόητο πως την τελική απόφαση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα την λάβει την τελευταία στιγμή, ώστε να έχει διαμορφωμένη όσο το δυνατόν πιο πλήρη την εικόνα για τις προθέσεις των πολιτών. Είναι παράλογο να υποθέτουμε πως ήδη έχει λάβει τις αποφάσεις του. Ενδεχομένως να έχει μια στρατηγική αντίληψη για την εξάντληση της τετραετίας, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις δύναται να αναθεωρήσει την βασική πορεία του. Άλλωστε, ένας καλός πολιτικός φροντίζει να έχει όσο το δυνατόν πιο πολλές εναλλακτικές και να έχει πάντα αυτός την πρωτοβουλία των κινήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Ιουλίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις