ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη, πολυπόθητη πόλη

 27/03/2019 18:00

«CARTES POSTALES DE SALONIQUE» ονομάζεται η παράσταση του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζεται καθημερινά τα πρωινά στο Βαφοπούλειο. Μια παράσταση για τη μνήμη της πόλης, με αφετηρία κείμενα του Γιώργου Βαφόπουλου, που στόχο έχει την υπενθύμιση, χωρίς διδακτισμούς και άστοχους φανατισμούς και την εξοικείωση των νέων παιδιών με τη σχεδόν άγνωστη πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας.

Είναι μια σχεδόν διαδραστική παράσταση που αποτελεί συνέχεια της πρώτης περσινής επιτυχίας, που φέτος ξεκινάει από το 1945 και φτάνει ώς τις μέρες μας. Κι ενώ διαβάζω πως αφορά μαθητές γυμνασίου και λυκείου, διαπίστωσα πως μάλλον μας αφορά όλους. Μέσα από κείμενα της εποχής, προσωπικές αφηγήσεις και ιστορικά γεγονότα, η πόλη ως μνήμη, καταφέρνει με τρόπο αληθινά συγκινητικό και άμεσο, να επαναπροσδιορίσει με ψυχραιμία και ιστορική ακρίβεια την ταυτότητά μας, στα δικά μας χρόνια και να λειτουργήσει πέρα από εκπαιδευτικά στεγανά, απελευθερωτικά και δημιουργικά, για όλους όσοι υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό και τη δυναμική της Θεσσαλονίκης μας στο μέλλον.

Μια παράσταση με αφορμή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θεωρώ ότι αξίζει να τη δουν άμεσα όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί μας άρχοντες και οι ψηφοφόροι τους.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλινίκος

Δραματουργική συνεργασία - Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Γιαννούση, Παντελής Καλπάκογλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χριστίνα - Άρτεμις Παπατριανταφύλλου και Δημήτρης Τσιλινίκος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24 Μαρτίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις