ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσμοποίηση της ανυπακοής

 13/04/2021 14:00

Εδώ και ένα χρόνο οι πολίτες έχουν υποστεί μία πολυεπίπεδη δοκιμασία με τις επιπτώσεις του κορονοϊού και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε σε μια μαζική ανυπακοή, σε μια οξύμωρη πραγματικότητα, όπου τα όποια μέτρα που εξαγγέλλονται δεν έχουν καμιά απολύτως εφαρμογή. Το γιατί πρέπει να αναζητηθεί σε βάθος χρόνου, στην πορεία των γεγονότων, στη διαδοχή των ετερόκλητων αποφάσεων. Δεν είναι όμως μόνο η ανακολουθία των κυβερνητικών μέτρων. Είναι κυρίως η δυσπιστία των πολιτών στην αποτελεσματικότητά τους. 

Ο ένας χρόνος εγκλεισμού, το «μένουμε σπίτι» της μαζικής αλλά και πολυδάπανης καθώς φαίνεται προπαγάνδας αποδείχθηκε βαλβίδα μετάδοσης παρά μείωσης της πανδημίας σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κυβερνητικών διακηρύξεων. Συγχρόνως οι χώροι συνωστισμού, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ, τα καφέ της παραλιακής της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο και οι μαζώξεις στις πλατείες έπαιρναν και έδιναν την ώρα που στον αντίποδα, το λιανεμπόριο με ελάχιστη πιθανή μεταδοτικότητα, στέναζε από την αδράνεια, την απραξία και τις δυσβάστακτες οικονομικές του υποχρεώσεις. 

Η κυβέρνηση, κατά πάγια τακτική της ρίχνει την ευθύνη στους λοιμωξιολόγους, το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να στρέψει και προς αυτούς τη δυσπιστία της κοινωνίας αλλά και την αμφισβήτηση ακόμα και των επιστημονικών τους τοποθετήσεων. Συνέβαλλαν σ’ αυτό ασφαλώς και τα μέλη της επιτροπής που αντί να εκφράσουν τη θέση τους αρμοδίως, επιλέγουν τα τηλεοπτικά παράθυρα, ακόμα και πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων, με συνέπεια οι όποιες εικασίες τους να αναιρούνται στο μέλλον και οι ίδιοι να προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία με τις αντικρουόμενες θεωρίες τους. Όλα αυτά ηχούν απελπιστικά αν τα συσχετίσει κανείς με το γεγονός ότι η σημερινή αποτίμηση είναι εκατοντάδες κρούσματα και θάνατοι. 

Οι Θεσσαλονικείς πάντως τήρησαν τα μέτρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία και παρ’ όλα αυτά καλούνται σήμερα να υποστούν τα σκληρότερα μέτρα σε μια χώρα που εφάρμοσε το μακρύτερο Lockdown από οποιαδήποτε άλλη. Η κυβέρνηση προσδοκά τώρα τη λύτρωση στο μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. Κι αυτό όμως δεν είναι θέσφατο. Όπως όλα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και μάλιστα πολύ σύντομα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Απριλίου 2021