ΠΑΙΔΕΙΑ

Θεόδωρος Θεοδουλίδης: Πολύ μεγάλη η απορρόφηση των αποφοίτων μας σε επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού

Αποκλειστική συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη «ΜτΚ»

 12/09/2022 07:30

Θεόδωρος Θεοδουλίδης: Πολύ μεγάλη η απορρόφηση των αποφοίτων μας  σε επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού

Σοφία Χριστοφορίδου

Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται σε ισχυρό περιφερειακό Πανεπιστήμιο, προσελκύοντας κάθε χρόνο και περισσότερους φοιτητές στα πολυάριθμα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, υλοποιώντας περισσότερα από 700 ερευνητικά προγράμματα και επενδύοντας στην εξωστρέφεια και τις συνεργασίες, επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

panepistimio-ditikis-makedonias.jpg

Πώς διαρθρώνεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών;

Μετά την πετυχημένη ανασυγκρότηση το 2019, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε να εξελιχθούμε σε ισχυρό περιφερειακό Πανεπιστήμιο, με 7 Σχολές και 21 Τμήματα σε πέντε πόλεις. Παρέχουμε 21 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών σε μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων στην Πολυτεχνική, τις Οικονομικές Επιστήμες, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές, Θετικές, Γεωπονικές, Επιστήμες Υγείας και Καλών Τεχνών. Επιπλέον, προσφέρουμε 32 μεταπτυχιακά, από τα οποία τα τρία υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και τρία με συνεργαζόμενα ελληνικά ΑΕΙ. Κεντρική στρατηγική προτεραιότητα των Πρυτανικών Αρχών για την επόμενη πενταετία είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση και ποιότητα των σπουδών, η διαρκής ετήσια αύξηση του αριθμού των εισακτέων, που φέτος ανήλθε σε 17%, η παράλληλη αύξηση του διδακτικού προσωπικού και η καθιέρωση νέων δυναμικών αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών, συνδεδεμένων άμεσα με τη ζήτηση των επαγγελμάτων του μέλλοντος.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης αναφορικά με νέες εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες κ.λπ.;

Η νέα Πανεπιστημιούπολη στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) είναι ένα φιλόδοξο εμβληματικό έργο προς όφελος των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Μετά την ανέγερση και παράδοση του νέου κτιριακού συγκροτήματος και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΠΕ Κοζάνης, η νέα Πανεπιστημιούπολη ξεκινά τη λειτουργία της από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Συγχρόνως, προχωρούμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα νέων και αναβαθμισμένων υποδομών στις πόλεις- έδρες των Σχολών μας, με την έγκριση της πρότασής μας για τη χρηματοδότηση μέσω έργων ΣΔΙΤ νέων φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών και σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Τι κάνετε ως πανεπιστήμιο για να προσελκύσετε νέους επιστήμονες και ερευνητές και νέα ερευνητικά προγράμματα;

Η παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου στο ΠΔΜ παρουσιάζει ραγδαία αύξηση την τελευταία διετία και ανάγεται σε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας. Το ΠΔΜ ανελίχθηκε κατά περισσότερες από 1.000 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων στη βάση του Google Scholar Citations της Webometrics. Μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου μας έχουμε διεκδικήσει και υλοποιούμε περισσότερα από 700 ερευνητικά προγράμματα εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, το 2021 είχαμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ, 1.020 απασχολούμενους σε ερευνητικά προγράμματα και 47 θεσμοθετημένα εργαστήρια. Συστήσαμε επίσης Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, με στόχο να αξιοποιήσουμε δυναμικά το παραγόμενο εντός του Πανεπιστημίου ερευνητικό έργο.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια καλά παραδείγματα έρευνας υψηλού επιπέδου και καινοτομίας που παράγεται στο πανεπιστήμιό σας;

Με τη συμμετοχή καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών συστήσαμε επτά εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin-off) κυρίως στα πεδία της ενέργειας, των υλικών και των νέων τεχνολογιών και δύο ακόμη βρίσκονται υπό σύσταση. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια μέσα από μνημόνια συνεργασίας που συνάπτουμε με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε ένα από τα πρώτα Ενεργειακά Κέντρα Ικανοτήτων ΙΚΕ, που αποτελεί σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) με επιλεγμένους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, με το πανεπιστήμιο CTGU της Κίνας προχωρούμε στην από κοινού ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου (GEMRC).

Τι κάνετε για να ενισχύσετε την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου σας;

Η ισχυρή και ανταγωνιστική εξωστρέφεια είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας. Έχουμε συνάψει 160 διμερείς συμφωνίες Erasmus εντός και εκτός ΕΕ. Υλοποιούμε 41 μνημόνια επιστημονικής συνεργασίας σε 20 χώρες και στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις συμπράξεις για τη βιωσιμότητα, την πράσινη ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, με πανεπιστήμια κα φορείς σε υπό μετάβαση περιφέρειες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, έχουμε υπογράψει συνεργασίες με εθνικούς φορείς, όπως ο ΣΕΒ και ο ΔΕΣΦΑ, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους και τα τοπικά Επιμελητήρια, που συνεχώς διευρύνουμε. Ενισχύουμε την παρουσία μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά γεγονότα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε διεθνές ενδιαφέρον με την ανάληψη από το Πανεπιστήμιό μας επιστημονικών συνεδρίων με σημαντική εμβέλεια στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, διοργανώσαμε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης και επιδιώκουμε να καθιερωθεί, συμβάλλοντας στη σύνδεση της ηλεκτροκίνησης με την Περιφέρεια.

Πρόσφατα υπογράψατε μία συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΕΒ. Σε τι συνίσταται αυτή η συνεργασία, ποιοι οι στόχοι και ποια τα οφέλη για τους φοιτητές σας;

Πρόκειται για μία συνεργασία-ορόσημο, πολυεπίπεδη και αμοιβαία επωφελή. Προωθούμε προγράμματα εκπαίδευσης για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ. Θα αναπτύξουμε προγράμματα καινοτομίας για υφιστάμενες επιχειρήσεις και start-ups. Ως Πανεπιστήμιο αναλαμβάνουμε να εκπονήσουμε μελέτες και προγράμματα διασύνδεσης με την έρευνα και για την εφαρμοσμένη διδακτορική έρευνα που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. Οι φοιτητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τα προγράμματα διασύνδεσης με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας, αποκτώντας τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου.

Με δεδομένη και τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Huawei ICT Academy, για την οποία θα ήθελα να μου κάνετε μία μικρή αποτίμηση -πώς βλέπετε γενικότερα τη σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημίων;

Η στρατηγική συνεργασία με τη Huawei παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία εκπαίδευσης στην ακαδημία της και σε όλα τα μέλη μας τη δυνατότητα πιστοποίησης. Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στους χώρους της εταιρείας και η προσφορά εργασίας για συγκεκριμένο διάστημα σε απόφοιτούς μας. Ως ένα ισχυρό περιφερειακό ίδρυμα με επίκεντρο την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας, ενθαρρύνουμε και υλοποιούμε πολυάριθμες συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να στηρίξουμε τους φοιτητές μας ουσιαστικά και οργανωμένα.

Η Δυτική Μακεδονία είναι το επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ποιος είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου σε αυτή τη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης; Πώς ενισχύετε τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο;

Το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο, ως στρατηγικός εταίρος της πολιτείας στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και ως επιταχυντής στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά-λιγνίτη εποχή. Βρισκόμαστε στην καρδιά της μετάβασης. Αποτελούμε τον κεντρικό πυρήνα στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έρευνας, εφαρμοσμένης καινοτομίας και πράσινης επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια, που θα ενισχύσει την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας, νέου ακαδημαϊκού, επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού αλλά και νέων επενδύσεων που θα στηρίξουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Διασυνδέουμε όχι μόνο τους φοιτητές μας αλλά και τους εργαζόμενους και ανέργους της Περιφέρειας, μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης του Πανεπιστημίου μας, με τα επαγγέλματα που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή.

Τι αξία έχει το πτυχίο ενός αποφοίτου του πανεπιστημίου Δυτικής που βγαίνει στην αγορά εργασίας ή αναζητά τη συνέχιση της ακαδημαϊκής του πορείας;

Έχουμε θέσει τους φοιτητές και φοιτήτριες στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ώστε να αποκτήσουν την εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και δεξιότητες στον τόπο όπου συντελείται η μεγάλη ενεργειακή μετάβαση και να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Ήδη καταγράφεται πολύ μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων μας σε επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα και σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για το σύνολο των τμημάτων μας, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Διασύνδεσης που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιό μας. Ιδιαίτερα για τα πιστοποιημένα τμήματά μας, η απορρόφηση αγγίζει το 100%. Οι σημερινοί φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποκτούν ένα πτυχίο που, είτε αναζητήσουν άμεσα εργασία είτε επιδιώξουν τη συνέχιση των σπουδών τους, θα είναι η δύναμή τους για το μέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10-11.09.2022

Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται σε ισχυρό περιφερειακό Πανεπιστήμιο, προσελκύοντας κάθε χρόνο και περισσότερους φοιτητές στα πολυάριθμα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, υλοποιώντας περισσότερα από 700 ερευνητικά προγράμματα και επενδύοντας στην εξωστρέφεια και τις συνεργασίες, επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

panepistimio-ditikis-makedonias.jpg

Πώς διαρθρώνεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών;

Μετά την πετυχημένη ανασυγκρότηση το 2019, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε να εξελιχθούμε σε ισχυρό περιφερειακό Πανεπιστήμιο, με 7 Σχολές και 21 Τμήματα σε πέντε πόλεις. Παρέχουμε 21 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών σε μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων στην Πολυτεχνική, τις Οικονομικές Επιστήμες, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές, Θετικές, Γεωπονικές, Επιστήμες Υγείας και Καλών Τεχνών. Επιπλέον, προσφέρουμε 32 μεταπτυχιακά, από τα οποία τα τρία υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και τρία με συνεργαζόμενα ελληνικά ΑΕΙ. Κεντρική στρατηγική προτεραιότητα των Πρυτανικών Αρχών για την επόμενη πενταετία είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση και ποιότητα των σπουδών, η διαρκής ετήσια αύξηση του αριθμού των εισακτέων, που φέτος ανήλθε σε 17%, η παράλληλη αύξηση του διδακτικού προσωπικού και η καθιέρωση νέων δυναμικών αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών, συνδεδεμένων άμεσα με τη ζήτηση των επαγγελμάτων του μέλλοντος.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης αναφορικά με νέες εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες κ.λπ.;

Η νέα Πανεπιστημιούπολη στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) είναι ένα φιλόδοξο εμβληματικό έργο προς όφελος των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Μετά την ανέγερση και παράδοση του νέου κτιριακού συγκροτήματος και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΠΕ Κοζάνης, η νέα Πανεπιστημιούπολη ξεκινά τη λειτουργία της από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Συγχρόνως, προχωρούμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα νέων και αναβαθμισμένων υποδομών στις πόλεις- έδρες των Σχολών μας, με την έγκριση της πρότασής μας για τη χρηματοδότηση μέσω έργων ΣΔΙΤ νέων φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών και σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Τι κάνετε ως πανεπιστήμιο για να προσελκύσετε νέους επιστήμονες και ερευνητές και νέα ερευνητικά προγράμματα;

Η παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου στο ΠΔΜ παρουσιάζει ραγδαία αύξηση την τελευταία διετία και ανάγεται σε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας. Το ΠΔΜ ανελίχθηκε κατά περισσότερες από 1.000 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων στη βάση του Google Scholar Citations της Webometrics. Μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου μας έχουμε διεκδικήσει και υλοποιούμε περισσότερα από 700 ερευνητικά προγράμματα εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ενδεικτικά, το 2021 είχαμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ, 1.020 απασχολούμενους σε ερευνητικά προγράμματα και 47 θεσμοθετημένα εργαστήρια. Συστήσαμε επίσης Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, με στόχο να αξιοποιήσουμε δυναμικά το παραγόμενο εντός του Πανεπιστημίου ερευνητικό έργο.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια καλά παραδείγματα έρευνας υψηλού επιπέδου και καινοτομίας που παράγεται στο πανεπιστήμιό σας;

Με τη συμμετοχή καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών συστήσαμε επτά εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin-off) κυρίως στα πεδία της ενέργειας, των υλικών και των νέων τεχνολογιών και δύο ακόμη βρίσκονται υπό σύσταση. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια μέσα από μνημόνια συνεργασίας που συνάπτουμε με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε ένα από τα πρώτα Ενεργειακά Κέντρα Ικανοτήτων ΙΚΕ, που αποτελεί σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) με επιλεγμένους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, με το πανεπιστήμιο CTGU της Κίνας προχωρούμε στην από κοινού ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου (GEMRC).

Τι κάνετε για να ενισχύσετε την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου σας;

Η ισχυρή και ανταγωνιστική εξωστρέφεια είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας. Έχουμε συνάψει 160 διμερείς συμφωνίες Erasmus εντός και εκτός ΕΕ. Υλοποιούμε 41 μνημόνια επιστημονικής συνεργασίας σε 20 χώρες και στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις συμπράξεις για τη βιωσιμότητα, την πράσινη ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, με πανεπιστήμια κα φορείς σε υπό μετάβαση περιφέρειες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, έχουμε υπογράψει συνεργασίες με εθνικούς φορείς, όπως ο ΣΕΒ και ο ΔΕΣΦΑ, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους και τα τοπικά Επιμελητήρια, που συνεχώς διευρύνουμε. Ενισχύουμε την παρουσία μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά γεγονότα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να προσελκύσουμε διεθνές ενδιαφέρον με την ανάληψη από το Πανεπιστήμιό μας επιστημονικών συνεδρίων με σημαντική εμβέλεια στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, διοργανώσαμε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης και επιδιώκουμε να καθιερωθεί, συμβάλλοντας στη σύνδεση της ηλεκτροκίνησης με την Περιφέρεια.

Πρόσφατα υπογράψατε μία συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΕΒ. Σε τι συνίσταται αυτή η συνεργασία, ποιοι οι στόχοι και ποια τα οφέλη για τους φοιτητές σας;

Πρόκειται για μία συνεργασία-ορόσημο, πολυεπίπεδη και αμοιβαία επωφελή. Προωθούμε προγράμματα εκπαίδευσης για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ. Θα αναπτύξουμε προγράμματα καινοτομίας για υφιστάμενες επιχειρήσεις και start-ups. Ως Πανεπιστήμιο αναλαμβάνουμε να εκπονήσουμε μελέτες και προγράμματα διασύνδεσης με την έρευνα και για την εφαρμοσμένη διδακτορική έρευνα που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. Οι φοιτητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τα προγράμματα διασύνδεσης με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας, αποκτώντας τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου.

Με δεδομένη και τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Huawei ICT Academy, για την οποία θα ήθελα να μου κάνετε μία μικρή αποτίμηση -πώς βλέπετε γενικότερα τη σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημίων;

Η στρατηγική συνεργασία με τη Huawei παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία εκπαίδευσης στην ακαδημία της και σε όλα τα μέλη μας τη δυνατότητα πιστοποίησης. Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στους χώρους της εταιρείας και η προσφορά εργασίας για συγκεκριμένο διάστημα σε απόφοιτούς μας. Ως ένα ισχυρό περιφερειακό ίδρυμα με επίκεντρο την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας, ενθαρρύνουμε και υλοποιούμε πολυάριθμες συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να στηρίξουμε τους φοιτητές μας ουσιαστικά και οργανωμένα.

Η Δυτική Μακεδονία είναι το επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ποιος είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου σε αυτή τη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης; Πώς ενισχύετε τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο;

Το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο, ως στρατηγικός εταίρος της πολιτείας στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και ως επιταχυντής στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας στη μετά-λιγνίτη εποχή. Βρισκόμαστε στην καρδιά της μετάβασης. Αποτελούμε τον κεντρικό πυρήνα στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έρευνας, εφαρμοσμένης καινοτομίας και πράσινης επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια, που θα ενισχύσει την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας, νέου ακαδημαϊκού, επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού αλλά και νέων επενδύσεων που θα στηρίξουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Διασυνδέουμε όχι μόνο τους φοιτητές μας αλλά και τους εργαζόμενους και ανέργους της Περιφέρειας, μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης του Πανεπιστημίου μας, με τα επαγγέλματα που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή.

Τι αξία έχει το πτυχίο ενός αποφοίτου του πανεπιστημίου Δυτικής που βγαίνει στην αγορά εργασίας ή αναζητά τη συνέχιση της ακαδημαϊκής του πορείας;

Έχουμε θέσει τους φοιτητές και φοιτήτριες στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ώστε να αποκτήσουν την εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και δεξιότητες στον τόπο όπου συντελείται η μεγάλη ενεργειακή μετάβαση και να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Ήδη καταγράφεται πολύ μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων μας σε επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα και σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για το σύνολο των τμημάτων μας, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Διασύνδεσης που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιό μας. Ιδιαίτερα για τα πιστοποιημένα τμήματά μας, η απορρόφηση αγγίζει το 100%. Οι σημερινοί φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποκτούν ένα πτυχίο που, είτε αναζητήσουν άμεσα εργασία είτε επιδιώξουν τη συνέχιση των σπουδών τους, θα είναι η δύναμή τους για το μέλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10-11.09.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία