Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Γεμάτο πολιτικό τετραήμερο από σήμερα στη ΔΕΘ. Γράφει ο Σαλονικιός

14/09/2023 19:38


Τα πάνω κάτω ήρθαν τα πράγματα όσον αφορά τις επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στη φετινή ΔΕΘ. Ο Daniel υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο σαββατοκύριακο των εγκαινίων κι αυτό επηρέασε το πρόγραμμα και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν σκεφτεί αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί τη ΔΕΘ μεσοβδόμαδα, δηλαδή χθες ή σήμερα, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να έρθει το δεύτερο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ του Σαββάτου στο “Ι. Βελλίδης”, σε σχετικά περιορισμένο ακροατήριο και την επομένη θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αντιθέτως, δεν θα κάνει την επίσης καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν λογικό, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, ως είθισται, το δεύτερο σαββατοκύριακο ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου υπήρξε αρχικά σκέψη να μην επισκεφθεί τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την όλη διαχείριση. Συγκεκριμένα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης επέλεξε να έρθει το δεύτερο σαββατοκύριακο και όχι μεσοβδόμαδα, ώστε να έχει αυτός τον τελικό λόγο, για να απαντήσει σε όσα θα του καταλογίσει η αντιπολίτευση. Μάλιστα οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσαρεστημένοι και με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO καθώς θεωρούν ότι έπρεπε να επιμείνει στην τήρηση της πολυετούς παράδοσης που θέλει το κλείσιμο της διοργάνωσης να ταυτίζεται με την επίσκεψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως, εδώ που τα λέμε, το θέμα αυτό υπερβαίνει τη βούληση και τις δυνατότητες της διοίκησης του εκθεσιακού φορέα η οποία, άλλωστε, συμπλέει με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκατριών ετών, δεν ήταν δυνατόν να τα χαλάσει τώρα.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ. Σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς της πόλης, με τη συμμετοχή του Φάμελλου ο οποίος αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Δεν πρόκειται όμως να συναντηθεί με τη διοίκηση της Έκθεσης, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου απέναντι στους χειρισμούς της ηγεσίας της ΔΕΘ-HELEXPO.

Μετά τη συνέντευξη Φάμελλου τη σκυτάλη θα παραλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος θα μιλήσει το βράδυ στο “Ι. Βελλίδης”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί και σήμερα, στις 6 το απόγευμα στη ΔΕΘ όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας.

Στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι στη ΔΕΘ, θα βρεθεί σήμερα και ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Αργά το απόγευμα θα βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου θα συνομιλήσει με τον κόσμο και στις 20:00, θα απευθύνει και ομιλία.

Χωρίς προβλήματα

Η περασμένη Κυριακή ήταν η κρίσιμη μέρα για την ανακήρυξη από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία, των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης προχώρησε ως γνωστόν στο κόψιμο δύο συνδυασμών όλο κι όλο από τους δεκάδες που είχαν υποβληθεί στην ειδική ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για το συνδυασμό του Γιάννη Νασιούλα, στο δήμο Θεσσαλονίκης και του Δημήτρη Ζιγκιρίδη στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Και οι δύο συνδυασμοί αποκλείστηκαν εξ αιτίας λαθών και παραλείψεων κατά την υποβολή τους.

Το παράδοξο είναι ότι τα λάθη και οι παραλείψεις ήταν σε γνώση των υποψηφίων καθώς, κατά την τελική υποβολή στην ηλεκτρονική πύλη, ο αυτόματος έλεγχος που γίνεται, επισημαίνει τα λάθη και τις παραλείψεις και σου δίνει την ευκαιρία και το χρόνο για να τα διορθώσεις. Εκείνοι δεν το έκαναν, οπότε ο αποκλεισμός τους ήταν αναμενόμενος.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του αποκλεισμού υποψήφιας συμβούλου η οποία, κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είχε περιληφθεί σε δύο συνδυασμούς και μάλιστα διαφορετικών δήμων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο πως ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Δαρδαμανέλη στην Καλαμαριά, και συγχρόνως, υποψήφια κοινοτική σύμβουλος με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα, στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εκτός του αποκλεισμού της η εν λόγω, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη και με ποινικές ευθύνες καθώς, κατά την εγγραφή της υποψηφιότητας στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών ο/η υποψήφιος/α δηλώνει ότι δεν συμμετέχει σε άλλον συνδυασμό. Συνεπώς η συγκεκριμένη κυρία είχε υποβάλλει ψευδή υπεύθυνη δήλωση, και μάλιστα εις διπλούν.

Με την ευκαιρία να πω ότι, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων μέσω της ηλεκτρονικής πύλης κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παρά τον τεράστιο όγκο των δεκάδων χιλιάδων υποψηφιοτήτων, το σύστημα δεν παρουσίασε προβλήματα. Παράλληλα, υπήρχε ειδική ομάδα ανθρώπων οι οποίοι απαντούσαν γρήγορα και με σαφήνεια σε ό,τι απορίες ή δυσκολίες αντιμετώπιζαν οι διαχειριστές των δημοτικών ή περιφερειακών συνδυασμών. Επιπλέον, η ηλεκτρονική υποβολή των υποψηφιοτήτων διευκόλυνε και τον έλεγχο στα Πρωτοδικεία απ' όπου απουσίαζε αυτή τη φορά η απέραντη χαρτούρα. Να λοιπόν, που υπάρχουν τομείς στους οποίους η χώρα σημειώνει προόδους.O Σαλονικιός