ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αφήνει ως παρακαταθήκη η απερχόμενη διοίκηση του ΣΒΕ

Όλα όσα συνέβησαν… μετά τα πρώτα εκατό χρόνια, περιλαμβάνονται στην ομότιτλη ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες επ’ ευκαιρία των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης

 26/09/2022 15:22

Τι αφήνει ως παρακαταθήκη η απερχόμενη διοίκηση του ΣΒΕ

Σοφία Χριστοφορίδου

Συνήθως λέμε ότι «τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα», αλλά οι δυσκολίες δεν γνωρίζουν από τέτοια χρονικά ορόσημα. Η έναρξη της δεύτερης εκατονταετηρίδας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σηματοδοτήθηκε από τις αλλεπάλληλες και πρωτόγνωρες κρίσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αλλά και από θετικές εξελίξεις για τον Σύνδεσμο που αποτελούν σταθμό για τη μελλοντική πορεία του.

Όλα όσα συνέβησαν… μετά τα πρώτα εκατό χρόνια, περιλαμβάνονται στην ομότιτλη ειδική έκδοση του ΣΒΕ, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες επ’ ευκαιρία των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Η έκδοση καλύπτει το διάστημα 2013-2022, που συμπίπτει με την περίοδο προεδρίας του μακροβιότερου προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη. Οι σημαντικότερες εξελίξεις αυτής της περιόδου είναι δύο: ο ΣΒΕ αναδείχθηκε ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος και, μετά από εκατό χρόνια, απέκτησε τη δική του στέγη. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ΣΒΒΕ καταθέτει προτάσεις για μία συγκροτημένη πολιτική για την βιομηχανία και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τη στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ειδικά της περιφέρειας, και στα χρόνια της κρίσης, για την εξισορρόπηση των υφεσιακών μέτρων.

savvakis-mitsotakis.JPG

Επέτειος εν μέσω καταιγίδας

Το 2015 είναι ίσως η πιο δραματική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, με μία συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού, που καταλήγει στην επιβολή capital controls. Στο δημοψήφισμα που ακολούθησε, και που ουσιαστικά κατέληξε να είναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, ο ΣΒΒΕ δια του προέδρου του Αθανάσιου Σαββάκη, τάχθηκε δημόσια υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και υπέρ της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το 2015, εκτός από χρονιά ακραίας αβεβαιότητας και δυσκολιών για το επιχειρείν είναι και επετειακή χρονιά για τον ΣΒΒΕ. Ο σύνδεσμος προχωρά στην έκδοση ιστορικού λευκώματος με τίτλο: «ΣΒΒΕ: 1915 - 2015, τα πρώτα 100 χρόνια» αλλά και στη δημιουργία ενός ομότιτλου ντοκιμαντέρ. Επίσης διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

savvakis-merkel.jpg

Για πρώτη φορά κοινωνικός εταίρος εκτός Αθηνών

Σταθμός στην υπερεκατονταετή πορεία του Συνδέσμου είναι η θεσμική αναβάθμισή του σε επίσημο κοινωνικό εταίρο, κάτι που εξήγγειλε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2017, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit. Η επίσημη αναγνώριση ήρθε τον Ιούλιο του 2018, με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, και στις αρχές 2019 σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίζεται τροποποίηση του καταστατικού του και μετονομασία του σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, με στόχο την εκπροσώπησης της βιομηχανίας σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Πλέον ο ΣΒΕ είναι μία από τις πέντε οργανώσεις που εκπροσωπούν την εργοδοσία στον τριμερή κοινωνικό διάλογο και ο μοναδικός θεσμικός «Κοινωνικός Εταίρος» που έχει έδρα εκτός Αθηνών, γεγονός με ιδιαίτερη σημειολογία για την περιφερειακή ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση.

Η πρώτη συλλογική σύμβαση με την υπογραφή μεταξύ άλλων και του ΣΒΕ ως κοινωνικού εταίρου, επικυρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. «Η συνυπογραφή της ΕΓΣΣΕ από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Η συλλογική αυτή προσπάθεια να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Σαββάκης.

Απέκτησε στέγη μετά από εκατό χρόνια

Στον ένα αιώνα ζωής του ο Σύνδεσμος άλλαξε αρκετές φορές στέγη, νοικιάζοντας διάφορα γραφεία. Μόλις το 2020 απέκτησε τα δικά του γραφεία, αξιοποιώντας ένα υπό κατάρρευση βιομηχανικό κτίριο που γειτνιάζει με το εμβληματικό κτίριο στα Παλαιά Σφαγεία, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πρόταση του ΣΒΕ περιελάβανε τη μετατροπή του παλαιού βιομηχανοστάσιου σε κτίριο υψηλής αισθητικής, με σκοπό να στεγάσει υπηρεσίες του, με γνώμονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Την παραχώρηση ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο το 2017. Το κόστος κτιριολογικού προγράμματος ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ, που συγκεντρώθηκε αποκλειστικά από χορηγίες των βιομηχανιών μελών του. Το 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής του κτιρίου, που μεταμόρφωσε συνολικά την περιοχή και ανέδειξε το μνημειακό κτίριο των Σφαγείων.

savvakis-tsipras1.jpg

Summit, το βαλκανικό Νταβός

Ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την περίοδο ήταν η θεσμοθέτηση των ετήσιων «Thessaloniki Summit» ή «Σύνοδος Θεσσαλονίκης». Από το 2016 μέχρι και σήμερα εκατοντάδες διακεκριμένοι ομιλητές -πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές αναπτυξιακών πολιτικών- συμμετείχαν σε αυτά τα συνέδρια. Πολύ γρήγορα η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε με την συμμετοχή των βαλκανικών χωρών σε επίπεδο πρωθυπουργών, δίνοντας έτσι νόημα στις διακηρύξεις περί του ρόλου της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια. Από το βήμα του Summit πέρασαν ως πρωθυπουργοί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, υπουργοί από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, πρέσβεις, στελέχη της Κομισιόν κ.ά.

Παράλληλα συνέχισε να τιμά και να αναδεικνύει τις υγιείς καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσα από το θεσμό των βραβείων «Ελληνική Αξία», αλλά και μέσα από την εκδήλωση «Τιμή και Μνήμη» για ελλείποντες επιχειρηματίες που άφησαν το στίγμα τους στον επιχειρηματικό στίβο.

Δικτύωση και συνεργασία

Τα προηγούμενα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων, ο ΣΒΒΕ επένδυσε στις συνέργειες και τη δικτύωση, συμμετέχοντας σε μια σειρά από σημαντικούς φορείς. Για παράδειγμα ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Δίκτυο Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» με στόχο την δικτύωση στο εξωτερικό επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. Επίσης έγινε μέλος στον ICIE, τον σημαντικότερο επιχειρηματικό οργανισμό ευρασιατικής συνεργασίας, καθώς και στον οργανισμό CEEP, που εκπροσωπεί εργοδότες και επιχειρήσεις, για εργασιακά θέματα και θέματα για την βιώσιμη ανάπτυξη.

savvakis-pavlopoulos.jpg

Ο ΣΒΒΕ συμμετείχε στη συλλογική πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων για την ίδρυσης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων, συμμετέχει στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών.


Νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία

Του Αθανάσιου Σαββάκη

Προέδρου του ΣΒΕ

«Όλα αυτά τα εννέα χρόνια ο ΣΒΕ υπήρξε αφοσιωμένος στην έμπρακτη υποστήριξη της περιφερειακής μεταποιητικής δραστηριότητας. Και το κατάφερε με πολύ κόπο, στην πιο δύσκολη ίσως οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την πατρίδα μας: μνημόνια, πολιτική αστάθεια, capital controls, δημοψήφισμα είναι μόνο τέσσερα από τα πολλά αρνητικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των επιχειρήσεων μελών μας. Σε αυτό το περιβάλλον της μόνιμης αβεβαιότητας, της διαρκούς αμηχανίας, και, της καθημερινής αναμονής για κάτι καλύτερο, ο ΣΒΕ γιόρτασε με τον πιο λαμπρό τρόπο τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων υψηλού κύρους.

Την περασμένη εννιαετία στήριξε με τρόπο καινοτόμο την περιφερειακή
ανάπτυξη, αναβιώνοντας συνέδρια υψηλού επιπέδου και διεθνούς εμβέλειας. Η «Σύνοδος της Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit) με τις έξι διοργανώσεις τους, έχουν πλέον καταστεί θεσμός επιχειρηματικής και διακρατικής συνεργασίας, για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από το 2018 και μετά, ο ΣΒΕ, ως ισότιμος εθνικός κοινωνικός εταίρος, έχει καταστεί η φωνή του επιχειρείν με έδρα την Περιφέρεια. Αυτό που καταφέραμε ήταν η ισότιμη και χωρίς προσκόμματα πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελληνική Περιφέρεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συνεννόησης, στο πλαίσιο πάντοτε του κοινωνικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο. Και ο ρόλος αυτός δικαιώνεται τον Ιούλιο του 2022 όταν πλέον η χώρα αποκτά τη δική της «βιομηχανική πολιτική» για την οποία ο ΣΒΕ επιμένει από το 2008.

Εν τέλει, δημιουργήσαμε ένα νέο όραμα για τον ΣΒΕ και κληροδοτούμε
μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες διοικήσεις Αναλογιζόμενος την πολύ σημαντική παραγωγή έργου από το 2013 έως το 2022, σκέφτομαι ότι
τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε εργασθεί ομαδικά».

*Απόσπασμα από τον επίλογο της ειδικής έκδοσης «Μετά τα πρώτα 100 χρόνια»


*Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στην ειδική έκδοση του Συνδέσμου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022


Σχετικά Άρθρα

Συνήθως λέμε ότι «τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα», αλλά οι δυσκολίες δεν γνωρίζουν από τέτοια χρονικά ορόσημα. Η έναρξη της δεύτερης εκατονταετηρίδας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σηματοδοτήθηκε από τις αλλεπάλληλες και πρωτόγνωρες κρίσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αλλά και από θετικές εξελίξεις για τον Σύνδεσμο που αποτελούν σταθμό για τη μελλοντική πορεία του.

Όλα όσα συνέβησαν… μετά τα πρώτα εκατό χρόνια, περιλαμβάνονται στην ομότιτλη ειδική έκδοση του ΣΒΕ, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες επ’ ευκαιρία των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Η έκδοση καλύπτει το διάστημα 2013-2022, που συμπίπτει με την περίοδο προεδρίας του μακροβιότερου προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη. Οι σημαντικότερες εξελίξεις αυτής της περιόδου είναι δύο: ο ΣΒΕ αναδείχθηκε ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος και, μετά από εκατό χρόνια, απέκτησε τη δική του στέγη. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ΣΒΒΕ καταθέτει προτάσεις για μία συγκροτημένη πολιτική για την βιομηχανία και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τη στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ειδικά της περιφέρειας, και στα χρόνια της κρίσης, για την εξισορρόπηση των υφεσιακών μέτρων.

savvakis-mitsotakis.JPG

Επέτειος εν μέσω καταιγίδας

Το 2015 είναι ίσως η πιο δραματική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, με μία συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού, που καταλήγει στην επιβολή capital controls. Στο δημοψήφισμα που ακολούθησε, και που ουσιαστικά κατέληξε να είναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, ο ΣΒΒΕ δια του προέδρου του Αθανάσιου Σαββάκη, τάχθηκε δημόσια υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και υπέρ της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το 2015, εκτός από χρονιά ακραίας αβεβαιότητας και δυσκολιών για το επιχειρείν είναι και επετειακή χρονιά για τον ΣΒΒΕ. Ο σύνδεσμος προχωρά στην έκδοση ιστορικού λευκώματος με τίτλο: «ΣΒΒΕ: 1915 - 2015, τα πρώτα 100 χρόνια» αλλά και στη δημιουργία ενός ομότιτλου ντοκιμαντέρ. Επίσης διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

savvakis-merkel.jpg

Για πρώτη φορά κοινωνικός εταίρος εκτός Αθηνών

Σταθμός στην υπερεκατονταετή πορεία του Συνδέσμου είναι η θεσμική αναβάθμισή του σε επίσημο κοινωνικό εταίρο, κάτι που εξήγγειλε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2017, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit. Η επίσημη αναγνώριση ήρθε τον Ιούλιο του 2018, με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, και στις αρχές 2019 σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφασίζεται τροποποίηση του καταστατικού του και μετονομασία του σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, με στόχο την εκπροσώπησης της βιομηχανίας σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Πλέον ο ΣΒΕ είναι μία από τις πέντε οργανώσεις που εκπροσωπούν την εργοδοσία στον τριμερή κοινωνικό διάλογο και ο μοναδικός θεσμικός «Κοινωνικός Εταίρος» που έχει έδρα εκτός Αθηνών, γεγονός με ιδιαίτερη σημειολογία για την περιφερειακή ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση.

Η πρώτη συλλογική σύμβαση με την υπογραφή μεταξύ άλλων και του ΣΒΕ ως κοινωνικού εταίρου, επικυρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. «Η συνυπογραφή της ΕΓΣΣΕ από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Η συλλογική αυτή προσπάθεια να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Σαββάκης.

Απέκτησε στέγη μετά από εκατό χρόνια

Στον ένα αιώνα ζωής του ο Σύνδεσμος άλλαξε αρκετές φορές στέγη, νοικιάζοντας διάφορα γραφεία. Μόλις το 2020 απέκτησε τα δικά του γραφεία, αξιοποιώντας ένα υπό κατάρρευση βιομηχανικό κτίριο που γειτνιάζει με το εμβληματικό κτίριο στα Παλαιά Σφαγεία, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πρόταση του ΣΒΕ περιελάβανε τη μετατροπή του παλαιού βιομηχανοστάσιου σε κτίριο υψηλής αισθητικής, με σκοπό να στεγάσει υπηρεσίες του, με γνώμονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Την παραχώρηση ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο το 2017. Το κόστος κτιριολογικού προγράμματος ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ, που συγκεντρώθηκε αποκλειστικά από χορηγίες των βιομηχανιών μελών του. Το 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής του κτιρίου, που μεταμόρφωσε συνολικά την περιοχή και ανέδειξε το μνημειακό κτίριο των Σφαγείων.

savvakis-tsipras1.jpg

Summit, το βαλκανικό Νταβός

Ένας ακόμα σταθμός σε αυτή την περίοδο ήταν η θεσμοθέτηση των ετήσιων «Thessaloniki Summit» ή «Σύνοδος Θεσσαλονίκης». Από το 2016 μέχρι και σήμερα εκατοντάδες διακεκριμένοι ομιλητές -πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές αναπτυξιακών πολιτικών- συμμετείχαν σε αυτά τα συνέδρια. Πολύ γρήγορα η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε με την συμμετοχή των βαλκανικών χωρών σε επίπεδο πρωθυπουργών, δίνοντας έτσι νόημα στις διακηρύξεις περί του ρόλου της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια. Από το βήμα του Summit πέρασαν ως πρωθυπουργοί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, υπουργοί από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, πρέσβεις, στελέχη της Κομισιόν κ.ά.

Παράλληλα συνέχισε να τιμά και να αναδεικνύει τις υγιείς καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσα από το θεσμό των βραβείων «Ελληνική Αξία», αλλά και μέσα από την εκδήλωση «Τιμή και Μνήμη» για ελλείποντες επιχειρηματίες που άφησαν το στίγμα τους στον επιχειρηματικό στίβο.

Δικτύωση και συνεργασία

Τα προηγούμενα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων, ο ΣΒΒΕ επένδυσε στις συνέργειες και τη δικτύωση, συμμετέχοντας σε μια σειρά από σημαντικούς φορείς. Για παράδειγμα ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Δίκτυο Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» με στόχο την δικτύωση στο εξωτερικό επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. Επίσης έγινε μέλος στον ICIE, τον σημαντικότερο επιχειρηματικό οργανισμό ευρασιατικής συνεργασίας, καθώς και στον οργανισμό CEEP, που εκπροσωπεί εργοδότες και επιχειρήσεις, για εργασιακά θέματα και θέματα για την βιώσιμη ανάπτυξη.

savvakis-pavlopoulos.jpg

Ο ΣΒΒΕ συμμετείχε στη συλλογική πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων για την ίδρυσης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων, συμμετέχει στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών.


Νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία

Του Αθανάσιου Σαββάκη

Προέδρου του ΣΒΕ

«Όλα αυτά τα εννέα χρόνια ο ΣΒΕ υπήρξε αφοσιωμένος στην έμπρακτη υποστήριξη της περιφερειακής μεταποιητικής δραστηριότητας. Και το κατάφερε με πολύ κόπο, στην πιο δύσκολη ίσως οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την πατρίδα μας: μνημόνια, πολιτική αστάθεια, capital controls, δημοψήφισμα είναι μόνο τέσσερα από τα πολλά αρνητικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των επιχειρήσεων μελών μας. Σε αυτό το περιβάλλον της μόνιμης αβεβαιότητας, της διαρκούς αμηχανίας, και, της καθημερινής αναμονής για κάτι καλύτερο, ο ΣΒΕ γιόρτασε με τον πιο λαμπρό τρόπο τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων υψηλού κύρους.

Την περασμένη εννιαετία στήριξε με τρόπο καινοτόμο την περιφερειακή
ανάπτυξη, αναβιώνοντας συνέδρια υψηλού επιπέδου και διεθνούς εμβέλειας. Η «Σύνοδος της Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit) με τις έξι διοργανώσεις τους, έχουν πλέον καταστεί θεσμός επιχειρηματικής και διακρατικής συνεργασίας, για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από το 2018 και μετά, ο ΣΒΕ, ως ισότιμος εθνικός κοινωνικός εταίρος, έχει καταστεί η φωνή του επιχειρείν με έδρα την Περιφέρεια. Αυτό που καταφέραμε ήταν η ισότιμη και χωρίς προσκόμματα πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελληνική Περιφέρεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συνεννόησης, στο πλαίσιο πάντοτε του κοινωνικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο. Και ο ρόλος αυτός δικαιώνεται τον Ιούλιο του 2022 όταν πλέον η χώρα αποκτά τη δική της «βιομηχανική πολιτική» για την οποία ο ΣΒΕ επιμένει από το 2008.

Εν τέλει, δημιουργήσαμε ένα νέο όραμα για τον ΣΒΕ και κληροδοτούμε
μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες διοικήσεις Αναλογιζόμενος την πολύ σημαντική παραγωγή έργου από το 2013 έως το 2022, σκέφτομαι ότι
τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε εργασθεί ομαδικά».

*Απόσπασμα από τον επίλογο της ειδικής έκδοσης «Μετά τα πρώτα 100 χρόνια»


*Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στην ειδική έκδοση του Συνδέσμου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία