ΑΠΟΨΕΙΣ

Την πατήσαμε με τον κορονοϊό, πατριώτες

 02/08/2020 20:00

Το καλοκαίρι μπήκε στην κορύφωσή του, ο υδράργυρος απειλεί να σπάσει τα θερμόμετρα γιατί... φουσκωμένος από την ζέστη δεν χωράει στον στενό τους σωλήνα, αλλά μόνο στα πρόσωπα των παιδιών- άντε και σε αυτά κάποιων αφελών πιτσιρικάδων- καθρεπτίζεται η χαρά που παραδοσιακά φέρνει στους ανθρώπους το ελληνικό καλοκαίρι.

Ο κορονοϊός, σημάδεψε βαθιά το φετινό καλοκαίρι.

Το χτύπησε καίρια ως βόμβα μεγάλης ισχύος και μάλιστα δύο κεφαλών: υγειονομική και οικονομική.

Τις υγειονομικές επιπτώσεις, τις ζήσαμε την άνοιξη. Ο ιός χτύπησε, ταλαιπώρησε, σκότωσε. Κυρίως όμως δημιούργησε πρωτοφανή ανασφάλεια. Τρομοκράτησε. Τους ανθρώπους, τους γιατρούς, την οργανωμένη πολιτεία.

Η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες, κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αντιμετώπισης μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.

Οι υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν περιορισμένες στην πατρίδα μας (αριθμός κρουσμάτων, νοσούντων, θανάτων). Ωστόσο υπήρχαν μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, εξαιτίας του πανικού, της απομόνωσης των ανθρώπων, του lockdown.

Όταν οι βλάβες στην οικονομία πήγαν να ξεπεράσουν το υγειονομικό όφελος, βιαστήκαμε να ανοίξουμε τις πόρτες της χώρας, ώστε να υποδεχτούμε τουρίστες και να προσφέρουμε καύσιμα στην βαριά βιομηχανία της εθνικής οικονομίας και εργασία σε δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενους στον κλάδο.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωικοί φιλόσοφοι, αλλά και αντίστροφα «ουδέν καλόν αμιγές κακού» μας μαθαίνει η ζωή. Έτσι, από το άνοιγμα των συνόρων, δεν μπήκαν μόνον κάποιοι τουρίστες (συντριπτικά μικρότερος αριθμός του αντίστοιχου περσινού), αλλά και ο κορονοϊός, που νομίσαμε αφελώς πως τον κατανικήσαμε και τον εξαφανίσαμε.

Όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός, φουντώνει για τα καλά στην Ελλάδα:

- Ήρθε από τα σύνορα (τουρίστες, Bαλκάνιοι εποχικοί εργάτες γης, δικοί μας που ήρθαν από το εξωτερικό είτε για καλοκαίρι είτε για ασφάλεια)

- Βρήκε πρόσφορο έδαφος στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε κυρίως με τους θερμόαιμους- και ατρόμητους- νεαρούς, αλλά και τους διψασμένους για... ντόλτσε βίτα τουρίστες.

- Διείσδυσε στα λαϊκά στρώματα (το πρώτο κύμα «χτυπούσε» την «υψηλή κοινωνία» και τους κοσμοπολίτες) με κίνδυνο να διασπαρθεί ανεξέλεγκτα σε κοινότητες αυξημένης πυκνότητας και χαμηλής πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες (πρόσφυγες, μετανάστες κλπ).

Ξαναπέσαμε λοιπόν. Ο κορονοϊός όχι μόνον είναι εδώ, αλλά έχει ξεφύγει, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαρκώς, πολλά και…ορφανά κρούσματα, τα οποία αποτελούν την μεγάλη ανησυχία των ειδικών.

    *********************************************************************************************


    * Η απόγνωση των γιατρών – και δη των λοιμωξιολόγων- για την αδιαφορία των νεαρών στην ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, για την επιμονή των επιτήδειων ιδιοκτητών χώρων εστίασης και διασκέδασης να ξεφεύγουν από τα περιοριστικά μέτρα και- κυρίως- από τον αρνητισμό των… ψεκασμένων που επιμένουν ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει και όλο αυτό είναι μια παγκόσμια συνωμοσία, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

    Αυτοί χτυπούν καμπανάκια και εμείς -οι πολίτες στην πλειοψηφία τους- αδιαφορούμε και χασκογελάμε ανέμελα.

    * Όπως πάνε τα πράγματα, σε 10 ημέρες, θα φτάσουμε να μετράμε τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

    Το γεγονός πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν έφερε προς το παρόν βαριά περιστατικά και θανάτους, μην μας ξεγελά. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι ο ιός κυκλοφορεί ως επί το πλείστον σε μικρότερες ηλικίες -θα φτάσει μοιραία στους παππούδες και θα είναι αργά- και αφετέρου στο ότι γιατροί και προσωπικό έμαθαν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις επιπλοκές των νοσούντων. Και έτσι όμως να είναι τα πράγματα, ουδείς μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για το αν ένας άνθρωπος που προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό και ιαθεί, δεν εμφανίσει κάποια στιγμή στο μέλλον βλάβες σε κάποιο ζωτικό του όργανο, κατάλοιπο της μόλυνσης. Με το τέλος όμως του καλοκαιριού και την επιστροφή της κοινωνικής ζωής σε κλειστούς χώρους (μαγαζιά, σχολεία, εσωτερικό καταστημάτων εστίασης), θα είναι αργά.

    * Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει σε κάθε ευκαιρία ότι θα πάρει ότι μέτρα του εισηγηθούν οι γιατροί. Όλοι ωστόσο γνωρίζουν πως ούτε σύνορα θα κλείσουν, ούτε γενικό lockdown μπορεί να επιβληθεί, ούτε καν τα κλαμπ είναι δυνατόν να σφραγιστούν. Η ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία, δεν αντέχει δεύτερη ακινητοποίηση εντός του έτους.

    Σε μια καλή προοπτική, το μόνο που θα γίνει θα είναι να κλείσουν κάποια μαγαζιά συγχρωτισμού (χορευτικά κλaμπ), να μην ανοίξουν τα σχολεία, να κοπούν τα πανηγύρια στα χωριά, να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα και- ως έσχατο μέσον- η επιβολή ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥ LOCKDOWN σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Να απαγορευτεί δηλαδή η κυκλοφορία σε όσους είναι άνω των τόσων ετών και όσους έχουν βεβαρημένη υγεία.

    * Αυτά είναι τα κακά νέα. Καθώς όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού- που υπογράμμιζα στην αρχή του σχολίου μου- να σημειώσω ότι η παγκόσμια κινητοποίηση και η ενεργοποίηση ερευνητικών κέντρων, φαρμακευτικών εταιρειών και υγειονομικών ιδρυμάτων, αποδίδει ήδη καρπούς. Το αργότερο εντός εξαμήνου, προβλέπεται να υπάρχει εμβόλιο αποτελεσματικό και ακίνδυνο (χωρίς παρενέργειες) που θα οπλίσει την ανθρωπότητα.

    Μέχρι τότε όμως, πρέπει να φροντίσουμε να επιβιώσουμε. Και να το φροντίσουμε αυτό και όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του και τους οικείους του.

    Υπευθυνότητα λοιπόν και τυφλή τήρηση των οδηγιών των ειδικών.

    *Με τις δραματικές τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και με τον πέλεκυ της οικονομικής δυσανεξίας να αιωρείται πάνω από την κοινωνία, πού να βρεθεί χρόνος και διάθεση να ασχοληθεί κανείς επισταμένως με τα απίστευτα και ανατριχιαστικά που αποκαλύπτονται για μια σειρά θέματα που ερευνώνται από τη βουλή και την δικαιοσύνη. Είχαμε την υπόθεση Novartis, την οποία ερευνώντας η Βουλή, βρέθηκε μπροστά σε μια σκευωρία. Από αυτήν προέκυψε ακολούθως η υπόθεση Μιωνή, που είναι μία άλλη ιστορία - στην πραγματικότητα παραδικαστικού κυκλώματος με κυβερνητική εμπλοκή. Ακολούθως ξεπήδησε η υπόθεση Καλογρίτσα, η οποία αφορούσε τον έλεγχο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τέλος, εμφανίστηκε η υπόθεση στο Μάτι και, πίσω από αυτήν υπόθεση, η κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, με παιχνίδια εξουσίας μεταξύ ανωτέρων στελεχών.

    * Τα έτσι, τα αλλιώς κι αλλιώτικα αυτών των ιστοριών, εύχομαι και ελπίσω κάποια στιγμή να βγουν στο φως. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω προς το παρόν, είναι ότι οι… κατηγορούμενοι -με την πολιτική έννοια του όρου- ΣΥΡΙΖΑίοι, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσουν για την ουσία των αποκαλύψεων. Αρκούνται στις κοινοτοπίες για το ηθικό τους πλεονέκτημα και τα… ύπουλα σχέδια του συστήματος να χτυπήσουν το Κόμμα και την Αριστερά, ενώ επαναλαμβάνουν με επιμονή τις μεγαλοστομίες της αντιδεξιάς ρητορικής, ανασύροντας το σύνολο του σχετικού οπλοστασίου.

    Δεν θα ακούσουμε όμως μια ειλικρινή συγνώμη, ούτε μια θαρραλέα αυτοκριτική για το πως χειρίστηκαν την ανθρώπινη τραγωδία στο Μάτι. Ούτε θα δούμε μια καθαρή απομάκρυνση πολιτικών στελεχών που "έγινε η στραβή στη βάρδια τους", ή που πιάστηκαν στα πράσα να λειτουργούν εξωθεσμικά κι επιλήψιμα. Όπως και δεν θα καταγράψουμε μια έμπρακτη αγωνία σχετικά με το γιατί η Αριστερά θα πρέπει να ταυτίζεται με τόσο γκρίζες καταστάσεις εξουσίας.

    * Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 02.08.2020.