ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Θηλιά» για τους δήμους η μείωση συμβασιούχων και πόρων

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ καθιερώνει ανώτατο ετήσιο όριο προσλήψεων συμβασιούχων στο ευρύτερο δημόσιο

 13/09/2021 08:00

«Θηλιά» για τους δήμους η μείωση συμβασιούχων και πόρων

Φανή Σοβιτσλή

Νέο βαρύτατο πλήγμα στην αυτοδιοίκηση θα επιφέρει από τη νέα χρονιά η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων στους δήμους κατά 10% σε σχέση με το 2020. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει επί της ουσίας ετήσιο ανώτατο όριο προσλήψεων συμβασιούχων στο ευρύτερο δημόσιο, και καθιερώνεται με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Μάκης Βορίδης κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη βουλή στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και τη διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων που τονίζουν πως σαν να μην έφτανε εδώ και χρόνια το «πάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, το μέτρο της κινητικότητας που… αδειάζει τις δημοτικές υπηρεσίες και βέβαια η συνταξιοδότηση υπαλλήλων, έρχεται τώρα και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι που στηρίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους στους συμβασιούχους, καθώς απασχολούνται σε κομβικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και οι κοινωνικές δομές, θα χάσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών που θα επηρεάσουν και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Ο υπουργός εισήγαγε μία διάταξη που στην ουσία αφορά στην περεταίρω μείωση του προσωπικού στους δήμους, συγκριμένα στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου όπως είναι τα οκτάμηνα, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ» τόνισε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είπε ότι θα εισάγει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ., λόγω της κρισιμότητάς του.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι του χρόνου, δυστυχώς, οι δήμοι εκτός από μείωση προσωπικού θα έχουν και περεταίρω μείωση των πόρων τους, καθώς αυτό, όπως είπε, γίνεται σαφές από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2022-2025 που ψηφίστηκε ήδη και πρόκειται να απασχολήσει το δ.σ. της ΚΕΔΕ σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για περιορισμό συμβασιούχων το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Νεάπολης-Συκεών και συνδικαλιστής για πολλά χρόνια στην ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης τόνισε πως ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για συμβασιούχους ΙΔΟΧ οι θέσεις των οποίων προκηρύσσονται μες βάση τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων που υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν. «Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη στην καθαριότητα, γιατί τα σκουπίδια είναι μια μόνιμη κατάσταση παντού και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό» σχολίασε ο κ. Μοναστηρίδης.

Ο ίδιος μάλιστα άσκησε δριμεία κριτική για τις πρακτικές της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, λέγοντας πως «είναι παράδοξο ο υπουργός να μιλά για περικοπές στο προσωπικό των συμβασιούχων των δήμων, γιατί πολύ απλά δεν τους πληρώνει το υπουργείο ή εν γένει το κράτος, αλλά πι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα». Για το λόγο, αυτό, όπως είπε, αν ο υπουργός θέλει να κάνει παρέμβαση, αυτή θα πρέπει αν κινείται στην κατεύθυνση του μόνιμου προσωπικού στους δήμους, κυρίως σε υπηρεσίες που πονάνε…» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Βορίδης: Υποκρύπτεται κάλυψη πάγιων αναγκών

Ο υπουργός πάντως κληθείς να δικαιολογήσει από το βήμα της βουλής την απόφαση για το «μαχαίρι» στους συμβασιούχους έκανε λόγο για «εξορθολογισμό της πολιτικής των προσλήψεων». Υποστήριξε πως πρόκειται για μία διάταξη, διάταξη, η οποία, κατά την γνώμη του, είναι πολύ σημαντική, «για να εξορθολογίσουμε την πολιτική προσλήψεων στο ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή να βάλουμε ένα όριο, το οποίο να έχει νόημα, στο έκτακτο προσωπικό που χρειάζεται».

Μάλιστα ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι το έκτακτο προσωπικό, από πάρα πολλές κυβερνήσεις έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα, ενώ εκεί, όπως είπε, υποκρύπτονται καλύψεις παγίων και διαρκών αναγκών.

«Πρέπει λοιπόν, ότι είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, να γίνει τακτική πρόσληψη. Αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου. Ότι δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και είναι πραγματικά έκτακτο προσωπικό, με την έννοια που περιγράφεται στις διατάξεις, να παραμείνει τέτοιο. Αλλά αυτό πρέπει να έχει ένα πραγματικό νόημα, μια πραγματική αντιστοίχιση. Δηλαδή να μην υπάρχει καταστρατήγηση» επισήμανε στην τοποθέτηση του ο υπουργός.

Απαντώντας δε στην αντιπολίτευση που έκανε λόγο για «κομματικό κράτος», είπε πως «η ίδια διαδικασία που θα ακολουθείται για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων, με διαφάνεια καθορισμός του ανώτατου αυτού αριθμού, και μάλιστα στην πρώτη του εφαρμογή δέσμευση για μείωση 10 % αυτού του έκτακτου προσωπικού, ερχόμαστε σήμερα να το νομοθετήσουμε».

Προγραμματισμός προσλήψεων

Όσον αφορά στη σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο: «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Το άρθρο 25 του νομοσχεδίου αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ή σύμβασης μίσθωσης έργου (ΣΜΕ) ή προσωπικού ωριαίας αποζημίωσης στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικά για τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2022, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων του παρόντος περιορίζεται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εγκεκριμένων προσλήψεων του έτους 2020 και καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τις αποφάσεις έγκρισης προσλήψεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης της επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Στον αριθμό προσλήψεων δεν περιλαμβάνονται οι προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου που αφορούν σε:

α) συμβάσεις έως οκτώ μηνών για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, προσωπικό που προσλαμβάνεται για απασχόληση έως πέντε ημερομίσθια τον μήνα, προσωπικό που προσλαμβάνεται για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών και προσωπικό που η δαπάνη για τις αποδοχές του βαρύνει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.

Κοινωφελής εργασία: Ανοίγουν 25.000 θέσεις εργασίας

Μικρή «ανάσα» θα πάρουν σύντομα οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, καθώς στον αέρα βγαίνει η νέα προκήρυξη για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που αφορά στην πρόσληψη 25.000 ανέργων.

Ήδη από τα μέσα Αυγούστου οι δήμοι δήλωσαν τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται στις υπηρεσίες τους, ενώ το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να διασταυρώσει τις προσφερομένες θέσεις, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικότητες που οι δήμοι ζητούν, οι θέσεις να καλυφθούν με άλλες ειδικότητες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά τους δήμους θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ προκήρυξη, οι θέσεις ανά ειδικότητα και δήμο και θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Αιτήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα, δεν μπορούν να κάνουν ωφελούμενοι των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας τουλάχιστον για τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή για το 2019 και το 2020.

Ο νέος κύκλος θα αφορά περίπου 25.000 ωφελούμενους και θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, ενώ ο μισθός θα είναι 551 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ, ενώ δικαιούχοι είναι μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ)

Το πρόγραμμα

  • Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) / συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
  • Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
  • *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο βαρύτατο πλήγμα στην αυτοδιοίκηση θα επιφέρει από τη νέα χρονιά η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων στους δήμους κατά 10% σε σχέση με το 2020. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει επί της ουσίας ετήσιο ανώτατο όριο προσλήψεων συμβασιούχων στο ευρύτερο δημόσιο, και καθιερώνεται με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Μάκης Βορίδης κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη βουλή στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και τη διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων που τονίζουν πως σαν να μην έφτανε εδώ και χρόνια το «πάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, το μέτρο της κινητικότητας που… αδειάζει τις δημοτικές υπηρεσίες και βέβαια η συνταξιοδότηση υπαλλήλων, έρχεται τώρα και η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι που στηρίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους στους συμβασιούχους, καθώς απασχολούνται σε κομβικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και οι κοινωνικές δομές, θα χάσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών που θα επηρεάσουν και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Ο υπουργός εισήγαγε μία διάταξη που στην ουσία αφορά στην περεταίρω μείωση του προσωπικού στους δήμους, συγκριμένα στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου όπως είναι τα οκτάμηνα, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ» τόνισε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είπε ότι θα εισάγει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ., λόγω της κρισιμότητάς του.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι του χρόνου, δυστυχώς, οι δήμοι εκτός από μείωση προσωπικού θα έχουν και περεταίρω μείωση των πόρων τους, καθώς αυτό, όπως είπε, γίνεται σαφές από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2022-2025 που ψηφίστηκε ήδη και πρόκειται να απασχολήσει το δ.σ. της ΚΕΔΕ σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για περιορισμό συμβασιούχων το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Νεάπολης-Συκεών και συνδικαλιστής για πολλά χρόνια στην ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης τόνισε πως ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για συμβασιούχους ΙΔΟΧ οι θέσεις των οποίων προκηρύσσονται μες βάση τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων που υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν. «Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη στην καθαριότητα, γιατί τα σκουπίδια είναι μια μόνιμη κατάσταση παντού και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό» σχολίασε ο κ. Μοναστηρίδης.

Ο ίδιος μάλιστα άσκησε δριμεία κριτική για τις πρακτικές της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, λέγοντας πως «είναι παράδοξο ο υπουργός να μιλά για περικοπές στο προσωπικό των συμβασιούχων των δήμων, γιατί πολύ απλά δεν τους πληρώνει το υπουργείο ή εν γένει το κράτος, αλλά πι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα». Για το λόγο, αυτό, όπως είπε, αν ο υπουργός θέλει να κάνει παρέμβαση, αυτή θα πρέπει αν κινείται στην κατεύθυνση του μόνιμου προσωπικού στους δήμους, κυρίως σε υπηρεσίες που πονάνε…» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Βορίδης: Υποκρύπτεται κάλυψη πάγιων αναγκών

Ο υπουργός πάντως κληθείς να δικαιολογήσει από το βήμα της βουλής την απόφαση για το «μαχαίρι» στους συμβασιούχους έκανε λόγο για «εξορθολογισμό της πολιτικής των προσλήψεων». Υποστήριξε πως πρόκειται για μία διάταξη, διάταξη, η οποία, κατά την γνώμη του, είναι πολύ σημαντική, «για να εξορθολογίσουμε την πολιτική προσλήψεων στο ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή να βάλουμε ένα όριο, το οποίο να έχει νόημα, στο έκτακτο προσωπικό που χρειάζεται».

Μάλιστα ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι το έκτακτο προσωπικό, από πάρα πολλές κυβερνήσεις έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα, ενώ εκεί, όπως είπε, υποκρύπτονται καλύψεις παγίων και διαρκών αναγκών.

«Πρέπει λοιπόν, ότι είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, να γίνει τακτική πρόσληψη. Αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου. Ότι δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και είναι πραγματικά έκτακτο προσωπικό, με την έννοια που περιγράφεται στις διατάξεις, να παραμείνει τέτοιο. Αλλά αυτό πρέπει να έχει ένα πραγματικό νόημα, μια πραγματική αντιστοίχιση. Δηλαδή να μην υπάρχει καταστρατήγηση» επισήμανε στην τοποθέτηση του ο υπουργός.

Απαντώντας δε στην αντιπολίτευση που έκανε λόγο για «κομματικό κράτος», είπε πως «η ίδια διαδικασία που θα ακολουθείται για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων, με διαφάνεια καθορισμός του ανώτατου αυτού αριθμού, και μάλιστα στην πρώτη του εφαρμογή δέσμευση για μείωση 10 % αυτού του έκτακτου προσωπικού, ερχόμαστε σήμερα να το νομοθετήσουμε».

Προγραμματισμός προσλήψεων

Όσον αφορά στη σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο νομοσχέδιο: «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Το άρθρο 25 του νομοσχεδίου αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ή σύμβασης μίσθωσης έργου (ΣΜΕ) ή προσωπικού ωριαίας αποζημίωσης στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικά για τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2022, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων του παρόντος περιορίζεται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό εγκεκριμένων προσλήψεων του έτους 2020 και καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τις αποφάσεις έγκρισης προσλήψεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης της επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Στον αριθμό προσλήψεων δεν περιλαμβάνονται οι προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου που αφορούν σε:

α) συμβάσεις έως οκτώ μηνών για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, προσωπικό που προσλαμβάνεται για απασχόληση έως πέντε ημερομίσθια τον μήνα, προσωπικό που προσλαμβάνεται για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών και προσωπικό που η δαπάνη για τις αποδοχές του βαρύνει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.

Κοινωφελής εργασία: Ανοίγουν 25.000 θέσεις εργασίας

Μικρή «ανάσα» θα πάρουν σύντομα οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, καθώς στον αέρα βγαίνει η νέα προκήρυξη για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που αφορά στην πρόσληψη 25.000 ανέργων.

Ήδη από τα μέσα Αυγούστου οι δήμοι δήλωσαν τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται στις υπηρεσίες τους, ενώ το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να διασταυρώσει τις προσφερομένες θέσεις, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικότητες που οι δήμοι ζητούν, οι θέσεις να καλυφθούν με άλλες ειδικότητες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά τους δήμους θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ προκήρυξη, οι θέσεις ανά ειδικότητα και δήμο και θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Αιτήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα, δεν μπορούν να κάνουν ωφελούμενοι των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας τουλάχιστον για τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή για το 2019 και το 2020.

Ο νέος κύκλος θα αφορά περίπου 25.000 ωφελούμενους και θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, ενώ ο μισθός θα είναι 551 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω κριτηρίων του ΑΣΕΠ, ενώ δικαιούχοι είναι μόνο εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ)

Το πρόγραμμα

  • Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) / συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει ο ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
  • Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.
  • *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία