ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Σχολικά κτηριακά προβλήματα και ζητήματα στην ασφάλεια των μαθητών αναδεικνύει η Ενωση Γονεων Δημου Δελτα

Ημερίδα ενημέρωσης στην αίθουσα της Κοινότητας Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στα σχολεία

 11/02/2023 13:12

Θεσσαλονίκη:  Σχολικά κτηριακά προβλήματα και ζητήματα στην ασφάλεια των μαθητών αναδεικνύει η Ενωση Γονεων Δημου Δελτα
Σημαντικά κτηριακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συντηρησης των υποδομών, ζητήματα στην ασφάλεια των μαθητών είναι μερικά από τα προβλήματα που αναδεικνύουν γονείς μέλη της νεοσύστατης Ενωσης Γονεων Δημου Δελτα.

Ακολουθεί η εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Δέλτα κ. Γεωργίου Κορωναίου, στην χθεσινή (10/02/23) συνάντηση με τα ΜΜΕ και γονείς από τα σχολεία του Δήμου Δέλτα που έγινε στην αίθουσα της Κοινότητας Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνωστοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου, τις ενέργειες που έκανε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Δέλτα και την αντιμετώπιση από την πλευρά των αρμοδίων αρχών:

Κυρίες και κύριοι, Αρχικά θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η Ένωσή μας είναι μια νεοσύστατη Ένωση. Οι επαφές για την δημιουργία της ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά από πολύ κόπο, αρκετές διαδικτυακές αλλά και δια ζώσης συναντήσεις, συντάχθηκε και κατατέθηκε το καταστατικό της Ένωσης και από το τέλος Μαΐου 2022 υφίσταται πλέον με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η Ένωση Συλλόγων Δήμου Δέλτα.
Αυτή την στιγμή η Ένωση απαρτίζεται από 22 Συλλόγους οι οποίοι εκπροσωπούν 29 σχολεία.

Το Δ.Σ μας ανέλαβε καθήκοντα από τον Ιούνιο του 2022 και ενώ είχαν κλείσει ήδη τα σχολεία οπότε όπως καταλαβαίνετε ο χρόνος δράσης που είχαμε στην διάθεσή μας μέχρι σήμερα ήταν μικρός. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες πριν ακόμα αρχίσει η σχολική χρονιά διεκδικώντας την καλύτερη δυνατή λειτουργία των σχολείων του Δήμου μας, έχουμε έρθει σε επαφή με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και έχουμε κάνει ήδη 2 συναντήσεις με τους υπεύθυνους παιδείας του Δήμου για να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για την κατάσταση των σχολείων μας.

Η εικόνα που αποκομίσαμε δυστυχώς είναι απογοητευτική. Τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν πολλά κτιριακά προβλήματα των οποίων θα έπρεπε να αναλάβει την επίλυσή τους η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Η Τεχνική υπηρεσία δηλώνει σε Συλλόγους που της έχουν στείλει έγγραφα για προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ότι δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό οπότε και τους καθοδηγεί να απευθυνθούν προς τις σχολικές επιτροπές.

Οι σχολικές επιτροπές διαμαρτύρονται ότι υποχρηματοδοτούνται και ότι παρ ́ όλα αυτά αναλαμβάνουν να κάνουν έργα που δεν τους αναλογούν και χωρίς μελέτη αρμόδιου Πολιτικού μηχανικού με κίνδυνο ατυχημάτων με ότι αυτά συνεπάγονται..

Η μια υπηρεσία μετατοπίζει και επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη την στιγμή που ο Δήμαρχος του Δήμου μας, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος του 2022, δήλωσε ότι ευτυχώς η χρονιά για τον Δήμο είναι καλή και υπάρχει απόθεμα...
Εμείς ως Ένωση δεν μπήκαμε ούτε και πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών μεταξύ υπηρεσιών διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Εμάς μας ενδιαφέρει να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των σχολείων μας.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω και σε συνδυασμό μάλιστα και με τα προβλήματα που μας έχουν ενημερώσει ότι αντιμετωπίζουν πολλοί Σύλλογοι Γονέων, ζητήσαμε ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αναφερθούμε αναλυτικά στα προβλήματα των σχολείων μας και να ακούσουμε από τους αρμόδιους αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή πρόβλεψη για την επίλυσή τους και θέσαμε προς συζήτηση κάποια προβλήματα που διαπιστώσαμε ότι συναντάει κανείς στην πλειονότητα των σχολείων μας.

Τα θέματα που θέσαμε προς συζήτηση και ζητήσαμε με επίσημο πρωτοκολλημένο έγγραφό μας να ενημερωθούμε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εν συντομία τα παρακάτω:

Αρχικά ζητήσαμε μια ενημέρωση για το θέμα που αφορά τον έλεγχο ασφαλείας των κτιριακών υποδομών το οποίο είναι πάντοτε επίκαιρο πόσο μάλλον μετά το δυστύχημα στις Σέρρες... Ή μάλλον καλύτερα.. Μετά το έγκλημα στις Σέρρες που στοίχισε την ζωή ενός αθώου παιδιού..

Επικαλεστήκαμε την απόφαση υπ’ αριθμόν 1436 με αριθμό πρωτοκόλλου 19498 (14/10/22) που αφορά απευθείας ανάθεση υπηρεσίας για επανέλεγχο ασφαλείας ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εξοπλισμών σχολικών κτιρίων Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου συνολικού κόστους 24.800 €.

Για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου δεν μάθαμε ποτέ αν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη... Σημειώστε ότι υπάρχουν σχολεία που οι καυστήρες θέρμανσης βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε αίθουσες διδασκαλίας. Ρωτήσαμε λοιπόν αν έχει γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος για την σωστή λειτουργία τους? Υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό καλής λειτουργίας υπογεγραμμένο από κάποιον τεχνικό με την επικύρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου;

Σημειώστε επίσης ότι υπάρχουν σχολεία που σύμφωνα με τους Συλλόγους Γονέων τους τα αλεξικέραυνά τους δεν είναι καν γειωμένα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση έλξης κεραυνού...
Υπάρχει ένα Λύκειο στην Σίνδο οπου αρχές Δεκεμβρίου λόγω βροχής, τα νερά με κάποιο τρόπο πέρασαν μέσα στο κτίριο και έπεφταν πάνω στο ηλεκτρολογικό πίνακα.

Ευτυχώς το πρόσεξε εγκαίρως η διεύθυνση του σχολείου, το σχολείο δεν λειτούργησε και οι μαθητές έκαναν μάθημα από τηλεκπαίδευση...
Θεωρούμε την ασφάλεια των παιδιών μας αδιαπραγμάτευτη και οι ευθύνες των αρμοδίων είναι βαρύτατες. Δεν επιτρέπονται και δεν επιτρέπουμε παραλήψεις στο θέμα αυτό. Συντήρηση και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών

Εδώ και 2 χρόνια βλέπουμε στον προϋπολογισμό του Δήμου ένα ποσό της τάξεως των 2.550.000 € το οποίο μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά και πλέον πάμε για τρίτη χρονιά που ακόμα δεν έχει εκταμιευτεί. Το ποσό αυτό, αφορά ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΑΨΙΜΑΤΑ, ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΘΑΜΝΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, καθώς και εξοπλισμό αύλιων χώρων όπως ΚΙΟΣΚΙΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΔΟΥΣ κ.λπ.

Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια, ενημερωθήκαμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ότι έχει βρεθεί ήδη ανάδοχος για το έργο, σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες και μας δόθηκε λίστα με το τι προβλέπεται να γίνει σε κάθε σχολείο. Μόνο που στον φετινό προϋπολογισμό, το ποσό από 2.550.000 € που ήταν αρχικά, έχει γίνει 1.463.288 €...

Το 1.086.000 € είναι αυτή την στιγμή εκτός προϋπολογισμού... Σημειώστε ότι στην λίστα με τις προβλεπόμενες εργασίες υπάρχουν γενικότητες όπως για παράδειγμα «μερική αντικατάσταση κουφωμάτων»... Δηλαδή σε σχολεία που έχουν κάνει αίτημα για συνολική αντικατάσταση κουφωμάτων, προβλέπεται να γίνει μερική αντικατάσταση χωρίς να διευκρινίζεται πόσα κουφώματα θα αλλάξουν, ποια και γιατί θα είναι αυτά!

Σε ότι αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία θα πρέπει επίσης να πούμε ότι πριν από λίγο καιρό, έπεσε μέρος της ψευδοροφής από το θεατράκι στο 2ο και 3ο Δημοτικό Διαβατών και είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε κάποιο ατύχημα. Αμέσως μετά ο Σύλλογος Γονέων των σχολείων έστειλε μήνυμα στην Τεχνική υπηρεσία προκειμένου να λάβει γνώση και να επισκευαστεί η ζημιά.

Η Τεχνική υπηρεσία απάντησε γραπτώς ότι δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό και ζήτησε από τον Σύλλογο να απευθυνθεί στην Σχολική Επιτροπή.. Οι Σχολικές Επιτροπές όπως ήδη αναφέραμε, έχουν αναλάβει τεχνικές επισκευές όπως βαψίματα, σοβατίσματα, αποφράξεις και άλλες τέτοιες εργασίες και διαμαρτύρονται ότι δεν είναι δικής τους αρμοδιότητας.

Ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσουν για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και για όλες τις προμήθειες για τα σχολεία και από ότι μας λένε, τα χρήματα δεν φτάνουν... Τεχνολογικός εξοπλισμός μονάδων. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί κατά κόρον τα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας και ιδιαιτέρως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.. Ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι σε σχολείο του Δήμου μας, υπάρχει ανάγκη για άμεση αντικατάσταση 20 υπολογιστών..

Γενικά οι Σύλλογοι Γονέων, προσπαθούμε να δίνουμε πρόχειρες λύσεις με μεταχειρισμένους υπολογιστές που προμηθευόμαστε από αντικαταστάσεις σε εταιρίες που εργαζόμαστε ή που γνωρίζουμε αλλά και αυτό δεν είναι λύση. Δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια με το χέρι απλωμένο και να αντικαθιστούμε τις σχολικές επιτροπές... 2 Προτζέκτορες αγοράστηκαν πρόσφατα με έξοδα του Συλλόγου Γονέων αλλά πόσα έξοδα να αντέξει ο Σύλλογος και που να βρει τα χρήματα να βοηθήσει να καλυφτούν τόσες ανάγκες;

Η χρονιά που διανύουμε όπως όλοι γνωρίζουμε και ήδη το ζούμε είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με τις αυξήσεις σε όλα τα ήδη να μαστίζουν τα πορτοφόλια όλου του κόσμου.. Το πετρέλαιο και το ρεύμα έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ακόμα και η ετήσια συνδρομή του Συλλόγου που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό, για πολλές οικογένειες είναι δύσκολο να εκταμιευτεί. Και όπως είναι γνωστό, τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι Σύλλογοι γονέων από τις συνδρομές, θα έπρεπε να ξοδεύονται για αυτό που λέμε «κάτι παραπάνω», όχι για τα αυτονόητα που οφείλει να παρέχει ο Δήμος.

Ζητήσαμε επίσης να μάθουμε για την διαδικασία προμήθειας γραφικής ύλης, αναλώσιμων καθώς καθαριστικών υλικών στις σχολικές μας μονάδες. Στα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας οι γονείς αναγκάζονται στην αρχή της χρονιάς να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας χρήματα για ολόκληρες λίστες με είδη γραφικής ύλης που χρησιμοποιούνται για κοινή χρήση από τους μαθητές αντί τα έξοδα αυτά να καλύπτονται από τις Σχολικές Επιτροπές .

Στις 13/10/22 η Σχολική Επιτροπή έστειλε έγγραφο στα σχολεία με αριθμό πρωτοκόλλου 1563 στο οποίο αναφέρει ότι υπέγραψε την προμήθεια υλικών καθαριότητας με δικής της ευθύνη και πρωτοβουλία λόγω της τεράστιας καθυστέρησης του Δήμου να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό.. Είναι δυνατόν να μην είμαστε έτοιμοι από αρχές Σεπτέμβρη για αυτά τα θέματα; Είναι δυνατόν να ανοίγει ένα σχολείο και να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες; Σχολικοί τροχονόμοι.

Έχουμε στείλει έγγραφο από τις 21/09/22 και ζητάμε να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία αυτή όπως σε πολλούς άλλους Δήμους της Ελλάδας. Μάλιστα στείλαμε και αναλυτική λίστα με τους νόμους που αφορούν την υπηρεσία.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου μας ενημέρωσε ότι έχει συλλέξει όλα τα έγγραφα που χρειάζεται για αν προχωρήσει η διαδικασία η οποία όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν προχώρησε... Σε επικοινωνία μου με τον Δήμο Μαραθώνα αλλά και με τον Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκα ότι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας χρηματοδοτούνται ήδη για την υπηρεσία των Σχολικών τροχονόμων.

Πιο συγκεκριμένα:Η αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων περιλαμβάνεται στο συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η οποία έρχεται αυξημένη 25% από 01-01-2015. Η αύξηση αυτή σημειώνεται ότι δεν αφορά αποκλειστικά τη δαπάνη των σχολικών τροχονόμων.

Ωστόσο, η κατανομή μεταξύ Α' βάθμιας και Β' βάθμιας θα πρέπει να γίνεται αφού αφαιρεθεί το ποσό της αποζημίωσης των εθελοντών τροχονόμων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για λειτουργική δαπάνη και δεν πρέπει να συγχέεται το ποσό της δαπάνης των Σχολικών Τροχονόμων, με το ποσό που κατανέμεται στις Σχολικές Επιτροπές για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων.

Ζητήσαμε λοιπόν να μάθουμε αν όντως ισχύει το παραπάνω και αν ισχύει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία η υπηρεσία αυτή. Δεν ζητήσαμε να μάθουμε γιατί ενώ χρηματοδοτείται η υπηρεσία αυτή τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει ενέργειες για να ξεκινήσει να λειτουργεί.. Να μην καθυστερήσουμε άλλο ζητήσαμε.

Είναι ένα επιπλέον πολύ σημαντικό μέτρο που αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας. Υπάρχουν σχολεία στον Δήμο μας που για να αφήσουν και να παραλάβουν οι γονείς τα παιδιά τους, διασχίζουν κεντρικούς πολυσύχναστους δρόμους.
Σημαντικά κτηριακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συντηρησης των υποδομών, ζητήματα στην ασφάλεια των μαθητών είναι μερικά από τα προβλήματα που αναδεικνύουν γονείς μέλη της νεοσύστατης Ενωσης Γονεων Δημου Δελτα.

Ακολουθεί η εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Δέλτα κ. Γεωργίου Κορωναίου, στην χθεσινή (10/02/23) συνάντηση με τα ΜΜΕ και γονείς από τα σχολεία του Δήμου Δέλτα που έγινε στην αίθουσα της Κοινότητας Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνωστοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου, τις ενέργειες που έκανε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Δέλτα και την αντιμετώπιση από την πλευρά των αρμοδίων αρχών:

Κυρίες και κύριοι, Αρχικά θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η Ένωσή μας είναι μια νεοσύστατη Ένωση. Οι επαφές για την δημιουργία της ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά από πολύ κόπο, αρκετές διαδικτυακές αλλά και δια ζώσης συναντήσεις, συντάχθηκε και κατατέθηκε το καταστατικό της Ένωσης και από το τέλος Μαΐου 2022 υφίσταται πλέον με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η Ένωση Συλλόγων Δήμου Δέλτα.
Αυτή την στιγμή η Ένωση απαρτίζεται από 22 Συλλόγους οι οποίοι εκπροσωπούν 29 σχολεία.

Το Δ.Σ μας ανέλαβε καθήκοντα από τον Ιούνιο του 2022 και ενώ είχαν κλείσει ήδη τα σχολεία οπότε όπως καταλαβαίνετε ο χρόνος δράσης που είχαμε στην διάθεσή μας μέχρι σήμερα ήταν μικρός. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες πριν ακόμα αρχίσει η σχολική χρονιά διεκδικώντας την καλύτερη δυνατή λειτουργία των σχολείων του Δήμου μας, έχουμε έρθει σε επαφή με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και έχουμε κάνει ήδη 2 συναντήσεις με τους υπεύθυνους παιδείας του Δήμου για να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για την κατάσταση των σχολείων μας.

Η εικόνα που αποκομίσαμε δυστυχώς είναι απογοητευτική. Τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν πολλά κτιριακά προβλήματα των οποίων θα έπρεπε να αναλάβει την επίλυσή τους η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Η Τεχνική υπηρεσία δηλώνει σε Συλλόγους που της έχουν στείλει έγγραφα για προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ότι δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό οπότε και τους καθοδηγεί να απευθυνθούν προς τις σχολικές επιτροπές.

Οι σχολικές επιτροπές διαμαρτύρονται ότι υποχρηματοδοτούνται και ότι παρ ́ όλα αυτά αναλαμβάνουν να κάνουν έργα που δεν τους αναλογούν και χωρίς μελέτη αρμόδιου Πολιτικού μηχανικού με κίνδυνο ατυχημάτων με ότι αυτά συνεπάγονται..

Η μια υπηρεσία μετατοπίζει και επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη την στιγμή που ο Δήμαρχος του Δήμου μας, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος του 2022, δήλωσε ότι ευτυχώς η χρονιά για τον Δήμο είναι καλή και υπάρχει απόθεμα...
Εμείς ως Ένωση δεν μπήκαμε ούτε και πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών μεταξύ υπηρεσιών διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Εμάς μας ενδιαφέρει να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των σχολείων μας.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω και σε συνδυασμό μάλιστα και με τα προβλήματα που μας έχουν ενημερώσει ότι αντιμετωπίζουν πολλοί Σύλλογοι Γονέων, ζητήσαμε ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αναφερθούμε αναλυτικά στα προβλήματα των σχολείων μας και να ακούσουμε από τους αρμόδιους αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή πρόβλεψη για την επίλυσή τους και θέσαμε προς συζήτηση κάποια προβλήματα που διαπιστώσαμε ότι συναντάει κανείς στην πλειονότητα των σχολείων μας.

Τα θέματα που θέσαμε προς συζήτηση και ζητήσαμε με επίσημο πρωτοκολλημένο έγγραφό μας να ενημερωθούμε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εν συντομία τα παρακάτω:

Αρχικά ζητήσαμε μια ενημέρωση για το θέμα που αφορά τον έλεγχο ασφαλείας των κτιριακών υποδομών το οποίο είναι πάντοτε επίκαιρο πόσο μάλλον μετά το δυστύχημα στις Σέρρες... Ή μάλλον καλύτερα.. Μετά το έγκλημα στις Σέρρες που στοίχισε την ζωή ενός αθώου παιδιού..

Επικαλεστήκαμε την απόφαση υπ’ αριθμόν 1436 με αριθμό πρωτοκόλλου 19498 (14/10/22) που αφορά απευθείας ανάθεση υπηρεσίας για επανέλεγχο ασφαλείας ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εξοπλισμών σχολικών κτιρίων Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου συνολικού κόστους 24.800 €.

Για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου δεν μάθαμε ποτέ αν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη... Σημειώστε ότι υπάρχουν σχολεία που οι καυστήρες θέρμανσης βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε αίθουσες διδασκαλίας. Ρωτήσαμε λοιπόν αν έχει γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος για την σωστή λειτουργία τους? Υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό καλής λειτουργίας υπογεγραμμένο από κάποιον τεχνικό με την επικύρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου;

Σημειώστε επίσης ότι υπάρχουν σχολεία που σύμφωνα με τους Συλλόγους Γονέων τους τα αλεξικέραυνά τους δεν είναι καν γειωμένα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση έλξης κεραυνού...
Υπάρχει ένα Λύκειο στην Σίνδο οπου αρχές Δεκεμβρίου λόγω βροχής, τα νερά με κάποιο τρόπο πέρασαν μέσα στο κτίριο και έπεφταν πάνω στο ηλεκτρολογικό πίνακα.

Ευτυχώς το πρόσεξε εγκαίρως η διεύθυνση του σχολείου, το σχολείο δεν λειτούργησε και οι μαθητές έκαναν μάθημα από τηλεκπαίδευση...
Θεωρούμε την ασφάλεια των παιδιών μας αδιαπραγμάτευτη και οι ευθύνες των αρμοδίων είναι βαρύτατες. Δεν επιτρέπονται και δεν επιτρέπουμε παραλήψεις στο θέμα αυτό. Συντήρηση και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών

Εδώ και 2 χρόνια βλέπουμε στον προϋπολογισμό του Δήμου ένα ποσό της τάξεως των 2.550.000 € το οποίο μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά και πλέον πάμε για τρίτη χρονιά που ακόμα δεν έχει εκταμιευτεί. Το ποσό αυτό, αφορά ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΒΑΨΙΜΑΤΑ, ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΘΑΜΝΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, καθώς και εξοπλισμό αύλιων χώρων όπως ΚΙΟΣΚΙΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΔΟΥΣ κ.λπ.

Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια, ενημερωθήκαμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ότι έχει βρεθεί ήδη ανάδοχος για το έργο, σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες και μας δόθηκε λίστα με το τι προβλέπεται να γίνει σε κάθε σχολείο. Μόνο που στον φετινό προϋπολογισμό, το ποσό από 2.550.000 € που ήταν αρχικά, έχει γίνει 1.463.288 €...

Το 1.086.000 € είναι αυτή την στιγμή εκτός προϋπολογισμού... Σημειώστε ότι στην λίστα με τις προβλεπόμενες εργασίες υπάρχουν γενικότητες όπως για παράδειγμα «μερική αντικατάσταση κουφωμάτων»... Δηλαδή σε σχολεία που έχουν κάνει αίτημα για συνολική αντικατάσταση κουφωμάτων, προβλέπεται να γίνει μερική αντικατάσταση χωρίς να διευκρινίζεται πόσα κουφώματα θα αλλάξουν, ποια και γιατί θα είναι αυτά!

Σε ότι αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία θα πρέπει επίσης να πούμε ότι πριν από λίγο καιρό, έπεσε μέρος της ψευδοροφής από το θεατράκι στο 2ο και 3ο Δημοτικό Διαβατών και είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε κάποιο ατύχημα. Αμέσως μετά ο Σύλλογος Γονέων των σχολείων έστειλε μήνυμα στην Τεχνική υπηρεσία προκειμένου να λάβει γνώση και να επισκευαστεί η ζημιά.

Η Τεχνική υπηρεσία απάντησε γραπτώς ότι δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό και ζήτησε από τον Σύλλογο να απευθυνθεί στην Σχολική Επιτροπή.. Οι Σχολικές Επιτροπές όπως ήδη αναφέραμε, έχουν αναλάβει τεχνικές επισκευές όπως βαψίματα, σοβατίσματα, αποφράξεις και άλλες τέτοιες εργασίες και διαμαρτύρονται ότι δεν είναι δικής τους αρμοδιότητας.

Ταυτόχρονα πρέπει να φροντίσουν για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και για όλες τις προμήθειες για τα σχολεία και από ότι μας λένε, τα χρήματα δεν φτάνουν... Τεχνολογικός εξοπλισμός μονάδων. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί κατά κόρον τα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας και ιδιαιτέρως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.. Ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι σε σχολείο του Δήμου μας, υπάρχει ανάγκη για άμεση αντικατάσταση 20 υπολογιστών..

Γενικά οι Σύλλογοι Γονέων, προσπαθούμε να δίνουμε πρόχειρες λύσεις με μεταχειρισμένους υπολογιστές που προμηθευόμαστε από αντικαταστάσεις σε εταιρίες που εργαζόμαστε ή που γνωρίζουμε αλλά και αυτό δεν είναι λύση. Δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια με το χέρι απλωμένο και να αντικαθιστούμε τις σχολικές επιτροπές... 2 Προτζέκτορες αγοράστηκαν πρόσφατα με έξοδα του Συλλόγου Γονέων αλλά πόσα έξοδα να αντέξει ο Σύλλογος και που να βρει τα χρήματα να βοηθήσει να καλυφτούν τόσες ανάγκες;

Η χρονιά που διανύουμε όπως όλοι γνωρίζουμε και ήδη το ζούμε είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με τις αυξήσεις σε όλα τα ήδη να μαστίζουν τα πορτοφόλια όλου του κόσμου.. Το πετρέλαιο και το ρεύμα έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ακόμα και η ετήσια συνδρομή του Συλλόγου που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό, για πολλές οικογένειες είναι δύσκολο να εκταμιευτεί. Και όπως είναι γνωστό, τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι Σύλλογοι γονέων από τις συνδρομές, θα έπρεπε να ξοδεύονται για αυτό που λέμε «κάτι παραπάνω», όχι για τα αυτονόητα που οφείλει να παρέχει ο Δήμος.

Ζητήσαμε επίσης να μάθουμε για την διαδικασία προμήθειας γραφικής ύλης, αναλώσιμων καθώς καθαριστικών υλικών στις σχολικές μας μονάδες. Στα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας οι γονείς αναγκάζονται στην αρχή της χρονιάς να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας χρήματα για ολόκληρες λίστες με είδη γραφικής ύλης που χρησιμοποιούνται για κοινή χρήση από τους μαθητές αντί τα έξοδα αυτά να καλύπτονται από τις Σχολικές Επιτροπές .

Στις 13/10/22 η Σχολική Επιτροπή έστειλε έγγραφο στα σχολεία με αριθμό πρωτοκόλλου 1563 στο οποίο αναφέρει ότι υπέγραψε την προμήθεια υλικών καθαριότητας με δικής της ευθύνη και πρωτοβουλία λόγω της τεράστιας καθυστέρησης του Δήμου να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό.. Είναι δυνατόν να μην είμαστε έτοιμοι από αρχές Σεπτέμβρη για αυτά τα θέματα; Είναι δυνατόν να ανοίγει ένα σχολείο και να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες; Σχολικοί τροχονόμοι.

Έχουμε στείλει έγγραφο από τις 21/09/22 και ζητάμε να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία αυτή όπως σε πολλούς άλλους Δήμους της Ελλάδας. Μάλιστα στείλαμε και αναλυτική λίστα με τους νόμους που αφορούν την υπηρεσία.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου μας ενημέρωσε ότι έχει συλλέξει όλα τα έγγραφα που χρειάζεται για αν προχωρήσει η διαδικασία η οποία όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν προχώρησε... Σε επικοινωνία μου με τον Δήμο Μαραθώνα αλλά και με τον Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκα ότι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας χρηματοδοτούνται ήδη για την υπηρεσία των Σχολικών τροχονόμων.

Πιο συγκεκριμένα:Η αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων περιλαμβάνεται στο συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η οποία έρχεται αυξημένη 25% από 01-01-2015. Η αύξηση αυτή σημειώνεται ότι δεν αφορά αποκλειστικά τη δαπάνη των σχολικών τροχονόμων.

Ωστόσο, η κατανομή μεταξύ Α' βάθμιας και Β' βάθμιας θα πρέπει να γίνεται αφού αφαιρεθεί το ποσό της αποζημίωσης των εθελοντών τροχονόμων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για λειτουργική δαπάνη και δεν πρέπει να συγχέεται το ποσό της δαπάνης των Σχολικών Τροχονόμων, με το ποσό που κατανέμεται στις Σχολικές Επιτροπές για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων.

Ζητήσαμε λοιπόν να μάθουμε αν όντως ισχύει το παραπάνω και αν ισχύει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία η υπηρεσία αυτή. Δεν ζητήσαμε να μάθουμε γιατί ενώ χρηματοδοτείται η υπηρεσία αυτή τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει ενέργειες για να ξεκινήσει να λειτουργεί.. Να μην καθυστερήσουμε άλλο ζητήσαμε.

Είναι ένα επιπλέον πολύ σημαντικό μέτρο που αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας. Υπάρχουν σχολεία στον Δήμο μας που για να αφήσουν και να παραλάβουν οι γονείς τα παιδιά τους, διασχίζουν κεντρικούς πολυσύχναστους δρόμους.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία