ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη - Τσιμέντο να γίνει…

 24/01/2022 14:00

Το πράσινο στην πόλη θεωρείται δομικό στοιχείο και επηρεάζει, άμεσα και έμμεσα στον αστικό ιστό, τη ζωή των πολιτών. Τα οφέλη από το πράσινο πολλά. Ορισμένοι ενδιαφέρονται πρώτιστα για τα οικονομικά οφέλη που αποδίδει και τα οποία είναι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μακροπρόθεσμα. Στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, τα οποία αποδίδονται και άμεσα στους επενδυτές, είναι ότι τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά πράσινου έχουν αυξημένες τιμές και εξασφαλισμένη οικονομική σταθερότητα στο μέλλον.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποκομίζουμε σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά πράσινου, διασφαλίζουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, αυξημένη άνεση από τον καθαρό αέρα, βελτιωμένη υγεία για τους κατοίκους, μείωση του θορύβου, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, καλύτερη ποιότητα νερού κ.λπ.

Από κοινωνική άποψη οι περιοχές που διαθέτουν πράσινο διακρίνονται από μακροχρόνια διατήρηση της αισθητικής και της ομορφιάς, σκίαση των χώρων στάθμευσης, δρόμων, σχολείων και παιδικών χαρών. Ταυτόχρονα, οι περιοχές αυτές είναι πιο «φιλικές» για τους κατοίκους, ιδίως για τους ποδηλάτες και τους πεζούς λόγω μειωμένης έκθεσης στον ήλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 τ.μ/κάτοικο. Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη η αναλογία είναι 2,14 τ.μ. Πάνω από εννέα στους δέκα κατοίκους της πόλης ζητούν περισσότερους χώρους πρασίνου, πάρκα με παγκάκια και φροντισμένες δεντροστοιχίες, και παιδικές χαρές που να καθαρίζονται τακτικά.

Το γεγονός είναι ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες που εξαντλούνται στη διασφάλιση μιας ετερόκλητης και απολίτικης πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Η απλή αναλογική, αντί να αποτελέσει το έναυσμα για δημιουργική σύνθεση πολιτικών, ώσμωση ιδεών και συνάθροιση δυνάμεων οδήγησε στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Στη διανομή αξιωμάτων δίχως πολιτικό πλαίσιο και κοινή στόχευση για την επόμενη ημέρα. Ένα από το θύματα αυτής της πολιτικής -όχι το μόνον- είναι και το πράσινο.

Στη Θεσσαλονίκη πάνω από 1.000 δενδροδόχοι είναι κενές. Καταγράφηκαν με τη βοήθεια των πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. 1.000 νέα δένδρα στην πόλη-ουραγό από άποψη πρασίνου θα ήταν ένα καλό νέο ξεκίνημα. Ένα μικρό δάσος μέσα στην πόλη. Πολλά περισσότερα σημεία είναι δεκτικά δενδροφύτευσης με ελάχιστο κόστος. Το πιο εύκολο για ένα δήμο -μετά από τόσα χρόνια αδράνειας- θα ήταν να λάμψει δια της αποτελεσματικότητάς του. Απλά στο δήμο Θεσσαλονίκης τα εύκολα γίνονται… αδύνατα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.01.2022