ΑΠΟΨΕΙΣ

Τελικά ίσως και να υπάρχει ελπίς

 11/11/2018 20:04

Το δημόσιο, το οποίο αφορά έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς της ζωής μας, την υγεία, δείχνει συχνά το πιο μουντό του πρόσωπο.

Στα νοσοκομεία καθημερινά άνθρωποι στοιβάζονται μέχρι να έρθει η σειρά τους στις εφημερίες, ραντεβού κλείνονται σε ημερομηνίες κατά τις οποίες θεωρείται μάλλον αμφίβολο αν θα βρίσκεται εν ζωή ο ασθενής, ερωτήσεις περιττές υποβάλλονται στους ανθρώπους που αναμένουν στα επείγοντα, αδιάφορη έως κακή παραμένει η αντιμετώπιση των ηλικιωμένων ασθενών.

Τα πιο πολλά από τα προαναφερόμενα σκηνικά τα έχω ζήσει σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης και δεν μπορεί να μου τα διαψεύσει κανείς.

Όπως και δεν μπορεί να μου διαψεύσει δύο θετικές πρωτοβουλίες του «Ιπποκράτειου» και του «Αγίου Παύλου». Δύο απλές πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι ακόμη και αυτό το δημόσιο δεν έχει μόνο το κακό πρόσωπο που όλοι γνωρίσαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Στον «Άγιο Παύλο» βρέθηκα πρόσφατα στον τομέα του ακτινολογικού και είδα χαμογελαστούς ανθρώπους σε όλες τις βαθμίδες των εργαζομένων. Έμαθα και για την απόφαση του γιατρού-επικεφαλής του τμήματος να αναθέσει σε εργαζόμενο τη συνοδεία των ασθενών των εφημεριών στις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, μέχρι να βγει η διάγνωση. Έτσι δεν είναι αναγκασμένοι, παρά τον πόνο τους, να ψάχνουν το δρόμο, ρωτώντας όποιον βρουν μπροστά τους.

Από το «Ιπποκράτειο» έλαβα ευχαριστήριο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ίσως κάποιοι το πήραν και μέσω απλού ταχυδρομείου) για τη συμμετοχή σε έκτακτη αιμοδοσία εν μέσω Αυγούστου. Το μήνυμα ήταν ανθρώπινο και εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του νοσοκομείου για τη συμβολή των αιμοδοτών του καλοκαιριού στην προσπάθεια να μη στραγγίσει η τράπεζα αίματος του νοσοκομείου. Ένα -από τα χιλιάδες- email σου φτιάχνει τη διάθεση και σε κάνει να νιώσεις πως συμμετέχεις σε κάτι σπουδαίο, ξοδεύοντας λίγα λεπτά από το χρόνο σου. Το πιο σημαντικό είναι ότι αν δεν το έκανες ήδη, θεωρείς πλέον υποχρέωσή σου να δίνεις τακτικά αίμα.

Δύο πρωτοβουλίες που δεν στοιχίζουν, ανεβάζουν κατηγορία την εξυπηρέτηση στα δημόσια νοσοκομεία και αποδεικνύουν ότι δεν εξαρτώνται όλα από τα οικονομικά μεγέθη. Λίγη σκέψη και καλή διάθεση χρειάζονται…

Δημοφιλείς Απόψεις