ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κουραμπιέδες και μελομακάρονα εναντίον ακρίβειας - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Πικρή γεύση αφήνουν οι ανατιμήσεις σε επαγγελματίες και καταναλωτές Τι λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος

 07/12/2022 07:00

Θεσσαλονίκη: Κουραμπιέδες και μελομακάρονα εναντίον ακρίβειας - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Στέφανος Μαχτσίρας

Το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα πλανάται στην ατμόσφαιρα και οι γεύσεις από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων ήδη «σεργιανίζουν» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η ακρίβεια μπορεί να «πικρίζει» τις γιορτές αλλά τα αγαπημένα εδέσματα των γιορτών δε θα λείψουν ούτε φέτος από το γιορτινό τραπέζι, ακόμα και αν οι τιμές τους απειλούν να χαλάσουν το γιορτινό κλίμα.

Από 11,5 έως 16 ευρώ το κιλό περίπου πωλούνται τα μελομακάρονα στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, με τους επαγγελματίες να καταβάλλουν προσπάθειες για να «σβήσουν» τις επιπτώσεις από το άλμα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, θυσιάζοντας ένα μέρος των κερδών τους προκειμένου να μην απωλέσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Συγκριτικά με πέρυσι, η αύξηση αγγίζει το 5-10%, όπως αναφέρει στο makthes ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος.

«Τα ζαχαροπλαστεία πιέζονται σημαντικά από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, μέχρι και 180% σε σχέση με πέρσι ενώ οι ανατιμήσεις στην ενέργεια προσεγγίζουν και το 200%. Επιλέξαμε όμως γνωρίζοντας πως και τα νοικοκυριά πιέζονται σημαντικά από την ακρίβεια και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους να αυξήσουμε τις τιμές μόλις κατά 5-10% απορροφώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι των ανατιμήσεων», επισημαίνει.

«Εμείς δίνουμε έμφαση όχι στο καλάθι του νοικοκυριού αλλά στην εμπιστοσύνη του νοικοκυριού, είναι παράδοση αυτές τις μέρες ο κόσμος να επισκέπτεται τα ζαχαροπλαστεία ενισχύοντας το μικρομεσαίο επιχειρείν», συμπληρώνει.

«Δεν είναι μόνο η τιμή που έχει σημασία αλλά και η ποιότητα, στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης πουλάμε την καλύτερη ποιότητα. Μειώνουμε τα κέρδη μας συγκρατώντας τις αυξήσεις γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη μειωθεί η πελατεία μας που μας εμπιστεύεται σταθερά», τονίζει.

«Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν θα καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο γιορτινό τραπέζι, δεν θα ανέβει το κόστος του από αυτά», υποστηρίζει. Παράλληλα συνιστά προσοχή στους καταναλωτές όταν αγοράζουν συσκευασμένους κουραμπιέδες.

«Σε κουτί που έγραφε καθαρό βάρος προϊόντος 430 γραμμάρια τα 300 ήταν κουραμπιέδες και τα 130 ζάχαρη άχνη. Με αυτή τη λογική συμφέρει περισσότερο να το αγοράσεις από το ζαχαροπλαστείο και ας είναι ελάχιστα πιο ακριβό ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ποιότητα του προϊόντος όπως και το γεγονός πως ο καταναλωτής έχει και τη δυνατότητα να δοκιμάσει στο ζαχαροπλαστείο».

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις ανατιμήσεις, ο Αη Βασίλης θα «μοιράσει» και φέτος κουραμπιέδες και μελομακάρονα με τους ζαχαροπλάστες να στολίζουν τα μαγαζιά τους όσο πλησιάζουν οι γιορτές και τους πολίτες να είναι έτοιμοι για «γλυκές» εξορμήσεις στην αγορά!

Το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα πλανάται στην ατμόσφαιρα και οι γεύσεις από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων ήδη «σεργιανίζουν» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η ακρίβεια μπορεί να «πικρίζει» τις γιορτές αλλά τα αγαπημένα εδέσματα των γιορτών δε θα λείψουν ούτε φέτος από το γιορτινό τραπέζι, ακόμα και αν οι τιμές τους απειλούν να χαλάσουν το γιορτινό κλίμα.

Από 11,5 έως 16 ευρώ το κιλό περίπου πωλούνται τα μελομακάρονα στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, με τους επαγγελματίες να καταβάλλουν προσπάθειες για να «σβήσουν» τις επιπτώσεις από το άλμα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, θυσιάζοντας ένα μέρος των κερδών τους προκειμένου να μην απωλέσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Συγκριτικά με πέρυσι, η αύξηση αγγίζει το 5-10%, όπως αναφέρει στο makthes ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος.

«Τα ζαχαροπλαστεία πιέζονται σημαντικά από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, μέχρι και 180% σε σχέση με πέρσι ενώ οι ανατιμήσεις στην ενέργεια προσεγγίζουν και το 200%. Επιλέξαμε όμως γνωρίζοντας πως και τα νοικοκυριά πιέζονται σημαντικά από την ακρίβεια και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους να αυξήσουμε τις τιμές μόλις κατά 5-10% απορροφώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι των ανατιμήσεων», επισημαίνει.

«Εμείς δίνουμε έμφαση όχι στο καλάθι του νοικοκυριού αλλά στην εμπιστοσύνη του νοικοκυριού, είναι παράδοση αυτές τις μέρες ο κόσμος να επισκέπτεται τα ζαχαροπλαστεία ενισχύοντας το μικρομεσαίο επιχειρείν», συμπληρώνει.

«Δεν είναι μόνο η τιμή που έχει σημασία αλλά και η ποιότητα, στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης πουλάμε την καλύτερη ποιότητα. Μειώνουμε τα κέρδη μας συγκρατώντας τις αυξήσεις γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη μειωθεί η πελατεία μας που μας εμπιστεύεται σταθερά», τονίζει.

«Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν θα καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο γιορτινό τραπέζι, δεν θα ανέβει το κόστος του από αυτά», υποστηρίζει. Παράλληλα συνιστά προσοχή στους καταναλωτές όταν αγοράζουν συσκευασμένους κουραμπιέδες.

«Σε κουτί που έγραφε καθαρό βάρος προϊόντος 430 γραμμάρια τα 300 ήταν κουραμπιέδες και τα 130 ζάχαρη άχνη. Με αυτή τη λογική συμφέρει περισσότερο να το αγοράσεις από το ζαχαροπλαστείο και ας είναι ελάχιστα πιο ακριβό ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ποιότητα του προϊόντος όπως και το γεγονός πως ο καταναλωτής έχει και τη δυνατότητα να δοκιμάσει στο ζαχαροπλαστείο».

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις ανατιμήσεις, ο Αη Βασίλης θα «μοιράσει» και φέτος κουραμπιέδες και μελομακάρονα με τους ζαχαροπλάστες να στολίζουν τα μαγαζιά τους όσο πλησιάζουν οι γιορτές και τους πολίτες να είναι έτοιμοι για «γλυκές» εξορμήσεις στην αγορά!

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία