ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θράκη: Πρόκληση από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών - Έθεσε θέμα «παραβίασης των δικαιωμάτων της μειονότητας» και ζήτησε προστασία της και τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έφτασε το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μετέβη σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο

 05/05/2021 07:05

Θράκη: Πρόκληση από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών - Έθεσε θέμα «παραβίασης των δικαιωμάτων της μειονότητας»  και ζήτησε προστασία της και τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Εύρης Τσουμής

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ο οποίος επί δύο μέρες περιόδευσε σε Θεσσαλονίκη και Θράκη. Στην Κομοτηνή, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μειονοτικών μέσων έθεσε θέμα παραβίασης των δικαιωμάτων της μειονότητας και την ανάγκη για την προστασία της και ζήτησε να γίνει τζαμί και στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Τούρκος αξιωματούχος που σε όλες τις συναντήσεις του έκανε αναφορές σε «τουρκική κοινότητα» που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Ελλάδα με την επίσκεψή του στο τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, προτού αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων.

tourkos-anaplypourgos-exoterikon-komotini-mouftides.jpg

Η απάντηση που έλαβε από την Ελλάδα για τις προκλητικές του δηλώσεις ήταν ηχηρή αφού με ξεκάθαρο τρόπο του επισημάνθηκε πως με βάση τις διεθνείς συνθήκες στη χώρα μας υπάρχει μόνο θρησκευτική μειονότητα.

Αργά το βράδι της Τετάρτης στην Κομοτηνή ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ξεπέρασε κάθε όριο. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους των μειονοτικών μέσων ενημέρωσης τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή στην παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας, και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την διμερή και την διεθνή προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας».

tourkos-anaplypourgos-exoterikon-komotini.jpg


yavuz-kiran-episkepsi-komotini.jpg

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών άρχισε την Τετάρτη την επίσκεψή του στην Ελλάδα με προσκύνημα στο «σπίτι του Κεμάλ» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια βρέθηκε στη Θράκη όπου ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με παράγοντες της μειονότητας. Σε ανάρτησή του στο twitter από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε αναφορά σε «τουρκική κοινότητα Θεσσαλονίκης» και για πιέσεις και περιορισμούς σε γλώσσα, θρησκεία, λατρεία, ενώ από την Κομοτηνή μίλησε για τουρκική μειονότητα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφτασε την Τετάρτη το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά επισκέφθηκε το «σπίτι του Κεμάλ» και το τουρκικό προξενείο. 

selim-kiran-tourkiko-proxeneio1.jpg
selim-kiran-tourkiko-proxeneio2.jpg
selim-kiran-tourkiko-proxeneio3.jpg

Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα κύκλο ξεναγήσεων στο Γενι Τζαμί, στο Αλατζα Ιμαρετ και στον Πύργο Τριγωνίου. Το μεσημέρι αναχώρησε οδικώς για την Κομοτηνή.

Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε: «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο "ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο"».

Προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πάντως πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες». Πρόσθεσαν μάλιστα πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές έστειλαν το μήνυμα, πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Η επίσκεψη του προκλητικού Τούρκου κυβερνητικού παράγοντα, ήρθε λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη για να λάβει δημόσια και μπροστά στις κάμερες την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πως βάσει των Συνθηκών η μειονότητα είναι θρησκευτική.

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και η πρώτη του στάση έγινε στο «σπίτι του Κεμάλ» στην οδό Αγίου Δημητρίου. Το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη αναχώρησε οδικώς για τη Θράκη με πρώτο σταθμό το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, όπου συναντήθηκε με παράγοντες της μειονότητας. Στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, τον υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου κι άλλοι διπλωμάτες, παρόντων και των ψευτομουφτήδων Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. «Είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών στο Προξενείο.

Αργά το βράδι της Τετάρτης και μετά το Ιφτάρ που είχε με παράγοντες της μειονότητας, (μειονοτικούς βουλευτές, μειονοτικούς δημάρχους και τις ψευτομουφτήδες) έκανε σε δημοσιογράφους των μειονοτικών μέσων, τις προκλητικές δηλώσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας και την ανάγκη προστασίας της. Σε όλες τους τις συναντήσεις πάντως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, έκανε αναφορές, όπως ο ίδιος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε «τουρκική μειονότητα», «τουρκική νεολαία της περιοχής» και «Τούρκους» δασκάλους».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως «το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». 
Κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.
Αποκορύφωμα ήταν ο ισχυρισμός πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στην πόλη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Σε δήλωση που έκανε την Πέμπτη σε όλους τους δημοσιογράφους επισήμανε: «Πραγματικά μας θλίβει το γεγονός ότι παρά το ότι στη Θεσσαλονίκη και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά τζαμιά οθωμανικής εποχής, ακόμη δεν υπάρχει τζάμι ανοιχτό για λατρεία για τους ομογενείς μας, ούτε καν για τα Μπαϊράμια. Το θέμα αυτό το θέτουμε και θα συνεχίσουμε θέτουμε σε όλες τις ανώτατου επιπέδου επαφές μας με την Ελλάδα. Μάλιστα κατά την επίσκεψή μας είδα φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης μπροστά μου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενός συλλόγου μας εκεί, είδα στις φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης το πώς στόλιζαν οι μιναρέδες την Θεσσαλονίκη. Αλλά βλέποντας τη σημερινή Θεσσαλονίκη δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες του πως εκείνοι οι μιναρέδες εξαφανίστηκαν και χάθηκαν. Φυσικά αυτό είναι κάτι το θλιβερό. Δηλαδή όταν στον 21ο αιώνα σε μία χώρα της ΕΕ, οι ομογενείς μας αδυνατούν να εκπληρώσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Όταν ακόμα και στις εξαιρετικές καταστάσεις δεν μπορουν να εκπληρώσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αυτό πραγματικά μας θλίβει και θα συνεχίσει να μας θλίβει. Για την επίλυση αυτού του θέματος, όλη μας η προσπάθεια είναι ώστε οι ελληνικές αρχές να άρουν αυτήν τη θλιβερή κατάσταση. Όλοι οι σχετικοί διεθνείς φορείς με πρώτη την ΕΕ πρέπει να κάνουν έκκληση προς την Ελλάδα για αυτό το θέμα. Ως Τουρκία όπως ανέφεραν και οι ομογενείς μας, για να μπορέσουν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, εμείς παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους».

Στη συνέχεια επισκέφτηκε μειονοτικά σχολεία της περιοχής. Τελευταίος σταθμός της περιοδεία του ήταν το Διδυμότειχο όπου επισκέφθηκε το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστηλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017. Σε δηλώσεις του κατήγγειλε τη χώρα μας πως δε φροντίζει τα μουσουλμανικά μνημεία και στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Τουρκία.

Το προκλητικό μήνυμα για τον Εβρο

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που θεωρείται από τα σκληροπυρηνικά στελέχη της κυβέρνησης, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πέρυσι στις 7 Μαρτίου 2020 με μια ανάρτησή του στο twitter παρομοιάζοντας με το «Άουσβιτς» τις συνθήκες στον Έβρο, όταν οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αποκρούσουν την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών να «τρυπήσουν» τα σύνορα και να περάσουν παράνομα στη χώρα μας καθοδηγούμενοι από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους», είχε γράψει, «ταγκάροντας» μάλιστα τους επίσημους λογαριασμούς τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, όσο και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!

O 36χρονος Γιαβουζ Σελίμ Κιράν, που γεννήθηκε στο Ορντού είναι υφυπουργός Εξωτερικών από το 2018. Πριν από τη θέση αυτή ήταν επικεφαλής της ομάδας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του πρωθυπουργού, και ήταν υπεύθυνος για τις ομιλίες του.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ο οποίος επί δύο μέρες περιόδευσε σε Θεσσαλονίκη και Θράκη. Στην Κομοτηνή, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μειονοτικών μέσων έθεσε θέμα παραβίασης των δικαιωμάτων της μειονότητας και την ανάγκη για την προστασία της και ζήτησε να γίνει τζαμί και στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Τούρκος αξιωματούχος που σε όλες τις συναντήσεις του έκανε αναφορές σε «τουρκική κοινότητα» που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Ελλάδα με την επίσκεψή του στο τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, προτού αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων.

tourkos-anaplypourgos-exoterikon-komotini-mouftides.jpg

Η απάντηση που έλαβε από την Ελλάδα για τις προκλητικές του δηλώσεις ήταν ηχηρή αφού με ξεκάθαρο τρόπο του επισημάνθηκε πως με βάση τις διεθνείς συνθήκες στη χώρα μας υπάρχει μόνο θρησκευτική μειονότητα.

Αργά το βράδι της Τετάρτης στην Κομοτηνή ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ξεπέρασε κάθε όριο. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους των μειονοτικών μέσων ενημέρωσης τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή στην παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας, και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την διμερή και την διεθνή προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας».

tourkos-anaplypourgos-exoterikon-komotini.jpg


yavuz-kiran-episkepsi-komotini.jpg

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών άρχισε την Τετάρτη την επίσκεψή του στην Ελλάδα με προσκύνημα στο «σπίτι του Κεμάλ» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια βρέθηκε στη Θράκη όπου ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με παράγοντες της μειονότητας. Σε ανάρτησή του στο twitter από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε αναφορά σε «τουρκική κοινότητα Θεσσαλονίκης» και για πιέσεις και περιορισμούς σε γλώσσα, θρησκεία, λατρεία, ενώ από την Κομοτηνή μίλησε για τουρκική μειονότητα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφτασε την Τετάρτη το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά επισκέφθηκε το «σπίτι του Κεμάλ» και το τουρκικό προξενείο. 

selim-kiran-tourkiko-proxeneio1.jpg
selim-kiran-tourkiko-proxeneio2.jpg
selim-kiran-tourkiko-proxeneio3.jpg

Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα κύκλο ξεναγήσεων στο Γενι Τζαμί, στο Αλατζα Ιμαρετ και στον Πύργο Τριγωνίου. Το μεσημέρι αναχώρησε οδικώς για την Κομοτηνή.

Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε: «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο "ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο"».

Προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πάντως πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες». Πρόσθεσαν μάλιστα πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές έστειλαν το μήνυμα, πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Η επίσκεψη του προκλητικού Τούρκου κυβερνητικού παράγοντα, ήρθε λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη για να λάβει δημόσια και μπροστά στις κάμερες την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πως βάσει των Συνθηκών η μειονότητα είναι θρησκευτική.

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και η πρώτη του στάση έγινε στο «σπίτι του Κεμάλ» στην οδό Αγίου Δημητρίου. Το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη αναχώρησε οδικώς για τη Θράκη με πρώτο σταθμό το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, όπου συναντήθηκε με παράγοντες της μειονότητας. Στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, τον υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου κι άλλοι διπλωμάτες, παρόντων και των ψευτομουφτήδων Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. «Είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών στο Προξενείο.

Αργά το βράδι της Τετάρτης και μετά το Ιφτάρ που είχε με παράγοντες της μειονότητας, (μειονοτικούς βουλευτές, μειονοτικούς δημάρχους και τις ψευτομουφτήδες) έκανε σε δημοσιογράφους των μειονοτικών μέσων, τις προκλητικές δηλώσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας και την ανάγκη προστασίας της. Σε όλες τους τις συναντήσεις πάντως σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, έκανε αναφορές, όπως ο ίδιος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε «τουρκική μειονότητα», «τουρκική νεολαία της περιοχής» και «Τούρκους» δασκάλους».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως «το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». 
Κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.
Αποκορύφωμα ήταν ο ισχυρισμός πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στην πόλη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Σε δήλωση που έκανε την Πέμπτη σε όλους τους δημοσιογράφους επισήμανε: «Πραγματικά μας θλίβει το γεγονός ότι παρά το ότι στη Θεσσαλονίκη και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά τζαμιά οθωμανικής εποχής, ακόμη δεν υπάρχει τζάμι ανοιχτό για λατρεία για τους ομογενείς μας, ούτε καν για τα Μπαϊράμια. Το θέμα αυτό το θέτουμε και θα συνεχίσουμε θέτουμε σε όλες τις ανώτατου επιπέδου επαφές μας με την Ελλάδα. Μάλιστα κατά την επίσκεψή μας είδα φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης μπροστά μου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενός συλλόγου μας εκεί, είδα στις φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης το πώς στόλιζαν οι μιναρέδες την Θεσσαλονίκη. Αλλά βλέποντας τη σημερινή Θεσσαλονίκη δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες του πως εκείνοι οι μιναρέδες εξαφανίστηκαν και χάθηκαν. Φυσικά αυτό είναι κάτι το θλιβερό. Δηλαδή όταν στον 21ο αιώνα σε μία χώρα της ΕΕ, οι ομογενείς μας αδυνατούν να εκπληρώσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Όταν ακόμα και στις εξαιρετικές καταστάσεις δεν μπορουν να εκπληρώσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, αυτό πραγματικά μας θλίβει και θα συνεχίσει να μας θλίβει. Για την επίλυση αυτού του θέματος, όλη μας η προσπάθεια είναι ώστε οι ελληνικές αρχές να άρουν αυτήν τη θλιβερή κατάσταση. Όλοι οι σχετικοί διεθνείς φορείς με πρώτη την ΕΕ πρέπει να κάνουν έκκληση προς την Ελλάδα για αυτό το θέμα. Ως Τουρκία όπως ανέφεραν και οι ομογενείς μας, για να μπορέσουν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, εμείς παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους».

Στη συνέχεια επισκέφτηκε μειονοτικά σχολεία της περιοχής. Τελευταίος σταθμός της περιοδεία του ήταν το Διδυμότειχο όπου επισκέφθηκε το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστηλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017. Σε δηλώσεις του κατήγγειλε τη χώρα μας πως δε φροντίζει τα μουσουλμανικά μνημεία και στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Τουρκία.

Το προκλητικό μήνυμα για τον Εβρο

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που θεωρείται από τα σκληροπυρηνικά στελέχη της κυβέρνησης, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πέρυσι στις 7 Μαρτίου 2020 με μια ανάρτησή του στο twitter παρομοιάζοντας με το «Άουσβιτς» τις συνθήκες στον Έβρο, όταν οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αποκρούσουν την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών να «τρυπήσουν» τα σύνορα και να περάσουν παράνομα στη χώρα μας καθοδηγούμενοι από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους», είχε γράψει, «ταγκάροντας» μάλιστα τους επίσημους λογαριασμούς τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, όσο και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!

O 36χρονος Γιαβουζ Σελίμ Κιράν, που γεννήθηκε στο Ορντού είναι υφυπουργός Εξωτερικών από το 2018. Πριν από τη θέση αυτή ήταν επικεφαλής της ομάδας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του πρωθυπουργού, και ήταν υπεύθυνος για τις ομιλίες του.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία