ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι έκανες δήμαρχε για το κυκλοφοριακό; Τίποτα!

 16/11/2022 11:00

Τέτοιες μέρες πέρσι το Νοέμβριο η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε φιλοξενήσει ένα άρθρο μου με τίτλο «Θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε ξανά στη Θεσσαλονίκη;».

Το ξαναδιάβασα με προσοχή αναμοχλεύοντας το αρχείο μου. Και την ίδια ώρα δύο χαρακτηριστικές στιγμές αυτή την εβδομάδα το έκαναν πάλι επίκαιρο.

Τη μία το μεσημέρι της Τρίτης όταν ένα ατύχημα με τέσσερα οχήματα στον Περιφερειακό προκάλεσε ολοκληρωτικό Μπλακ άουτ μέχρι τις 8 το βράδυ. Απίστευτο. Για 5-6 ώρες η πόλη υπέφερε μαζί με τους οδηγούς στα αυτοκίνητα.

Δύο μέρες μετά, η επίσκεψη του πρωθυπουργού επισκιάστηκε όταν μία κλούβα των ΜΑΤ χάλασε στον Περιφερειακό και ακολούθησαν οι ίδιες εικόνες. Μποτιλιάρισμα, ουρές, εκνευρισμός, απογοήτευση, δεν θα αλλάξουμε ποτέ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης γνωρίζει πριν αναλάβει ότι το κυκλοφοριακό είναι το πρώτο και κύριο θέμα της πόλης. Με αυτό επωδό δεν συνέχισε την πλήρη πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας μέχρι τη θάλασσα. Και έτσι το έλυσε; Όχι. Μα τρία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα. Καμία απολύτως δράση, καμία απολύτως κινητοποίηση των αρχών. Μόνο μία διαρροή -μία μόνο διαρροή θυμούνται οι δημοσιογράφοι σε τρία χρόνια θητείας- ότι τα έψαλε στον διοικητή της Τροχαίας.

Μα ο άνθρωπος τόσους έχει και τόσους βγάζει. Το λέει σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση. Αντιθέτως όποιοι γνωρίζουν καλά το πρόβλημα είναι ότι στον τομέα τροχονόμοι η ευθύνη διαχρονικά είναι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Δεν κάνουν προσλήψεις για την Τροχαία σε αντίθεση με τα ΜΑΤ εκεί που γίνονται αδρές.

Αλλά σιγά μην πει κουβέντα ο δήμαρχος για τον αγαπημένο του Τάκη Θεοδωρικάκο. Που του έκανε ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του για να ζήσει η Θεσσαλονίκη τη διοίκηση της λυκοσυμμαχίας.

Η Θεσσαλονίκη και στο κυκλοφοριακό είναι μία «αποτυχημένη πόλη». Με ελάχιστους κεντρικούς μεγάλους άξονες, με περισσότερα ΙΧ από ότι μπορεί να σηκώσει και το κυριότερο με ανύπαρκτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η πόλη στην οποία μόνο το 30% του χώρου των μετακινουμένων ανήκει σε πεζούς και επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επανακαταθέτω την πρόταση για δημιουργία ενός μητροπολιτικού φορέα συγκοινωνιακού σχεδιασμού που θα αντιμετωπίζει το πολεοδομικό συγκρότημα ως ολότητα.

Και αν για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς περιμένουμε με αγωνία το Μετρό, η επαναλειτουργία και η αστυνόμευση των εγκαταλειμμένων λωρίδων αποκλειστικής κίνησης των λεωφορείων και η δημιουργία λωρίδας αντίθετης κίνησης λεωφορείων στην οδό Τσιμισκή για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης θα ήταν ενέργειες που και άμεσα εφαρμόσιμες είναι και μπορούν να επιφέρουν άμεσες αλλαγές.

Το κυκλοφοριακό σε μία σύγχρονη πόλη δεν μπορεί να λυθεί οριστικά. Όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όταν μια σοβαρή ομάδα ικανών ανθρώπων δώσει το σχέδιο και την τεχνογνωσία της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.11.2022

Δημοφιλείς Απόψεις