ΑΠΟΨΕΙΣ

THESS άλλη Θεσσαλονίκη;

 19/09/2022 18:00

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο ΠΘ έχει εγκαινιάσει την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει αναχωρήσει και η εβδομάδα περνάει για να φτάσει στο σαββατοκύριακο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε στην ομιλία του έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του, και δη με μετριοπάθεια, ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων ομάδων, και της αστικής τάξης και μέτρα προτρεπτικά (προμήθειας λέβητα πετρελαίου, στέγασης για νέα ζευγάρια κ.τ.λ.).

Για τα μέτρα κανείς δεν έχει αντίρρηση. Η πολιτική σκόνη σηκώθηκε για το θέμα των παρακολουθήσεων, για να κατέβει και να κάτσει στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μία φορά πως τον διακρίνει η συνέπεια λόγων και έργων. Όχι εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και έχοντας ζήσει για περισσότερες από 50 φορές τη ΔΕΘ, έχω να πω τα εξής:

Η Έκθεση όπως τη λέγαμε παλιά, μπορεί να αποκτήσει την παλιά της αίγλη και για να το πούμε καλύτερα, μπορεί να προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω. Αναφέρομαι στην αναπτυξιακή, την αμιγώς επιχειρηματική αλλά και την κοινωνική της διάσταση.

Αν βάλει κανείς στο τραπέζι και την ανάπλαση που σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Ηellexpo, θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος, τότε το μέλλον διαγράφεται λαμπρό. Η ΔΕΘ αποκτά διεθνή αναγνώριση, οι χώρες που συμμετέχουν αυξάνονται, ταυτόχρονα με την επισκεψιμότητα και την καινοτομία. Τα περίπτερα φέτος σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν ανάρπαστα. Τα ξενοδοχεία της πόλης είναι sold out. Τα εστιατόρια και τα νυχτερινά μαγαζιά ανεβάζουν ταχύτητες. Ο εμπορικός κόσμος γκρινιάζει για τα δύο σαββατοκύριακα των κινητοποιήσεων και των ομιλιών, υποστηρίζοντας πως οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν και τα μαγαζιά τους. Δεκτό, αλλά το πρόσημο είναι και πάλι θετικό.

Εμείς οι ντόπιοι στα δύο δύσκολα Σαββατοκύριακα, εάν έχουμε εναλλακτική φεύγουμε. Το στοίχημα θα ήταν -αν με ρωτάτε- να καταφέρουν οι ειδικοί να μας κρατάνε εδώ. Να μην παρακωλύεται η ζωή της Θεσσαλονίκης από τις εργασίες της διοργάνωσης, αντίθετα η πόλη να ζωντανεύει και να είναι ακόμα πιο φιλική. Και γιατί όχι πεζοδρομημένη. Αφού ούτως ή άλλως τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στα επίμαχα σαββατοκύριακα. Με το Μετρό κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Επιπλέον θα πρότεινα να υπάρξει ένα ενιαίο εισιτήριο για τα βασικά μουσεία, και ταυτόχρονα ένας τουριστικός χάρτης της πόλης με τις πολιτιστικές της διαδρομές (βλέπε κάστρα και Άνω πόλη) και φυσικά με τα υπέροχα μουσεία της. Επιπλέον μία δημιουργική συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους των Δήμων της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να γεννήσει γόνιμες ιδέες για ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον: Σε εποχές που μαστίζονται από ανεργία, πόσο μάλλον στην πολύπαθη Βόρεια Ελλάδα και ενώ οικονομικοί κολοσσοί βρίσκονται τουλάχιστον για μία εβδομάδα στην πόλη μέσω αντιπροσωπειών τους, θα ήταν μία καλή ιδέα να γίνεται καθημερινά μία απόπειρα διασύνδεσης της ζήτησης με το εργασιακό δυναμικό της πόλης.

Εγώ αυτά θα έκανα.

Αλλά θα μου πείτε, ποια είμαι εγώ για να προτείνω; Οι τοπικοί φορείς πάντα ξέρουν καλύτερα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17-18.09.2022

Δημοφιλείς Απόψεις