ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thessaloniki Summit: «Πρωταγωνιστής» η Θεσσαλονίκη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο επίκεντρο του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν ΣΒΕ και φόρουμ των Δελφών -Πάιατ: Αλλάζει η εικόνα της Θεσσαλονίκης - Τζιτζικώστας: Nέο πρόγραμμα «Διέξοδος» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 04/11/2021 12:14

Thessaloniki Summit: «Πρωταγωνιστής» η Θεσσαλονίκη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στέφανος Μαχτσίρας

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται και ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην πορεία ανάταξης της χώρας, τίθενται επί τάπητος στο Thessaloniki Summit 2021 που συνδιοργανώνουν ο ΣΒΕ και το φόρουμ των Δελφών. Περισσότεροι από 60 εξέχοντες ομιλητές (μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρέσβεις και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων) μέσα από 21 θεματικές ενότητες δίνουν την δική τους οπτική για τα γεγονότα.

«Hγετικός ο ρόλος της Θεσσαλονίκης - Δεν απειλείται η Τουρκία από τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη»

paiat1.jpg


Tα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι “ η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία” και εξήγησε πως τα σχέδια αυτά αφορούν την ενίσχυση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διμερούς συμμαχίας, την ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας και της δύναμης της Ελλάδας σε διάφορα σχήματα όπως το ΝΑΤΟ αλλά και τον διμερή στρατιωτικό εταιρικό ρόλο μέσα και από τη νέα αμυντική συμφωνία (MDCA).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αμυντική συνεργασία και τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας, ο κ. Πάιατ τόνισε πως “ βρισκόμαστε στην κορύφωση αλλά όχι στην κορυφή”, δήλωσε πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τόνισε τη σημασία της δουλειάς των υπηρεσιακών (στρατιωτικών) παραγόντων στην προώθηση του διαλόγου και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα, με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Πάιατ μίλησε για την “ εξαιρετική πρόοδο’ που έχει συντελεστεί. “ Είμαι πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτά τα πέντε χρόνια στις διμερείς σχέσεις αλλά και για την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας και στις διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την προσήλωση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις εταιρικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, που “ γίνονται ακόμη πιο σημαντικές”, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς περί μετατόπισης του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Με αφορμή τη συζήτηση που προηγήθηκε σε πάνελ για την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια με τη συμμετοχή του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι “ το όραμα της Θεσσαλονίκης (για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το 2003) είναι πιο αληθινό σήμερα από ποτέ”, εξήρε τον ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ. “ Φυσικά και μας ανησυχεί (η κατάσταση)”, είπε, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να μείνει ζωντανή η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη σημασία που μπορούν να διαδραματίσουν πρωτοβουλίες, όπως η τριμερής συνεργασία 3+1, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε πως “ είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο πρότζεκτ του 3+1” υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική πλευρά μοιράζεται το όραμα του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για διεύρυνση του σχήματος αυτού. “ Θα μπορούσε να είναι 3+1 και κάποιος/οι ακόμη (x)”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Nα ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία»

w04-15402624890018.jpeg



Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες του Κοσόβου, υπογράμμισε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης (2003) για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως 18 χρόνια μετά μόνο η Κροατία έχει γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “ Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία στόχευαν οι προκάτοχοι μας το 2003”, τόνισε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί στις χώρες της περιοχής η δυνατότητα συμμετοχής σε μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης. “ Το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πότε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτσακ, αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία των χωρών της περιοχής.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι ο Ζόραν Ζάεφ “ έχασε τις εκλογές επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια αποτυχία που απέδωσε στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε. “ Χάσαμε έναν εταίρο που ήταν ανοιχτός στην ευρωπαϊκή ιδέα”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα “ ξεκάθαρο σήμα ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει εμάς, πρέπει να αναλάβουμε δράση”.

Απαριθμώντας τους λόγους γιατί η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα ήταν επωφελής για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής είναι γείτονες με κράτη- μέλη της Ένωσης, η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής και δωρητής της περιοχής, ενώ παράλληλα βοηθάει τις χώρες αυτές να άρουν εσωτερικά προσκόμματα που εμποδίζουν την πρόοδο.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καιρίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο ίδιο πάνελ για την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια είπε -μεταξύ άλλων- πως “ τα Δυτικά Βαλκάνια, τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν υπάρξει μια μεγάλη ιστορική αποτυχία”, οικονομικά και κοινωνικά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “ υπάρχουν χώρες στην περιοχή που έχουν βιοτικό επίπεδο εκεί που ήταν το 1990”.

Περιγράφοντας ένα “ καταθλιπτικό τοπίο”, ο κ. Καιρίδης έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, για πρόβλημα στο δημογραφικό -με εξαίρεση την Αλβανία και το Κόσοβο, που έχουν νεανικούς πληθυσμούς- αλλά και για το μόνιμο πρόβλημα των αντιπαλοτήτων στην περιοχή. “ Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι “ η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν φίλη, σύμμαχος και υποστηρίκτρια χώρα όλης της περιοχής”.



Τούρκος πρέσβης: «Να επιμείνουμε στο διάλογο» 

2021-11-04-35700-mm.png



"Πολύ σωστή κίνηση" χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και διοργανώνεται από τον ΣΒΕ και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επίσης, χαρακτήρισε "πολλά υποσχόμενα" τα όσα είπαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες, διότι, όπως σημείωσε, "ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία και η Ελλάδα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είναι μιλώντας μεταξύ τους και συντονίζοντας την κατάσταση". "Εμείς επί δέκα χρόνια είχαμε 4 εκατομμύρια άτομα. Τους ταϊζουμε, τους δίνουμε ρούχα, ένα εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν στην Τουρκία. Τι να τους κάνουμε; Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε σε σκηνές, γιατί εμείς δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να παίρνουμε κονδύλια γι' αυτό το σκοπό, το κάνουμε με δικά μας κονδύλια", επισήμανε. Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρέσβης είπε πως "ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μην επανέρχονται στο προσκήνιο είναι να φτιάξουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών". Σε ερώτηση για κινήσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα και να προχωρήσει η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος είναι "να μην μιλάμε σε τρίτους για παράπονα που έχουμε ο ένας από τον άλλον. Να μην μιλάμε ο ένας για τον άλλον, αλλά να μιλάμε ο ένας με τον άλλον". Επίσης, ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν είπε ότι "οι Αμερικανοί σύμμαχοι έχουν πει επανειλημμένως ότι η χρήση της Αλεξανδρούπολης δεν έχει καμιά σχέση με την Τουρκία και, φυσικά, τους πιστεύουμε. Αμα το λένε, τους πιστεύουμε". Προσέθεσε ότι "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Ανατολική Ευρώπη και η Μαύρη Θάλασσα. Ολα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συμμάχων μας στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ σημαντική για εμάς, διότι αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αρα, λοιπόν, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ισορροπίες στην περιοχή, που περιλαμβάνει την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασφαλιστούν. Γιατί θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε συνέπειες εάν αυτή η ισορροπία διαταραχτεί". Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο Τούρκος πρέσβης ισχυρίστηκε: "Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο χωρίς να ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν τα χωρικά ύδατα. Το να πας στο Δικαστήριο για μια υφαλοκρηπίδα δεν έχει νόημα αν δεν ξέρουμε πού τελειώνουν τα χωρικά ύδατα". Τέλος, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για "διαφορές" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. "Κατ΄αρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των προβλημάτων και στο βαθμό που είναι δυνατό να τα επιλύσουμε από κοινού ή αν όχι να τα παραπέμψουμε στο Δικαστήριο" κατέληξε.

Στρατηγικό «game changer», μακροπρόθεσμα, χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζήτημα εθνικής άμυνας και στο πλαίσιο αυτό η αναδυόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου θα είναι μακροπρόθεσμα ένα στρατηγικό "game changer". Αν γίνει αυτό θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή και κυρίως μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρέσβης.

Ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η κορυφή στην οποία είμαστε τώρα είναι ένα άνοιγμα για άλλες κορυφές» και για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Όπως, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, μια επόμενη κορυφή θα μπορούσε να είναι η στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, όπως αυτός των υποδομών.

Ο Ισραηλινός πρέσβης επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του είναι από τους κορυφαίους «παίκτες» στην ελληνική αγορά τουρισμού και real estate. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων επισήμανε ότι μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ υπογράμμισε πως για τον ίδιο το πιο σημαντικό είναι «να δούμε κοινοπραξίες στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της ανάπτυξης».

Για τον δε τουριστικό τομέα είπε -μεταξύ άλλων- ότι η προτίμηση που δείχνουν οι Ισραηλινοί τουρίστες στη χώρα μας(πάνω από ένα εκατομμύριο το 2019, πριν από τον πανδημία) έχει να κάνει με μια σειρά χαρακτηριστικά, όπως η γεωγραφική εγγύτητα, το κλίμα αλλά και η ατμόσφαιρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. «Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας εδώ. Το να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα είναι κάτι πολύ φυσικό για τους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι θα ήθελε να δει Έλληνες και Ισραηλινούς επιχειρηματίες και επιστήμονες να συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινοπραξιών και να αναπτύσσουν τις δικές τους επιχειρήσεις συμβάλλοντας τόσο στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων όσο και των οικονομικών των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά δε, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είπε η ισραηλινή εμπειρία έχει δείξει ότι οι πυλώνες του οικοσυστήματος θα πρέπει να είναι σχετικές κυβερνητικές πολιτικές και ανθρώπινο δυναμικό.

«Αναμορφώνουμε το παραγωγικό μοντέλο»

2021-11-04-113625-pm.png

«Η κυβέρνηση αναμορφώνει το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα με το βλέμμα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και στο αύριο που είναι ήδη εδώ. Στηρίξαμε την κοινωνία μέσα στην πανδημία, ενισχύουμε την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

«Οι αλλαγές τα επόμενα χρόνια θα είναι καταλυτικές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτές χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες», πρόσθεσε.

«Η ΠΚΜ υλοποιεί 8.500 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ»

tzitzi.jpg



«Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και την κοινωνία προστατευμένη, το 2021 δεν είναι 2020, υπάρχει το εμβόλιο. Η ΠΚΜ υλοποιεί 8.500 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, είμαστε η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14% το 2014-2019. Οι πόροι από ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε την Κ.Μακεδονία του μέλλοντος μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Θα πρωταγωνιστήσουμε μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι υποδομές ολοκληρώνονται, έργα καινοτομίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι η ώρα για μία νέα αρχή», υποστήριξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ.Τζιτζικώστας παράλληλα προανήγγειλε νέο πρόγραμμα επιχορηγήσεων «Διέξοδος» (με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και όσες εταιρείες έμειναν εκτός από την προηγούμενη δράση.

«Συμμαχία του καλού»

2021-11-04-114211-pm.png

«ToThessaloniki Summit συμβάλλει σε καταλυτικό βαθμό στην εξωστρέφεια της πόλης μας, συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας, η πυκνότητα των γεγονότων και των εξελίξεων είναι πρωτοφανής. Η Θεσσαλονίκη έχει μία δυναμική πορεία ανάπτυξης, για να προοδεύσει ένας τόπος χρειάζεται η συμμαχία του καλού και της δημιουργίας. Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες χρειάζεται να βάλουν πλάτη για το καλό του τόπου», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Καταλυτικός ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

2021-11-04-112412-pm.png



«Η σύνοδος της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν θεσμό συζήτησης υψηλού επιπέδου που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη στις διεθνείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην παραγωγή ιδεών για την ανάπτυξη της πατρίδας μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΕ.

«Οι καιροί ου μενετοί»

2021-11-04-113302-pm.png



«Μεταβαίνουμε σε μία νέα εποχή, πρέπει να προβληματιστούμε για την νέα στρατηγική που πρέπει να χαράξει η χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για να πορευτούν στο νέο περιβάλλον, χάσαμε μία ευκαιρία το 1990 για να καταστεί η Θεσσαλονίκη κέντρο ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν πρέπει να τη χάσουμε και τώρα. Χρειάζεται να προλάβουμε τις εξελίξεις, οι καιροί ου μενετοί», σημείωσε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Την πεποίθηση πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα «αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας, με το 2021 να αποτελεί έτος-ορόσημο για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας» διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit.

«Ως Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διαπιστώνουμε την ισχυρή βούληση των αμερικανικών εταιρειών να ενταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα και προς άλλους επίδοξους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές επενδυτικές επιλογές εταιρειών όπως οι Pfizer, Cisco και Deloitte, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, είναι κινήσεις ουσίας και προφανέστατα διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη προσέλκυσης περισσοτέρων επενδύσεων» εκτίμησε ο κ.Μπακατσέλος.

Πρόσθεσε πως η αλλαγή σελίδας έχει γίνει και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι σαφές ότι τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα «δημιουργούνται θέσεις εργασίας εξειδικευμένου και υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού, ανοίγοντας το δρόμο σε νέα πεδία εφαρμοσμένης έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι πράσινες και βιώσιμες μεταφορές καθώς και η βιο-οικονομία και κυκλική οικονομία».


«Οι παθογένειες έχουν μειωθεί αισθητά»

Κατά τον κ.Μπακατσέλο, στο σκηνικό αυτό, η Ελλάδα αποδεικνύει πως οι μακροχρόνιες παθογένειες που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία, έχουν μειωθεί αισθητά και πλέον η ανάπτυξη είναι μια ορατή πραγματικότητα. Oι προϋποθέσεις, επισήμανε, είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα «και σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η πολιτική σταθερότητα, αλλά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας μέσα από ισχυρές, διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, που ξεκινούν από την 'Αμυνα και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

«Έχοντας διανύσει μια διαδρομή ενάμιση έτους σε μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες, που έχει αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία μας, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την ανάγκη διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας, και της δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων, που θα προσδιορίσουν τόσο την κανονικότητα όσο και την αναπτυξιακή προοπτική. Οφείλουμε,να διαχειριστούμε τόσο την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, όσο και τις συνεχιζόμενες εξάρσεις αυτής, με τρόπο που να διασφαλίζει την την κοινωνική συνοχή και οικονομική αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο αύριο, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας» σημείωσε, αναφερόμενος στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό το σκηνικό η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα.

Το άλλο μείγμα στρατηγικού σχεδιασμού από πολιτική ηγεσία και επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επισήμανε ακόμα ότι η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, δεδομένου και του «κάδρου» των νέων εξελίξεων, που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση.

4-11-2021-020.jpg


1278.jpeg
1346.jpeg




Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται και ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην πορεία ανάταξης της χώρας, τίθενται επί τάπητος στο Thessaloniki Summit 2021 που συνδιοργανώνουν ο ΣΒΕ και το φόρουμ των Δελφών. Περισσότεροι από 60 εξέχοντες ομιλητές (μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρέσβεις και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων) μέσα από 21 θεματικές ενότητες δίνουν την δική τους οπτική για τα γεγονότα.

«Hγετικός ο ρόλος της Θεσσαλονίκης - Δεν απειλείται η Τουρκία από τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη»

paiat1.jpg


Tα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι “ η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία” και εξήγησε πως τα σχέδια αυτά αφορούν την ενίσχυση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διμερούς συμμαχίας, την ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας και της δύναμης της Ελλάδας σε διάφορα σχήματα όπως το ΝΑΤΟ αλλά και τον διμερή στρατιωτικό εταιρικό ρόλο μέσα και από τη νέα αμυντική συμφωνία (MDCA).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αμυντική συνεργασία και τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας, ο κ. Πάιατ τόνισε πως “ βρισκόμαστε στην κορύφωση αλλά όχι στην κορυφή”, δήλωσε πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τόνισε τη σημασία της δουλειάς των υπηρεσιακών (στρατιωτικών) παραγόντων στην προώθηση του διαλόγου και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα, με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Πάιατ μίλησε για την “ εξαιρετική πρόοδο’ που έχει συντελεστεί. “ Είμαι πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτά τα πέντε χρόνια στις διμερείς σχέσεις αλλά και για την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας και στις διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την προσήλωση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις εταιρικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, που “ γίνονται ακόμη πιο σημαντικές”, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς περί μετατόπισης του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Με αφορμή τη συζήτηση που προηγήθηκε σε πάνελ για την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια με τη συμμετοχή του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι “ το όραμα της Θεσσαλονίκης (για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το 2003) είναι πιο αληθινό σήμερα από ποτέ”, εξήρε τον ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ. “ Φυσικά και μας ανησυχεί (η κατάσταση)”, είπε, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να μείνει ζωντανή η ενταξιακή διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη σημασία που μπορούν να διαδραματίσουν πρωτοβουλίες, όπως η τριμερής συνεργασία 3+1, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε πως “ είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο πρότζεκτ του 3+1” υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική πλευρά μοιράζεται το όραμα του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για διεύρυνση του σχήματος αυτού. “ Θα μπορούσε να είναι 3+1 και κάποιος/οι ακόμη (x)”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Nα ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία»

w04-15402624890018.jpeg



Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων για τους πολίτες του Κοσόβου, υπογράμμισε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης (2003) για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως 18 χρόνια μετά μόνο η Κροατία έχει γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “ Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία στόχευαν οι προκάτοχοι μας το 2003”, τόνισε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί στις χώρες της περιοχής η δυνατότητα συμμετοχής σε μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης. “ Το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πότε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτσακ, αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία των χωρών της περιοχής.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι ο Ζόραν Ζάεφ “ έχασε τις εκλογές επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια αποτυχία που απέδωσε στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε. “ Χάσαμε έναν εταίρο που ήταν ανοιχτός στην ευρωπαϊκή ιδέα”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα “ ξεκάθαρο σήμα ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει εμάς, πρέπει να αναλάβουμε δράση”.

Απαριθμώντας τους λόγους γιατί η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα ήταν επωφελής για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων- στο γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής είναι γείτονες με κράτη- μέλη της Ένωσης, η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής και δωρητής της περιοχής, ενώ παράλληλα βοηθάει τις χώρες αυτές να άρουν εσωτερικά προσκόμματα που εμποδίζουν την πρόοδο.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καιρίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο ίδιο πάνελ για την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια είπε -μεταξύ άλλων- πως “ τα Δυτικά Βαλκάνια, τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν υπάρξει μια μεγάλη ιστορική αποτυχία”, οικονομικά και κοινωνικά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “ υπάρχουν χώρες στην περιοχή που έχουν βιοτικό επίπεδο εκεί που ήταν το 1990”.

Περιγράφοντας ένα “ καταθλιπτικό τοπίο”, ο κ. Καιρίδης έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, για πρόβλημα στο δημογραφικό -με εξαίρεση την Αλβανία και το Κόσοβο, που έχουν νεανικούς πληθυσμούς- αλλά και για το μόνιμο πρόβλημα των αντιπαλοτήτων στην περιοχή. “ Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας”, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι “ η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν φίλη, σύμμαχος και υποστηρίκτρια χώρα όλης της περιοχής”.



Τούρκος πρέσβης: «Να επιμείνουμε στο διάλογο» 

2021-11-04-35700-mm.png



"Πολύ σωστή κίνηση" χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και διοργανώνεται από τον ΣΒΕ και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επίσης, χαρακτήρισε "πολλά υποσχόμενα" τα όσα είπαν μεταξύ τους οι δύο ηγέτες, διότι, όπως σημείωσε, "ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία και η Ελλάδα θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είναι μιλώντας μεταξύ τους και συντονίζοντας την κατάσταση". "Εμείς επί δέκα χρόνια είχαμε 4 εκατομμύρια άτομα. Τους ταϊζουμε, τους δίνουμε ρούχα, ένα εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν στην Τουρκία. Τι να τους κάνουμε; Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε σε σκηνές, γιατί εμείς δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να παίρνουμε κονδύλια γι' αυτό το σκοπό, το κάνουμε με δικά μας κονδύλια", επισήμανε. Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρέσβης είπε πως "ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μην επανέρχονται στο προσκήνιο είναι να φτιάξουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών". Σε ερώτηση για κινήσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις με την Ελλάδα και να προχωρήσει η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος είναι "να μην μιλάμε σε τρίτους για παράπονα που έχουμε ο ένας από τον άλλον. Να μην μιλάμε ο ένας για τον άλλον, αλλά να μιλάμε ο ένας με τον άλλον". Επίσης, ο Μπουράκ Οζουγκέργκιν είπε ότι "οι Αμερικανοί σύμμαχοι έχουν πει επανειλημμένως ότι η χρήση της Αλεξανδρούπολης δεν έχει καμιά σχέση με την Τουρκία και, φυσικά, τους πιστεύουμε. Αμα το λένε, τους πιστεύουμε". Προσέθεσε ότι "αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Ανατολική Ευρώπη και η Μαύρη Θάλασσα. Ολα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συμμάχων μας στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ σημαντική για εμάς, διότι αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία σύνδεσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Αρα, λοιπόν, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ισορροπίες στην περιοχή, που περιλαμβάνει την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασφαλιστούν. Γιατί θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε συνέπειες εάν αυτή η ισορροπία διαταραχτεί". Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο Τούρκος πρέσβης ισχυρίστηκε: "Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο χωρίς να ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν τα χωρικά ύδατα. Το να πας στο Δικαστήριο για μια υφαλοκρηπίδα δεν έχει νόημα αν δεν ξέρουμε πού τελειώνουν τα χωρικά ύδατα". Τέλος, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για "διαφορές" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. "Κατ΄αρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των προβλημάτων και στο βαθμό που είναι δυνατό να τα επιλύσουμε από κοινού ή αν όχι να τα παραπέμψουμε στο Δικαστήριο" κατέληξε.

Στρατηγικό «game changer», μακροπρόθεσμα, χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζήτημα εθνικής άμυνας και στο πλαίσιο αυτό η αναδυόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου θα είναι μακροπρόθεσμα ένα στρατηγικό "game changer". Αν γίνει αυτό θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή και κυρίως μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρέσβης.

Ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η κορυφή στην οποία είμαστε τώρα είναι ένα άνοιγμα για άλλες κορυφές» και για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Όπως, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, μια επόμενη κορυφή θα μπορούσε να είναι η στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, όπως αυτός των υποδομών.

Ο Ισραηλινός πρέσβης επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του είναι από τους κορυφαίους «παίκτες» στην ελληνική αγορά τουρισμού και real estate. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων επισήμανε ότι μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ υπογράμμισε πως για τον ίδιο το πιο σημαντικό είναι «να δούμε κοινοπραξίες στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της ανάπτυξης».

Για τον δε τουριστικό τομέα είπε -μεταξύ άλλων- ότι η προτίμηση που δείχνουν οι Ισραηλινοί τουρίστες στη χώρα μας(πάνω από ένα εκατομμύριο το 2019, πριν από τον πανδημία) έχει να κάνει με μια σειρά χαρακτηριστικά, όπως η γεωγραφική εγγύτητα, το κλίμα αλλά και η ατμόσφαιρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. «Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας εδώ. Το να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα είναι κάτι πολύ φυσικό για τους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι θα ήθελε να δει Έλληνες και Ισραηλινούς επιχειρηματίες και επιστήμονες να συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινοπραξιών και να αναπτύσσουν τις δικές τους επιχειρήσεις συμβάλλοντας τόσο στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων όσο και των οικονομικών των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά δε, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είπε η ισραηλινή εμπειρία έχει δείξει ότι οι πυλώνες του οικοσυστήματος θα πρέπει να είναι σχετικές κυβερνητικές πολιτικές και ανθρώπινο δυναμικό.

«Αναμορφώνουμε το παραγωγικό μοντέλο»

2021-11-04-113625-pm.png

«Η κυβέρνηση αναμορφώνει το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα με το βλέμμα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και στο αύριο που είναι ήδη εδώ. Στηρίξαμε την κοινωνία μέσα στην πανδημία, ενισχύουμε την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

«Οι αλλαγές τα επόμενα χρόνια θα είναι καταλυτικές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτές χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες», πρόσθεσε.

«Η ΠΚΜ υλοποιεί 8.500 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ»

tzitzi.jpg



«Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και την κοινωνία προστατευμένη, το 2021 δεν είναι 2020, υπάρχει το εμβόλιο. Η ΠΚΜ υλοποιεί 8.500 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, είμαστε η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14% το 2014-2019. Οι πόροι από ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε την Κ.Μακεδονία του μέλλοντος μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Θα πρωταγωνιστήσουμε μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι υποδομές ολοκληρώνονται, έργα καινοτομίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι η ώρα για μία νέα αρχή», υποστήριξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ.Τζιτζικώστας παράλληλα προανήγγειλε νέο πρόγραμμα επιχορηγήσεων «Διέξοδος» (με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και όσες εταιρείες έμειναν εκτός από την προηγούμενη δράση.

«Συμμαχία του καλού»

2021-11-04-114211-pm.png

«ToThessaloniki Summit συμβάλλει σε καταλυτικό βαθμό στην εξωστρέφεια της πόλης μας, συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας, η πυκνότητα των γεγονότων και των εξελίξεων είναι πρωτοφανής. Η Θεσσαλονίκη έχει μία δυναμική πορεία ανάπτυξης, για να προοδεύσει ένας τόπος χρειάζεται η συμμαχία του καλού και της δημιουργίας. Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες χρειάζεται να βάλουν πλάτη για το καλό του τόπου», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Καταλυτικός ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

2021-11-04-112412-pm.png



«Η σύνοδος της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν θεσμό συζήτησης υψηλού επιπέδου που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη στις διεθνείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην παραγωγή ιδεών για την ανάπτυξη της πατρίδας μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΕ.

«Οι καιροί ου μενετοί»

2021-11-04-113302-pm.png



«Μεταβαίνουμε σε μία νέα εποχή, πρέπει να προβληματιστούμε για την νέα στρατηγική που πρέπει να χαράξει η χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για να πορευτούν στο νέο περιβάλλον, χάσαμε μία ευκαιρία το 1990 για να καταστεί η Θεσσαλονίκη κέντρο ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν πρέπει να τη χάσουμε και τώρα. Χρειάζεται να προλάβουμε τις εξελίξεις, οι καιροί ου μενετοί», σημείωσε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Την πεποίθηση πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα «αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας, με το 2021 να αποτελεί έτος-ορόσημο για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας» διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit.

«Ως Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διαπιστώνουμε την ισχυρή βούληση των αμερικανικών εταιρειών να ενταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα και προς άλλους επίδοξους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές επενδυτικές επιλογές εταιρειών όπως οι Pfizer, Cisco και Deloitte, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, είναι κινήσεις ουσίας και προφανέστατα διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη προσέλκυσης περισσοτέρων επενδύσεων» εκτίμησε ο κ.Μπακατσέλος.

Πρόσθεσε πως η αλλαγή σελίδας έχει γίνει και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι σαφές ότι τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα «δημιουργούνται θέσεις εργασίας εξειδικευμένου και υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού, ανοίγοντας το δρόμο σε νέα πεδία εφαρμοσμένης έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι πράσινες και βιώσιμες μεταφορές καθώς και η βιο-οικονομία και κυκλική οικονομία».


«Οι παθογένειες έχουν μειωθεί αισθητά»

Κατά τον κ.Μπακατσέλο, στο σκηνικό αυτό, η Ελλάδα αποδεικνύει πως οι μακροχρόνιες παθογένειες που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία, έχουν μειωθεί αισθητά και πλέον η ανάπτυξη είναι μια ορατή πραγματικότητα. Oι προϋποθέσεις, επισήμανε, είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα «και σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η πολιτική σταθερότητα, αλλά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας μέσα από ισχυρές, διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, που ξεκινούν από την 'Αμυνα και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

«Έχοντας διανύσει μια διαδρομή ενάμιση έτους σε μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες, που έχει αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία μας, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την ανάγκη διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας, και της δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων, που θα προσδιορίσουν τόσο την κανονικότητα όσο και την αναπτυξιακή προοπτική. Οφείλουμε,να διαχειριστούμε τόσο την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, όσο και τις συνεχιζόμενες εξάρσεις αυτής, με τρόπο που να διασφαλίζει την την κοινωνική συνοχή και οικονομική αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο αύριο, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας» σημείωσε, αναφερόμενος στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό το σκηνικό η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα.

Το άλλο μείγμα στρατηγικού σχεδιασμού από πολιτική ηγεσία και επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επισήμανε ακόμα ότι η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, δεδομένου και του «κάδρου» των νέων εξελίξεων, που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση.

4-11-2021-020.jpg


1278.jpeg
1346.jpeg




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία