ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα κατεβάσουν ξανά το λαό στους δρόμους;

 18/07/2019 15:01

Οι πρώτες συμβολικές κινήσεις του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είναι ενδεικτικές των προθέσεών του, αλλά κυρίως της νοοτροπίας του. 

Καμία τυμπανοκρουσία, καμία ένδειξη έπαρσης ή αλαζονείας. Δηλώσεις συνετές, μετρημένες και ενωτικές. Όπως ακριβώς πολιτεύτηκε προεκλογικά, συνέχισε μετεκλογικά. 

«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» τόνισε με έμφαση, ενδεικτικό πως φαινόμενα ρεβανσισμού και αλαζονείας δεν θα έχουν θέση στη νέα διακυβέρνηση. Με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν είχαμε επίσης... χορούς στο Σύνταγμα. Δεν είχαμε αμετροεπείς δηλώσεις, ούτε «εκρήξεις» παντοδυναμίας και συσσωρευμένων παθών. Λίγες στιγμές έντονου συναισθήματος μόνο με την οικογένειά του, πράγμα απολύτως λογικό και ανθρώπινο. 

Η ίδια λογική κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας. Δεν υπήρξαν οι γνωστοί οπαδοί-κλακαδόροι που πάντα αποθέωναν τον εκάστοτε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό ως «μεσσία» ή «καίσαρα» σε αρένα... Ήταν εκείνος και η οικογένειά του, η οποία, σε ακόμα μία κίνηση έντονου συμβολισμού, περίμενε διακριτικά αρκετά μέτρα πίσω από τον πρωθυπουργό, την ώρα που έκανε δηλώσεις. 

Οι συμβολισμοί είχαν και συνέχεια με την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Δεν υπήρξαν οι γνωστές ασκήσεις ισορροπίας, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει προηγούμενοι πρωθυπουργοί. 

Στελέχη δοκιμασμένα και εξωκοινοβουλευτικά με μεστή και επιτυχημένη διαδρομή ανέλαβαν υπουργικούς θώκους. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με κάποιες επιλογές, αλλά ακρότητες δεν υπήρξαν. Κοντολογίς, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Καινούργια ήθη, καινούργιες πρακτικές.

Πέρα όμως από τις συμβολικές, αλλά τόσο «ενωτικές» κινήσεις του πρωθυπουργού και τις όποιες κυβερνητικές επιλογές, καθοριστική για την επόμενη περίοδο θα είναι και η αντιπολιτευτική στάση που θα τηρήσει τώρα ο Aλέξης Τσίπρας, ο οποίος, παρά τη μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών, κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνει κυρίαρχος στο χώρο της αντιπολίτευσης. «Ενωτικές» και οι δικές του πρώτες κινήσεις. 

Συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο για τη νίκη και παρέδωσε τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στο νέο ένοικο. Δήλωσε εμφατικά ότι θα ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση, για να προστατεύσει «τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού τα τελευταία χρόνια» και να επανέλθει «με το πλήρωμα του χρόνου».

Διαφεύγει βέβαια ποιες ήταν οι μεγάλες κατακτήσεις, αλλά το σημαντικό είναι να μη γυρίσει σε αυτό που ξέρει: Στην ακραία αντιπολίτευση, στην αριστερά του «όχι σε όλα» και στο διχαστικό κλίμα.

Η προειδοποίηση πάντως του πρωτοξάδελφου του Τσίπρα πως «θα κατεβάσουμε το λαό στους δρόμους» δεν προοιωνίζεται… στροφή στη σοσιαλδημοκρατία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019