ΑΠΟΨΕΙΣ

Τεστ ωριμότητας

 06/05/2019 16:05

Απεργία πείνας αποφάσισε να κάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά την απόρριψη για δεύτερη φορά του αιτήματός του για χορήγηση άδειας από τις φυλακές.

Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία του, είναι βέβαιο ότι ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη» δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καθώς πέρα από την αίσθηση που έχει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, δικαιώματα που του έδωσε η αστική δημοκρατία για την κατάρρευση της οποίας «πάλεψε», αφαιρώντας ζωές, του δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φέρει σε δύσκολη θέση το δικαστικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

Μην έχετε αμφιβολία ότι η άρνηση των δικαστικών αρχών να του επιτρέψουν να βγει από τη φυλακή για έβδομη φορά θα μετατραπεί από τον Κουφοντίντα και τους υποστηρικτές του σε ένα «ντιμπέιτ» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν προβλέπω σωστά, μόνο ο χρόνος μας χωρίζει από τη στιγμή που θα ακούσουμε ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο θα αναφέρει ότι η ζωή του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια διατρέχει κίνδυνο αν δεν σταματήσει την απεργία πείνας.

Οπότε -για μια ακόμη φορά- θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα που έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου, το οποίο όμως υπό το βάρος που δημιουργεί ο κίνδυνος της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής θα πάρει διαστάσεις κοινωνικές και πολιτικές.

Παραθέτω μερικές παρατηρήσεις πριν το κλίμα να φορτιστεί συναισθηματικά και όσο ακόμη η σχετική κουβέντα είναι στην αρχή της.

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το διχασμό της κοινής γνώμης ανάμεσα σε «ευαίσθητους» και «αναίσθητους» και την ταύτισή τους με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί -θυμηθείτε την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού- είναι νομίζω κρίσιμο για τη δημοκρατία μας εκτός από τα δικαιώματα των φυλακισμένων να υπερασπιστούμε από κοινού και τα δικαιώματα της κοινωνίας.

Επιμένω στο «από κοινού», γιατί είμαι σίγουρος ότι οι «προοδευτικές δυνάμεις» την κρίσιμη στιγμή θα χρησιμοποιήσουν το χαρτί της ανθρωπιάς και οι «δυνάμεις των νοικοκυραίων» το χαρτί της δικαιοσύνης.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φοβάμαι, αν δηλαδή χωριστούμε στα δύο, υπερασπιζόμενοι στην ουσία ιδεοληψίες κομμάτων που μας εκπροσωπούν, ο Κουφοντίνας θα έχει πετύχει μία νίκη σε βάρος όλων μας.

Έχω την εντύπωση ότι μπροστά μας έχουμε ένα ακόμη τεστ ωριμότητας. Μακάρι αυτήν τη φορά να «γράψουμε» τουλάχιστον πάνω από τη βάση. Το έχουμε ανάγκη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις