ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη - Pfizer: «Πλάθοντας» το μέλλον με θεμέλιο λίθο την καινοτομία

Ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - O Nico Gariboldi, επικεφαλής του Kέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της εταιρείας στην πόλη μιλά αποκλειστικά στη «ΜτΚ»

 23/11/2021 07:00

Θεσσαλονίκη - Pfizer: «Πλάθοντας» το μέλλον με θεμέλιο λίθο την καινοτομία
O Nico Gariboldi, επικεφαλής του Kέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Στέφανος Μαχτσίρας

Ηχηρή και σταθερή ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη δίνει η Pfizer καθώς επιλέγει σταθερά την πόλη για να δημιουργήσει Κέντρα καινοτομίας, με τα οφέλη για την τοπική οικονομία να είναι πολλαπλά (νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία προστιθέμενης αξίας, αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής).

Επενδύσεις από κολοσσούς τέτοιου βεληνεκούς στέλνουν ισχυρό σήμα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα ενώ αποτελούν την καλύτερη «διαφήμιση» για το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την πόλη «μαγνήτη» προσέλκυσης κεφαλαίων.

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation - CDI) αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν τον εταιρικό σκοπό της Pfizer, και την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Στρατηγική προτεραιότητα του CDI αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής Ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας του φαρμακευτικού κολοσσού που ήδη λειτουργεί στην πόλη αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της εταιρείας και είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Η Pfizer σταδιακά οικοδομεί ένα δίκτυο συνεργασίας με τα στελέχη της και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό να παρέχει διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα.

Πέρα από το Κέντρο Καινοτομίας σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και το Hub Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στόχος του οποίου είναι να μετασχηματίζει πολύπλοκες και πολυδιάστατες διαδικασίες σε απλοποιημένες λύσεις. Με ισχυρή τεχνογνωσία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστηρίζει την επιτάχυνση των στόχων της εταιρείας εξυπηρετώντας συναδέλφους, συνεργάτες και ασθενείς. Αποτελεί μία κεντρική παγκόσμια πλατφόρμα εδραιωμένη σε όλο τον παγκόσμιο Οργανισμό της Pfizer, εξυπηρετώντας ένα εύρος υπηρεσιών όπως: Οικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Εταιρικού Μετασχηματισμού, Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσίες Προμηθειών.

Οι νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζόμενους από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Με βάση την πορεία στελέχωσης μέχρι σήμερα, οι υψηλής εξειδίκευσης θέσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη προσελκύουν ταλαντούχους αποφοίτους και επαγγελματίες τόσο από τη χώρα όσο και από το εξωτερικό -συμπεριλαμβάνοντας μέχρι σήμερα περισσότερους από 70 Έλληνες που επέστρεψαν να εργαστούν στην πατρίδα τους.

Η συνολική επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή είναι ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

Tην φιλοσοφία που διέπει την στρατηγική της εταιρείας, τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του Κέντρου Καινοτομίας και «ώσμωσής» του με το επιστημονικό δυναμικό της πόλης και τις προοπτικές εξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε νησίδα πρωτοπορίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεδιπλώνει, μιλώντας αποκλειστικά στη «ΜτΚ», ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του ψηφιακού Κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

kentro-kainotomias-pfizer.jpeg

«Καινοτομούμε για να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών»

Πώς προχωρά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και πόσα άτομα απασχολεί αυτή τη στιγμή; Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλετε να πετύχετε με το Κέντρο; Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που αναζητά η Pfizer για να στελεχώσει περαιτέρω το Κέντρο;

Στον έναν και πλέον χρόνο που λειτουργούμε στη Θεσσαλονίκη, και παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, υλοποιούμε το πλάνο ανάπτυξης του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας βάσει του στρατηγικού μας σχεδιασμού, και σήμερα στο Κέντρο απασχολούνται περισσότεροι από 300 συνάδελφοι υψηλής εξειδίκευσης. Η πορεία της στελέχωσης του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, μέχρι σήμερα, μας δείχνει ότι οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης που προσφέρουμε προσελκύουν ταλαντούχους αποφοίτους και επαγγελματίες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, καθώς ήδη το 15% των συναδέλφων μας είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό για να εργαστούν μαζί μας, στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινιάστηκαν και οι νέες εγκαταστάσεις μας ανατολικά της πόλης. Ο σχεδιασμός των νέων εγκαταστάσεων αντανακλά την προσήλωσή μας στην έννοια της καινοτομίας. Έχουμε υιοθετήσει την νέα φιλοσοφία των χώρων εργασίας με χώρους πιο άνετους και ανοικτούς, με σχεδιασμό που βοηθά στην καθημερινότητα και την ευημερία των εργαζομένων, την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδρασή τους. Θέλουμε χώρους όπου ο εργαζόμενος εμπνέεται, εργάζεται και παίρνει τον απαραίτητο χρόνο να αφεθεί και να χαλαρώσει. Η διάταξη των χώρων και των επίπλων επιτρέπει τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων μέσα στο κτίριο. Έχουμε και ένα ξεχωριστό αμφιθέατρο, σχεδιασμένο ως ένα τεράστιο σύνολο ξύλινων σκαλοπατιών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία διαλέξεων, προβολών και παρουσιάσεων, αλλά και για καθημερινή άτυπη εργασία ή χώρο συναντήσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συγκεκριμένοι χώροι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους μας να σπάσουν στεγανά, να σκέφτονται έξω από το πλαίσιο, ώστε να βοηθούν στην επίτευξη του εταιρικού μας σκοπού να «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών».

Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας;

Επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών και τεχνολογικών λύσεων που προάγουν την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Οι συνάδελφοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας έχουν ενταχθεί σε ομάδες και απασχολούνται σε διεθνή έργα της εταιρείας. Αυτά περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση της ανακάλυψης και της ανάπτυξης φαρμάκων, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της παρεχόμενης φροντίδας στην υγεία και την εμπειρία του ασθενή, ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν την ενσωμάτωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών σε όλο το φάσμα των εργασιών μας, την ενίσχυση της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και Προηγμένης Ανάλυσης Δεδομένων. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με την Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και τοπικούς φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας. Είμαστε ήδη σε επαφή με μερικά από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και άλλους φορείς με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επανερχόμενος στην αρχική σας ερώτηση, ναι είμαστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα λειτουργία μας, και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή της Θεσσαλονίκης για αυτή τη σημαντική επένδυση.

kentro-kainotomias-pfizer-hzVq5.jpeg

«Δεξαμενή ταλέντων η Θεσσαλονίκη»

Ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που σας παρακίνησε να επιλέξετε τη Θεσσαλονίκη για να αναπτύξετε το Κέντρο; Να περιμένουμε νέες επενδύσεις από την Pfizer στη Θεσσαλονίκη;

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν ήταν μια απλή και εύκολη διαδικασία, καθώς η απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτήν την παγκόσμια επένδυση στη Θεσσαλονίκη προέκυψε μετά από μια απαιτητική διαδικασία με διεθνή ανταγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνωρίσαμε τη δυναμική της πόλης να αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και παγκοσμίως. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντου στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, ενώ έχει ισχυρή θέση ως ένα εκπαιδευτικό Κέντρο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ερευνητικά κέντρα και ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πλέον η χώρα μας έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με την Πολιτεία αλλά και τις τοπικές Αρχές και την τοπική κοινωνία να έχουν συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη.

Για τους λόγους αυτούς, η Pfizer ενίσχυσε την επένδυσή της στην πόλη προχωρώντας στη δημιουργία και δεύτερου Κέντρου, του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, ενισχύοντας διαρκώς το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας με νέους ταλαντούχους επιστήμονες που θα το βοηθήσουν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ψηφιακή τεχνολογία και έρευνα.

Ποιες είναι οι επενδυτικές προοπτικές της Θεσσαλονίκης; Μπορεί η πόλη να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Αν ναι, πού θα πρέπει να εστιάσει για να προσελκύσει εταιρίες του βεληνεκούς της Pfizer;

Η Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα και αυτό οφείλεται στη γεωγραφική της θέση που την φέρνει στην καρδιά των Βαλκανίων, στην ανάπτυξη των υποδομών της, αλλά και στο ιδιαίτερα δυναμικό τοπικό startup οικοσύστημα. Σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση ταλαντούχων ανθρώπων στον χώρο της τεχνολογίας στην πόλη, πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, που ενισχύουν το προφίλ της πόλης και συμβάλλουν στο να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ένα διεθνή κόμβο καινοτομίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη Θεσσαλονίκη παγκοσμίως, δημιουργώντας ένα ισχυρό επενδυτικό προφίλ που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Σχεδιάζετε δράσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως φορείς καινοτομίας της πόλης;

Πράγματι, οι συνεργασίες με επίκεντρο την καινοτομία βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας. Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε με το Elevate Greece και σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας έναν διαγωνισμό καινοτομίας με επίκεντρο τον ασθενή, στον οποίο συμμετείχαν startups, καταχωρημένες στο μητρώο του Elevate Greece, οι οποίες κλήθηκαν να προτείνουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες με σκοπό να προάγουν τη γνώση και την ενημέρωση των ασθενών σε θέματα υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο από ικανοποιητικά και η Medoid AI, η νικήτρια εταιρεία, μας έδωσε μια εξαιρετικά καινοτόμα πρόταση. Ωστόσο, αυτός ο διαγωνισμός είναι μόνο η αρχή. Το τελευταίο διάστημα είχαμε συναντήσεις με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που εδρεύει εδώ στην Θέρμη, με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με σκοπό να γνωριστούμε σε βάθος και να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες. Είχαμε όμως συναντήσεις και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και με το Hellenic BioCluster με το σκοπό που προανέφερα. Δραστηριοποιούμαστε στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο εξετάζουμε τις προοπτικές για τη δημιουργία καινοτομιών με φορείς σε όλη την χώρα.

Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και τα πάντα πλέον έχουν γίνει ψηφιακά. H καινοτομία είναι στον πυρήνα της στρατηγικής της εταιρείας σας. Αλλάζει αυτή η πραγματικότητα, δεδομένων και των ραγδαίων αλλαγών που έφερε στην καθημερινότητά μας η πανδημία, τον τρόπο που η Pfizer αναπτύσσει νέες θεραπείες; Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι ασθενείς από την πρόοδο της τεχνολογίας;

Στρατηγική προτεραιότητα της Pfizer είναι οι ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Όπως προανέφερα, σκοπός μας είναι να καινοτομούμε για να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να γίνουν ο κινητήριος μοχλός για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητα πρόσβασης, κατανόησης και αξιολόγησης των ιατρικών πληροφοριών, να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της υγείας και της ευζωίας τους, καθώς και να υποστηρίξουν την καινοτομία σε συντονισμένα μοντέλα φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι συνάνθρωποι μας που είναι καλά ενημερωμένοι σε θέματα υγείας έχουν πιο ενεργό ρόλο στην καλύτερη προστασία της υγείας τους, την παρακολουθούν, υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο σπίτι, στην κοινότητα και στην εργασία και αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους γιατρούς και τους φροντιστές τους, λαμβάνοντας και παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία τους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο αυτόνομοι, συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνική ζωή και, τελικά, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

Ηχηρή και σταθερή ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη δίνει η Pfizer καθώς επιλέγει σταθερά την πόλη για να δημιουργήσει Κέντρα καινοτομίας, με τα οφέλη για την τοπική οικονομία να είναι πολλαπλά (νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία προστιθέμενης αξίας, αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής).

Επενδύσεις από κολοσσούς τέτοιου βεληνεκούς στέλνουν ισχυρό σήμα στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα ενώ αποτελούν την καλύτερη «διαφήμιση» για το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την πόλη «μαγνήτη» προσέλκυσης κεφαλαίων.

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation - CDI) αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν τον εταιρικό σκοπό της Pfizer, και την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Στρατηγική προτεραιότητα του CDI αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής Ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας του φαρμακευτικού κολοσσού που ήδη λειτουργεί στην πόλη αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της εταιρείας και είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Η Pfizer σταδιακά οικοδομεί ένα δίκτυο συνεργασίας με τα στελέχη της και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό να παρέχει διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα.

Πέρα από το Κέντρο Καινοτομίας σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και το Hub Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στόχος του οποίου είναι να μετασχηματίζει πολύπλοκες και πολυδιάστατες διαδικασίες σε απλοποιημένες λύσεις. Με ισχυρή τεχνογνωσία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστηρίζει την επιτάχυνση των στόχων της εταιρείας εξυπηρετώντας συναδέλφους, συνεργάτες και ασθενείς. Αποτελεί μία κεντρική παγκόσμια πλατφόρμα εδραιωμένη σε όλο τον παγκόσμιο Οργανισμό της Pfizer, εξυπηρετώντας ένα εύρος υπηρεσιών όπως: Οικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Εταιρικού Μετασχηματισμού, Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσίες Προμηθειών.

Οι νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζόμενους από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Με βάση την πορεία στελέχωσης μέχρι σήμερα, οι υψηλής εξειδίκευσης θέσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη προσελκύουν ταλαντούχους αποφοίτους και επαγγελματίες τόσο από τη χώρα όσο και από το εξωτερικό -συμπεριλαμβάνοντας μέχρι σήμερα περισσότερους από 70 Έλληνες που επέστρεψαν να εργαστούν στην πατρίδα τους.

Η συνολική επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή είναι ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

Tην φιλοσοφία που διέπει την στρατηγική της εταιρείας, τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του Κέντρου Καινοτομίας και «ώσμωσής» του με το επιστημονικό δυναμικό της πόλης και τις προοπτικές εξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε νησίδα πρωτοπορίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεδιπλώνει, μιλώντας αποκλειστικά στη «ΜτΚ», ο Nico Gariboldi, επικεφαλής του ψηφιακού Κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

kentro-kainotomias-pfizer.jpeg

«Καινοτομούμε για να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών»

Πώς προχωρά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και πόσα άτομα απασχολεί αυτή τη στιγμή; Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλετε να πετύχετε με το Κέντρο; Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που αναζητά η Pfizer για να στελεχώσει περαιτέρω το Κέντρο;

Στον έναν και πλέον χρόνο που λειτουργούμε στη Θεσσαλονίκη, και παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, υλοποιούμε το πλάνο ανάπτυξης του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας βάσει του στρατηγικού μας σχεδιασμού, και σήμερα στο Κέντρο απασχολούνται περισσότεροι από 300 συνάδελφοι υψηλής εξειδίκευσης. Η πορεία της στελέχωσης του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, μέχρι σήμερα, μας δείχνει ότι οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης που προσφέρουμε προσελκύουν ταλαντούχους αποφοίτους και επαγγελματίες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, καθώς ήδη το 15% των συναδέλφων μας είναι Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό για να εργαστούν μαζί μας, στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινιάστηκαν και οι νέες εγκαταστάσεις μας ανατολικά της πόλης. Ο σχεδιασμός των νέων εγκαταστάσεων αντανακλά την προσήλωσή μας στην έννοια της καινοτομίας. Έχουμε υιοθετήσει την νέα φιλοσοφία των χώρων εργασίας με χώρους πιο άνετους και ανοικτούς, με σχεδιασμό που βοηθά στην καθημερινότητα και την ευημερία των εργαζομένων, την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδρασή τους. Θέλουμε χώρους όπου ο εργαζόμενος εμπνέεται, εργάζεται και παίρνει τον απαραίτητο χρόνο να αφεθεί και να χαλαρώσει. Η διάταξη των χώρων και των επίπλων επιτρέπει τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων μέσα στο κτίριο. Έχουμε και ένα ξεχωριστό αμφιθέατρο, σχεδιασμένο ως ένα τεράστιο σύνολο ξύλινων σκαλοπατιών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία διαλέξεων, προβολών και παρουσιάσεων, αλλά και για καθημερινή άτυπη εργασία ή χώρο συναντήσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συγκεκριμένοι χώροι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους μας να σπάσουν στεγανά, να σκέφτονται έξω από το πλαίσιο, ώστε να βοηθούν στην επίτευξη του εταιρικού μας σκοπού να «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών».

Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας;

Επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών και τεχνολογικών λύσεων που προάγουν την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Οι συνάδελφοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας έχουν ενταχθεί σε ομάδες και απασχολούνται σε διεθνή έργα της εταιρείας. Αυτά περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση της ανακάλυψης και της ανάπτυξης φαρμάκων, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της παρεχόμενης φροντίδας στην υγεία και την εμπειρία του ασθενή, ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν την ενσωμάτωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών σε όλο το φάσμα των εργασιών μας, την ενίσχυση της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και Προηγμένης Ανάλυσης Δεδομένων. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με την Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και τοπικούς φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας. Είμαστε ήδη σε επαφή με μερικά από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και άλλους φορείς με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επανερχόμενος στην αρχική σας ερώτηση, ναι είμαστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα λειτουργία μας, και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή της Θεσσαλονίκης για αυτή τη σημαντική επένδυση.

kentro-kainotomias-pfizer-hzVq5.jpeg

«Δεξαμενή ταλέντων η Θεσσαλονίκη»

Ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που σας παρακίνησε να επιλέξετε τη Θεσσαλονίκη για να αναπτύξετε το Κέντρο; Να περιμένουμε νέες επενδύσεις από την Pfizer στη Θεσσαλονίκη;

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν ήταν μια απλή και εύκολη διαδικασία, καθώς η απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτήν την παγκόσμια επένδυση στη Θεσσαλονίκη προέκυψε μετά από μια απαιτητική διαδικασία με διεθνή ανταγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνωρίσαμε τη δυναμική της πόλης να αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και παγκοσμίως. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντου στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, ενώ έχει ισχυρή θέση ως ένα εκπαιδευτικό Κέντρο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ερευνητικά κέντρα και ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πλέον η χώρα μας έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με την Πολιτεία αλλά και τις τοπικές Αρχές και την τοπική κοινωνία να έχουν συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη.

Για τους λόγους αυτούς, η Pfizer ενίσχυσε την επένδυσή της στην πόλη προχωρώντας στη δημιουργία και δεύτερου Κέντρου, του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, ενισχύοντας διαρκώς το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας με νέους ταλαντούχους επιστήμονες που θα το βοηθήσουν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ψηφιακή τεχνολογία και έρευνα.

Ποιες είναι οι επενδυτικές προοπτικές της Θεσσαλονίκης; Μπορεί η πόλη να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Αν ναι, πού θα πρέπει να εστιάσει για να προσελκύσει εταιρίες του βεληνεκούς της Pfizer;

Η Θεσσαλονίκη έχει προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα και αυτό οφείλεται στη γεωγραφική της θέση που την φέρνει στην καρδιά των Βαλκανίων, στην ανάπτυξη των υποδομών της, αλλά και στο ιδιαίτερα δυναμικό τοπικό startup οικοσύστημα. Σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση ταλαντούχων ανθρώπων στον χώρο της τεχνολογίας στην πόλη, πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, που ενισχύουν το προφίλ της πόλης και συμβάλλουν στο να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ένα διεθνή κόμβο καινοτομίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη Θεσσαλονίκη παγκοσμίως, δημιουργώντας ένα ισχυρό επενδυτικό προφίλ που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Σχεδιάζετε δράσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως φορείς καινοτομίας της πόλης;

Πράγματι, οι συνεργασίες με επίκεντρο την καινοτομία βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας. Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε με το Elevate Greece και σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας έναν διαγωνισμό καινοτομίας με επίκεντρο τον ασθενή, στον οποίο συμμετείχαν startups, καταχωρημένες στο μητρώο του Elevate Greece, οι οποίες κλήθηκαν να προτείνουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες με σκοπό να προάγουν τη γνώση και την ενημέρωση των ασθενών σε θέματα υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο από ικανοποιητικά και η Medoid AI, η νικήτρια εταιρεία, μας έδωσε μια εξαιρετικά καινοτόμα πρόταση. Ωστόσο, αυτός ο διαγωνισμός είναι μόνο η αρχή. Το τελευταίο διάστημα είχαμε συναντήσεις με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που εδρεύει εδώ στην Θέρμη, με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με σκοπό να γνωριστούμε σε βάθος και να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες. Είχαμε όμως συναντήσεις και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και με το Hellenic BioCluster με το σκοπό που προανέφερα. Δραστηριοποιούμαστε στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο εξετάζουμε τις προοπτικές για τη δημιουργία καινοτομιών με φορείς σε όλη την χώρα.

Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και τα πάντα πλέον έχουν γίνει ψηφιακά. H καινοτομία είναι στον πυρήνα της στρατηγικής της εταιρείας σας. Αλλάζει αυτή η πραγματικότητα, δεδομένων και των ραγδαίων αλλαγών που έφερε στην καθημερινότητά μας η πανδημία, τον τρόπο που η Pfizer αναπτύσσει νέες θεραπείες; Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι ασθενείς από την πρόοδο της τεχνολογίας;

Στρατηγική προτεραιότητα της Pfizer είναι οι ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Όπως προανέφερα, σκοπός μας είναι να καινοτομούμε για να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να γίνουν ο κινητήριος μοχλός για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητα πρόσβασης, κατανόησης και αξιολόγησης των ιατρικών πληροφοριών, να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της υγείας και της ευζωίας τους, καθώς και να υποστηρίξουν την καινοτομία σε συντονισμένα μοντέλα φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι συνάνθρωποι μας που είναι καλά ενημερωμένοι σε θέματα υγείας έχουν πιο ενεργό ρόλο στην καλύτερη προστασία της υγείας τους, την παρακολουθούν, υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο σπίτι, στην κοινότητα και στην εργασία και αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους γιατρούς και τους φροντιστές τους, λαμβάνοντας και παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία τους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο αυτόνομοι, συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνική ζωή και, τελικά, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία