ΑΠΟΨΕΙΣ

Τέρμα το διάλειμμα…

 05/08/2022 11:38

Και τώρα τέρμα το διάλειμμα. Τα κεφάλια μέσα!

Πέρασε ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο χωρίς καν να το καταλάβω. Έλεγα κάποτε στον εαυτό μου ότι οι μέρες περνούν γρηγορότερα όταν δουλεύεις πολύ.

Τώρα λέω ότι καλπάζουν όταν ξεκουράζεσαι. Κι αυτά που λένε ότι όταν κάθεσαι δεν ξέρεις τι να κάνεις και δεν περνάει η ώρα, είναι παραμύθια…

Πάντα βρίσκεις κάτι να κάνεις. Ιδίως τώρα που είναι καλοκαίρι.

Καταρχάς κολυμπάς… Με τις ώρες… Βυθίζεις όλο σου το σώμα στο νερό, που ανέκαθεν συμβόλιζε τη γέννηση, είναι ιαματικό, γαληνεύει το μυαλό και την ψυχή -δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε στους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα σύστηναν οι γιατροί οπωσδήποτε μπάνια στη θάλασσα.

Κατά δεύτερον περπατάς… Βόλτες το σούρουπο όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος και το θερμόμετρο κάπως κατεβαίνει, εκτός αν έχει καύσωνα. Σουλάτσα δίπλα στο κύμα, ξυπόλυτη να βρέχει τα πόδια σου το νερό και να νιώθεις τα πέλματά σου να βυθίζονται δροσερά στην υγρή άμμο της ακρογιαλιάς.

Τρίτον κοιμάσαι… Όσο θες, όπου θες… Στο κρεβάτι σου χωρίς το άγχος του ξυπνητηριού που θα χτυπήσει, κάτω από ένα αρμυρίκι και τη σκιά του μετά το εξαντλητικό μπάνιο έχοντας μόλις φάει λίγο ψωμί και τυρί, ίσα για να μην πέσεις ξερή από τη νηστικομάρα.

Τέταρτον διαβάζεις… διαβάζεις πολύ… Γιατί τα βιβλία σώζουν πραγματικά ζωές και πού θα βρεις ξανά μέσα στον χρόνο τόσες ελεύθερες ώρες για να ξεφυλλίσεις αγαπημένους τόμους; Τους συγκεντρώνεις, λοιπόν, στην άκρη για το καλοκαίρι και πάντα έχεις πού να τους χωρέσεις.

Τέλος, το καλύτερο, μπορείς επιτέλους να βγεις. Να βγεις πολύ. Με φίλους, συγγενείς, αγαπημένους ανθρώπους που τους στερείσαι λόγω δουλειάς όλη τη χρονιά. Μπορείς να πιεις μαζί τους, να γελάσεις, να πεις τον πόνο σου ή τη χαρά σου σε αυτούς που σε νοιάζονται, σε αγαπάνε και, κυρίως, σε ακούνε.

Και αν πραγματικά τα κάνεις όλα αυτά, τότε σίγουρα ο χρόνος θα κυλήσει σαν νερό, γιατί θα είναι ευχάριστος χρόνος, ίσως ο πιο εποικοδομητικός που είχες ποτέ.

Και σίγουρα θα δυσκολευτείς πολύ όταν σκεφτείς ότι πια οι μέρες πέρασαν και πρέπει να είσαι πίσω στο γραφείο, καλή ώρα όπως τώρα!

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 31.07.2022

Δημοφιλείς Απόψεις